HD-dom ingen förbättring av rättsprocessen i Göteborg

Åklagare, domare och andra inom den göteborgska rättsapparaten fortsätter som förut, ja till och med värre.
Politiska domar ger längre straff, opolitiska kortare.
Detta är en slutsats som kan dras efter en genomgång av rättegångarna i Göteborg, och det är också något som bekräftas av den dom som HD fällt och de domar som kommit i lägre instanser därefter. De fall som rört personer och där det inte förekommer politiska argument i domsskäl har regelmässigt resulterat i lägre straff för den åtalade.
Detta gäller också efter domen i HD. Den domen har nämligen bara inneburit att HD anpassat sig till det mönster som hovrätt och tingsrätt redan slagit fast. De åtalade som rättsinstanserna ansett vara politiska aktivister får högre straff, och det fall som HD tog upp var inte ett sånt fall. Det var ett fall utan politisk argumentation i sak, ett fall där personen inte betraktades som aktivist. Som jag uppfattar det var detta den grundläggande orsaken till att HD valde att ta upp detta fall.

Ingen politisk aktivist
Innan beslutet att ta upp ett fall hade nämligen HD avvisat en mängd tidigare fall där det i domsskälen funnits politisk argumentation. På detta sätt har nu HD kunnat ge efter för vårt opinionsarbete, men ändå se till att rättsapparatens linje om hårdare straff för politiska aktivister ligger fast. Han som de dömde till ett väsentligt lägre straff än vad tingsrätt och hovrätt dömt ut, var ju ingen politisk aktivist ansåg HD.
För att riktigt slå fast skillnaden mellan politiska aktivister som dömts av politiska skäl och de andra som bara ”dragits” med i kravallerna säger man också att de kravaller som den i HD dömde deltagit i inte varit riktade mot toppmötet utan mot polisens inringning av Hvitfeldtska och därför inte en fara för demokratin. Detta argument håller emellertid inte. Flera av de fall som HD vägrat ta upp och där personer dömts till långa straff har också berört torsdagens kravaller. Men skillnaden har varit att det i dessa fall funnits politisk argumentation i domsskälen.

Förlorat omdömet

I de rättsfall som tagits upp efter HD-domen i lägre instanser har det visat sig att det blivit lägre straff i ett par och långa straff i ett par. Det som skilt dessa åt är att det anförts politiska skäl i åtalen i de fall som lett till långa straff.
Detta visar att domen i HD inte på något sätt förbättrat den rättsliga processen i Göteborg. Åklagare, domare och andra inom den göteborgska rättsapparaten fortsätter som förut, ja till och med värre. De går ut i media och visar öppet förakt för HD-domen, de jämför i rättssalen kravallerna i Göteborg med judepogromerna i Nazityskland före andra världskriget. Åklagarna och andra i rättsapparaten har totalt förlorat omdömet, de visar ett otroligt förakt för de personer som åtalats och för HD:s dom. Detta är skäl nog att kräva en ordentlig undersökning av hur det stått till med rättssäkerheten kring åtalen i Göteborg.

Ny praxis

Vi kan också konstatera att HD genom att vänta så länge med att ta upp ett fall i praktiken godkänt en ny praxis med hårdare straff för våldsamt upplopp om det finns politiska orsaker till upploppet. Detta är hårresande och öppnar för än mer politiska rättegångar och domar i framtiden och det är ett allvarligt mot allt vad svensk rättssäkerhet heter.

Så slutsatsen blir att vi vunnit en propagandamässig seger genom HD:s dom. Vi har genom vårt opinionsarbete tvingat dem att till slut ta upp ett fall. Att de då väljer ett fall som kan drivas utan att det egentligen gå emot lägre instansers domar är naturligt, men inte acceptabelt. Arbetet för dem som dömts till hårda straff i Göteborg måste fortsätta, för vi har ännu inte vunnit en politisk seger, eller för den delen en juridisk.
En politisk seger vinner vi den dag som vi får till stånd att polisers brott ska utredas av andra än de berördas kollegor, den dag som de som dömts oskyldigt i Göteborg rentvåtts och den dag som de ansvariga politikerna för katastrofen i Göteborg ställts till svar för sina icke-handlingar.
Juridisk seger har vi vunnit när rättsapparaten inte längre dömer ut politiska straff, när vi inte längre har politiska rättegångar i vårt land.

Anders Svensson 2002-06-20 Internationalen