Google
 

2007-11-05

Det handlar inte om moral

Det handlar om politik. Henrik Brors i DN skriver att moderaterna som fuskar länge kommit med olika typer av mer eller mindre lyckade undanflykter. Han menar dock att detta inte håller längre. Utan partiet behöver en moralisk upprustning.

Men Henrik Brors har fel. Det handlar inte om att det moderata fiffelpartiet behöver en moralisk upprustning. För det ingår i partiideologin att man inte ska ta ansvar för det gemnsamma. Att bara individen och den enskilda egot räknas. Det handlar om JAG, JAG, JAG. Det är en ideologis som för med sig att de rika i Sverige anser att de kan göra som de vill. De tycks anse att de inte behöver följa de lagar vi kommit överens om.

Det kan jag också tycka ibland. Men då ska det vara som en politisk aktion. Deklarerat och öppet bryter man då mot lagen. Det kan gälla ordningslagen i samband med vissa demontrationer, eller lagar som skyddar storföretags intressen. Eller lagen om olaga intrång om det är så att man genom kollektiv aktion vill hindra ett motorvägsbygge eller protestera mot nåt annat som är fel. Men aldrig i smbande med att jag själv ska få ekonomisk vinning av lagbrottet.

Men se det sistnämnda är ju en av anledningarna till att moderater och överklassen i många fall bryter mot lagar och regler. Man vill tjäna ännu mer, man är giriga och osolidariska. Man vill inte vara med och betala för det gemensamma och man vill inte att arbetarklassen ska få riktigt lön och kunna ha ett ordentligt försäkringsskydd. Det är emellertid också politik. En politik som är till för att gynna de redan rika, för att gynna dem som redan sitter vid maktens köttgrytor, för att gynna eliten i samhället. De som får betala är samhällets fattiga, samhällets utbrända, sjuka och förtidspensionerade. De som är arbetslösa.

Moderaterna politik leder till sådant. Moderaterna själva försöker dock snabba upp processen med omfördelning från fattiga till rika genom att privat fiffla och fuska. Det värsta är att jag tror de anser att det är rätt och riktigt av dem att göra så. Ofta anser fifflarna och fuskarna i överklassen och eliten att de inte gör nåt fel. De tillhör ju eliten och kan därför göra som de vill är deras åsikt. Och inte tycker de heller det är rätt att de granskas och hängs ut.

För att råda bot på problemet med moderaternas bristande solidaritet och bristande vilja att betala för allas bästa är nog det framgångsrikaste sättet att se till att partiet blir ett miniparti i nästa val. Ett parti som till stor del verkar bestå av fifflare, fuskare och folk som försvarar fiffel och fusk förtjänar inte att sitta i regeringen eller riksdagen. De förtjänar det inte och de kanske inte heller är kompetenta.

Bloggat: Jinge1, Ett hjärta rött, Jinge2
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter:

2007-11-04

Moderata fiffelpartiet

Några dagar i Danmark och man missar spännande saker. Moderaterna visar tydligare och tydligare hur korrumperat partiet är. Ulrica Schenström fick avgå för hon supit till när hon skötte rikets säkerhet. Ersättaren Clase har fuskat med skatten och betalat låga svarta löner för byggnadsarbeten. Helt i linje med agerandet i resten av det moderata fuskpartiet. Partiet utan moral, partiet som gynnar fifflare och fuskare. Partiet som verkar bestå av fifflare och fuskare.

Inte nog med regeringsmedlemmars fiffel och fusk, falska examina, skattesmiteri och avgiftssmiteri. På det sättet håller alla moderaterna på, vad det verkar, samtidigt som deras kompisar i Svenskt Näringsliv påstår att alla svenskar fuskar. Men det är fel. Det är bara en del svenskar som fuskar. Nämligen de som är moderater. Det tycker jag verkar uppenbart efter den senaste tidens avslöjanden om detta inkompetenta fuskar- och fifflarparti. Moderata fuskpartiet.

Bloggat: Hanna Löfqvist, Josefin Brink, Esbati
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3, AB1, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter:

2007-10-31

Schenström borta - Pihlblad nästa?

Schenström har beslutat att ta time-out. Det var ett väntat beslut. Nu återstår för TV4 att göra något åt sin klantige journalist Anders Pihlblad. För precis som många andra tycker jag att han också burit sig felaktigt åt. Inte för att han supit, inte för att han varit full. Inte för att han gått på krogen.

Utan för att han gått på krogen i sin yrkesroll, för att snacka med en regeringsföreträdare och sen supit till och agerat oproffsigt. Inget fel att hångla, inget fel att kyssas, men definitivt fel att fraternisera med makten när man jobbar. För han var ju inte inte ute privat om jag förstått det rätt. Så vad tänker cheferna på TV4 göra?

Borgarmedia: DN1, SVD1, AB1, SVD2, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

Exit Pihlblad?

När jag brister tar mina partikamrater vid. Trotten kritiserar främst journalisten Anders Pihlblad. Han har brutit mot Magdalena Ribbings puckade journalistregler. Kanske inte så allvarligt kan man tycka. Men en journalist som är satt att granska makten kanske inte ska hångla med och kyssa en statssekreterare. Jag själva kritiserade ju främst statssekreterare Ulrica Schenström. Kanske en smula enögt kan man säga. Tur att man inte är ensam bloggare.

Om Schenström åsidosatt regeringskansliets krisjour kanske det är lämpligt att hon skiljs från sitt jobb. Å andra sidan är det väl så att Anders Pihlblad fortsättningsvis inte ska granska regeringen och makten. Han har ju visat dåligt omdöme och en risig journalistheder. Dessutom verkar han ju otroligt lösmynt och sprider en massa skit om hur full Schenström var. Det var hon säkert, men det är ju bara intressant om hon hade ansvaret för krisjouren. Annars får hon väl vara så full som hon önskar.

Så det är önskvärt att Fredriks Reinfeldt tar bladet från mun och redogör för vem som hade krisjouren när Ulrica Schenström var ute på krogen. Och TV4 kanske borde se över sina journalisters arbetsmetoder och arbetssätt.

Bloggat: Tommys tankar, Tyckande och tankar, Lasses blogg
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2, AB1, Sydsvenskan3
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

Exit Schenström?

Jinge gör en uppräkning av de ministrar i Fredrik Reinfeldts regering på ett eller annat sätt figurerat i olika skandaler: Bildt, Björling, Borelius, Littorin, Odell, Odenberg, Stegö Chiloé och Tolgfors. Han missar Reinfeldt själv (svart barnflicka för länge sen) och Billström (licenssmitare): Dessutom har väl också Borg haft nåt fuffens för sig nån gång. Kanske inte så allvarligt alla gånger och inte alltid ett skäl till att de är olämpliga som ministrar.

Nu är det statssekreterare Schenström (inte heller den första statsekreteraren i en skandal) som figurerar i media. Av allt att döma pga en rejäl fylla och lite hångel med journalist. För mig får hon gärna supa till och hänga med en journalist. Även hångla och ha sex med honom om hon så ville. Men det verkar lite dumt och olämpligt att göra det när man har ansvarsfulla uppgifter, när det verkar som om hon haft den nationella krisjouren på regeringskansliet.

Reinfeldt verkar inte heller kunna hantera denna affär på ett speciellt bra sätt. Det hemligstämplas och ljugs förmodligen lite hit och dit från både Schenström och Fredrik Reinfeldt.

Och nog känns det en hel del Lars Danielsson och tsunamin över Ulrica Schenström och fyllemötet. Frågan är kanske, som Jinge säger, hur länge dröjer det innan hon får avgå? Och varför ljuger de så förbannat? Det brukar aldrig vara en bra taktik.

Bloggat: Magnus tankar, Jinge, Approximation
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3, AB1, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter:

Segregation - skolans betydelse

De svenska privatskolorna är en grundfaktor i den ökande segregerering och det ökande utanförskap vi ser i Sverige. Överklassen väljer att skicka sina barn till skolor med nästan bara överklassbarn. Arbetarklassen väljer inte alls och blir kvar i de kommunala skolorna. Religiösa sekter skapar egna skolor så att barnen kan indoktrineras ordentligt. En förutsättning för att detta ska lyckas är ju att barnen inte träffar människor med andra versioner av verkligheten.

När rika bara träffar rika, muslimer bara muslimer och kristna bara kristna ökar dessutom främlingskapet. Det annorlunda blir det avvikande. Det avvikande blir det farliga. Denna utveckling, som tydligt finns i smahället, stärks av privatskolornas existens. Segregationen och upplsittringen av smahället ökar. Något som skapar ökande motsättningar och risk för mer våld. Rädsla för det avvikande är dessutom en faktor som gynnar högerextrema partier. Partier som skulle accelerera utvecklingen mot ökad segregation om de fick mer makt.

Skolminister Jan Björklund, en anhängare av privatskolor, vill dessutom understryka klasskillnader och religionsskillnader genom att vara för att införa skoluniformer (i alla fall klädregler). Då kan man ju redan på gatan se vilka som är överklass och vilka som är arbetarklass, vilka som är kristna och vilka som är asatroende. Något som garanterat bidrar till att öka motsättningarna mellan olika grupper i smahället. Något som ökar främlingsskap och segregation. Det ligger förstås i linje med regeringens övriga politik, så Björklund är säkert inte ute och snackar i nattmössan.

Det enda vettiga för att hindra en ökad segregation och för att skapa mer gemenskap är att återföra skolorna i offentlig ägo.

Intressant?
Bloggat: Kaj Raving, Kärlek och socialism, Badlands Hyena, Alliansfritt Sverige
Borgarmedia: AB1, HD, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-10-30

Bostadsmarknadens krasch

Regeringen bestämmer att man ska ta bort subventionerna till bostadsbyggande. Med förutsägbart resultat. Inga hyreslägenher kommer i princip att byggas. Det är till och med så att redan planerade projekt ställts in. Därför att bolagen inte vill satsa på projekt där de kanske aldrig kan få igen pengarna. Eller där de måste sätta så höga hyror att ingen har råd att bo där. För de som har råd föredrar bostadsrätter och villor. Konsekvensen blir att det i första hand byggs villor, i andra hand bostadsrätter. För då får man igen investerade pengar snabbt.

Det är precis som jag tidigare skrivit. Regeringens bostadspolitik kommer att medföra att endast bostäder för rika byggs. De fattiga får väl bo i kåkstäder och på campingar. Intee heller toro jag att den nya fastighetsskatten kommer att hjälpa fattiga att kunna skaffa bostad. Den är väl snarast till för att gynna de rika och deras boende.

Det hela kan närmast liknas vid en kraschlandning orkestrerad av inkompetenta piloter.

Bloggat: Josefin Brink
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

2007-10-29

Nyliberalismen - inte polisen

Det är inte polisen det är fel på. Det är inte polisens organisation det är fel på. Det är inte därför som viss brottslighet existerar. Det är inte tyngre beväpnign och specialstyrkor som behövs. Polsien kan nämligen inte lösaa problem som beror på utanförskap och social misär. Gangstergängen kan växa när sociala myndigheter inte kan hantera problemen. När det inte längre finns tillräckligt med pengar för att hantera sociala problem på ett humant och mänskligt sätt. När den nyliberala politiken innebär att folk får det så dåligt att kriminalitet kan vara en lösning eller så kan man låna pengar från gängen. Något som sen måste betalas tillbaks.

Nedskärningarna som alla regeringar sen mitten av 1980-talet ägnat sig åt får naturligtvis konsekvenser. En av dessa konsekvenser är de kriminella gängen. Där sociala myndigheter inte längre tar hand om folk går gängen in och gör det. När en arbetslös inte längre kan få pengar från a-kassa eller socialen, så finns de kriminella gängen där och kan ställa upp. Gängen får lätt att rekrytera . Sånt kan inte lösas med tyngre vapen, mer våld och förtryck. Det krävs ett annat mer mänskligt samhälle. Ett samhälle som inte är moderaternas, ett samhälle som inte är nyliberalt och ego-fixerat.

En som förstått är Åsa Linderborg i Aftonbladet:
Den som läser motionerna till stämman som avslutades i går kan enkelt konstatera att högerpartiets perspektiv är företagarens och att allt mänskligt är dem främmande. Inget konstigt med det. Men när media ”granskar” moderaterna är det med samma monokel. Stämman framstår som ett väckelsemöte där endast omvändelsen ges uppmärksamhet, alla beslut som ger kontinuitet åt den gamla övertygelsen förtigs. Att bibehålla arbetsrätten framställs som ett gigantiskt svek, i SVT:s nyheter får en företagare oemotsagd beklaga att hon inte bus bas kan ”göra sig av med” vissa anställda, som hon blivit lovad. Fackets representanter får inte uttala sig, då SVT inte vill beskyllas för vänsterjournalistik. Till skillnad från Svenskt Näringsliv anses nämligen LO vara en intresseorganisation, ett mal­ätet kamporgan. I själva verket behöver moderaterna inte tulla på arbetsrätten – attackerna mot facket är redan fullt tillräckliga och mycket smartare.
Hon beskriver väl medias roll som propagandaorgan för storföretagen och storföretagens organisationer, de omänskliga Moderaterna, lögnarna i Svenskt Näringsliv, Timbro etc. Den medlöparmedia och de moderater och nyliberaler som skapar det samhälle där de kriminella gängen kan växa.

Inte heller tror jag att en annan typ av brottslighet kan stoppas genom polisiära insatser. Även här är det sociala insatser som behövs. Grogrunden för de högerextrema tendenser och den fascistisering av samhället som den nyliberala politiken skapat är det som måste åtgärdas. De sociala trygghetssytemen måste återskapas i ett fungerande skick. Det är bara så vi kan bekämpa högerextremism och det våld som har klar anknytning dit. Det som i media ofta kallas ungdomsvåld, men borde kallas högerextremt våld.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,

Nej till statlig opinionsbildning?

Bo Rothstein skiver idag en intressant debattartikel i SVD om statlig opinionsbildning. Han nämner att regeringen börjat se över de statliga institutioner som i stor utsträckning ägnar sig åt opinionsbildning och lobbying.

Det är bra att regeringen börjat se över detta. Men jag befarar att man kommer att styras av sina nyliberala skygglappar och lägga ner sånt som är bra, men spara sånt som är dåligt

En av de myndigheter som enbart ägnar sig åt lobbying och propaganda är Forum för Levande historia. En myndighet som faktiskt omedelbart borde läggas ner. Bo Rothstein pekar ut en annan myndighet, Glesbygdsverket. Och det verkar ju också vara en rimlig kandidat för nerläggning.

