Nordiska länder har klartlagt onlinebedrägerier

Nordiska länder har klartlagt onlinebedrägerier. De nordiska ländernas polismyndigheter har kartlagt aktörer som begår bedrägerier på nätet. De har dessutom tagit fram en plan för att hantera och stoppa dem. Polisen i Sverige kallr det hela för ett krafttag mot onlinebedrägerier. Men hur det skulle vara ett krafttag att kartlägga saker begriper jag inte. Det är möjligen en förutsättning för att det ska kunna blir krafttag mot bedrägeribrottsligheten.

– Det här är en viktig gemensam kartläggning som kommer öka vår förmåga att kunna bekämpa de här typen av brott , säger Karin Berggren i ett pressmeddelande. Hon är sektionschef vid Nationellt bedrägericentrum, NBC.

Kartläggningen innehåller bland annat en genomgång av bedragarnas vanligaste tillvägagångsätt och måltavlor. I åtgärdsplanen föreslås förstärkningar av förmågan att inhämta och analysera underrättelser, ett gemensamt övervakningssystem som gör det möjligt för polisen att dela information i realtid om exempelvis bedrägeritrender och ökad press på teknikjättarna.

Ökat antal polisanmälningar

Under de senaste åren har polisanmälningarna som gäller bedrägerier i den digitala miljön ökat stadigt i de nordiska länderna. Uppskattningsvis över en kvarts miljon sådana bedrägerier och bedrägeriförsök polisanmäldes i fjol. Det är högre än flera andra europeiska länder och tros bero på nordbornas välutvecklade kunskap och vana att utföra vardagsärenden på nätet, allt från att handla kläder till att utföra bankärenden eller ansöka om sjukpenning.

Brottsvinster uppskattas till nio miljarder kronor 2023

Förtroendet är högt för mellanmänskliga relationer och statliga institutioner och underlättar för de nätbaserade aktörerna. Men samtidigt ökar sårbarheten för att bli utsatt för bedrägeri. Brottsvinsterna som de nordiska bedrägerierna genererar uppskattas till över 9 miljarder svenska kronor för 2023. denna siffra förefaller faktiskt alldeles för låg då vinsterna från bedrägerier bara inom Sverige uppskattas till 8 miljarder.

– Med AI:s blir bedrägerierna mer sofistikerade, sker i större skala och är svårare att skydda sig från. Vi i de nordiska polismyndigheterna behöver nu snabbt ta modernare teknik i bruk för att stoppa de kriminella på nätet, säger Karin Berggren.

Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.