Malaria har dödat fler än covid-19 i Afrika

I fattiga länder i Afrika har malaria dödat fler än covid-19 som ett resultat av stängningarna av samhället på grund av covid-19. De panikartade stängningarna i afrikanska länder har alltså orsakat mer skada än nytta. Detta illustreras i DN med ett par artiklar om Uganda.

Covid-19 dödar främst äldre. I stora delar av Afrika är andelen äldre (över 70 år gamla, dvs de som ingår i riskgruppen) cirka 1%. Andelen unga, under 15 år gamla, är 50% i stora delar av Afrika. De dör av mässlingen, malaria och andra sjukdomar. Samt svält för stängningarna har också medfört att de fattigastes inkomster och möjligheter till försörjning försvunnit. Därför är covid-19 ett marginellt problem i Afrika.

Därför är det inte heller av nån större betydelse att länderna med höga dödstal i covid-19, dvs de rika länderna i världen med en åldersstigen befolkning, lägger beslag på vaccinerna mot covid-19. Fattiga länder har ingen större användning av dessa vacciner. De behöver ett öppet samhälle, åtgärder mot malaria och vaccinationer mot mässlingen med mera av samma slag. Det är betydligt viktigare än vacciner mot covid-19.

Läs också: I fattiga länder är coronarestriktionerna farligare än covid-19

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Malaria har dödat fler än covid-19 i Afrika”

Kommentarer är stängda.