Google
 

2007-10-28

Lägg ner försvaret

Det är bästa sättet att spara pengar. Vi behöver inget försvar. Det finns inga hotbilder av den typen längre. Däremot så kanske vi behöver en säkerhetstjänst och en polis. Förmodligen räcker det för att skydda Sverige och alla oss som bor här.

Det enda det svenska försvaret idag används till är att kriga i andra länder. Det är onödigt. Det finns ingen anledning att Sverige ska delta i ockupationer av främmande länder, så som vi gör i Afghanistan. Ingen anledning alls.

Ska vi delta i humanitära aktioner så kan vi göra det med sjukvårdspersonal, brandpersonal och polis. På det sättet kan Sverige ändå ta ett internationeltl ansvar. Men avstå från rent militära äventyr som i Afghanistan.

Så gör om MUST till en civil säkerhets- och underrättelsetjänst. Flytta FRA och liknande verksamheter till den nya myndigheten. Lägg ner resten av försvaret. Vi ska inte nöja oss med färre regementen, utan det blir bättre med inga alls.

Skulle vi vilja behålla nån typ av värnplikt kan vi skapa en civil värnplikt.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
-------------------------------------------------------------------------------
Jinge bloggar om Danmark och högerextremism, Intisbloggen skriver om något så oväntat som Britney Spears, Pierre Gilly om Irak och olja, Alliansfritt Sverige om bistånd och Kaj Raving om rasism i Schweiz och svenska asyl.

Etiketter: , , ,

2007-10-21

Behåll värnplikten

- men gör om den. Det är uppenbart att vi inte kan ha kvar den militära värnplikt vi har idag. men vi kan ersätta den med någonting annat. En civil värnplikt. Där alla människor under ett år av sitt liv gör tjänst för samhället. I brandkåren, vården, som frivilliga poliser, naturvårdare, jaktvårdare, kulturvårdare etc. Jobb som kan innebära en förbättring och förstärkning av det gemensamma och solidariska samhället. Naturligtvis måste regler för detta avpassas så att inte fackliga avtal och betalda arbeten försvinner. På det sättet kan vi behålla värnplikten.

Vad gör vi då med militären. Yrkesarmé vill jag inte ha. Det öpnnar upp för en obeahglig utveckling. Yrkesarméer öppnar upp för militären som en separat styrkefaktor i ett samhälle. Något sådant vill jag inte se. Det är inte bra för något samhälle.

Personligen är jag för att avskaffa den svenska militären och den militära värnplikten helt. I vår del av världen finns inget behov av en militär. Men för den som vill behålla militären kand en ju också ingå som en del i den totala mängden av värnpliktsalternativ som står till buds.

Intressant?
Borgarmedia: SVD
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

2007-09-06

Regeringen möblerar om

Omdömena i borgerlig media kring ministerruljansen är till stor del kritiska såsom Henrik Brors "Ett hårt slag mot Reinfeldt" och Nikals Ekdals "Dåligt ledarskap, Reinfeldt". Generellt verkar man skylla det hela på Reinfeldt. För i Sverige ingår det ju i kulturen att vi ska göra upp, att vi ska kompromissa och kommentatorerna verkar anse att det är regeringschefens ansvar att se till att så sker. Man menar också att Fredrik Reinfeldts auktoritet undergrävs när en så betydande moderat lämnar regeringen och dessutom dömer ut regeringens försvarspolitik. Det kan nog vara så. Försvarspolitiken dömer jag också ut. Jag kan inte se varför Sverige ska vara i Afghanistan och delta i ett krig.

Även ÖB skyller på Reinfeldt. Men nog måste Mikael Odenberg själv och finansminister Anders Borg också vara skyldiga. Den förste för sin ovilja till kompromiss, den andre för sina obalanserade och oförankrade utspel. Att Mona Sahlin å sin sida gör allt för att ytterligare undergräva Reinfeldts ställning är väl däremot inte så konstigt. Statsvetaren Ulf Bjereld menar i DN att Odenbergs avgång kan sprida oro i andra departement också.