Rothstein skriver bland annat:

I denna modell av den representativa demokratin är det menin­gen att framför allt de politiska partierna (men även intresse­organisationer och medier) ska spela en central roll när det gäller att omvandla vad medborgarna vill åstadkomma till politiska prog­ram som man ­söker stöd för i allmänna val.

Folkviljan ska således inte kana­liseras genom utan konstrueras av de politiska partierna. Enligt denna princip innebär demokrati ungefär att staten ska göra som folket vill, såsom denna folkvilja artikulerats av de politiska par­tierna.

Genom utvecklingen av systemet med ideologiska statsapparater ställer man detta på huvudet och etablerar den motsatta principen – nämligen att demokrati är när ­folket gör som staten vill.

Det är en bra en beskrivning på hur den begränsade demokrati vi har i Sverige bör fungera och hur man från olika nyliberala regeringars sida delvis ändrat på detta. För mig är naturligtvis demokrati mycket mer än det som den parlamentariska demokratin i Sverige omfattar.

Sen håller jag inte med Rothstein i allt. Stat och regering måste ju ha rätt att utforma riktlinjer och annat på en mängd olika områden. Sådant kan ju ibland komma nära lobbying, men är definitivt ofta opinionsbildning. Vi väljer ju dessutom politikerna för att de ska ta beslut. Inte för att de ska sitta och vänta på folkopinionen i alla lägen. Även om jag kan tycka att de borde lyssna mer på vanligt folk och mindre på storföretagens lobbyister.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-26

Moderaterna backar

Senaste opinionsundersökningen visar precis smma sak som alla gjort under en längre tid. Svenskarna vill inte ha nyliberal politik. Svenskarna vill inte ha en politik som riktas mot de fattigaste, mot de sjuka, mot de som befinner sig utanförskap.

Svenskarna vill inte ha en sån politik, vare sig det är sossarna som för den, eller borgarna. Alla regeringar med nyliberal politik kommer att fall i nästa val. Oavsett om det är borgerliga högerregeringar, som den nuvarande alliansen, eller regeringar med socialdemokratisk majoritet.

Det spelar i det sammanhanget ingen roll att Anders Borg fantiserar om ett "värderingskifte". Nåt sånt visar inte opinionsundersökningarna. Folk iSverige vill fortsatt ha en politik som bygger på solidaritet. Inte en politik som bygger på egoism, egenintresse, kortsiktighet och att man trampar på andra. Dvs folk vill inte ha den politik som den borgerliga regeringen står för.

Att man inte tänker röra den alltför dåliga arbetsrätt vi har i Sverige förbättrar nog inte läget. Jag tror att det bara är en taktisk åtgärd från moderaterna. Man vill inte reta upp stora grupper av löntagare.

Inte heller förstår man att man faktiskt redan gjort det. För i stort sett alla arbetare i Sverige känner någon ellr har en släkting som förlorat stort på den nuvarande regringens politik. eftersom alliansens regeringen består av folk utan insyn i vanligt folks, arbetares liv, inser man inte att den som är arbetare idag är utsliten i morgon. Att straffa den som inte längre kan arbeta på grund av att man arbeta så hårt tidigare i livet är inte något som svenska arbetare tycker är speciellt bra.

Om borgare och socialdemokrater har samma politik hjälper det inte att byta ut dem mot varandra varje val. Det behövs alltså nåt annat. En del människor tror att detta något är Sverigedemokraterna. För min del vet jag att detta något är att rösta längre åt vänster. Därför måste det skapas ett bredare och bättre alternativ på den kanten än det nuvarande vänsterpartiet.

Borgarmedia: SVD1, AB1, SVD2, AB2, SVD3,
Bloggat: Esbati, Kulturbloggen
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-24

Svartbygge är svartbygge

Handelsministerna är brottsling. Handelsminister Ewa Björling har byggt sitt hus utan bygglov. Inte heller Länstyrelsen vill inte bevilja nåt bygglov. Ett bygglov som i så fall skulle ha beviljats i efterhand.

Björling har alltså byggt i strid med lagen. Vi har en minister som med uppsåt begått ett brott. Ett brott mot det gemensamma, mot en lagstiftning som regeringen borde följa. Kanske är det dags för nästa minister att avgå? Eller för Reinfeldt att en gång för alla rensa ut lagbrytarna ur regeringen? Eller ska hon först få chansen att riva sitt svartbygge. Och om hon inte gör det inom en viss tid får hon sparken av Reinfeldt. Det tycker jag vore en hygglig och bra lösning. Fast huset måste ju att rivas ändå.

För nog borde regeringen rensa i sitt eget hus innan man ger sig på andra och anklagar var och varannan svensk för fusk. Först - bort med fuskarna och fifflarna i regeringen. Därefter kan vi börja snacka om det lilla fusk som gemene man står för.

Och ett svartbygge är ett svartbygge - även när det är en minister som är den skyldige.

Bloggat: ett hjärta rött, Jinge,

PS Jag känner några som nog kan riva Ewa Björlings hus gratis DS

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

2007-10-17

Gräddfil för Carl Bildt

Utrikesministern slipper åtal för uppenbara brott på sin blogg. Innebär detta att vi bloggare i princip kan tillåta vad som helst i kommentarer på våra bloggar? Eller hur menar åklagaren egentligen?

Och borde inte utrikesministern anses vara kunnig om svensk lagstiftning och att det därför faktiskt är ett uppsåtligt brott när Carl Bildt inte tar bort kommentarerna från bloggen. Trots påstötningar och uppmaningar att det är olagligt att det ligger kvar.

Åklagare Lindbergs beslut skapar i alla fall hos mig misstankar om att man gör skillnad på folk och folk. Skulle Jinge gått fri? Eller jag? Eller nån annan vanlig bloggare?

Carl Bildt agerar också väldigt underligt i andra affärer, nämligen vapenexporten till militärdiktaturen i Thailand. Men så är han ju också en f.d. vapenlobbyist för USA:s krig i Irak. en vapenlobbyist som nu kunnat gå in och se till att militärjuntan i Thailand kan få köpa valensystem, trots att amerikansk lagtiftning förbjuder det landet att sälja.

Är det i själva verket så att Bildt återigen agerar för USA:s intressen. Han ser till att USA:s allierade diktatur i Thailand får de vapen de vill ha, med USA:s goda minne (vilket ju krävs då JAS innehåler massvis med amerikansk krigsmateriel). Har vi i själva verket en utrikesminister, som förutom att han är en brottsling som slipper åtal, också är en lakej åt USA? I så fall är det allvarligt.

Som utrikesminister, adlig och från den svenska eliten står han kanske ovanför rätt och fel. Som överklass får han väl göra som han vill antagligen. I alla fall verkar det vara så i alliansregeringens Sverige. Ett Sverige i vilket det tycks finnas gräddfiler för de redan rika. Gräddfiler för överklassen. Då spelar det kanske ingen roll att han är en brottsling och en USA-lakej.

Sen är det ju också intressant att få vet att Jinge faktiskt är Sveriges absolut mest lästa politiska blogg. Mer läst än Carl Bildts. Det trodde jag inte. Men roligt är det.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Sven Elander, Lasses Blogg
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, Dagen, HD, EX, Aftonbladet, SvD, SR, HD, Sydsvenskan
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Ja, uppenbarligen

- tror de på sig själva. De borgerliga progagandamakarna verkar faktiskt tro på sig själva. Självaste propagandaministern Per G utgår från att 95% av av svenska folket fuskar. Har han läst undersökningen? Förmodligen inte. Utan han ingår som en del i samma propagandakampanj som Stefan Fölster och Fredrik Bergström.

Men han har en poäng sin sitt inlägg. Systemen går naturligtvis att utforma så att man inte behöver försöka maximera nyttan av de betalningar man gjort till systemen via skatten. Om systemen utformas generöst och inkluderande. Om folk inte hela tiden drabbas av försämringar i systemen osv så behöver de inte göra krångliga och jobbiga saker för att ha råd och möjlighet att använda systemen när barnen är sjuka, man själv är sjuk eller man är arbetslös. Ju mer rigida regler, ju mer innovativa och företagssamma måste folk bli. För att kunna använda de rättigheter vi faktiskt betalt för. De rättigheter vi jobbat ihop till. Som borgarregeringen försöker ta ifrån oss.

Det är liksom en ond cirkel:
  • Regeringar försämrar
  • Folk blir innovativa för att kringgå försämringarna
  • Borgarmedias propagandaministrar och de rikas organisationer anklagar oss vanliga människor för fusk.
  • Regeringar försämrar igen
Enda vägen att komma ur en sådan ond cirkel är att sluta skära ner och återställa välfärdssystemen så att man inte behöver vara så innovativ och företagsam för att kunna utnyttja sina rättigheter.

Men kom ihåg, att vara innovativ är inte att fuska. Att vara företagssam är inte att fuska. Men när ledande politiker, som borde veta bättre, vägrar betala avgifter, skatter och bygger svart. Då är det medvetet fusk. Det är inte innovativt. Det är ansvarslöst och faktiskt brottsligt.

Och de flest svenskar fuskar faktiskt inte. Borgarnas propagandaapparat ljuger. Och en del av det som av folk själva anser vara fusk är knappast fusk det heller. Tro aldrig på propaganda från Svenskt Näringsliv.

Bloggat: Ung Vänster-bloggen, Claes Krantz
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Sverige - diktaturkramare?

När USA vägrar sälja vapen till militärdiktaturen i Thailand då går ett annat land in som leverantör istället. En lite mindre kapitalistisk vapenhandlarnation går då in och säljer vapen till militärdiktaturen i Thailand, nämligen Sverige.

Jag har svårt att förstå att regeringen i USA faktiskt visar sig vara bättre än den borgerliga svenska regeringen i ett sånt här fall. Sverige - diktaturkramarlandet? Det känns inte riktigt rätt.

Det enda rätta vore naturligvis at inte sälja vapen till en militärdiktatur. Det är en skam att Sverige gör det. En skam att den svenska staten och Carl Bildt, som det verkar, har agerat vapenmäklare för Saab:s vapenexport till en diktatur.

Borgarmedia: SVD, DN, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-16

Sänkt fastighetsskatt?

Ja, för de allra rikaste villaägarna blir fastighetskatten sänkt. Inte för de flesta däremot. Det har Villaägarnas riksförbund räknat ut. 220 000 villaägare får till och med höjd skatt i det nya systemet.

Borgarregeringens finansminister Anders Borg har alltså tidigare ljugit oss rakt i ansiktet när han sagt att skatten kommer att bli sänkt för alla. Återigen kanske man kan säga.

Det visar sig alltså när man räknar på utfallet av den nya fastighetsskatten att alliansregeringen gör som vanligt. Gynnar de rika på de fattigas bekostnad. Och främst gynnar man de rika i Stockholmsområdet.

Regeringen visar återigen vems regering det är. Elitens, överklassens, borgarklassens regering. Med devisen ta från de fattiga och ge till de rika.

Borgarmedia: DN
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-15

SVD lämnar sin fantasivärld?

En ledare i dagens SVD verkar på något sätt vara på väg att lämna den fantasivärld där tidningen för det mesta tycks leva. Maria Abrahamsson konstaterar följande:
Själv dristar jag mig till att konstatera att en sund folklig motreaktion tycks vara på gång mot vår tids fördärvligheter.
Så rätt hon har. Svenska folket har reagerat på vår tids fördärvligheter, nämligen den borgerliga regeringens ruttna politik. En politik som går ut på förakt för de svaga, förakt för alla som inte redan är rika. En politik med omfördelning från fattiga till rika som viktigaste ingrediens. I alla fall om vi ska döma efter vad som hänt det senaste året.

Det är skönt att även SVD tycks inse att det är sunt att reagera mot en sådan politik. För det är väl så hon menar. Hon menar väl inte bara att det är sunt att svenskarna reagerar mot onödigt våld. Visserligen är det också sunt. Om det är så antar jag att SVD:s skribent också menar onödigt våld i andra länder, som exempelvis Afghanistan eller Irak. För det är väl inte bara när svenska folket reagerar mot uppenbara övertramp från överklassen som hon menar det är sunt att vi reagerar.

Det är ju sunt förstås att vi reagerar på det. Men lite futtigt att anse att det är det värsta våldet i vår tid. Som kanske Maria Abrahamsson gör, eller? Förvirrad blir jag i all fall när SVD låter publicera såna saker på sin ledarsida.

Eller är det bara en tillfällig sinnesförvirring från Abrahamssons sida som gör att hon skrivit något som vid en snabb anblick verkar vara riktigt bra och verklighetsanknutet. Det verkar ju faktiskt vara det troliga eftersom hennes ledarkollega PJ Anders Linder fortsatt verkar leva i fantasiernas värld. För enligt honom beror tappet bland unga på att regeringen satsat på de medelålders. När tappet kanske i verkligheten beror på att de unga vill se en mer solidarisk politik i samhället. Och mindre religiöst färgad kanske.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Bra förslag från regeringen

När den borgerliga regeringen nu stoppar religiösa inslag i skolundervisningen är dte bra. Det är bar att olika religiösa toksekter av kristen, muslimsk eller någon annan religiös övertygelse inte får driva skolor på sina villkor. Vidare är det bra att regeringen möjliggör att skolor kan stängas snabbt.

Jag hoppas den borgerliga regeringen fortsätter med att förbjuda klassegregerade skolor också. Liksom skolor som är segregerade efter religiös tillhörighet. Men det kräver antagligen att alla privat drivna skolor återigen måste kommunaliseras eller förstatligas. Det kanske inte den nuvarande regeringen vill.

Men det är nödvändigt om alla ska få en likvärdig skola. Om alla elever ska få likvärdig chans i framtidens samhälle.

Bloggat: Erik Laakso, Jinge
Borgarmedia: SVD, Dagen
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-14

Alliansen - ett sjunkande skepp

Alliansen får allt sämre opinionssiffror. Det hjälper inte med charmturnéer. Det hjälper inte att försöka upplysa ett folk som enligt borgarna inget begriper. För det är nämligen så i själva verket att det svenska folket begriper. Begriper att borgarregeringen, alliansen, är de rikas företrädare. Det svenska folket begriper. Begriper att solidaritet är viktigare än egoism. Gemensamt ansvar viktigare än att bara de starka kan klara sig.

Och just för att det svenak folket faktiskt begriper. Just för att den svenska arbetarklassen faktiskt har en viss klokskap. Just därför får borgarregeringen allt sämre opinionssiffror.

