Citaten kommer från ett utkast till artikeln ”Öppenhet och övervakning. Om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter under EU-toppmötet i Göteborg 2001” av Abby Pettersson och Mikale Oskarsson i boken Vid politikens yttersta gräns. AS är jag, Anders Svensson och det är mina kommentarer. Jag ingick i demoledningen för demon på lördagen och demon på fredagen under de tre junidagarna år 2201. Även i Bushdemon på torsdagen hade jag en central funktion.

"Att kapa mediautrymmet"

AS: Detta uttryck har inget med verkligheten att göra, ingen tänker så, ingen har för syfte att göra så. Alla tycker att demonstrationerna och de politiska kraven är det viktiga, även de autonoma.

"Media skildrade dramats verkningar och spred dess budskap inom ramen för en medierad öppenhet, där – med Todd Gitlins berömda fras – "the whole world is watching". Samtidigt var detta också budskapet från aktivisterna. Så skedde t.ex. när man försökte bryta igenom polislinjen vid Södra Vägen framför Svenska Mässan. Demonstrationståg arrangerades i samklang med mikrofonstativ och grupper av internationella journalister – och även då var budskapet "the whole world is watching". Kort sagt, i Göteborg iscensattes protestkampanjer med målsättningen att fånga allmänhetens intresse via media. Aktionerna som utspelades på stadens gator och torg och i dess parker var välregisserade dramatiseringar som utnyttjade medias närvaro samtidigt som de var fångade i dess logik. Det var politiska händelser där informationstekniken användes för att stegra den politiska betydelsen hos aktörer som annars förblivit dolda, ouppmärksammade (Altheide & Snow 1991). Allt detta för oss till en annan sida av politikens nya synlighet eller dramatiska karaktär. Nämligen det förhållandet att media allt oftare kommit att inrama de gemensamma frågorna som politiska spektakel (Thompson 2000). De radikala nätverken har inte gått fria från denna utveckling; tvärtom har den medverkat till att deras strategier tagit en våldsam inriktning. Händelserna i Göteborg utgör inget undantag. Bilderna av våldsamma aktivister, maskerade och stolt poserande med svarta och röda fanor, kablades ut över världen och gav samtidigt kameramän och fotografer det våldsamma innehåll spekulationslogiken kräver, alltså den bild som kom att dominera mediernas täckning av toppmötet i Göteborg."

AS: Hela stycket är att fara med osanning. Ingen hade som målsättning att ha media som den viktigaste vägren att nå ut. Kom ihåg, ingen litar på borgerlig media. Alltså står hela resonemanget som Abby och Mikael för i motsatsställning till många aktivisters uppfattningar om media. Borgerlig media förväntas ljuga och förtiga sanningen. DÅ kan man inte ha som målsättning att huvudsakligen nå ut via borgerlig media. Just därför har vi våra egna media, IMC, Yelah, vänstertidningar etc.

"Men – Internet erbjöd även polisen en tacksam källa under det förberedande spaningsarbetet. De digitala motorvägarna var inte ensamt förbehållna demonstranterna, något polisens underrättelsetjänst gjorde aktivt bruk av både före och under toppmötesdagarna. På så vis var ledningen väl informerad om vad som var på gång, man kände även till de våldsamma aktioner som det svarta blocket förutskickade på sina hemsidor."

AS: Problemet här är ju att ingen planerade våldsamma aktiviteter. Inga sådana fanns redovisade på nätet. Däremot fanns det våldsromantisk propaganda som kunde få personer (inklusive polisen) att tro att våldsamma aktioner var planerade. Men det är faktiskt inte samma sak som att våldsamma aktioner var planerade.

"Sammandrabbningarna i Göteborg förbereddes bland aktivister ute i landet, som sedan samordnade sig med likasinnade konstellationer internationellt, vilka också satt och slipade på sina framträdanden inför toppmötesdagarna."

AS: Att använda ordet sammandrabbningar ger läsaren intrycket att vi allihop satt och planerade våldsamheter. Detta är ju inte sant.

"Aktivisterna å sin sida band sig för att motverka bruket av masker samt att agera i överensstämmelse med icke-våldsprincipen (gäller inte Göteborgsaktionen 2001 som på egen hand tog på sig uppgiften att kontrollera maskerade aktivister inne i demonstrationståget). Men eftersom dessa regnbågskoalitioner saknade egentliga ledarfunktioner, och detta gällde i synnerhet kontrollen av de mer militanta eller helt avvikande färgelementen, kunde överenskommelserna inte hållas. Förvisso svarade merparten av de tre stora demonstrationerna upp till måndagsklubbens deklarationer, men så skilde de sig också från vad som i övrigt iscensattes i det omgivande stadslandskapet."