Det kan man tro. Att ha en vapenvägrare som försvarsminister inbillar jag mig kan sprida oro i försvarsdepartementet och försvarsmakten i alla fall. Detta faktum har emellertid gjort att många vänsterbloggare lett lite smått och positivt kommenterat den nye försvarsministern Sten Tolgfors. Oron blir väl inte bli mindre om en person som Anna Kinberg Batra, som personifierat arrogansen från ungmoderater, blir handelsminister. Frågan är hur hon som anser att stockholmare är smartare ska kunna hantera "korkade" utlänningar. Men det fungerar kanske just för att hon är en 08?

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5
Bloggat: Jonas Morian, Jinge, Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-09-05

Anders Borg avgick med segern

I den interna maktkamp kring försvarsfrågan som uppenbarligen ägt rum inom alliansregeringen har nu finansminister Anders Borg avgått med segern. Det fanns många bloggare som trodde att det skulle gå så. Jag själv hoppades detsamma då jag inte har något emot nedskärningar i försvaret.

Och hur ser det ut internt i moderaterna? Kommer vi att få se ytterligare turbulens, både i partiet och regeringen? Inte mig emot.

I militären är det dock lugnt än så länge. ÖB förstår och har sympatier för Odenberg men sitter av allt att döma kvar.

Media: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2
Bloggat: Ett härta rött, Esbati, Fredrich Legnemark
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-30

Avskaffa värnplikten - avskaffa försvaret

Dvs avskaffa den militära värnplikten. Det är min uppfattning. Om vi ska ha ett försvar ska vi inte ha en yrkesarmé utan självklart ett folkförsvar som Jinge skriver. Men som sagt, jag anser att vi inte behöver nåt försvar alls längre. Inte av konventionell typ. Officerarna har en annan uppfattning. Regeringen funderar dock på om värnplikten inte ska avskaffas och försvarsminister Mikael Odenberg säger så här:
- Dagens lagstiftning är illa anpassad efter verkligheten. En massa unga människor som vill göra värnplikten får inte det, samtidigt som vi varje år sätter 40 personer i fängelse för att de vägrat.
Alliansfrittt Sverige konstaterar att yrkesförsvar kanske till och med blir dyrare än värnpliktsförsvar. Så det är ingen bra metod att sänka skatten på. Officersförbundet håller tydligen med. Mikael Almén å sin sida argumenterar för avskaffad värnplikt utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Och skulle vi mot allt sunt förnuft få en yrkesarmé är det väl risk att borgarna sätter in den mot folk som utövar sina demokratiska rättigheter. I alla fall verkar ju folkpartisten Johan Pehrson vara lagd åt det hållet. Sånt har ju gjorts förut. Ådalen 31.

Borgarmedia: DN, AB, EX, NA
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-08-24

Officerarna vill behålla jobben och kriga

Inte förvånande reagerar officerarnaMiljöpartiets utspel om nedskärningar i försvaret. De vill gärna hålla på med att döda folk i andra länder. Det är den bärande punkten i deras resonemang.

För en gångs skull skiver Henrik Brors en intressant analys av sommarens försvarsdebatt där han utser försvarslobbyn ("det militärindustriella komplexet") till sommarens segrare.

En som däremot är helt förutsägbar är Bo Pellnäs som skriver i SVD, Förstår Anders Borg försvarspolitik? Pellnäs svar är naturligvis nej. Anledningen? Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är för unga! Frågan är om det inte är Pellnäs som börjar bli senil.

Återstår atts e hur det går i budgetförhandlingarna.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: ,

Yrkesarmé inte rätt väg

När miljöpartiet i DN föreslår nedskärning av försvaret landar man i att Sverige ska ha ett mindre försvar, ett yrkesförsvar, med möjlighet att bl.a. delta i internationella operationer. Nåt sånt vill inte jag se . Yrkesförsvar tenderar till att bli reaktionära klickar i ett samhälle. Med egna skumma agendor och ofta ett oproportionerligt stort inflytande.

Inte heller tycker jag Sverige ska delta i krig i främmande länder, som vi gör i Afghanistan. Tyvärr är ju miljöpartiet för sådan krigföring. Jag tycker istället att Sverige ska dra tillbaka trupperna från Afghanistan och dessutom följa Costa Ricas exempel genom att avskaffa militären helt.