Och visst är det skönt att nymoralisterna i KD får under 4% i den senaste opinionsundersökningen. Fantastiskt skönt i själva verket. Vi behöver inget religiöst parti i riksdagen.

Alliansen är just nu ett sjunkande skepp. Och det är bara att glädjas. Fast ännu bättre vore om vi kunde tvinga dem att avgå direkt. Politisk strejk, kanske.

Borgarmedia: SVD, DN, Dagen, AB
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-12

Alla är mot våld

Alla människor säger sig vara mot våld. Att säga nåt annat är inte politiskt gångbart. Men alla agerar inte mot våld, mobbning och utanförskap i praktiken. Det är en slags dubelhet. Man säger en sak och sänder i andra sammanhang ut ett annat budskap.

Regeringen straffar fattiga, sjuka , arbetslösa och andra människor som på något sätt står utanför. Dessa får mindre pengar och svårare att klara sig. De pengar man tar från dessa människor ges i den andra änden till de rika. De redan framgångsrika. Eliten. Regeringen talar med sitt agerande om för oss att fattiga, sjuka etc är människor som är mindre värda. Det öppnar upp för en människoföraktande ideologi som leder till den typ av våld vi sett den senaste tiden.

Borgartidningarnas ledarskribenter anser det är riktigt att ockupera Irak, att spärra in palestinier i stora utomhusfängelser som Gaza. Detta sänder signaler om att araber kan man bomba, araber är mindre värda. Avvikande människor. Muslimer. Konstiga typer. Förmodligen terrorister allihop. Det budskapet sänder delar av borgarmedia ut. Och man skapar ett samhällsklimat därefter.

Det finns också gott om journalister och s.k. bloggare från den svenska eliten som skriver föraktfullt och nedvärderande om andra människor. För att inte nämna diverse TV-program. Alex Schulman vara bara toppen av ett isberg. Eliten sänder sålunda signalen att det är okej att mobba, förnedra och vara elak. Något som skapar samma attityder hos vanligt folk. Att det är okej att mobba, förnedra, frys ut och stöta ut andra människor.

Regeringsmedlemmar tycker det är okej att fuska med bygglov, bygga svart, inte betala avgifter, inte betala skatter, fuska med examina, anställa svart, hetsa mot palestinier (Bildts blogg) osv. Detta sänder signaler till vanligt folk om att det är okej att fuska, fiffla, bete sig illa etc.

Regeringen, media och den svenska eliten bidrar alltså på olika sätt till att skapa ett samhällsklimat där det som hänt i Rödeby, på Kungsholmen och med den handikappade mannen som dödsmisshandlades av nazister blir möjligt.

Agerar man på det viset i eliten, i media och i regeringen så hjälper det inte med aldrig så välmenande men bra och viktiga manifestationer. Det hjälper inte med hårdare straff (Hur mycket har det hjälpt i USA?). Det enda som hjälper är att eliten, det vuxna samhället börjar sända andra signaler. Det här är inga problem som bara löses med bra , godhjärtade och viktiga manifestationer. Det krävs förändring i politiken också. Det är heller inget problem som kan lösas snabbt. Det krävs tid och mer än välgörenhet och goda intentioner.

Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-10-11

Regeringens problem med opinionen

Regeringen verkar ha stora problem med opinionen. Valforskaren Sören Holmberg dömer redan nu ut deras chanser att vinna nästa val. Dvs valet 2010. Jinge manar att det inte hjälper med mutor i form av mer pengar till barnsjukvård. Det är naturligtvis ett korrekt konstaterande.

När en regering på ett regelmässigt sätt omfördelar pengar från fattiga till rika är det självklart att man förlorar stöd i den svenska befolkningens breda lager. För de flesta människor tillhör inte de rika, tillhör inte överklassen. Kosmetika, såsom charmturnéer förändrar inte sådnan faktum.

När regeringen förflyttar pengar från de sämst ställda till de rikaste är detta en del av vägen mot ett mer egoistiskt, mer omänskligt samhälle. Vägen mot ett samhälle där "ensam är strak" och reglen att man ska skita ia ndra och bara tänka på sig själv gäller. Det är en väg rakt in i helvetet. Rakt mot ett samhälle av amerikansk typ. Där våld och övergrepp är legio. Där sjuka, fattiga, arbetslösa får betala notan för de rikas konsumtion och slöseri.

Som tur vad vill svenska folket inte ha ett sådant samhälle. Utan i stället vill man ha ett samhälle med solidaritet och omtanke om de sämst ställda. Ett mänskligare samhälle. Därför är regeringens opinionssiffror usla. Därför kanske Sören Holmberg har rätt. Borgarna, alliansen förlorar nästa val.

Bloggat: Jag älskar Sverige
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

Det högerextrema våldet

Vi ser just nu en massa debattartiklar i tidningarna om ungdomsvåld. Men debatten borde handla om högerxtremt våld. För de ingredienserna kan finnas eller finns i fler av den senaste tidens rapporterade våldsamheter. Åtalet mot de ungdomar som torterade en handikappad till döds förstärker bilden av att det som kanske borde diskuteras är högerextremisters våld. Inte ungdomars våld.

När det gäller det tragiska fallet i Rödeby har nu polisen JO-anmälts och det är helt riktigt att polisens agerande måste utredas. Polisen har definitivt hanterat hela ärendet med den trakasserade familjen fel.

Regeringen däremot, är hycklare då man för en politik som går ut på att se ner på avvikande, att försämra för de som har det svårt. För en sån politik uppifrån leder till attityder i samhället som får de konsekvenser vi sett i Rödeby och på Kungsholmen.

Beatrice Ask har dock helt rätt när hon kastar en del av ansvaret på de vuxna. Det är vi vuxna som är ansvariga för hur ungdomar blir och agerar. Det är vi som uppfostrar dem. Det är vi som sänder signaler. Och vi måste sluta sända signaler om att folk med olika sjukdomar eller arbetslösa är sämre. Regeringen måste alltså lägga om sin politik. Den sänder fel signaler.

Regeringens politik skapar ett inhumant och omänskligt samhälle. Sådana samhällen drabbas av sådant som i Rödeby och på Kungsholmen. I sådana samhällen växer högerextremismen. I förlängningen skapar vi ett samhälle som det amerikanska.

Tidigare inlägg: Högerextremism i Rödeby, Nazister mördar, Högerextremister, överklass?
Borgarmedia: Metro, City, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1, SVD2, SVD3
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-10

Vuxnas ansvar - samhällets ansvar

Självklart är det vuxnas ansvar att ungdomar spårar ur. Självklart är det samhällets ansvar att ungdomar spårar ur. Om ungdomar inte visar respekt för människovärdet är det samhället och vi vuxna som misslyckats.

Men det handlar inte om moral. Moralistiskt snack och moralistiska lösningar fungerar inte. Det handlar om politik. Vilka signaler vi som vuxna skickar ut. Vilka signaler eliten i samhället skickar ut. Vilka signaler elitens bandhundar i media skickar ut. Det är det som det handlar om.

Så länge eliten och media talar om att "ensam är stark" och "satsa på dig själv och skit i andra" så sänds fel signaler. Så länge det finns förnedringsbloggar (Schulman var inte ensam) och förnedringsjournalistik i media sänds fel signaler ut.

När regeringen låter fattiga och sjuka betala för rikas skattesänknigar sänder de ut fel signaler. För då säger man att det som gäller är att åt den som har ska vara givet. Regeringen säger i klartext att vi ska skita i andra, skita i solidaritet etc. Så länge vi har en sån politik kan vi inte med trovärdighet uttala oss kring ungdomsvåldet. För det är eliten i samhället och vi vuxna som skapat ungdomarna. Som uppfostrat ungdomarna.

Och vi går tyvärr även i Kungsholmsmålet och i Rödeby (Där trakasserierna mot den utsatta familjen fortsatt liksom medborgargardelikande hot) vidare i samma spår. Att hänga ut de skyldiga till misshandeln på Kungsholmen är att bete sig likadant som mördarna. Det finns ingen anledning att låta 16-åringar löpa gatlopp i media och på internet. Det är ett utslag av samma kultur som leder till misshandel av den typ vi såg på Kungsholmen.

Att hyra väktare för ungdomsfester är inte heller en vettig lösning på sikt. Det är bara en bekräftelse av samma kultur som lett till det vi sett på Kungsholmen. En förändring av attityder och kultur är vad som behövs. En sån kan bara uppnås om vi förändrar politiken i Sverige.

Att utreda socialtjänstens misslyckande i Rödeby är däremot en riktig åtgärd. För uppenbart måste de ha misslyckats rejält.

Borgarmedia: SVD, DN
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-10-09

Överklassens regering

Den regering vi har i Sverige är en regering som går överklassens ärenden. Det visar all tillgänglig statistik. Främst gynnar man dessutom männen i överklassen.

Trots en massa retorik och svammel om "det nya arbetarpartiet", "arbetslinjen" etc så innebär borgarregeringens politik ingen förbättring av arbetsmarknaden och ingen förbättring för arbetarklassen som helhet heller. Det skapas egentligen inga fler jobb verkar det som. I alla fall verkar det vara helt marginellt. Utanförskapet som det pratas så vitt och brett om består. Antalet människor som står utanför kommer att fortsätta vara högt. Lika högt som nu. Allt enligt Anders Borg, finansminister. Så kommer det fortsatt att vara, om inte borgarna verkligen tvingar igenom ett amerikanskt system. Något jag i och för sig tror är deras mål.

Det enda som verkar ha hänt med "utanförskapet" och "arbetslinjen" är att alla som "står utanför" dvs sjuka och arbetslösa, fått betala skattelättnader för de rika.

Fast å andra sidan tycks SVD:s ledarskribent Maria Abrahamsson anse att regeringen bär ansvaret för högkonjunkturen. Tror hon också att Fredrik Reinfeldt är Gud? Fantasier om att utanförskapet minskar har hon också. Rekryteringsproblem är problemet skriver hon dessutom. Det tror jag inte på. Om det fanns rekryteringsproblem så skulle väl såna som jag få jobb? Eller? Jag vill ha jobb, jag söker jobb. Men får inga jobb(annat än tillfälliga).

Men jag räknas ju inte heller de de som står utanför. Jag uppbär ingen a-kassa. Jag uppbär ingen ersättning från staten eller kommunen. Är inte registrerad i några system. Så antagligen finns jag inte. Frågan är hur många fler som är i min sits det finns? Och hur många alliansregeringens, överklassregeringens politik skapat?

Bloggat: Esbati, Peter Karlberg
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-08

Människovärdet

Frågan är vilka det är som brister i synen på människovärde? Tonåringarna eller alliansregeringen och Fredrik Reinfeldt?

Om vi vuxna ska kunna lära människor ta hänsyn till människan okränbarhet som levande varelse så måste vi uppföra oss på det sättet själva. Vi måste försvara en humanistisk politik. Vi måste vara emot den enorma fixering på individ, individualism, JAG, JAG, JAG, som finns i dagens samhälle. Allt ifrån Alex Schulmans vedervärdiga krönikor, som av journalister kallas bloggande, till regeringens människoföraktande politik som säger att endast de starka individerna har rätt till försörjning.

Vi måste bort från sånt om vi ska kräva att våra ungdomar ska uppföra sig bättre. Vi måste bort från en politik som gynnar den starka människan, den rika människan. Vi måste få en politik som bygger på solidaritet, på gemenskap och gemensamt ansvarstagande.

En politik inriktad på individualiteten, på egoismen som drivande kraft, på det sätt som alliansregeringens politik gör, talar i själva verket om för ungdomarna att endast ensam är starkt. Att man inte ska ta hänsyn. Att man måste klara sig själv och de som inte gör det får gå under. Det är kontentan i den borgerliga politiken och i stora delar av dagens egofixerade samhälle. Det är där problemet ligger. Det ligger hos oss vuxna som skapat ett sådant samhälle. Inte hos ungdomarna. För det är vi vuxna som skapat ungdomarna. Skulden ligger hos oss.

Ett samhälle där en blogg som sprider skit och dynga får utgöra normen för bloggande hos våra skit- och dyngkastande kvällstidningar och deras falska upplagejagande egoister til journalister och redaktörer.

Fortsätter alliansregeringen, medivärlden och vi vuxna på den inslagna vägen komemr det att barka ännu mer åt helvete. Det blir som i USA. Där morden per 1000 invånare är mångdubbelt fler än i Sverige. Där våldet är värre. Där fattiga slår ihjäl fattiga. Där ungdomar mejar ner klasskamrater. Fortsätter vi på skitsnackets, egoismens och borgarpolitikens väg är det där vi hamnar. Det blir värre. Inte bättre.

Därför är det också ett sånt fruktansvärt hyckleri när Reinfeldt uttalar sig. Han är med och skapar det samhälle som leder till ökad fattigdom, ökade klyftor och ökat våld. Förändrar han inte sin regerings politik är det delvis han som är ansvarig för ungdomarnas och andras bristande syn på människans värde.

Läs tidigare inlägg: Om Schulmans blogg och om mordet i Blekinge.
Bloggat: Slutstadium,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8, SVD9, SVD10, SVD11, SVD12, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Metro, DN6
Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-10-07

Ett år med regeringen

Enkät i tidningen Fokus. Med 5 bloggare. Frågan är hur man väljer vilka som ska få uttala sig. Kändisfaktorn kanske? Dvs hur känd man är från andra sammanhang. För de mest lästa är det ju inte. (förutom Esbati då) Fast, vem är Krohnmann? Och varför väljer man den mindre begåvade Stalin Madon?

Bra saker i detta ärende, ett år med regeringen har ju också redan publicerats i tidningen Internationalen, på Intisbloggen och på bloggen Mullvaden.

Bloggat: Magnus Ahlqvist, Intisbloggen
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

2007-09-30

Odell och hans dåliga rådgivare

Inte nog med att regeringen har åtskilliga ministrar som betalat svarta löner. Enstaka ministrar som sysslat med svartbygge och fuskexamina. Man har en minister som använder kriminella som rådgivare. Den skenhelige Mats Odell använder finansfirman Carnegie som rådgivare när han ska säja ut vår gemensamma egendom.

Förmodligen vände han väl sig dit för att kunna blåsa oss alla på så mycket pengar som möjligt. Och istället se till att dessa pengar hamnade i fickorna på nån av Carnegies mindre nogräknade chefer.

Om det nu inte är så illa att han medvetet valt skurkar, utan att det slumpat sig så, borde han väl ha vett på att avsluta samarbetet i skenet av de skandaler inom Carnegie som rullas upp.