AS: Flera felaktigheter i detta stycket. Inga överenskommelser gjordes med polisen om maskförbud. Överhuvudtaget förekom inga diskussioner med polisen om maskering innan demonstartionerna. I Bushdemon var masker tillåtna, på fredagen var de förbjudna, på lördagen tillåtna. Polisen hade ingen del i dessa beslut. Alla demonstrationsledningar (som var demokratiskt valda, med makt att styra över demonstrationerna) ansvarade själva för ordningen inom demonstrationerna. Härvidlag var det ingen skillnad på de olika demonstrationerna. När de påstår detta ljuger de. Att demonstrationerna saknade ledarfunktioner är helt fel. Det hade inte gått så bra och fredligt tillväga om det påståendet hade varit sant. Faktiskt hade vi i lördagens demo en utmärkt kontroll av de eventuellt vilda elementen. De militanta elementen är ju faktiskt inte de som slåss med snuten i varje ögonblick utan de som effektivast kan föra kampen framåt. I detta sammanhang antyds också att det var förbjudet att gå maskerad i lördagens demo. Det var faktiskt tillåtet redan från början, även om det fanns en rekommendation att låta bli. Polisen hade inget inflytande på huruvida det gick maskerade i demon eller inte.

"Att stänga möten och konferenser har tidigare varit ett viktigt mål vid EU- och globaliseringskritiska demonstrationer, alltså en typ av strategi som även fått till följd att den fria rörligheten i staden hindrats."

AS: Detta kan stämma, men inte när det gäller Göteborg. Alla hade gett upp en sådan inriktning på sina aktioner.

"Militansens män och kvinnor koncentrerar sina praktiker till tidsavgränsade verksamheter som också är tid......."

AS: Här följer fyra stycken som är politisk gallimatias utan förankring i verkligheten, utan förankring i resonemangen hos aktivister.

"Polisens tillslag mot Hvitfeldtska gymnasiet bör ses som en proaktiv åtgärd. Till skillnad från fredagens reaktiva handlingar vidtogs torsdagens åtgärd mot Hvitfeldtska i syfte att förebygga och avvärja brott."

AS: Enligt polisens utvärderingar var även ingripandet mot demon på Berzeeligatan en proaktiv handling.

"Skolan rymde både fredliga demonstranter (från Attac, Jordens vänner, Fältbiologerna m. fl.) och merparten av de militanta aktivistleden (från Sverige och tillresta från annat håll). Det var framförallt den senare gruppen som polisen hoppades kunna oskadliggöra genom sitt agerande, innan själva toppmötesförhandlingarna inleddes. Det kom också att innebära – det är svårt att komma ifrån den slutsatsen – att oskyldiga temporärt berövades sina medborgerliga rättigheter."

AS: Det är inte sant att merparten av de s.k. militanta fanns på Hvitfeldtska. Medvetet hade AFA-aktivister och andra från autonoma kretsar spridits på många olika skolor. De flesta autonoma bodde överhuvudtaget inte på skolor, på grund av risken för polisaktioner, utan i olika lägenheter. Majoriteten på Hvitfeldtska var syndikalister. Även finska Ya Basta utgjorde en stor grupp.

"Klockan tolv samma dag hade ett stort antal demonstranter och intresserade göteborgare samlats i utkanterna av avspärrningsområdet. Extra tjockt med människor var det kring Vasakyrkan. Torsdagens kravaller utspelades i detta område. Från insidan gjordes utbrytningsförsök och längs avspärrningarnas ytterlinjer, strax bakom Vasakyrkan, gjordes inbrytningsförsök som möttes av kravallpolis till fots, hundpatruller och ridande polis. I det läget flydde aktivisterna över Engelbrektsgatan in i den närbelägna Vasaparken, söder om universitetets huvudbyggnad, där oroligheterna fortsatte under hela eftermiddagen. För polisens del innebar det att man gick vidare med den av-territorialiserande strategi ......"

AS: Detta stycke innehåller formuleringar som kan tolkas såsom att det fanns en samordning mellan kravallerna i Vasaparken och utbrytningsförsöken på skolan. Detta är inte sant. De olika händelserna inträffade vid helt olika tidpunkter. Se min genomgång av polisens utvärderingar.