Costa Rica i Centralamerika har aldrig haft nån militär och medan grannländerna haft diktaturer med mängder av mördade människor (Guatemala, El Salvador) eller ständigt återkommande militärkupper (Panama) har Costa Rica varit en lugn oas. Och tillsammans med Cuba under lång tid ett av de mest välmående landen i Latinamerika. Idag kan vi också hänföra Venezuela till den gruppen. ( I Västindien finns förstås ett stort antal mini-länder som är mer välmående eller lika välmående, de brukar inte alltid räknas till Latinamerika). De tre länderna, Argentina, Chile och Uruguay längst söderut i Latinamerika har naturligtvis också under perioder hört till de mest välmående länderna i området.

Costa Rica har klarat sig utan militär i en av världens mest oroliga regioner. Sverige kan säkert klara sig väl i ett av världens mest lugna områden. Så istället för ett yrkesförsvar - ingen militär alls.

Miljöpartiet accepterar också den borgerliga uppfattningen att terrorism är ett stort hot. Det är inget stort hot och för oss i Sverige är det i stort sett inget hot alls. Något jag skrivit flera gånger om. Därför är det inget argument för att vi ska ha ett försvar.

Borgarmedia: DN, SVD, SR
Bloggat: Jinge, Alliansfritt Sverige
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-21

Ibland är borgarregeringen nästan normal

Ibland gör och säger alliansregeringen bra saker. Det gäller även de mest puckade ministrarna som Jan Björklund. När han vill stoppa religiösa fundamentalistiska friskolor så är han ju rätt ute. En annan sak är ju att hans förslag till åtgärder inte kommer att hjälpa. Det är hela friskolesystemet som måste åtgärdas.

Finansminister Anders Borg har också lagt fram ett vettigt förslag, nedskärning i försvaret. Han kan få lite hjälp av mig på hur man kan göra det: Dra bort trupperna från Afghanistan. Lägg ner insatsförsvaret.

Nu är också Fredrik Reinfeldt ute och säger nåt bra. Han syns ju så sällan i media, så han var väl tvungen att yttra sig om något. Och att säga något som går stick i stäv med allt som borgarregeringen tidigare gjort och sagt får ju uppmärksamhet. Ingen mer karensdag är hans budskap. Lite tveksam är han allt. Men låt oss se det positivt ändå. Men han kanske ändå borde fundera mer på vilka åtgärder man bör ta till för att fixa till alla dumheter som högerregeringen gjort för att straffa fattiga, arbetslösa och sjuka.

Borgarmedia: AB1, AB2, DN
Bloggat: Jag älskar Sverige
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-07-29

Fel fel fel men rätt.

Tre moderater skriver i SvD.

Hela artikeln dryper av vår tids "sanningar", det är skrämmande att se. Jag kommer gå igenom dem punkt för punkt. -

Första lögnen kommer direkt! Det finns terrorhot bakom varje buske! Sverige är hotat av den farliga terrorismen, detta begrepp vi måste bekämpa: Vi vet kanske inte hur, var och när terrorismen slår till men en sak är säker, terrordåden har ökat sedan George Bush och hans lakejer försökte förklara krig på begreppet. Terrorismen är ingen mystiskt ondska som drabbar oss alla utan någon förklaring och där militär är enda bekämpningsmedlet - tvärtom är det väl uppenbart att militär inte hjälper ett skvatt, se på USAs terrorbekämpning i Irak.

Skrämselpropaganda och myter använder de alltså för att lägga till grunden för sina senare argument. Nästa punkt i artikeln är nästan ännu värre.

Ryssland, den stora ryska björnen håller på att vakna och hotar oss och våra grannar! De ställer sig vid sidan av tidigare ingångna truppreduceringsavtal... Men vi skall inte vara rädda för USA, som just ökade sin militärbudget och vill ha fler militärbaser ute i världen, landet som kan ha Secret Service opererande i Sverige utan att någon säger nått eller kidnappa egyptier på våra flygplatser. Men det är såklart Ryssland vi bör vara rädda för.. eller?