På ett fint sätt åskådliggör också Carnegie-affären hur marknadsekonomin faktiskt leder till missbruk, fiffel och skumraskaffärer. Ju mer man fjärmar den ekonomiska aktiviteten i samhället från politiska beslut, ju mer sånt här kommer vi att få se.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Röda Raketer,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SVD1, E24_1, E24_2, E24_3, E24_4, SVD2, Dagen
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-09-29

Göran Skytte visar sitt förakt igen

Vi har en borgerlig regering som sänkt skatten för de flesta som arbetar i Sverige. Men mest har skatten sänkts för de rika. För de som tjänar mest, för de som har störst hus och mest pengar på banken.

De som har fått betala detta är de fattigaste. De som är sjuka, de som är gamla, de som är arbetslösa, de som arbetsoförmögan osv.

Detta gör svenskarna förbannade. Varför ska de fattigaste betal för att de rika ska bli ännu rikare. Det är sånt som kalls solidaritet. Det är sånt som kalls krav på rättvisa. Folket i Sverige vill ha ett rättvist, solidariskt samhälle.

Något som gör Göran Skytte väldigt upprörd. Enligt honom tyder det på att svenskarna är galna. Han förfasar sig över och hånar vanligt folk. Han visar upp en överklassarrogans som bara kan göra vanliga folk i Sverige, fattigt folk i Sverige ännu mer förbannade över borgarna, över överklassen, över alliansregeringen.

Nej, Göran Skytte, borgaralliansen kämpar inte för de små, inte för de fattiga, inte för de utsatta. Borgarregeringen kämpar för de rika och vill göra dessa ännu rikare. Därför blir regeringen alltmer impopulär.

Bloggat: Ilona Sz Waldau, Sjölander, Röda Raketer, Slutstadium
Borgarmedia: DN1, SVD1, Dagen
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter:

2007-09-26

Alliansregeringen är sjuk

Om en vecka (5 oktober) har filmen Sicko av Michael Moore premiär i Sverige. En del människor har redan sett den. Det är en svidande uppgörelse med det amerikanske sjukvårdssystemet. Ett system som den svenska alliansregeringen uppenbarligen verkar ha som sin modell för framtiden.

En alliansregering som i takt med nedskärningar för de allra fattigaste blir alltmer impopulär. Med ett parti, krisdemokraterna, utanför riksdagen om opinionsundersökningen varit ett val. Och en ledning för oppositionen med 55,6 mot 39,2 . Tyvärr också en ökning för Sverigedemokraterna, ett annat bluffparti med fejköverfall och extremhögerideologi. Ett parti som i huvudsak står för borgerliga uppfattningar, parat med rasism.

Att regeringens popularitet sjunker ju mer de slaktar välfärden och låter de fattiga betala skattesänkningar för de rika visar att det finns ett stort mått av solidaritet i det svenska samhället. Det är positivt. Låt inte borgarna ta det ifrån oss. Vi har en sjuk regering och en frisk befolkning.

Läs mer: Gemensam Välfärd
Bloggat: Det progressiva USA, Jinge
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Alliansregeringen - bluffmakarna

Att regeringens så kallade miljösatsning är en bluff har den som följt regeringens olika turer i dessa frågor lätt kunnat inse. I själva verket minskar man de ekonomiska satsningarna på miljöområdet, vilket nu företrädare för miljöpartiet pekat på.

Man satsar också på bilismen genom utbyggnad av trafikleder. Bilism kan aldrig vara miljövänligt. Inte ens om etanol används.

När bilindustrin då kan sälja fler bilar med hjälp av miljöargument är det ett hyckleri av stora mått. Med regeringens hjälp.

Bloggat: Sjölander, Alliansfritt Sverige
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

2007-09-25

Återvända hem för vad?

För att dö? För att fängslas? För att svälta? För att leva i flyktingläger? Frågan är vad Tobias Billström menar när flyktingar ska få pengar för att återvända. Pengar gör knappast situationen de flytt från i Irak eller Afghanistan säkrare.

Pengar för återresa löser inga problem. Inte för flyktingarna. Inte för Sverige. Resultatet är bara att fler flyktingar kommer att bli tvingade att gömma sig. Fler människor kommer att leva underjordiskt i Sverige och utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare och hyresvärdar. Precis som i Europa i övrigt kommer vi att få ett utbrett skikt av människor som lever i vårt samhälle utan att ha några rättigheter alls.

Det är en cynisk politik migrationsminister Billström presenterar. I likhet med det mesta som kommit från alliansregeringens skrivbord.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-09-21

Liberalernas dubbelstandard - tre

Eller det här med yttrandefrihet i ett kapitalistiskt och borgerligt samhälle.

Yttrandefriheten ska försvaras. Det utbrister borgare och liberaler i kör. I alla fall när det gäller Lars Vilks rätt att gör vilken konst han vill och olika medias rätt att trycka den när och hur de vill. Det innebär (och det tycker jag med) att religioner kan kritiseras. Men detta kan inte ske hur som helst, vilket jag tidigare skrivit om.

Men hoten mot yttrandefriheten kommer inte från svenska muslimer, den kommer från liberalerna själva. Samma typer som skriver sig trötta om Vilks rättigheter kritiserar sällan regeringens förslag till inskränkningar av yttrandefrihet, personlig integritet osv. Något som regeringen vill göra genom ökad övervakning och vissa liberaler genom att alla inte ska ha rätt att demonstrera. Eller genom att begränsa demokratin med hjälp av EU.

Eller när människor i Sverige utnyttjar sin yttrandefrihet och därför förlorar jobbet. Då har liberalerna inget annat än hån till övers för de drabbade. För en liberal verkar det nämligen vara så att bara den som försvarar de rikas intressen, makten och härligheten, majoriteten eller majoritetens religion, bara den ska ha yttrandefrihet. För annars blir du av med din försörjning. Och så hånas du för det. Det är i alla fall så jag uppfattar skribentens attityd till nåt som är vanligt (två gånger i mitt liv har det hänt mig, inte i förhållande till bloggande, men i förhållande till åsikter). Det kanske är därför som gör det så svårt att få jobb (200 sökta i nuläget). Frö att yttrandefriheten i praktiken inte gäller för alla. Så mycket är snacket om yttrandefrihet och åsiktsfrihet värt i ett liberalt, kapitalistiskt samhälle. Du får säga vad du vill, men förvänta dig inte att du i såfall kan försörja dig. Och får du inget jobba så tycker borgarregeringen att du är en lat jävel, en parasit. Du utnyttjar en rätt som finns. Och sen straffas du för det.

Dubbel standard igen. För liberalerna gäller att bara vissa ska ha yttrandefrihet. De skriver och säger nåt annat, men verkligheten talar sitt tydliga språk. Yttrandefrihet är främst till för den som har makten eller går maktens ärenden. För oss andra finns förakt och arbetslöshet. Nu utan vettig ersättning.

Och regeringens propagandaminister Per Goebbels fortsätter med sin dubbelstandard i en annan fråga. (Nej, varken jag eller Schori stöder Hamas). Per Goebbels fortsätter med sina lögner.

Vänstermedia: Arbetaren,
Bloggat: Petter2, mllstrm2, mllstrm1, Syrran, Autonoma Kärnan, opassande, Petter1, Vida Latina, Pelaseyed, Claes Krantz
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: ,

Liberalernas dubbelstandard - två

Eller ska vi säga borgarnas, borgarmedias?

Låt oss ta två länder i världen, det ena med en president som valts med stor majoritet i demokratiska val, det andra är egentligen en union av länder. Vars ledning inte utses på demokratisk väg. Vars beslut helst fattas i slutna rum och utan att folket ska veta om det.

I bägge länderna (låt oss säga så för nu) vill de ledande politikerna ändra grundlagen, konstitutionen. I det ena landet komme befolkningen att få rösta om denna förändring. I det andra landet kommer man troligen inte få det.

I det första fallet har borgarna bestämt att det är en diktator som regerar landet och att det därför är helt ointressant att han faktiskt blivit demokratiskt vald och har stöd av folket. Att han vill ändra grundlagen är ett utslag av hans diktatoriska fasoner. När det gäller det andra landet så har borgarna och borgarmedia, liberalerna bestämt att det är odemokratiskt att få folkomrösta därför att landet i fråga är en demokrati.

Det här går inte ihop. Vi har ett land (EU) som inte är demokratiskt. Borgarna hävdar att det är en demokrati och därför ska vi inte rösta om grundlagen. Var finns logiken?

I ett annat land (Venezuela) finns en folkvald president som vill ha folkomröstning om grundlagen. Ja i själva verket säger landets författning att man måste ha det. I sann demokratisk anda. Men detta land kallar borgarna för diktatur. Var finns logiken?

Den enda logik jag kan läsa ut är den vanliga. Det som gynnar USA, de rika, världens storföretag etc är sådant som av liberalerna, borgarna, anses varar rätt och riktigt. Oavsett om det är demokratiskt eller inte. Folkligt inflytande är fel om det leder till fel regering, fel president eller misstänks leda till fel resultat.

Det är precis denna inställning, föraktet för folkligt inflytande och demokrati som vägleder borgarregeringen i dess politik. Det är föraktet för vanligt folk, föraktet för folks åsikter och inflytande . Föraktet för de fattiga, de svaga som utgör basen för borgarregeringens många omfördelningsförslag. Omfördelning från de fattiga till de rika.

Bloggat: Josefin Brink, HBT-sossen, Röda raketer, Jinge
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, DN3, DN4
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-09-20

Liberalernas dubbelstandard

Eller ska vi säga borgarnas?

Låt oss ta två länder där högerregeringar kom till makten vid det senaste valet. I det ena landet är det en muslimska fundamentalistisk högerregering. I det andra landet är det en nyliberal fundamentalistisk regering. I bägge länderna tycker majoriteten av befolkningen inte om de aktuella regeringarna. I det ena landet tycker nyliberalen Arvidsson att detta visar att de som försvarar regeringen har fel. Det är bara "hamaskramare" som stöder en sån regering. Inget att ta på allvar. I det andra landet är de som protesterar mot den impopulära regeringen odemokratiska enligt nyliberalen Gudmundson.

Men kära liberaler, hur ska ni ha det - är regeringar som vunnit val utan valfusk legitima? Om svaret är ja måste det väl gälla i alla länder. Eller omvänt: Är det så att regeringar som är impopulära bland folket inte längre är legitima så måste ju Reinfeldt avgå. Eller så är de som stöder Reinfeldt bara fega "högerkramare".

Var finns logiken. Samma resonemang måset väl gälal alla länder? sm det verkar är det inte så för liberaler. De är väl i själva verket så liberala att det inte finns nån rim och reson, ingen konsekvens alls. Allt är tillåtet, bara det gynnar USA, Israel och storföretagen. Eller hur ska vi tolka liberalernas dubbla standard. Eller är det den sanna liberalismen kanske?

Jag stöder varken Hamas eller alliansen. Jag anser att bägge regeringarna är legitima. Om än impopulära. Jag anser att det är en demokratisk rättighet att få protestera mot deras politik.

Vad som däremot är obehagligt är när dessa protester möts av översittarattityder och förakt från liberaler och borgare. Det är detta förakt för vanligt folk, deras dubbla standard när det gäller demokrati som leder till att de tror att de står ovanför lagen. Att de kan göra vad de vill.

Själv är jag hjärtligt trött på såna som Fredrik Reinsvält, Anders Sorg, Claes Armodsson (SVD), Sven-Otto Fuskolin, Göring Skytte, Per Goebbels och Stalin Madon. Med deras förakt för vanligt folk, förakt för arbetare och förakt för demokrati. Och att det är detta förakt som i mångt och mycket styr regeringens agerande och förslag. Det är så obehagligt och tröttsamt. Det är för jävligt.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, DN3
Bloggat: Ett hjärta rött, HBT-sossen, Hanna Löfqvist
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter:

Budget för rika?

Med anledning av regeringens budget skriver Jinge om hur media tycks ha blivit regeringens bandhundar och propagandaministrar. Anders Borg är mycket stolt säger han, för att han försämrar för de fattigaste får man förmoda. Mer åt de rika utropar Jonas Morian i ett tidigare inlägg och det har han naturligtvis rätt i när det gälelr att beskriva den borgerliga regeringens politik. Det är precis vad borgarnas budget innebär. Sjölander å sin sida går igenom alliansregeringens första år och konstaterar att det är fullt av svek och misslyckanden. En annan sammanfattning av konsekvenserna av borgarnas första regeringsår görs av Kjell Pettersson och Linn Hjort på bloggen Mullvaden.

Min gene uppfattning är klar. Budgeten, precis som allt annat regeringen företagit sig under sitt första år har inneburit försämringar för de som har det sämst och förbättringar för de som har det bäst. Omvänd Robin-Hoodpolitik. Ta från fattiga och ge till de rika. Borgerlig klasspolitik.

Det är såna som min mor och min svärmor, som bara har folkpension, eller såna som en del andra nära släktingar som är utslagna från arbetsmarknaden för lång tid, som får betala förbättringarna för de rika. Det fattigaste, de som har det sämst är de som sätts dit av regeringen. Arbetarklassen missgynnas. För att borgarklassen ska bli rikare.

Bloggat: Morgan Johansson, HBT-sossen, Trotten
Borgamedia: DN1, DN2, SVD1, SVT,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter:

Vänstern och demokratin

Förekomsten av en liten vänstergrupp, som förmodligen inte ens finns, Kommando 365, har fått en del liberaler att tappa koncepterna och avslöja sig totalt. Det gäller dels Per Gudmundson som häromdan skrev en usel ledare i SVD och nu också Sakine Madon, en liberal som inte direkt gjort sig känd för sin briljanta logik och slutledningsförmåga.

Enligt henne är hela vänstern ansvariga för vad några Kungsbackaungdomar (eftersom det är Kungsbacka med total borgerlig dominans så är föräldrarna förmodligen oansvariga folkpartister eller moderater och mer ansvariga än vänstern för sina barns stenkastartendenser) häromsistens gjorde sig skyldiga till.

Enligt Madon är alltså alla som är mot den borgerliga regeringens politik ansvariga för stenkastningen i Kungsbacka. Frågan är när hon tänker anmäla mig eller för den delen Kalle Larsson. Det kanske blir bra med kollektiv bestraffning på samma sätt som efter Göteborgshändelserna. Alla som är emot regeringen döms till fängelse för stenkastning. Vilken bra lösning. Då kan Madine få billiga bokhyllor och möbler tillverkade i fängelset till sitt chica hem. Precis som i USA.

