Google
 

2007-09-11

11 september

Det är 6 år sen min dotter, som lever i New York, ringde och sa att ett plan kraschat in i World Trade Center. Sen ringde hon igen för att berätta om det andra planet och Pentagon. Hon var smart och visste att vi skulle bli oroliga. Sen slutade telefonin till New York att fungera. Hon ringde så snabbt att jag hade nyheten innnan den fanns på svensk TV och radio. Ingen hon kände dog. De bekanta hon har som jobbade i Twin Towers var inte där när attentaten skedde. Min svärson jobbade i ett av husen tvärsöver gatan. Ett av de husen som sen blev förstörda. Men då hade han redan gått därifrån och promenerat hemåt, norrut på Manhattan. Detta terroråd har främst de oskyldiga irakiska och afghanska befolkningarna fått betala för sen dess.

Det är 34 år sen president Salvador Allende i Chile störtades av Pinochet som sen införde en av världens blodigaste och hårdaste militärdiktaturer. En militärdiktatur som dödade fler människor än vad som dödades den 11 september i New York. En militärdiktatur som USA stödde och delvis organiserade. Och som USA aldrig straffats för. Borde de inte betala skadestånd?

Läs mer om kuppen i Chile och Salvador Allendes regim:
Chile - frågor kring den chilenska revolutionen
Chile - vilket motstånd?
Om Chilekommittén
En ostraffad diktatur
FK, MIR och Chile
Liga Comunista de Chile
När Chile föll för fascisternas våld
Parallellmakten i Chile
UP i Chile

Borgarmedia: SVD, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-09-06

Judar i USA överger Israel

En undersökning i USA visar att stödet för staten Israel bland landets judar minskar starkt. En majoritet av de under 35 år år anger att det inte vore en personlig katastrof om Israel upphörde att finnas till. Bland personer över 65 år gamla säger 77% av det vore en personlig katastrof.
- För vår föräldrageneration var den betydelsefulla frågan hur vi bryr oss om Israel. För "generation Y", de som fötts efter 1976, är frågan varför ska vi bry oss om Israel? kommenterar vice ordföranden i Bronfmanstiftelsen, Roger Bennett.
Det finns cirka 6 miljoner judar i USA. Överväldigande majoriteten av dem finns i New York som är en stad där huvuddelen av befolkningen är emot kriget i Irak. Fortfarande finns det delar av staden där judarna dominerar och sätter sin prägel på allt. De ortodoxa judarna i stadsdelen Williamsburg till exempel. Undersökarna säger att de inte frågat ortodoxa judar om deras inställning till Israel då stödet för den israeliska statsbildningen är så starkt i dessa kretsar. Det är dock en sanning med modifikation, då en av de största ortodoxa grupperna inte stöder Israel som en fysisk stat.

Frågan är när de europeiska politikerna ska följa USA:s unga judar och överge allt stöd till apartheidstaten Israel. Det är dag satt göra det. Och att upphöra med bojkotten av Hamas. Mona Sahlin kanske kan gå i spetsen. Hon har ju uttalat att det inte vore fel att träffa Hamas.

Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-07-04

Jag gillar USA

I alla fall New York där jag är varje år. För att besöka min dotter och mitt barnbarn. Det enda ställe i USA där jag varit utöver New York är Williamstown i Massachusetts. En liten universitetsstad. Därför att min svärson kommer därifrån. Lite begränsad erfarenhet kanske för att kunna säga att jag gillar USA.

Jag gillar i alla fall New York, att vara där, att det finns så mycket att göra, att där finns en sån fräck park och så många fantastiska skyskrapor (det New York jag brukar besöka är Manhattan)

Jag har inget emot amerikansk mat. Ska jag äta snabbmat kan jag lika gärna äta en hamburgare på Burger King som en kebab hos min turkiske kompis vid Grönsakstorget. När jag dricker öl föredrar jag öl utan beska. Mexikanskt eller amerikanskt oftast. En och annan gång nån brittisk ale.

Hade jag bott i USA hade jag haft jobb i morgon. Där hade de skitit i min politiska övertygelse och min ålder. Två saker som verkar göra det stört omöjligt för mig att få ett jobb i Sverige. Jag gillar också amerikanernas öppna och vänliga attityd. Ingen verkar dra öronen åt sig bara för att jag är högljudd och viftar med armarna så som det ofta händer i Sverige.

Så det finns några bra saker med USA. Men det finns också många dåliga. Många saker jag inte gillar. Sjukvårdssystemet, socialförsäkringssystemet, fackföreningsfientligheten, den överdrivna religiositeten, utrikespolitiken, stödet till militärkupper och fascister. Alla krig som landet startat. Det odemokratiska valsystemet. Segregationen, jag upplever USA som ett mycket mer segregerat samhälle än Sverige. Mer om det en annan gång. De dåliga sakerna är mycket allvarliga för de drabbar framförallt fattiga, arbetare och minoriteter. Därför är USA som helhet kanske inget sådant samhälle som jag vill ha.

Men jag trivs i New York. Och idag är det den 4 juli.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, AB, DN3,
Bloggat: Jinge, Livet enligt mig, LOKE
Andra bloggar om: , ,

Etiketter: , ,

2007-06-11

När får vi biltullar i Göteborg?

Den första augusti återinförs biltullar i Stockholm. Hur länge dröjer det innan Göteborg får tummen ur och följer efter?
Detta skriver Signerat Kjellberg i ett mycket läsvärt inlägg om New Yorks trafikpolitik och om den diskussion som förs där om att utvidga biltullarna så att de gäller för all trafik till och från Manhattan.

Manhattan är redan en av världens miljövänligaste stadsmiljöer. Detta för att det är tättbebyggt, man kan gå enkelt till det mesta. Om det är för långt att gå kan man åka med den suveräna tunnelbanan som har både lokaltåg och expresståg (enda tunnelbanan i världen som har detta). Därför går, cyklar eller kollektivåker de flesta Manhattanbor till jobbet varje dag. Att ta bilen skulle bara göra det krångligt. Det räcker med alla som kommer in från omkringliggande delar av New York och från förorterna för att trafiken på vissa gator ska kännas tung. Trots det upplever man att vissa delar av staden har väldigt lite biltrafik med tanke på hur stor den är.

Nu tänker man göra New York och Manhattan ännu mer miljövänligt.

Läs några tidigare inlägg om biltullar, trängselavgifter och kollektivtrafik:
Göteborg och klimathotet
Trängselskatt framgångsrikt
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , , , , ,