Regeringen har inget med det minskande antalet skjutningar att göra

2013 började antalet skjutningar och antalet personer som sköts ihjäl att minska i Göteborg. I Malmö började minskningen år 2017 och nu verkar det som om minskningen kan ha börjat även i Stockholm.

Minskningen i Göteborg har en koppling till att göteborgspolisen kring 2005 bytte arbetssätt till att arbeta med mjukare metoder och mer förebyggande arbete. Motsvarande förändring skedde i Malmö kring 2015 (och 2018 infördes modellen sluta skjut) men i Stockholmsområdet har en sådan förändring inte skett. Där beror den eventuella minskningen istället på den franska polisens avlyssning av telefonnätverket Encrochat. Den har också spelat stor roll för minskningen i Malmö. Arbete som den spanska polisen gjort har också spelat roll för minskningen av antalet skjutningar i Malmö och Stockholm.

Det finns däremot ingen som helst koppling mellan den polisiära insats som kallas rimfrost och minskningen av antalet skjutningar. I Göteborg har Rimfrost aldrig förekommit, i Malmö hade minskningen redan börjat medan operation Rimfrost i Stockholm, flera andra polisregioner däromkring istället innebar ökat antal skjutningar. Något som sen har motverkats av det material som polisen fått tillgång till genom avlyssningen av Encrochat.

Den svenska regeringens betydelse för minskningen av antalet skjutningar är lika med noll. De så kallade åtgärder de vidtagit som exempelvis hårdare straff har inte haft någon som helst påverkan på antalet skjutningar eller antalet ihjälskjutna.

Det är främst avlyssningsmaterialet från Encrochat som lett till att 350 varav 100 gängkriminella kunnat häktas. Inte några så kallade kraftåtgärder från svensk polis. Att fler vapen kunnat beslagtas kan hänföras till pandemin som gett polisen och tullen mer tid för kontroller av bilar och personer.

Någon varaktig minskning av brottsligheten kommer vi nog inte heller att se då det kräva att orsakerna till brottslighet, social oro, psykiska sjukdom och fattigdom undanröjs för att det ska vara möjligt. Och nån sån politik har vi inte sett skymten av.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!