GP och polisen hyllar hederskultur för att ha en bra effekt på brottslighet

I en artikel om brottslighet går journalisten Magdalena Rosen igenom den anmälda brottsligheten i Göteborgsområdets olika kommuner. Öckerö kommun har förstås minst anmälningar.

Den viktigaste anledningen är förstås att kommunen saknar fast förbindelse med fastlandet. Det gör att det är svårt att begå brott och komma undan med det. Men polisen har även en annan förklaring. Social strukturer, det som i Göteborgs förorter skulle beskrivas som parallellsamhälle, klanmentalitet, tystnadskultur och hederskultur.

Istället för att vända sig polisen och anmäla ett brott löser invånarna brotten själva genom att tala med anhöriga till de misstänkta brottslingarna. De löser brotten utan att blanda in myndigheterna:

– Upptäcktsrisken ökar markant om man tar färjan dit, begår brott och sedan tar sig tillbaka samma väg. Jag tror det är en mycket stor anledning, säger Charlotta Henriksson, tillförordnad kommunpolis för Öckerö.

– Sen tror jag också att det är någon form av social struktur. Man löser mycket själva utan att göra polisanmälningar. Alla känner alla, i stort sett. Så istället för att blanda in polisen så tar man ett samtal med vårdnadshavaren, säger hon.

Polisen anger alltså att det parallella samhället med egna rättskipningsåtgärder är en mycket bra sak på Öckerö. Men skulle det ha varit i exempelvis Hammarkullen, Biskopsgården eller Bergsjön så hade polisen kritiserat det hela och politiker uttalat sig i skarpa ordalag. Så frågan är varför en företeelse är bar på ett ställe men inte nån annan stans. Varför är en parallell rättsskipning bra i Öckerö kommun men dåligt i Göteborgs förorter?

Förr i tiden kallade vi det för social kontroll och det anses i allmänhet vara nåt bra. Det är i mångt och mycket bra. Men inte alltid. Det finns också många negativa konsekvenser. Oavsett om det handlar om Öckerö eller nån förort i Göteborg.

Sen påstår GP-journalisten i artikeln att den anmälda brottsligheten ökat under pandemin. Men det är inte sant. Alla uppgifter från Brå visar att den anmälda brottsligheten minskat. Det enda brottsgrupper där anmälningarna ökat är skadegörelsebrott (ungdomar är inte i skolan och föräldrarna jobbar) och narkotikabrott (polisen har haft mer tid att göra personkontroller).

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!