Grovt dataintrång utfört av Iran påstår Säpo

Grovt dataintrång utfört av Iran. Irans säkerhetstjänst har genomfört en specialoperation mot mål i Sverige. Det påstår i alla fall Säpo. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare. Enligt åklagare var målet att skapa splittring i det svenska samhället. Det visar en svensk förundersökning som nu är nedlagd.

Säkerhetspolisen i Sverige (Säpo) har under ledning av senior åklagare Mats Ljungqvist på Riksenheten för säkerhetsmål bedrivit en förundersökning som varit inriktad mot att utreda vem eller vilka som har begått dataintrånget och i vilket syfte det skett.

Att utredningen är nerlagd betyder dock också att det inte går att kontrollera om det Säpo säger är sant eller inte. Och med tanke på att Säpo historiskt har hittat på en amssa olika brott som aldrig ägt rum och misstänkt och förföljt en mängd oskyldiga finns det stor anledning att också ifrågasätt deras uppgifter i detta fall.

Den 1 augusti 2023 uppmärksammades i svensk media att ett stort antal personer i Sverige fått sms med uppmaningar till hämnd mot koranbrännare. En grupp som kallade sig Anzu team stod som avsändare av meddelandena.

– Förundersökningen visar att det var den iranska staten via det iranska islamska revolutionsgardet, IRGC, som genomförde ett dataintrång hos ett svenskt företag som driver en större sms-tjänst. Genom utredningen har vi kunnat slå fast identiteterna på de iranska hackare som genomförde det grova dataintrånget, säger senior åklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren var syftet att påverkansoperationen skulle påverka opinionen i Sverige.

– Syftet var att ytterligare skärpa läget och öka konflikten som rådde mellan olika grupperingar i samhället. Eftersom aktörerna agerar för en främmande makt, i detta fall Iran, gör vi bedömningen att förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas för de personer som misstänks ligga bakom intrånget, säger Mats Ljungqvist.

Att förundersökningen är nedlagd betyder inte att de misstänkta hackarna är helt avskrivna. Så länge brottet inte är preskriberat kan åklagare öppna förundersökningen igen.

Det är säkerligen sant att hackare stod bakom det aktuella sms-utskicket. Men om det var Iran som stid bakom är mer osäkert. Det fanns vid det aktuella tillfället två andra länder som jade betydligt större intresse av att skapa oreda i Sverige. Ryssland på grund av Ukrainakriget och Turkiet på grund av Sveiges Nato-ansökan. Som jag ser det är det troligare att det var Turkiet som stod bakom det hela.

Om det varit Ryssland hade Säpo garanterat sagt det men de vill idag inte peka ut Turkiet på grund av Sveriges nuvarande eftergivenhet för turkiska intressen. Då passar det att istället peka ut Iran. Precis som de gjort när det varit mer troligt att israeliska Mossad stått bakom aktioner i Sverige än att Iran gjort det.

Läs mer:

2 svar på “Grovt dataintrång utfört av Iran påstår Säpo”

  1. Iran driver sedan lång tid tillbaka en tämligen aggressiv förföljelse av iranier som flytt landet. Denna innefattar såväl direkta hot som mer subtil förföljelse. En vän till mig flydde redan under 1980-talet och undkom då med en hårsmån. Genom denne min vän, som har ett stort kontaktnät inom kommuniteten av exiliranier såväl i vårt land som i våra grannländer, har jag tagit del av många exempel på hur den iranska säkerhetstjänsten agerar.

    Utifrån detta skulle det inte på minsta sätt förvåna om Iran ligger bakom dessa händelser, tvärtom förefaller det för mig ganska troligt. Irans teokratiska regim, som hör till de regimer i världen som genomför flest avrättningar, är synnerligen intolerant och gränsen för intoleransen dras inte vid Irans statsgränser. En ”värstingregim” på riktigt …

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.