Bara upplysningsvis tänker jag också meddela att borgarna visserligen vann valet. Men det innebär inte att det helt plötsligt blivit inskränkningar i rätten att protestera mot det man tycker är fel. Demonstrationsfriheten är en grundlagsskyddad frihet och rättighet och Sakine Madon vill väl knappast inskränka den? Eller vill hon?

Inte heller förstår jag varför vänstergrupper som är anhängare av flerpartisystem inklusive en utvidgad demokrati form av demokratiskt inflytande även över företagen, delvis marknadsekonomi och mot stalinismen ska buntas ihop med de fåtaliga diktaturanhängare som finns kvar.

De slarviga och ologiska artiklarna kan bero på okunnighet hos de aktuella skribenterna. Eller så är det ren vilseledande propaganda a la Goebbels eller Stalin? Namnbyte kanske? Stalin Madon och Per Goebbels?

Bloggat: Feministisk vänstertjej, LOKE
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,

Så gör vi det sämre för de fattigaste kvinnorna

På grund av publiceringsbekymmer (Det börjar bli dags att byta till wordpress) hamnade detta inlägg på bloggen Mullvaden istället.

Bloggat: Erik Laakso, Mullvaden, Esbati
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-09-18

Per Gudmundsons okunnighet

Det börjar nästan bli lite fascinerande att följa Per Gudmundsons olika kommunisthetsartiklar. Uppenbarligen saknar han all form av kunskap om vänstern i Sverige. Han klumpar ihop rörelser som Socialistiska Partiet (SP) med stalinister som Kommunistiska Partiet.

Han är totalt okunnig om att SP tillhör en internationell organsiation med parlamentariker i en mängd länder, som suttit i regeringen i ett av världen största länder. Att organisationen är anhängare av flerpartisystem osv. Att många av organisationens medlemmar i Sverige sitter på olika fackliga poster. Viktigaste vänstergruppen i Frankrike. Inte direkt nån sekt alltså. Om det vet han inget eller så försöker han bara i sin antikommunistiska renlevnadsiver att låtsas som han inte vet.

Och jag förstår inte riktigt vad det är för fel med att olika typer av vänsterorganisationer demonstrerar mot borgarregeringen. Och jag förstår inte heller att organisationer som är upenbart demokratiska, som Socialistiska Partiet och Vänsterpartiet ska beskrivas som odemokratiska. Inte heller förstår jag vad det är för fel med att organisationer som är emot borgarregeringens nedskärningar samarbetar. Och kanske är det så att arbetare i Sverige tycker att det som herr Gudmundson kallar "tokvänstern" i själva verket har mer rätt än alliansregeringen. Att vänstern värnar arbetarklassen och de fattiga bättre. Så varför skulle man då inte samarbeta?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Borgarregeringens klimatpolitik ökar bilismen

Alliansens klimapolitiska förslag är inte positivt för klimatet. Eller kanske ska man säga att konsekvensen av att man vill gynna rika pendlare i storstäderna innebär att biltrafiken kommer att öka, trots att bensinpriset höjs. Det är konsekvensen av reseavdraget höjs. Överväldigande majoriteten av reseavdragen görs nämligen av välbeställda pendlare i storstäderna. Eftersom det blir billigare för dessa att pendla motverkas effekterna av både bensinskattehöjning och trängselskatter. De som kommer att få betala är glesbygdsbefolkningen och de som inte kan pendla med bil.

Borgarmedia: SVD1, SVD2
Bloggat: Annica Tiger, Jinge, Arbetarens Klimatblogg
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-09-17

Den impopulära regeringen

Regeringen blir bara allt mindre omtyckt. Moderaterna rasar i opinionen. Borgartidningarna förstår inte varför. Eller vill inte förstå. Och istället försöker man säga att oppositionen är problemet. Kan vi inte förklara varför dåliga saker är bra försöker vi väl med en avledningsmanöver tycks de resonera.

Sveriges folk och arbetare vill ha en politik där solidaritet och gemenskap står främst: en politik ädr vi alla tar ansvar för de svagaste i samhället. Svenska folket vill inte ha privatiseringar. Arbetarna i Sverige anser att facket är viktigt. Och de flesta anser att det är fel med skattesänkningar för de rika.

Dessutom kan ju alla se att moderater är människor som smiter med skatten, bygger svart, har svart arbetskraft osv. Varför ska sådana människor få regera ett land?

Kort sagt är det svenska folkets reaktion sund. En högerregering som privatiserar, försämrar för vanligt folk och gynnar de rika är inget som arbetare och fattiga i Sverige önskar sig.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

2007-09-13

Sjukt sjukt om sjukpenning

Regeringens försämring av sjukpenningen kritiseras från många olika håll. Socialdemokraten Tomas Eneroth säger att det är ett svek mot de allra svagaste:
- Vad är tanken med att en cancersjuk ska tvingas lämna sitt jobb efter tre månader och tvingas ut på arbetsmarknaden efter sex månader. Det här är ett svek mot de allra svagaste och ett grovt ingrepp i anställningstryggheten, säger han till SvD.se.
RSMH:s talesman säger att det är ett hårt slag mot deras medlemmar:
- Försämringarna är tänkta att få fler i arbete, det har ju tydligt framgått. Men många av våra medlemmar har inte den möjligheten och får det bara ännu sämre när regeringen drar åt skruvarna, säger Jan-Olof Forsén till SvD.se
Annica Tiger skriver så här:
Nyfriskjobb? Ett hån i ansiktet mot dem som kämpar för att orka igenom i dag, i morgon och övermorgon. När friska människor har svårt att få jobb, trots nystartbidrag hur i sjutton ska nyfriskjobb vara lösningen? Det lär nog bli en kostnad ändå, fast ur en annan del av budgeten - socialförsäkringen. För ingen ska väl bli hemlös bara för att de inte får sjukpenning längre och inte kan betala hyran, trots att de inte är arbetsföra?
Själv har jag skrivit:
Sammantaget blir kontentan av detta att regeringen tänker tvinga fattiga och sjuka att klara sig bäst de vill. Utan ersättningar från staten. Eller med mindre ersättning. Enligt devisen jobba ihjäl dig eller bli tiggare. De pengar man sparar tänker man subventionera de svenska företagen med. Ta från de fattiga och ge till de rika alltså. Ytterligare ett steg mot ett amerikanskt sjukvårdssystem.
Det är helt sjukt hur den borgerliga regeringen vill försämra för de som har det allra sämst. Helt bedrövligt.

Borgarmedia: SVD1, SVD2
Bloggat: KAS, Alltid Rött, Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Demonstrera mot borgarna

Den 18 september, ett år efter borgarnas valseger, demonstrerar vi mot borgarnas människofientliga politik.

Parollerna är:
- Ett år räcker!
- Mot högerpolitiken - för rättvisa och solidaritet!
- För gemensam välfärd!

Stockholm 18 sept: Sergels torg kl 18:00
Piteå 18 sept: Byxtorget kl 17:00
Göteborg 18 sept: Gustav Adolfs Torg kl 18:00
Luleå 18 sept: Gula Paviljonen kl 17:30
Umeå 18 sept: Rådhustorget kl 18:00
Västervik 18 sept: Hamnplan kl 18:30

För mer information gå in på 18-septemberalliansen hemsida

Bloggat: Mullvaden
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter:

Självhatet sprider sig?

Eller hur ska man tolka Gulan Avcis i vissa stycken bra inlägg på Politikerbloggen. Hon är i motsats till Kurdo Baksi anhängare av det nya systemet med migrationsdomstolar och hon tycker att Centrum mot rasism har gjort en del knäppa uttalanden. Det är de bra grejerna.

Sen påstår hon att Kurdo Baksi ljuger. Och så kan det säkert vara när det gäller vissa saker. Det spelar mindre roll. Det gör inte integrationsminister Nyamko Sabuni bättre. Och när det gäller annat gör Avci en annan bedömning än Baksi av betydelsen av åtgärden.

Sen till det som inte är så bra i Gulan Avcis inlägg. För det första. Avgiften till a-kassan har höjts genom regeringsbeslut. Genom att man minskat den statliga andelen av a-kassans behov av pengar. Här ljuger Gulan Avci, eller kanske snarare försöker förvirra begreppen och oss.

Men hon skriver också nåt helt förljuget, den vanliga borgerliga propagandan och verklighetsförvrängningen:
Alliansens politik syftar till att bryta utanförskapet. Det första året har flera reformer genomförts. Det är idag billigare att anställa långtidsarbetslösa, ungdomar och nyanlända flyktingar. I stället för att satsa på eviga åtgärder satsas på reguljära jobb till avtalsenlig lön.
Översatt betyder ovanstående följande. Alliansen har pemanentat utanförskapet genom att genomföra refomer som att försämra a-kassan och sjukförsäkringssystemet samt genom att subventionera arbetsgivarna för anställningar dessa ändå skulle gjort. Inga fasta jobb, utan bara jobb så länge företagen subventioneras. Det är vad det handlar om. Alltså en permanentning av utanförskap genom tillfälliga anställningar och osäkra anställningsförhållanden.

Det är den politiken Gulan Avci försvarar. Är då hon också en självhatande invandrare? Eller hur ska det tolkas när hon vill göra livet svårare för arbetare, invandrare, sjuka, arbetslösa och fattiga.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
---------------------------------------------------------------------------------
Esbati bloggar om Stockholm, skolan och skattesänkningar, det gör Slutstadium också och Erik Svensson om Bin-Laden och högerns konspirationsteorier

Etiketter:

Jag är överklass och får göra som jag vill

Det tycks vara devisen för många borgerliga ministrar. Allt från Sven-Otto Littorin med köpt examen till de två storfifflarna Borelius och Stegö-Chiló. Nu även för det senaste tillskottet i Reinfeldts fuskande och fifflande ministerskara, handelsminister Ewa Björling.

Jag har en lila Porsche och är överklass. Alltså får jag köra hur fort jag vill verkar vara hennes resonemang. Jag är överklass och vill bygga ett hus. De simpla och enkla människorna till kommuntjänstemän och kommunpolitiker tillät mig bara att bygga två våningar. Men eftersom jag är överklass och rik så byggde jag en våning till, för det ville jag ha. Så tycks hon resonera den nya handelsministern. Och eftersom jag är rik har jag självklart rätt att smita med skatten, betala svart osv. Det är ju varje rik människas självklara rättighet.

De är så de resonerar. Borgarklassen. De som anser sig stå över vanliga människor. De som anser sig stå över lagar och förordningar. Den arroganta borgerligheten. Den arroganta överklassen. Nu ska jag bara inflika att jag är fullkomligt medveten om att det finns individer även i överklassen som sköter sig, följer lagarna osv. Men det verkar inte vara alltför vanligt bland Reinsvälts ministrar.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, EX1, EX2, EX3, Dagen, Sydsvenskan, GP1, GP2
Bloggat: Jinge, HBT-sossen
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter:

Kläm åt dom!

Fredrik Reinsvälts regering sänker sjukpenningen för att lösa problemen med utanförskapet i samhället. Jag tycker det verkar lite bakvänt. Man skapar ytterligare svårare villkor för de fattiga i samhället. För arbetarklassen. För hur mycket du är sjuk och hur ofta du är sjuk betingas av klasstillhörighet. Rika är sällan sjuka och nästan aldrig lika allvarligt sjuka som fattiga. Allstå innebär en försämring av sjukförsäkringen att fattiga bestarffas, att arbetare ska få det sämre och svårare. Det kommer inte att minska utanförskapet. Snarare bara få bort det ur statistiken.

Försämringarna försöker Reinsvält och Huskors-Pehrsson dölja med en massa ordbajseri utan innehåll samt en formell ökning av ersättningen vid längre sjukskrivning än 18 månader. Fast det är bara i jämförelse med om man har haft sjuk- eller aktivitetsersättning tidigare. Om man har haft sjukpenning sänks däremot det belopp man får. Sålunda är det hela en försämring av sjukpenningen.

Reinsvält och Huskors-Pehrsson redovisar 9 punkter på "förbättringar" inklusive sänkningen av sjukpenningen. Flertalet av dessa "förbättringar" innebär i verkligheten ingenting om jag fattar rätt. De är till intet förpliktigande. Här är listan:

1. Rehabiliteringskedja - man döper om något som redan finns och som inte fungerar.
2. Sänkt sjukpenning
3. Nyfriskjobb - arbetsgivaren ska få pengar för något som inte ger några nya jobb (precis som för de s.k. nystartsjobben)
4. Förstärkt företagshälsovård - förslaget innebär ingenting. Det är bara tomsnack.
5. Rehabgaranti - företagen ska få mer pengar utan att någon garanti för att folk verkligen rehabiliteras finns.
6. Arbetsförmåga ska bedömas - syftet med detta är att ta bort folk ur systemet med sjukpenning och sjukersättning.
7. Finansiell samordning - snack utan substans igen.
8. Sänkt sjukpenning
9. Ytterligare ett förslag för att få ort folk från ersättningsystemen

Sammantaget blir kontentan av detta att regringen tänker tvinga fattiga ochh sjuka att klara sig bäst de vill. Utan ersättningar från staten. Eller med mindre ersättning. Enligt devisen jobba ihjäl dig eller bli tiggare. De pengar man sparar tänker man subventionera de svenska företagen med. Ta från de fattiga och ge till de rika alltså. Ytterligare ett steg mot ett amerikanskt sjukvårdssystem.

Och mina misstankar om detta förstärks av att Timbro-aposteln Federley säger att syftet inte alls är att klämma åt de fattiga och sjuka. Att ha säger så är ju snarast en bekräftelse på att syftet är att klämma åt sjuka och fattiga.

Regeringen fortsätter alltså sin klasspolitik. Som går ut på att gynna överklassen, de rika. På arbetarklassens, de fattigas bekostnad. Arbetare, fattiga och sjuka ska klämmas åt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-09-12

Självhatande integrationsminister?

Integrationsminister Nyamo Sabuni är nåt så underligt som en flyktingfientlig, islamofob invandrare som främst verkar vara intresserad av karriär och inte av politik. Om vi ska tro Kurdo Baksi som skrivit en drapa om henne på DN Kultur.

Sionister brukar kalla judar som kritiserar Israel för självhatande judar. En invandrare som är invandarfientlig blir väl då en självhatande invandrare. Och det är vad Nyamko Sabuni verkar vara. Eller är hon självhatande muslim? Om Kurdo Baksi har rätt. I ärlighetens namn ska jag väl säga att jag inte håller med Kurdo Baksi på alla punkter. Jag är ju själv mot religiösa privatskolor. Precis som Nyamko Sabuni. Det verkar inte Baksi vara. Men i motsats till integrationsministern är jag emot alla friskolor.