"På en av polisens videofilmer fick vi se hur en grupp företrädare för den civila olydnadsprincipen, Ya Basta, rörde sig fram mot polisens avspärrningar. Efter dessa passiva led följde sedan det svarta blockets mobila styrkor. Varje utbrytningsförsök möttes med stor kraft och till slut hade polisen lyckats att driva tillbaka aktivisterna in i skolan."

AS: Ordningen på grupperna i den lilla demon stämmer inte. Det finns ett utmärkt filmmaterial som använts av Rudbäck i rätten som visar hela händelseförloppet och hur fel ovanstående beskrivning är. Inte heller bestämmer beskrivningen att utbrytningsförsöken följdes direkt av polisens attack mot skolan.

"Under torsdagskvällens demonstration kunde vi iaktta exempel av sådana inträngningsförsök av det svarta blockets grupperingar."

AS: Inget sådant ägde rum. Vad som hände var att de som brutit sig ur demon jagades tillbaka in i den av polisen.

"Samtidigt, på en annan plats, hade fyra demonstrationsvakter från Attac och KPML(r) motat bort ett band med anarkister i färd med att överösa kontaktgruppen övriga medlemmar med gatsten. Med risk för sina liv sades man ha gripit in och sannolikt även ha räddat liv."

AS: Inte heller här är det riktigt. På två ställen blev poliser illa ansatta. På det ena stället var det Lars Henriksson från SP samt Johan Rönnblom från Attac som räddade poliserna. På det andra stället var det två r:are.

"Direkt efter demonstrationen ökade våldsnivån dramatiskt. Då hade grupper från det svarta blocket anslutet sig till massans kropp via sidogatorna till Avenyn. Man lyckades att locka med sig ungefär två tusen demonstranter i en räd mot Hvitfeldtska gymnasiet. Polisens insatsstyrkor, hundpatruller och ridande divisioner stod emellertid beredda på denna spontan manuskriptändring, alltså protesternas övergång från politisk ritual till politisk teater. Den förvandlade massan lyckades bara delvis att ockupera den nya platsen till följd polisens agerande. Aktionen försvårades också av att företrädare för regnbågskoalitionen rörde sig i den nya massan och försökte få aktivisterna att upplösa aktionen med fredliga medel. En del av dem gick då hem medan andra började skandera ”stanna”, ”stanna”. Till slut gick ändå de flesta därifrån, varefter de militanta banden åter var på plats med sin avterritorialiserande strategi. Denna gång med syftet att få hål på själva järnringen runt gymnasiet. I över tre timmar pågick dessa gatustrider mellan polis och militanta aktivister. Cirka 20-30 aktivister hade lyckats ta sig igenom polisens järnring runt skolan."

AS: Hela denna beskrivning är fel, den har inget med verkligheten att göra. Svarta blocket hade inget med att en del av demonstranterna gick upp mot skolan efter demon att göra. De som spelade en framträdande roll i detta skede var RS, IS, Arbetarmakt och SAC. Lite senare kom även SP och Fältbiologerna att ha betydelse. Inga egentliga kravaller försiggick på platsen. Det hela avlöpte med endast ett begränsat antal incidenter. Tillfället har inte av polis eller åklagare ansetts var ett våldsamt upplopp. Se vidare min dagbok samt min genomgång av polisens utvärderingar. Se bl.a. det jag skrivit om Bjerrefors.

"Till exempel: Stod aktionens behållning – förflyttningen av händelsernas centrum bort ifrån president Bushs vistelserum, gripandet av ett antal våldsbenägna aktivister (som fick släppas senare om bevisningen inte räckte till häktning) och beslagtagandet av gatstenar och andra potentiella vapen för kommande kravaller – i proportion till de förluster som kunde inregistreras?"

AS: Det finns inga som helst belägg för att några av de gripna på Hvitfeldtska var "våldsbenägna aktivister". Fortfarande är endast tre fällda för brott av de som greps på Hvitfeldtska.

"till skillnad från fredagens öppet annonserade våldskampanjer i anslutning till morgonens möte på Götaplatsen"

AS: Lögnaktig påstående om annonserade våldskampanjer.

"Fredligt sinnade aktivister inne på skolan -hindrades att ta del av en allsidig information om vad som pågick. "

AS: Ett lögnaktigt påstående som låter påskina att aktivister hindrades aktivt från att ta del av information. Något sådant förekom inte. Däremot nådde information inte fram till alla, då många inte deltog i stormötena.

