Google
 

2007-07-31

Betraktelser

Det har gått två dagar utan att jag skrivit något. Inte för att det har saknats några nyheter värda att skriva om - Ingmar Bergman, gisslandraman, parkeringsplatser som försvinner. Angående parkeringarna: Vi kanske får reell minskad biltrafik i Stockholm med både biltullar och minskade parkeringsplatser utanför zonen. Det vore säkert bra för miljön och för de stressade stockholmarna också. Bostäder går före parkering för de bilburna. Om det bara vore så att hyrestaket fanns kvar, i alla fall. Men som artikeln nu skriver är det knappast för de som behöver bostad som det byggs. Snarare fler attraktiva lägenheter som man skall tjäna pengar på.

Vad är det med denna pengahysteri? I mitt förra inlägg skrev jag lite om skräckens propaganda ( ett ämne jag tänker ta upp fler gånger ) och nu tänkte jag tala lite om pengahysteri. Den enorma press vi har idag av att skaffa ett jobb för att tjäna pengar, så vi kan göra av med dem och bidra till karusellen. Alla miljösatsningar som varvas på TV och i tidningar misslyckas med att nämna några viktiga saker, eller tar i alla fall inte upp dem som potentiella lösningar. De ifrågasätter aldrig vår konsumption.

Konsumption leder till ökad ekonomisk rörlighet vilket leder till fler jobb. Konsumption stärker ekonomin. Etc etc. Mantran som vi hört i evighet, samtidigt som någon försiktigt viskar: "Vi kan inte ha kvar vår nuvarande levnadstandard, världen håller inte för det.. "

Jag vill konsumera mindre, klara mig på färre timmars arbete. På så sätt kan någon annan arbeta på ett jobb där jag vanligtvis skulle jobbat 100%. Jag klarar mig på 50%. Jag vill ha 6 timmars arbetsdag och betala mycket skatt, för jag klarar mig med mindre pengar än de flesta. Staten får gärna använda pengarna, så länge det används till allmännyttan. Så som drägliga bostäder för alla.

Låt det vara en uppmaning, inte bara för ens egen ekonomi: Konsumera mindre. Klara dig med mindre pengar. Drömmen är inte att vara miljonär, jag tror inte de är lyckligare än vad en person som har mycket fritid och tid för kärlek är, bara för sina pengars skull. Trygghet och tid för oss själva, det behöver vi alla och det kan vi få. Varför är det så viktigt att skatten skall vara så låg, ur ett privat perspektiv? Varför vill vi inte låta de fattiga få lite av våra pengar, vi behöver väl dem inte så jädra mycket?

Jag är, som ungdom, stolt över att aldrig ha tagit eller ens funderat på att arbeta svart för att få mer pengar eller för att få ett jobb. Jag är stolt över min låga konsumption och jag ser fram emot att arbeta kommunalt och betala skatt. Jag klarar mig med mindre.

Gör du?

-Z

Lite andra bloggbetraktelser: Alliansfritt Sverige skriver om moderaterna och trängselskatt. Jinge tar upp Palestina i ett väldigt bra inlägg.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-05-10

Pajasar i DN

En grymt pinsam "debattartikel" har publicerats på DN:s hemsida. Den handlar om hur de "svenska" ungdomarna inte vet nåt om Sovjetsystemet och förtrycket där. Men den undersöknign som det hela baserars ig på är minsta sagt undermålig. Erik Berg (vilket Ali Esbati uppmärksammade på sin blogg) smular effektivt sönder hela undersökningen och artikeln. Men jag tänker ändå ge ett par kommentarer.

Om att ungdomar inte vet vilken huvudstad som är närmast Stockholm. Hallå, det är väl inte så konstigt. Titta på vilken översiktskarta som helst, fyra huvustäder ligger i stort sett lika nära, Helsingfors, Tallinn, Riga och Oslo. Historisk samhörighet med Norge och Finland kanske också påverkar vad vi vet och tror och det är väl inte så konstigt. Och som Erik Berg också påpekar, vem utanför Stockholm bryr sig. De huvudstäder som ligger närmast Göteborg är Oslo och Köpenhamn, tack och lov ligger Stockholm långt bort. För där produceras uppenbarligen en av världens sämsta tidningar.

Erik Berg fortsätter sedan med en mängd argument kring plan- och marknadsekonomi. Som jags er det finns det inget samband mellan planekonomi-socialism eller marknadsekonomi-kapitalism, ännu mindre marknadsekonomi-demokrati. En intressant debatt om detta har förts i de små vänstertidskrifterna Röda Rummet och Clarté. Och som också påpekas i Erik Bergs artikel, marknadsekonomisk liberalism är inget styrelseskick. Och det är kanske svårt att teoretiskt bevisa att Sovjet-systemet var det som menas med kommunism i teorin. Även om de flesta uppfattar det hela som att stalinism är lika med kommunism.

För att ytterligare komplettera Erik Bergs kritik av den udda föreningen UOK (Upplysning av Kommunism) och dess samröre med Forum för Levande historia så läs en kritik av denna statliga indoktrineringsinstans.

Läs mer om detta hos Petter.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,