Jag är ingen anhängare av mångkulturalism som Kurdo Baksi är. Och tycker nog att Kurdo Baksi tar i för mycket i sin iver att påvisa regeringens skumma politik i flyktingfrågor och när det gäller islam. Men han har en poäng. Nyamko Sabuni kan fungera som alibi när regeringen lägger fram främlingsfientliga förslag.

Men när det gäller TV-framträdanden har Sabuni självklart rätt att välja vem hon vill debattera med. Där håller jag faktiskt med Hanne Kjöller, en människa jag i övrigt inte har mycket förtroende för. Och hon är inte heller ensam om att vara invandrare med skumma åsikter i flykting- och invandringsfrågor.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

Borgerlig = skattesmitare?

I alla fall verkar det som om borgerliga företrädare oftare bryter mot lagar, smiter med skatten och inte vill betala för den välfärd de ändå har nytta av, än att vänsterpolitiker gör det. Eller är det bara moderater som är lagbrytare och fifflare?

Nu är det den nya handelsministern, som inte heter Anna Kinberg Batra och tur är väl kanske det, utan Ewa Björling. Hon har enligt Fredrik Reinfeldt smitit med skatten och brutit mot lagen genom att använda svart arbetskraft. Dessutom ska hon ha åkt fast för fortkörning.

Jag kan inte se att något av detta skulle diskvalificera henne som minister dock. Även om jag är mycket skeptisk till människor som är skattesmitare. Hon har ju en adekvat erfarenhet också, med tidigare uppdrag i utrikesnämnden och utrikesutskottet.

Om hennes åsikter i olika frågor vet jag föga och därom förtäljer inte heller tidningsartiklarna. Så det är väl något som jag får anledning att återkomma till när hon gör nåt puckat utspel. För det lär hon ju göra förr eller senare.

Hon har dock uttalat sig i frågan om muslimer och lagen i en debattartikel i Aftonbladet. Där verkar hon ha en vettig ståndpunkt. Fast å andra sidan uttrycker hon en del förvirring och okunnighet om islam och muslimska organisationer i Sydsvenskan. Blandat med vettiga saker ska det dock sägas. Men när det gäller Afghanistan är hon verkligen ute och cyklar. En i raden av krigshetsare och USA-rövslickare. Det bådar inte gott. Inte heller det faktum att hon verkar vara sionist.

Och det är ju underligt att alliansregeringen ska ha så svårt att få fram ministrar som inte fuskat med skatten eller med nåt annat, exempelvis köpta examensbevis.

Borgarmedia: TV4, Metro, AB
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter:

2007-09-06

Regeringen möblerar om

Omdömena i borgerlig media kring ministerruljansen är till stor del kritiska såsom Henrik Brors "Ett hårt slag mot Reinfeldt" och Nikals Ekdals "Dåligt ledarskap, Reinfeldt". Generellt verkar man skylla det hela på Reinfeldt. För i Sverige ingår det ju i kulturen att vi ska göra upp, att vi ska kompromissa och kommentatorerna verkar anse att det är regeringschefens ansvar att se till att så sker. Man menar också att Fredrik Reinfeldts auktoritet undergrävs när en så betydande moderat lämnar regeringen och dessutom dömer ut regeringens försvarspolitik. Det kan nog vara så. Försvarspolitiken dömer jag också ut. Jag kan inte se varför Sverige ska vara i Afghanistan och delta i ett krig.

Även ÖB skyller på Reinfeldt. Men nog måste Mikael Odenberg själv och finansminister Anders Borg också vara skyldiga. Den förste för sin ovilja till kompromiss, den andre för sina obalanserade och oförankrade utspel. Att Mona Sahlin å sin sida gör allt för att ytterligare undergräva Reinfeldts ställning är väl däremot inte så konstigt. Statsvetaren Ulf Bjereld menar i DN att Odenbergs avgång kan sprida oro i andra departement också.

Det kan man tro. Att ha en vapenvägrare som försvarsminister inbillar jag mig kan sprida oro i försvarsdepartementet och försvarsmakten i alla fall. Detta faktum har emellertid gjort att många vänsterbloggare lett lite smått och positivt kommenterat den nye försvarsministern Sten Tolgfors. Oron blir väl inte bli mindre om en person som Anna Kinberg Batra, som personifierat arrogansen från ungmoderater, blir handelsminister. Frågan är hur hon som anser att stockholmare är smartare ska kunna hantera "korkade" utlänningar. Men det fungerar kanske just för att hon är en 08?

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5
Bloggat: Jonas Morian, Jinge, Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-09-05

Underligheter kring Odenbergs avgång

Fick han i själva verket sparken? Enligt uppgifter på Politikerbloggen kan det vara så. han ska ha gjort saker som har riskerat rikets säkerhet och Säpo har slagit larm till Fredrik Reinfeldt.

Frågan är vad det handlar om? Besökt ryska prostituerade? Nåt i stil med Geijer-affären i så fall? Umgåtts med skumma högerextremister? I samband med tjänsteresor? Låter konstigt?

Å andra sidan ska man vara försiktig med avslöjanden från Niklas Svensson. Han är ju inte direkt känd som Sveriges ärligaste journalist. Så det kanske bara är en anka.

Den nye försvarsministern Sten Tolgfors ser ut att var ett uppköp sett ur min synpunkt. Han vapenvägrade när han skulle göra lumpen så han är säkert bra när det gäller att spara på försvaret. Fast frågan är om det går hem i försvarsledningen? Kan man ha en försvarsminister som ÖB kanske inte har förtroende för?

Borgarmedia: SVT1, SVD1, Sydsvenskan, SVT2, AB, DN
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: ,

Anders Borg avgick med segern

I den interna maktkamp kring försvarsfrågan som uppenbarligen ägt rum inom alliansregeringen har nu finansminister Anders Borg avgått med segern. Det fanns många bloggare som trodde att det skulle gå så. Jag själv hoppades detsamma då jag inte har något emot nedskärningar i försvaret.

Och hur ser det ut internt i moderaterna? Kommer vi att få se ytterligare turbulens, både i partiet och regeringen? Inte mig emot.

I militären är det dock lugnt än så länge. ÖB förstår och har sympatier för Odenberg men sitter av allt att döma kvar.

Media: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2
Bloggat: Ett härta rött, Esbati, Fredrich Legnemark
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-09-03

Censurivrande kristdemokrater

Jag är inte speciellt förvånad när kristdemokraterna visar vara förespråkare för censur. I de kristdemokratiska nyliberala/nykonservativa kretsarna har det alltid funnits en vurm för att den enda "rätta sanningen" är det enda som ska få komma fram. Samma inställning återfinns inom socialdemokratin med sin nyliberala inställning till politik och inom resten av de borgerliga partierna.

Det avspeglar sig i sådant som bildande av statliga institut för att korrekt berätta historien (det känns onekligen lite bekant - från stalinismens Sovjet). Nu blir det också tydligt när regeringen ska hindras från att läsa politiskt och på annat sätt inkorrekta webbsidor. Dessutom har samma politiska partier och personer mage att anklaga den svenska vänstern för att vilja inskränka yttrandefriheten och demokratin.

De som i praktiken vill inskränka demokratin försöker alltså skylla på andra. Ohederligt, nyliberalt och borgerligt är vad det är. Undrar hur MUF ser på alliansregeringens många censuringrepp och statliga historieskrivning. De vill ju göra sprit och hembränning fri och i förlängningen antar jag att de också vill hampodling, haschtillverkning, opium-utvinning och herointillverkning. Och varför ska vi inte få göra hemkört amfetamin? Det är ju både enkelt och uppiggande. Men det går inte riktigt ihop med att regeringen inte ska få läsa hemsidor som talar om hur man gör.

Borgarmedia: EX
Bloggat: Jinge, Promemorian, Alliansfritt Sverige
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-08-31

Hård kritik mot finansministern

Finansminister Anders Borg har sen sommaren varit i en mängd dispyter kring olika nedskärningar (försvaret) och skattesänkningar (förmögnhetsskatten, fastighetsskatten). Han har inte varit helt överens med sina kamrater inom alliansen om vad och hur. Och fått mycket spott och spe i bloggosfären och från vänster för det.

Nu kommer också hård kritik i borgerlig media. I Göteborgs-Posten går socialdemokraten Pär Nuder till generalangrepp och menar att Anders Borg äventyrar landets ekonomi:
Först sade Borg att alla skattesänkningar som den borgerliga regeringen drev igenom skulle finansieras. Kort därefter, den 28 mars tidigare i år, gick de fyra partiledarna ut i en debattartikel i Dagens Nyheter med beskedet att avskaffandet av förmögenhetsskatten endast skulle finansieras till en tredjedel.

Sedan sade Anders Borg att sänkt inkomstskatt gick före avskaffad fastighetsskatt. Några månader senare gick partiledarkvartetten ut och meddelade att fastighetsskatten skulle avskaffas, medan inkomstskatten fick vänta. Sedan dess har turerna avlöst varandra kring fastighetsskatten.
Och dagens huvudledare i DN skriver att han gör självmål, ja att hela alliansregeringen gör självmål, men att detta främst är finansdepartementets fel:
Hanteringen av fastighetsskatten och sprickorna i det tidigare så framgångsrika allianskonceptet är två uppmärksammade exempel. Nu riskerar även försvarsbudgeten och förmögenhetsskatten att spä på missnöjet.
Så har då kanske regeringens succéminister istället blivit alliansens fiaskominister. Sjölander tycker dock att ledaren i DN är ute fter att skapa en syndabock för regeringens gemensamma misstag. En som i motsats till DN är nöjd med regeringen är den gamle moderatledaren Ulf Adelsohn. Och lite rolig är han allt, den gode Adelsohn:
Kritiken mot att före detta Thailandambassadören Jonas Hafström (tidigare moderat) blev ambassadör i Washington blev därmed hård, men när Gunnar Lund (s) nästan samtidigt fick posten i Paris hördes inte ett ord. Jag kan också lugna DN med att, bortsett från landshövdingejobbet, har jag personligen fått alla andra tyngre uppdrag av socialdemokratern
Personligen tycker jag att Anders Borg mycket väl kan få gå. Men helst ska han följas av resten av den arbetarfientliga alliansregeringen. Och att Ulf Adelsohn förmodligen är helt rätt ute. De rika, överklassen, de med stora förmögenheter, de med stora hus, de är säkerligen nöjda med alliansregeringens politik.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati: , ,

Etiketter: ,

Taskigt för alliansen

Alliansen har fortfarande ett dåligt stöd i opinionen. Speciellt verkar centerns fackföreningsfientlighet ha straffat sig genom minskade opinionssiffror. Det finns inga sensationella nyheter i den publicerade opinionsundersökningen, miljöpartiet fortsätter öka som ett slags radikalt borgerligt mitten/vänster-alternativ. Längst ut till höger har också SD:s siffror ökat något. Kanske som ett resultat av uppmärksamheten kring Kinnunen-gate.

Folk blir dock allt mer osäkra vilket på sikt kan gynna olika småpartier på ytterkanterna. Inte bra om det blir till ett stöd för Sverigedemokraterna. Desto bättre om det blir till stöd för oss i extremvänstern.

Sjölander kommenterar också opinionsundersökningen och Badlands Hyena har en som vanligt sanslös kommentar.

Läs mer om vänsterpolitik hos Socialistiska Partiet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
-----------------------------------------------------------------------------------
Pierre Gilly skriver bra om det jag så många gånger skrivit om. Våldet i Sverige ökar inte. Och om medias politiska propaganda. Tack för tipset till Ali Esbati. Och Jonas Morian kommenterar Johan Pehrson och yttrandefrihet.

Etiketter: ,

2007-08-30

Avskaffa värnplikten - avskaffa försvaret

Dvs avskaffa den militära värnplikten. Det är min uppfattning. Om vi ska ha ett försvar ska vi inte ha en yrkesarmé utan självklart ett folkförsvar som Jinge skriver. Men som sagt, jag anser att vi inte behöver nåt försvar alls längre. Inte av konventionell typ. Officerarna har en annan uppfattning. Regeringen funderar dock på om värnplikten inte ska avskaffas och försvarsminister Mikael Odenberg säger så här:
- Dagens lagstiftning är illa anpassad efter verkligheten. En massa unga människor som vill göra värnplikten får inte det, samtidigt som vi varje år sätter 40 personer i fängelse för att de vägrat.
Alliansfrittt Sverige konstaterar att yrkesförsvar kanske till och med blir dyrare än värnpliktsförsvar. Så det är ingen bra metod att sänka skatten på. Officersförbundet håller tydligen med. Mikael Almén å sin sida argumenterar för avskaffad värnplikt utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Och skulle vi mot allt sunt förnuft få en yrkesarmé är det väl risk att borgarna sätter in den mot folk som utövar sina demokratiska rättigheter. I alla fall verkar ju folkpartisten Johan Pehrson vara lagd åt det hållet. Sånt har ju gjorts förut. Ådalen 31.

Borgarmedia: DN, AB, EX, NA
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-08-29

Stalinismens och liberalismens brott

Åsa Linderborg kängar till stalinliberalerna i en artikel i Aftonbladet:
Den nya högerregeringen har dock fallit för frestelsen att politisera historien för egna syften. Alltså har man nu – efter idog lobbyverksamhet från bland andra UOK, Upplysning om kommunismen, knuten till näringslivets tankesmedja Timbro – ålagt alla skolor att ”informera” eleverna om kommunismen. Det illa dolda syftet är att giftstämpla all vänster. Idén om alla människors lika värde och att medborgarna ska dela lika på arbetet, makten och ägandet ska – om UOK får tolkningsföreträde – göras synonymt med diktatur och blodbad. Ansvariga för kampanjen är Forum för levande historia, en myndighet som till sitt uppdrag liknar de propagandacentraler som finns i just de samhällen man varnar för.
Kjell Albin Abrahamsson artikel har jag tidigare kommenterat i mitt inlägg Stalinismens brott på tapeten.

Nu visar Linderborg på att det hela är ett propagandaspel från den ruttna borgerliga regeringens sida. En liberal, nyliberal regering som vi istället borde ställa till svars för alla övergrepp som begåtts i liberalismens namn. Exempelvis de tidigare militärdiktaturerna i Chile, Argentina, Uruguay, Brasilien, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Honduras, Spanien, Portugal, Grekland, Turkiet, Filippinerna, Indonesien, Uganda, Centralafrikanska republiken, de tidigare apartheidregimerna i Sydafrika och Rhodesia (Zimbabwe), apartheidregimen i Israel och många fler militärdiktaturer över hela världen.