"Alla inblandade parter – polis, koalitionsorganisatörer, representanter för Göteborgs kommun -, samtliga hade missbedömt läget (forskarna inräknade)."

AS: Det enda vi missbedömde enligt mig var den göteborgska polisens inkompetens, Secret Services inflytande och regeringens vilja att utmåla aktivister som beväpnade yrkesarméer.

"Ambitionen var ju att skingra toppmötesförhandlingarna – med ickevåldsliga medel."

AS: Ambitionen var inte denna.

"Massmötet klockan tio på Götaplatsen blev den egentliga startpunkten för fredagens våldsspiral. Cirka tvåtusen demonstranter hade då samlats för att marschera mot Svenska Mässan med den uttryckliga ambitionen att forcera polisens avspärrningar runt EU-toppmötet."

AS: Mötet var ingen samling för marschen ner mot Mässområdet. Syftet med anti-kapitalistmarschen var inte att forcera polisavspärrningarna.

"Första initiativet kom från det svarta blocket, när de med ett cirka tvåhundra man starkt koppel bakifrån bidrog till att ett tusental icke-maskerade demonstranter pressades ihop framför polisens linjer. Uppenbarligen var deras ambition att driva massan till att ta över eller territorialisera den del av gatunätet ner mot Mässan som kontrollerades av polisens insatsstyrkor och ridande enheter. I ungefär en halvtimma varade detta stillestånd, innan polisen beslutande sig för att bryta upp aktivisternas blockad. Demonstrationen skingrades när människorna tog till flykten, tillbaka upp mot det svarta blocket som nu omgrupperat sig till ytorna uppe vid Götaplatsen, där man förberedde sig för nästa drag. I det tumult som uppstod när demonstrationen löstes upp kunde en distinkt visselsignal höras, och plötsligt befann sig polisen i ett regn av gatsten. Likt spionvärldens nyttiga idioter fungerande de omaskerade aktivisterna när de militanta banden nu stod i händelsernas centrum och dirigerande en utveckling som innebar att handgemäng och gatukamp var den drivande politiska kraften. Enligt Svensson (2002) var det en maoistisk revolutionsenhet från Tyskland, RIM, som hade en betydande roll i inledningsskedet av kravallerna. Till bilden hör också att en ny kontingent aktivister uppblandad med förortsungdomar anslöt nerifrån Avenyn, vilket i sin tur gjorde att de kraftigt underbemannade och sedan tidigare tröttkörda insatsstyrkorna kunde drivas tillbaka fullständigt. Därmed var det upplagt för att ta paradgatan med våld."

AS: Hela stycket är lögnaktigt. Filmer och polisens utvärderingar visar att polisen ingrep innan något hänt. Hundförarna kommer från avspärrningarna och går förbi de första leden av demonstranter innan de viker av in i demon för att dela upp den. På det sättet försöker man stänga in de som inte ingår i det svarta blocket på ett ställe och de som ingår i det svarta blocket påett annat ställe. Av filmer framgår också att polisen i nästan 10 minuter slår på det svarta blocket utan att mötas av motstånd i någon form. Därefter brakar det loss. RIM är inte aktiva i detta skede och det påstår jag inte heller i min rapport. De är aktiva senare, när det gäller skadegörelsen på Avenyn. Själva uttrycket "maoistisk revolutionsenhet" är befängt. Se vidare min rapport.

"Så småningom lyckades polisen ringa in en del av aktivisterna mitt på Avenyn. Rapporterna varierade, men ett hundratal personer omhändertogs efter förmiddagens våldsamma aktioner."

AS: Detta är inte sant. Inget sånt hände.

"En av kanalbroarna, Viktoriabron, omringades dock, eftersom polisen misstänkte att en grupp militanta aktivister gömde sig bland demonstranterna på bron. Runt 150 personer omhändertogs, även om en del hoppade i vattnet och kom undan. Kom undan gjorde också merparten av de svarta blockets kvinnor och män, som demaskerat sig efter att man lyckats fly från polisens motattack på Avenyn. Fem timmar på Kvibergs arrestlokaler blev priset för dem som råkade befinna sig på Viktoriabron när polisen slog till – merparten oskyldiga ”vid fel plats på fel tid”. "

AS: Polisen jagade in folk på bron. Det fanns inte många där innan polisen jagat dit dom. Hur någon kan gömma sig i en folkmassa på en tom bro förstår inte jag. Se vittnesmål av Simon Lindman-Svensson i bok från Ordfront.

