Misstänkta ekobrott med koppling till kommunalt bostadsbolag i Luleå

Flera personer har anhållits efter att polisen har genomfört en stor insats i utredningen om misstänkt brottslighet riktad mot det kommunala fastighetsbolaget Lulebo AB. Brottsligheten uppdagades ursprungligen våren 2020 och ska då ha pågått i 2 års tid.

I centrum för härvan som misstänkta finns en tidigare toppchef i bolaget och en företagare vilka båda två tidigare suttit anhållna för grov trolöshet mot huvudman och försök till grov trolöshet mot huvudman. Den misstänkte toppchefen ska ha köpt saker till sig själv som fakturerats Lulebo AB. Fakturafifflet beräknas omfatta cirka 10 miljoner kronor.

Utredningen pågår med bevissäkring och andra utredningsåtgärder. Flera företag misstänks vara knutna till brottsligheten, som rubriceras som grov trolöshet mot huvudman, alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri.

Ett trettiotal poliser arbetar med insatsen som har föregåtts av ett digert utredningsarbete.

– Insatsen är en följd av den utredning som pågått sedan våren 2020. Flera utredare har jobbat med ett mycket stort utredningsmaterial. Utredningen kommer även fortsättningsvis vara omfattande, säger inspektör Per Finnberg på polisens avdelning för grova brott i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Misstänkta ekobrott med koppling till kommunalt bostadsbolag i Luleå”

  1. Att ostört kunna försnilla 10 miljoner under två år från ett kommunalt bolag borde inte vara möjligt och tyder på en mycket bristfällig revisionsfunktion. Mindre summor är en sak, ett sådant fiffel är sannolikt svåråtkomligt utan stora kontrollinsatser, men 10 miljoner är en alldeles för stor summa för att inte kunna uppdagas under så lång tid även om det är frågan om ett ”snillrikt” upplägg.

Kommentarer är stängda.