Covid-19 är ingen allvarlig sjukdom

Trots paniken, trots hysterin, trots alla regeringars överreaktion så är det uppenbart att covid-19 inte är någon allvarlig sjukdom med hög dödlighet. Den begränsade överdödlighet Sverige hade under förra året (2020) är ungefär lika stor som överdödligheten under ett svårt influensaår. Covid-19 är med andra ord ungefär lika dödligt som influensa. Ungefär lika dödligt som vanliga förkylningar orsakade av rhinovirus.

Dödligheten för covid-19 är i olika studier beräknad till nånstans mellan 0,10% och 0,25%. Dödligheten hos riktigt gamla är enligt vissa studier till och med högre när det gäller rhinovirus än när det gäller influensavirus. Det går dock inte att säga att det alltid är så. Och covid-19 är ungefär lika dödligt som influensa.

Antalet människor som dött i hela världen är fortfarande lägre än influensapandemin 1957 (asiaten) och på samma nivå som influensapandemin 1968 (hongkong)  Dödligheten i de pandemierna var i själva verket högre än i covid-19 eftersom jordens befolkning var mycket mindre då. Och antalet döda på grund av covid-19 är mycket långt ifrån det totala antalet döda i influensapandemin 1918 (spanska sjukan). Dödligheten är inte ens i närheten lika hög eftersom dödligheten i spanska sjukan var 2,5%.

Spanska sjukan dödade dessutom mesta unga människor medan covid-19 nästan uteslutande dödar väldigt gamla som också har andra sjukdomar. Det är naturligtvis mycket värre när unga dör än när mycket gamla dör.

Källa: Sebastian Rushworth, Varför det mesta du vet om covid-19 är fel, 2021

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Covid-19 är ingen allvarlig sjukdom”

  1. Om en sjukdom är allvarlig eller inte beror, som jag ser det på, två faktorer.

    Den en faktorn handlar om sjukdomen förstärker andra underliggande sjukdomstillstånd till den grad att det hela blir fatalt.

    Den andra faktorn handlar om möjlighet och tillgång till medicinsk behandling.

    Dessa faktorer styr också över allvarligheten hos influensa, covid-19 eller annan influensa spelar i detta perspektiv inte så stor roll. Influensan är för vissa mycket allvarlig och för andra näst intill bagatellartad. Det samma gäller ett stort antal sjukdomar, det styrs av de två faktorerna.

  2. Vad som är allvarligt är förstås en bedömningsfråga. Överdödligheten under det senaste året kan beskådas på https://ourworldindata.org/excess-mortality-covid, varvid man får lägga till de länder man vill ha med.

    I Sverige ligger vi just nu på 0%. Vi hade en liten överdödlighet runt nyår på ca 20%. Och så förstås en stor i våras på ca 30-40% under några månader. Överdödlighet jämfört med 2015-19, alltså.

    Influensor har vi ju varje år. Så nog är covid-19 en lite mer elakartad form, trots allt. Men jag misstänker att om vi inte hade skurit så förbannat i vårdsektorn hade det inte märkts. Medborgarnas coronakommissions uppskattning var ju också att det mesta berodde på kaoset i äldrevården, i synnerhet i Stockholm där extremliberalerna i landstinget har lyckats göra en sörja av alltihop.

Kommentarer är stängda.