"Händelsen illustrerar hur svårt det kan vara för polisen att hantera det militanta våldets företrädare. Först och främst försvåras arbetet av aktivisternas uniforma maskering. Taktiken att gömma sig bland övriga demonstranter och intresserade åskådare gör, för det andra, att polisens insatser blev extremt kostsamma. Människor tas omhand på tvivelaktiga grunder och de demokratiska principerna kommer ofrånkomligen att åsidosättas, när polisen ser sig tvingade att agera utan urskiljning, med ickediskriminerande medel."

AS: Stycket är politisk mumbojumbo. Det blir väl så i praktiken, men ingen har det som taktik.

"Det fanns ingen annan väg att gå för dem som ville komma till Götaplatsen. Territorialiseringen var i det avseendet närmaste perfekt och målsättningen var att hindra det svarta blocket från att tränga in i demonstrationsledet från angränsande sidogator, något man ju gjort i samband med Bush Not Welcome. Polisens försökte med andra ord hindra de radikala grupperna från att egga övriga ritualdemonstranter till att spela med i en våldsam politisk teater eller skingra den till synes effektiva territorialiseringen med våld. Demonstrationen gick lugnt till, bortsett från en mindre incident i samband med att några poliser klättrat upp på en av containrarna utmed marschvägen. Demonstrationsvakterna började ropa ”inget våld, ”inget våld”, varefter de kravallutrustade poliserna klev ner från sitt tillfälliga vakttorn. Det svarta blocket var försumbart i själva demonstrationståget, istället drog man ihop sina (för)band i och kring Vasaparken. Scenen för kvällens stora sammandrabbning."

AS: Ingen inbrytning i Bushdemon ägde rum. Ingen har en sån taktik. Vad som händer är normalt att polisen jagar in våldsverkare i fredliga demonstrationer. Varför de agerar på detta sätt vet jag inte. Incidenten de beskriver är för mig helt okänd, se istället min dagbok om de incidenter som faktiskt ägde rum. (nazister, rykten om molotovs etc). Containrarna var nog mera till för att stoppa utbrytningar. Snacket om att svarta blocket drog ihop sina förband är skitsnack som implicerar att det är välordnade militära enheter det handlar om och visar ingen förståelse för hur de autonoma faktiskt fungerar. Flum, lögn och trams.

"Då fredligt sinnade demonstranter ville lämna demonstrationståget fick de inte sällan se sig omringade av kravallpolis, taktfast trummande med batongerna på sina sköldar."

AS: En felaktig beskrivning. Det gick inte att lämna när vi väl kommit in på Avenyn. Det var stängt av containrar överallt.

"Upplösningen av fredagens stora demonstration gick till så, att på en av sidogatorna till Avenyn lyftes fartygscontainrarna bort, varefter den stora massan av demonstranter kunde lämna området utan att direkt komma i kontakt med det svarta blocket förberedelser i den närbelägna parken. ......"

AS: Inte sant. Kanske lyftes containrarna som stängde Engelbrektsgatan delvis bort. Men all gator som gick att gå passerade Vasaparken.
Engelbrektsgatan, Vasagatan och Parkgatan. På de två senare möttes man dessutom av aggressiva poliskedjor. Vilka förberedelser? Se min dagbok och genomgången av polisen utvärderingar hur det egentligen gick till. Denna kommentar gäller hela det stycke i vilket ovanstående meningar döljer sig. Aktivister på platsen fick besked om polisen tänkte ingripa mot dem omkring 45 minuter innan polisen kom. När polisen kom till platsen ingrep de mot festen utan att något inträffat innan. Längre upp i parken var folk förberedda på polisens ingripande och försvarade sig. Det var så det hela gick till. Hela stycket är lögnaktigt och fokuserar på allt utifrån en enskild polis iakttagelser. Inga störningar förekommer på de inspelningar av polisens radiosamband som Uppdrag Granskning har i sin besittning.

"Tillräckliga förstärkningar nådde så småningom polisens utkommenderade styrkor vid Vasaparken. Leden kunde slutas och parken omringas. Med kraft lyckades polisen pressa tillbaka aktivisterna och sakta men säkert undertrycka våldet. Vid midnatt var ordningen återställd. Men – priset var än en gång högt. Merparten av butikerna längs Vasagatan hade fått sina fönster krossade och från sjukhusen rapporterades om fyrtioen skadade personer – både poliser och aktivister, de tre skottskadade inräknade."