Nästa punkt:

"Sverige har påtagit sig ett stort internationellt ansvar när det gäller militära insatser i fredens tjänst. Det är ett ansvar vi måste kunna uppfylla." Ja, om fredens tjänst är att följa efter NATO och Amerika vart helst de decimerar länder och befolkningar och hjälpa deras ockupationslösningar som vi gör i Afghanistan, då är vi redan där. Problemet är att vi inte ville ha det här från början, men moderaterna säger ju att nu har vi tagit på oss ansvaret, nu måste vi fullfölja, annars är vi svikare!

Nej, ni har missat någonting som för oss andra är uppenbart. Lösningen är att dra oss ur krigsprojekten och vägra stödja dessa fälttåg.

"Moderaterna har alltid varit ett parti med stor trovärdighet när det gäller försvaret och att ge försvaret de resurser som krävs för att uppgifterna skall kunna genomföras." Ja, ständigt ökad försvarsbudget och starkare försvar under många valkampanjer. Hoten har varit många. Sverige har ständigt vart i krig under 1900-talet..

Men, sen så säger moderaterna bakom inlägget en vettig sak!

"Först måste slås fast vad som är försvarets uppgifter och vilka ekonomiska resurser som krävs för dessa" - Jag kan inte mer än hålla med. Få ett slut på vårt stöd till internationella krigsprojekt. Endast då kan vi göra världen till en säkrare plats.

Sådan är den, denna tids skrämselpropaganda från höger. Rädslans politik.

-Z

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , , ,

2007-07-24

Lägg ner insatsförsvaret

I dagens SVD publiceras en helt förutsägbar debattartikel från ÖB Håkan Syrén. Där han argumenterar mot nedskärningar inom försvaret. Bland annat därför att:
Resurserna, i synnerhet personellt, men även materiellt, är hårt ansträngda av de växande anspråken på internationella insatser.
Det omnämda problemet är lätt att lösa. Sverige ska låta bli att delta i imperialismens olika ockupationer. Sverige ut ur Afghanistan.

Självklart ska vi ska vi skära ner på försvaret. Insatsförsvaret behövs inte. Det är ju till för offensiva aktioner i främmande länder. Lägg ner det.

Försvarsminister Mikael Odenberg är överens med ÖB , men Anders Borg vill skära ner. Frågan är vem som får sin vilja fram. Och vill Borg skära ner genom att lämna Afghanistan? Det tror jag inte. Men det vore det rätta.

Borgarmedia: E24, SVD
Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati: ,

Etiketter: , ,

2007-07-19

Minskade försvarsutgifter är bra

Bo Pellnäs kritiserade igår, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, den svenska regeringens nedkärningar av försvarsbudgeten. Han gör en stor affär av att Putin bryter det s.k. CFE-avtalet och menar att detta skapar säkerhetspolitiska problem i Sverige. Delvis kan han ha rätt, men han överdriver betydelsen av CFE-avtalet. Detta eftersom inget NATO-land skrivit på CFE-avtalet. Att Ryssland då bryter avtalet saknar ju faktiskt all betydelse. För det fanns i praktiken inget avtal. Den säkerhetspolitiska läget förändras alltså inte nämnvärt av just detta. Däremot har han rätt i att utvecklingen i Ryssland mot en allt extremare nationalism kan skapa en viss oro.

Pellnäs kritiserar också att regeringen tycks anse att Sverige försvaras bäst i Afghanistan. Detta har han helt rätt i. Nedskärningar inom försvaret måste leda till ett tillbakadragande från Afghanistan. Det finns ingen vettig anledning till att Sverige deltar i USA.s och västvärldens ockupation av Afghanistan.

Det finns heller ingen anledning att som Pellnäs gör, överdriva hotet från Ryssland. En vettig politik är därför nedskärningar i försvaret och ett tillbakadragande av svensk trupp från Afghanistan.

Borgarmedia: SVD1, SVD2
Läs mer om Afghanistan
Bloggat: Badlands Hyena
Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati: , ,

Etiketter: , , , ,