De är alla resultatet av den liberala ideologin. Precis som koloniseringen av Afrika inklusive medföljande folkmord och efterföljande apartheid, folkmorden i Indonesien och Rwanda eller mördandet av majoriteten av indianer i Nordamerika är liberalismens ansvar. Vietnamkriget, spanska inbördeskriget och de flesta andra krig i modern tid är också resultatet av liberalismens brott mot mänskligheten.

När får vi en upplysningskampanj om liberalismens brott? Det börjar bli dags för en sån.

Läs mer om stalinismen och dess brott.

Borgarmedia: SVD1, DN, EX, SVD2,
Bloggat: LOKE, Mullvaden (Lenin - massmördare?), Ilona Sz Waldau, Paolo Pissoffi
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

Arbetarfientliga Wanja Lundby-Wedin

Först uttalar hon sig till förmån för de svenska arbetsgivarna när det gäller strejker. Nu säger hon att folk lämnar LO för att de fått det för bra. I alla fall om vi ska tro SVD.

Hon verkar ha en synnerligen begränsad analysförmåga. De som lämnar facket är kanske inte de som fått det bättre, vilket ju faktiskt gäller många av de arbetare som har arbete. Något som främst är högkonjunkturens och bra fackliga avtals förtjänst. Inte borgarregeringens.

Det är väl snarare så att de som lämnar facket är de som fått det sämre. Dvs arbetare som är sjuka, som är arbetslösa osv. Det är väl de allra svagaste som lämnat facket om jag förstått det hela rätt. Orsaken är att de svagaste har fått det sämre. Något som alliansregeringen bär skulden för.

Genom att uttala sig som hon gör spelar Lundby-Wedin arbetsgivarna och borgarregeringen i händerna. Bedrövligt och arbetarfientligt.

Läs mer: Vill LO vingklippa facket?, Förklara dig, Wanja
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-08-28

Ljuger Gunilla Carlsson?

På grund av publiceringsproblem på bloggen lät jag publicera detta inlägg på bloggen Mullvaden istället. Nu går det att publicera igen och därmed har det blivit länkat även hit. Ber om ursäkt för detta.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, Dagen, SVD3, AB, DN
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

2007-08-27

Skarp kritik mot regeringsförslag

Socialdemokraten Kent Härstedt riktar skarp kritik mot regeringens förslag till begränsat antal mottagarländer för svenskt bistånd och mot urvalet av länder:
- Jag kan inte förstå varför vi i stort sett överger Asien där hälften av jordens fattigaste befolkning bor samtidigt som vi uppgraderar Europa och fördjupar samarbetet där. Målet med det svenska biståndet är att bekämpa fattigdomen och då ter sig en sån här fördelning märklig, säger Kent Härstedt till SvD.se.
Även vänsterpartiet och miljöpartiet har kritik liksom biståndsorganisationerna Forum Syd och Svalorna. Hans Linde (v) är bland annat kritisk till slopat bistånd till Nicaragua och Haiti samt att dessa ersätts av bl.a Turkiet och Serbien.

Biståndsminister Gunilla Carlsson försvarar sig med bl.a.:
- Behoven är oändliga. Men Sverige kan inte vara överallt och behoven är alltjämt störst i Afrika, sade Gunilla Carlsson vid en presskonferens i Rosenbad på måndagsmorgonen.
En som tror hon har hittat en anledning till regeringens förändringar av biståndspolitiken är Hanna Löfqvist. Jag vet inte om hon har rätt. Inte heller är jag säker på att regeringens linje är helt fel, även om jag håller med Forum Syd att man inte bara kan släppa länder man samarbetat med i många år.

Men en sak gör att jag funderar. Regeringen brukar inte agera i de fattigas intresse i första hand. Att hjälpa storföretag och de rika i Sverige är det som styr alliansregeringens politik i det mesta. Varför skulle inte det gälla också biståndspolitiken? Därför är jag trots allt mest skeptisk till regeringens förslag. Även om jag tycker att kritiken som synts i media inte är speciellt bärkraftig.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, DN3, GP
Andra bloggar som kommenterar är: Alliansfritt Sverige, Jinge, Sven Elander, HBT-sossen
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

Fortsatt förvirring om fastighetsskatten

Alliansen har genom att komma med en mängd olika förslag kring fastighetskatten förvirrat de svenska medborgarna till den milda grad att folk nu är emot det mesta som borgarregeringen föreslår.

Även under valrörelsen förra året verkar det som om alliansen svårt förvirrat/vilselett väljarna. Något som Göran Hägglund, utan att lyckas speciellt bra, försöker förneka.

Reavinstbeskattningen som ska ersätta fastighetsskatten kritiseras av många av samma anledningar som gjorde att fastighetsskatten kritiserades. Sanningen är väl förmodligen att de som mest gynnats av borttagandet av fastighetsskatten, dvs de med allra störst hus, inte vill betala nån skatt alls.

Jag upplevde inte att den gamla fastighetskatten var mer än ett marginellt problem för enstaka människor i kustbandet (fast de flesta stora, värdefulla hus där ägs av rika storstadsbor). Något som inte motiverade en förändring som jag ser det. Alliansens alla olika förslag och oenighet får väl ses som ett utslag av svårigheter att hitta en lösning som gynnar de rikaste. För de bekymrar sig knappast om de i Sverige som har det lite mer knapert.

Inte heller upplever jag de nya förslagen om reavinstskatt som nåt större problem för den genomsnittlige svensken, vare sig han bor i villa, bostadsrätt eller på nåt annat sätt. Men som sagt, borgarpartiernas och borgarmedias problem är väl att det inte gynnar de rika så mycket som man skulle vilja att det gjorde.

Borgarmedia: SVD1, DN1,
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

2007-08-23

Och så var det det här med arbetsmiljö

Borgarregeringen har ett bra koncept för hur man ska kunna få en bra arbetsmiljö. Först lägger man ner all forskning och verksamhet (okej, kanske inte all, men nästan all) som syftar till att svenska arbetsplatser ska få en bättre arbetsmiljö. Sen tänker man belöna företag som har en bättre arbetsmiljö med en stjärna i boken.

Jag förstår inte riktigt logiken i detta. Hur vet vi att det är bättre arbetsmiljö när ingen forskning finns? Och hur ska de olika företagen jämföras om ingen forskning finns? Och om ingen inspekterar?

Några som förstår bättre än borgarregeringen är dock Petter, Josefin Brink, Ali Esbati, Alliansfritt Sverige, Ilona Sz Waldau och Johanna Graf

Regeringens förslag
Borgarmedia: SR
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-21

Ibland är borgarregeringen nästan normal

Ibland gör och säger alliansregeringen bra saker. Det gäller även de mest puckade ministrarna som Jan Björklund. När han vill stoppa religiösa fundamentalistiska friskolor så är han ju rätt ute. En annan sak är ju att hans förslag till åtgärder inte kommer att hjälpa. Det är hela friskolesystemet som måste åtgärdas.

Finansminister Anders Borg har också lagt fram ett vettigt förslag, nedskärning i försvaret. Han kan få lite hjälp av mig på hur man kan göra det: Dra bort trupperna från Afghanistan. Lägg ner insatsförsvaret.

Nu är också Fredrik Reinfeldt ute och säger nåt bra. Han syns ju så sällan i media, så han var väl tvungen att yttra sig om något. Och att säga något som går stick i stäv med allt som borgarregeringen tidigare gjort och sagt får ju uppmärksamhet. Ingen mer karensdag är hans budskap. Lite tveksam är han allt. Men låt oss se det positivt ändå. Men han kanske ändå borde fundera mer på vilka åtgärder man bör ta till för att fixa till alla dumheter som högerregeringen gjort för att straffa fattiga, arbetslösa och sjuka.

Borgarmedia: AB1, AB2, DN
Bloggat: Jag älskar Sverige
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-08-20

Borgarregeringens problem

Alliansregeringen har problem. Svenska folket gillar dem inte. Från borgerligt håll kommer nu ropen på lösningar. Gudmundson i SVD slår till hårdast. Sätt dit facket. Avskaffa fackliga rättigheter är hans lösning på alliansens problem. Jag förstår inte riktigt logiken där. Hur ska det leda till att folket ska tycka bättre om regeringen? Inte heller förstår jag på vilket sätt det skulle leda till fler jobb.

Människor med egen vilja och åsikter om hur jobbet ska vara organiserat har ju inte en chans i ett sånt system som Gudmundson vill ha. För att få ett jobb och kunna behålla ett jobb krävs att du håller käften och gör som chefen säger. Är det det som Gudmundson är ute efter? Av den forne anarkisten(?), med en tro på platta organisationer osv har det blivit en diktaturkramare, en maktkramare. Åt den som har ska vara givet är hans motto. Åt den som redan har makt - mer makt. Åt den som har pengar - mer pengar. Åt den som är uppkäftig mot överheten - ingenting. Ingen a-kassa (man blir ju snabbt utstämplad), ingen sjukkassa, inget försörjningsstöd osv.

Andra menar att regeringen bara är otydlig, Göran Skytte är en, DN:s ledarredaktion några andra. DN:s ledarredaktion tar också upp det faktum att olika regeringsmedlemmar ofta träter med varandra, exempelvis om försvarspolitiken, fastighetsskatten och familjepolitiken. Reinfeldt är osynlig menar DN ockås. Fredrik Reinfeldt själv anser att det är medias fel att han inte syns. Är han kanske en sån där tvålartad typ som inte fastnar på fotopappret eller vad menar han? Och varför skulle det vara medias fel? Samtidigt passar han också på att rapa upp det gamla vanliga föraktet för sjuka. De kan jobba! säger han.

Och inte heller tror jag väljarna blir nöjdare med regeringen om denna går ut och förklarar vilket samhälle de vill skapa som DN föreslår. För den korta förklaringen är: Som i USA. Och så vill knappast det svenska folket ha det.

Bloggat: Jinge, Ett hjärta rött, Johanna Graf
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter:

SVD:s ledarredaktion överhettad?

Det verkar som om sommarens sena värme svårt inkräktat på den mentala kapaciteten hos SVD:s ledarsskribenter. Först skrev Elise Claeson ett grymt förvirrat inlägg om kärnfamiljens förträfflighet, utan att kunna bevisa nånting. Lösa antaganden och taskig logik dominerar hennes inlägg från början till slut.

Därefter kommenterar ledarbloggen vänsterns reaktioner på Skytte med att vi inte läst ordentligt. Jag tror nog vi har gjort det. Och i motsats till Göran Skytte och SVD:s ledarskribent PJ Anders Linder förstår vi att högkonjunkturen inte har något med regeringens politik att göra. Den hade vi fått oavsett politik. Men regeringens politik har negativa konsekvenser för arbetare och fattiga. Högkonjunkturen motverkar dessa konsekvenser ännu. Men när nästa lågkonjunktur kommer så kommer vi att få se följderna av högeralliansens arbetarfientliga politik. Av deras politik riktad mot de allra sämst ställda.

Att folk i Sverige inte gillar borgarregeringen beror inte på dålig kommunikation från regeringen som Skytte och SVD:s ledarskkribent tror. Det beror på regeringens politik som är fientligt mot stora delar av det svenska folket. Detta genomskådar Sveriges arbetare och fattiga, trots högkonjunkturens mildrande verkningar. Det är förklaringen. Inte Skyttes ller PJ Anders Linders mumbo-jumbo.

Borgarmedia: AB,
Bloggat: Röda Raketer, Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-08-19

Finland vs Sverige

Den bästa skolan i OECD-länderna finns i Finland. Åsa Linderborg tar i en bra artikel i Aftonbladet upp detta och orsakerna till att skolan i Finland är bäst. Bland orsakerna återfinns enligt rapporten om skolorna:
  1. Man skiljer inte låg- och högpresterande elever åt, elitundervisning finns inte. Däremot finns det gott om specialpedagoger för dem som riskerar att halka efter.
  2. Grupparbeten är prioriterade, inte katederundervisning.
  3. Mobbning och andra problem ska inte lösas med repressiva åtgärder.
  4. Man storsatsar på skolbiblioteken och skolhälsovården.
D.v.s. totala motsatsen till det som Jan Björklund vill införa.

Varför är det så? Den grundläggande skillnaden mellan det finska skolsystemet och det svenska är att det saknas privatskolor med offentlig finansiering i Finland. Det finns stor anledning att tro att det är en viktig orsak till att Finland har den bästa skolan.

Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, Sydsvenskan,
Bloggat: Esbati, Peter Karlberg, Röda raketer, Intisbloggen, Tysta tankar
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Göran Skytte galen?

Eller är det bara elitens arrogans som ger sig till känna? Göran Skytte kan inte förstå varför folk är missnöjda med den borgerliga regeringen. Men det är klart, i sin upphöjda position märker han inte av nedskärningarna för vanligt folk. Försämringarna av a-kassan, sjukkassan med mera. Inte hlelr norerar han hur överklassen generellt gynnats av alliansregeringen genom skattesänkningar och annat.

Att de rika ska gynnas är väl bara självklart för Skytte. Det är ju i den gruppen man kan se om det går bra i samhället. Har de rika mer pengar att spendera på Stureplans fashionabla krogar så måste det ju bara gå bra för landet. Eller hur?

Göran Skytte är bara traditionellt överklassblind. Elitblind. Saknar förmåga att se bortom den egna gruppens privilegier och förmåner.

Bloggat: Kulturbloggen, Röda raketer, Vänstra Stranden, Guero, Badlands Hyena, Eva-Lenas blogg
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,

Bekymmersamt

Sverigedemokraterna är fortfarande under 4%-spärren i opinionsundersökningarna. Men läskigt nära. Det är i högsta grad oroande. Även de konservativa kristdemokraterna ökar i den senaste opinionsmätningen från Sifo. Förhoppningsvis kommer de ändå att ramla ur riksdagen vid nästa val. I Svenska Dagbladet är man glada över opinionsundersökningen som visar en uppgång för regeringspartierna. Totalt sett behåller dock den samlade oppositionen, s, v och mp en betryggande majoritet i undersökningen.

Undersökningen är förmodligen gjord innan Kinnunen-affären och SD:s siffror kan nog påverkas av denna. Om det är en interna uppgörelse inom SD eller bland högerextremister så kommer deras siffror att falla som en sten. Det verkar ju dessutom vara det troliga scenariot i nuläget. Om det mot förmodan är en förvirrad vänsteranhängare som utfört överfallet kommer deras siffror att stiga i opinionsundersökningarna framöver.