AS: Felaktigt. Det blev lugnt efter att polisen strax efter klockan 22.00 drog sig bort från området. Se polisens utvärderingar och min genomgång av dessa. Påståendet om sönderslagna butiker på Vasagatan är fel. Det fanns endast enstaka sönderslagna fönster. Jag var där på fredagskvällen, lördagsmorgon, lördag eftermiddag och vet detta.

"I Slottsskogen runt klockan nio på lördag morgon samlade sig de globaliseringskritiska EU-motståndarna till en avslutande demonstration; nu skulle kampanjen mot toppmötet fullbordas. Avgången försenades dock med över en timma. Skälet till detta var en grupp om cirka fyrtio stycken maskerade aktivister från danska AFA (Köpenhamn), och frågan om dessa skulle få delta i demonstrationen – rånarluvor till trots. Med ambitionen att undvika våld fattades beslut om att detta faktiskt var möjligt."

AS: Detta är lögn från början till slut. Någon sån diskussion har aldrig ägt rum och någon försening inträffade inte heller. Omkring 500 maskerade fanns i tåget. Flertalet tillhörde inte AFA eller någon autonom organisation.

"Tidigare förhandlingar mellan polisens kontaktgrupp, kommunen och företrädare från främst Attac innebar att marschvägen i sista stund lagts om."

AS: Detta med främst Attac är ju inte heller sant, sett utifrån demonstrationens synpunkt. Det hade inte blivit någon ändring av vägen om inte demoledningen gått med på detta. I demoledningen satt ingen från Attac.

"Under demonstrationen fullbordade polisen avspärrningarna runt Vasaparken med kringliggande kvarter, särskilt i riktning mot Avenyn. Åtgärden motiverades av kravaller dagen innan, men också av en jakt på tre tyska terrorister beväpnade med skjutvapen. Likväl kom avspärrningarna att upplevas som irriterande på en del håll. Några tyska terrorister kunde inte heller infångas.”

"Under hela dagen gick jakten vidare. Polisens massiva närvaro vid lördagskvällens spontana protestmöte på Järntorget ......"

AS: Hela snacket om tyska terrorister är falskt. Det har aldrig funnits några sådana. Avspärrningarna vid Vasaparken gjordes för att polisen var rädda för att delar av demon skulle bryta sig ur. Detta är helt klart, då det sägs så i polisens utvärderingar och vår spion på platsen rapporterade att polisen uppgav detta som orsak. Eldgafflar har polisen inte hittat. Gatstenarna de hittade var ett upplag vid Oskar Fredriks kyrka.

"När en timma gått var det fri lejd som gällde, utom för ett mindre grupp utländska aktivister som bussades iväg för registrering och förhör. Bland de frisläppta fanns förutom fredliga demonstranter sjukvårdspersonal och en samlig holländska kockar. Skydd och värmande kläder fick de frigivna nere vid Fritt Forum."

AS: Detta är inte sant. Vi registrerades av polisen allihop (utom de tre först släppta). Nåt skydd och några värmande kläder fick vi inte på Fritt Forum. Detta tillhandahölls istället av aktivister som tog emot oss när vi kom ut och eventuellt senare under natten på Lagerhuset. Dock inte under den tid jag befann mig där (vad jag kan komma ihåg).

"Händelserna i Göteborg avslöjade två grupper som av och till gick vilse i den röda dimman – de maskerade aktivisterna och den kravallutrustade polisen."

AS: Resonemanget om "röda dimman" är opolitiskt mumbo-jumbo. Som kommentar till detta stycke och de följande kan väl sägas att man med årsdagarna och Oslodemon i färskt minne kan konstatera att den viktigaste lärdomen är att kravallutrustad polis ska hålla sig borta. Nolltoleransen är en felaktig linje som leder till mer konfrontation. Ingen kravallpolis - inga problem.

"Slutligen kvarstår behovet av en väl fungerande underrättelseinhämtning. Att på förhand känna till vad aktivistnätverken planerar i samband med olika protestaktioner och demonstrationer ....."

AS: Vi kan väl konstatera att polisen saknade förmåga att värdera information som de fick. Det mesta var ju rykten och lögner.

Anders Svensson
Kommentar till "Att kapa mediautrymmet" 2002-12-05

I den slutliga versionen av artikeln har ändringar gjorts som tar bort en del av den kritik som jag riktat ovan. Men huvudintrycket består. Produkten är full av lögner.