Borgarmedia: SVD, AB
Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-17

Odemokratiskt som sagt

Även andra reagerar nu mot borgarnas odemokratiska förslag till kommunala "extraval". En bloggare som kommenterar det hela är Jonas Morian som främst uppehåller sig kring Sundbyberg där två moderater gick över till sossarna. Ilona Sz Waldau kommenterar också lite kort. En del sossar tycker det hela verkar bra. Men det visar väl kanske att sossarna också är en del av borgerligheten.

Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Odemokratiskt förslag från borgarna

Ett gäng borgerliga politiker från alliansen skriver i DN att de kan tänka kommunala nyval (fast de använder ordet extraval, lite oklart om vad menar, men jag utgår från att de menar samma sak som nyval).

Det är inte bara ordvalet som är oklart. Mycket annat är oklart. Det finns ingenting om verklig demokrati i deras inlägg, däremot om kommunalt självstyre och klassamarbete (samarbete över blockgränserna som de uttrycker det). Nej, det verkar handla om makten. De är oroliga för att småpartier som inte tillhör landets maktelit ska kunna få makt. Det är det som det hela handlar om. De vill ha förändringar och införa nyval som en metod att stoppa nya och små partier. Det är odemokratiskt, maktfullkomligt och arrogant.

Det finns andra sätt att införa kommunala nyval, för all del också nya regler för nyval till riksdagen, som ökar demokratin istället för att minska den. Som ökar de enskilda människornas deltagande i det politiska livet. Dvs totala motsatsen till borgarpolitikernas uppfattning. Byråkratiska åtgärder för att stoppa meningsmotståndare som dessa förespråkar är alltid odemokratiskt.

Det är attityden hos Schlingmann och hans kompisar som urholkar tron på demokratin. Inte att små partier tar sig in i valda församlingar och utnyttjar sin position.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Fredrich Legnemark
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-16

Ökande bostadsbrist

Regeringens politik har lett till att det byggs allt färre lägenheter, allt färre bostäder . Detta samtidigt som efterfrågan ökar. Bostadsbristen som redan var stor, blir alltså bara större. Detta som en följd av minskade subventioner till byggande, favorisering av bostadsrätter framför hyresrätter, marknadshyra osv. De som kommer att bli utan bostad är de fattiga, de som har små tillgångar. För de rika finns det alltid bostäder att få tag på. Resultatet kan bli att vi inom ett antal år har kåkstäder av internationellt snitt även i Sverige.

För att råda bot på det hela behövs en ny social bostadspolitik som också tar hänsyn till klimatet och att vi ska kunna ha fungerande och effektiv kollektivtrafik. För att det ska vara möjligt krävs att de svenska städerna blir tätare. För i dag är de glesa, med Göteborg som det värsta exemplet. Av nordens 5 stadsområden med mer än 500 000 invånare har Göteborg den sämsta och den minsta utnyttjade kollektivtrafiken. Den grundläggande orsaken till detta är att staden är så glest bebyggd och att bilismen gynnats nåt oerhört.

Det krävs subventionerat byggande av hyreslägenheter för att en tätare, miljövänlig stad med tillräckligt med bostäder ska kunna bli verklighet. Borgarregeringen visar inga tendenser till att vara inne på något sådant. Så för att få det därhän får vi nog se till att byta regering.

Bloggat: Betongelit
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

2007-08-15

Arbetsmiljön är boven

En läkare pekar ut situationen på arbetsplatserna som den viktigaste orsaken bakom det höga sjukrivningstalen i dagens DN. Han har naturligtvis rätt. I motsats till regeringen som tycks anse att många sjuka simulerar. I alla fall ska de inte vara hemma när de är sjuka.

Det är på arbetsplatsen som problemen med utbrändhet och höga sjuktal måste lösas. Övertidsarbetet måste minskas. Osäkra anställningsförhållanden, tillfällighetsanställningar etc måste bort. De skapar otrygghet och fler sjuka. Dålig arbetsmiljö måste bort. Dålig planering och dålig kontinutitet orsakar stress. Inhyrd personal som åker ut och in orsakar taskig kontinuitete och bristande planering. Med stress och utbrändhet som följd. Hela arbetslivets organisering leder till mer stress och fler sjuka.

Istället för att åtgärda problemen genom att förbättra anställningsförhållanden, arbetsförhållanden och arbetsmiljö väljer borgarregeringen att dölja problemen genom att förbjuda sjuka att vara sjukskrivna.

Bloggat: Omsorgaren
Andra bloggar om: , , , , , ,
-------------------------------------------------------------------------------
Läsvärt: Jinge om Irak och det senaste bombdådet och Al Qaida, Esbati om Norge Hanna Löfqvist om "duktiga flickor" och Intisbloggen om skolpolitik

Etiketter: , , ,

Sjuka ska betala skattesänkning

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson gör klart att de av Fredrik Reinsvält utlovade skattesänkningarna ska betalas av några av de mest utsatta. Människor som är sjuka. De sjuka ska tvingas gå till jobbet för att regeringen ska kunna sänka skatten. Det blir precis så som flera bloggare befarat däribland Jinge och Alliansfritt Sverige.

Cynismen från regeringen är total. Föraktet för de som är sjuka är sanslös. Ju mer regeringen säger i denna fråga - desto värre tycks det bli. Det är inte acceptabelt. Det är inte humant.

Folkpartiet säger att de försvarar sjukförsäkringen och inte vill att det ska skäras mer i den. Men det verkar som om deras inflytande på detta är noll. Är det kanske dags för folkpartiet att lämna regeringen? Eller är det så att maktens taburetter är viktigare för folkpartiet än hälsan för människor som arbetat för hårt?

Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1, SVD2, DN5, DN6, DN7, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6
Bloggat: Ett hjärta rött, Petter Partikulärt
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-08-14

Socialstyrelsen backar -regeringen står fast?

Jag har skrivit flera inlägg om de nya riktlinjerna för sjukskrivning från Socialstyrelsen och hävdat att det är regeringen som ligger bakom i själva verket. Liberala kommentatorer har ifrågasatta detta. När nu Socialstyrelsen backar och menar att vi som kritiserar förslaget har missuppfattat så står regeringen fast vid de nya direktiven. Regeringen och socialstyrelsen ger mig alltså helt rätt. Det är regeringen som vill ha de nya riktlinjerna. Det är regeringen som vill att sjuka inte ska sjukskrivas. Citat från SVD:
Människor med klassiska utbrändhetssymton ska få vara sjukskrivna säger projektledare Jan Larsson som anser att de hårt kritiserade riktlinjerna felvinklats.
Jan Larsson är alltså projektledare på Socialstyrelsen. Minister Cristina Husmark Pehrsson säger bl.a. så här till SVD:
De här nya riktlinjerna ska vara ett stöd men det är klart att undantag ska kunna göras
Något jag faktiskt (i motsats till SVD) faktiskt tolkar som att hon också backar lite. Om än inte lika tydligt som Socialstyrelsen.

Och till de som kommenterat och så tvärsäkert vet att jag inte fattar och har fel. Skärp er och sluta underskatta vänsterfolk som mig. Läs på mer innan ni skriver korkade eller dumma saker som kommentarer på min blogg. Läs på mer innan ni skriver att jag har fel. För det är jag som haft/har rätt och ni fel. Det är borgarregeringen som ligger bakom de nya riktlinjerna. Det visar sig tydligt nu när makthavarna börjar backa så smått. Sen kan man ju tycka att de nya riktlinjerna är bra. Det tycker inte jag. Men kom inte och säg att jag inte förstår. Jag förstår uppenbart bättre än vad ni gör. Det verkar det svenska folket också göra. Med tanke på opinionssiffrorna.

Det är borgarregeringen som vill sätta åt sjuka, fattiga och arbetare. Regeringen Reinsvält är därför den mest hatade regeringen sen Hungersköld.

Mina två tidigare inlägg: Nummer1, Nummer2
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1, SVD2, DN5, DN6, DN7
Bloggat: Kulturbloggen, Jinge, Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Inhumana borgare

Borgarnas lösning på sjukskrivningarna i Sverige är att folk inte ska sjukskrivas alls. Denna linje kritiseras i dagens DN av en läkare. Den läkare som är ansvarig för Socialstyrelsens kriterier för utmattningssyndrom, Jörgen Herlofson. Han skriver bland annat:
I medier berättar personer med stressrelaterad ohälsa hur de förgäves försökt få lämplig behandling och stöd för att komma tillbaka till arbetet. Det enda de har fått är sjukskrivning. Nu ska de inte ens få det!
Lösningen på problemet med långa sjukskrivningar och utmattningssyndrom borde vara motsatsen till borgarregeringens recept. Man borde satsa på en bättre förebyggande vård och bättre arbetssituation och arbetsmiljö så att folk inte behöver bli sjukskrivna för stress och utmattning. Dessutom borde man satsa på rehabiliteringsvård så att folk snabbare kan komma tillbaks i arbete. Istället säger borgarna bara att sjuka personer inte längre får sjukskrivas.

Herlofson menar att regeringens attityd är inhuman och att det finns en ideologi som bara anser att teknologiskt behandlingsbara sjukdomar är de enda som räknas. Ett resultat av en rent biologistisk syn på människan. Samma biologistiska ideologi som lett till backlash inom andra områden, exempelvis för kampen för jämställdhet, leder nu ockås till problem inom vården.

Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1, SVD2
Bloggat: Jinge
Andra bloggar om: , , , , , , ,
-----------------------------------------------------------
Läs också Alis Esbatis "Terroristen som neutraliserades", Hanna Löfqvists "Övergrepp" och Katrine Kielos om mediefeminismen

Etiketter: ,

2007-08-12

Manu Chao - "små revolutioner är bäst"

Den revolutionäre artisten och en av mina favoritartister Manu Chao är just nu i Göteborg. För en spelning på festivalen Way Out West. DN fick en intervju med honom där han bland annat säger:
Vi måste alla vara revolutionärer, inte bara musiker, utan även fiskare, taxichaufförer och intellektuella.
Det är så det borde vara. Vi måste alla vara revolutionärer för att samhället ska kunna förändras till det bättre. Sveriges mesiga och intetsägande intellektuella borde skärpa upp sig och protestera mot Reinsvälts slakt på det svenska välfärdssamhället. Sveriges arbetare borde resa sig och kräva att alliansregeringen försvinner omedelbart. Innan den ställer till ännu mer skada.

Borgarmedia: DN1, DN2, GP
Bloggat: Kulturbloggen
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

Mest hatade regeringen sen Hungersköld

Det verkar som regeringen Reinsvält (namnbyte avviserat av Jinge) seglat upp som den mest hatade regeringen i Sverige sen regeringen Hungersköld år 1917. 1917 fick vi nästan revolution i Sverige på grund av Hungersköldspolitik. Nåt liknande lär väl knappast hända nu, jag vet inte heller om jag önskar det just nu, däremot ser jag det som en nödvändighet på lite sikt. Men nog sjutton borde vi i Sverige protestera tydligare och mer mot Reinsvälts och regeringens många nedskärningar.

En ny opinionsundersökning från Demoskop bekräftar min bild av Reinsvälts allians som en av de mest hatade regeringarna de senaste hundra åren i Sverige. Oppositionen leder med 14,6 procentenheter. Socialdemokraterna ensamma har större stöd än alliansregeringen.

Borgarmedia: DN
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

De snackar om samma väljare

Men de företräder dem inte.

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin försöker båda ge sken av att företräda de fattiga i Sverige, kvinnorna i den offentliga vården och arbetarklassen, skriver Henrik Brors i en kommentar i DN. Det är lika mycket bullshit som moderaternas snack om att vara det "nya arbetarpartiet". Henrik Brors "analys" är ytterligare ett försök att vilseleda folk för att försöka få dem att tror på att moderaterna gynnar dem. Det är ingen analys. Det är propaganda.

Verkligheten är en annan. Moderaterna och alliansregeringen har gång på gång visat att de gynnar de rika på de fattigas bekostnad. Henrik Brors skönmålning kan inte ändra på detta. De väldigt omtalade skattesänkningarna finansieras ju med nedskärningar bland de som har det sämst. Fredrik Reinfeldt, hela alliansregeringen och borgerlig media talar med kluven tunga. De ljuger oss rakt upp i ansiktet. Jag skäms när en tidigare medlem i samma parti som jag är med i, Socialistiska Partiet, skriver sådant som Henrik Brors gör.

Borgarmedia: SVD, DN, SR,
Bloggat: Yrsa funderar, KAS/Bloggarna, Alliansfritt Sverige
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-11

Stor upprördhet över regeringsförslag

Mängder med människor har reagerat starkt på regeringen utspel om att man ska minska sjukskrivningarna genom att inte sjukskriva personer som är sjuka. Jinge skriver bra om detta på sin blogg, Regeringen Utbränd – Diskussion. Citat:
I vart fall så ska sjukskrivningstiden för utmattningssyndrom dras ner på ett ytterst drastiskt sätt. Detta har lett till massiva protester från människor över hela landet. Socialstyrelsen medger nämligen själva att de inte har några medicinska fakta att stödja ett sådant beslut på.
Det finns alltså ingen medicinsk forskning som kan motivera förslaget anser de som ställt förslaget. Det är följaktligen bara en politisk åtgärd riktad mot de som redan har det dåligt. Alliansregeringen, den mest hatade regeringen sen Hungersköld (statsminister under den svenska revolutionen 1917), gör allt för att gynna de rika på de fattigas bekostnad.

Borgarmedia: Dagen, EX, AB, Sydsvenskan, SVD, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5
Bloggat: LOKE, Jinge, Bloggaden, HBT-sossen, Hillevis(s), Ett hjärta rött, Alter Ego, KAS/Bloggarna
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-07-28

Sverige och Internet

Jinge har skrivit flera inlägg om Second Sweden, Sverige på Second Life. Jag är säker på att Sveriges regering och riksdag hade många bra tankar när de beslöt att hoppa på projektet. Vad dessa bra tankar var och är vet jag dock inte, med tanke på att Second Life är precis som så många andra chattar ute på nätet - främst till för folk som vill komma i kontakt med en partner, ha cybersex eller bara för att flörta med någon. Det har inga spelmoment, det har ingen poäng annat än att skriva till andra personer. IDG hade en artikel om vad Second Life handlar om här.

Men beslutsfattarna måste väl ha vart medvetna om det här? Eller? Det verkar inte som det. Om man läser här, verkar det som att Olle Wässberg och de andra är fullständigt okunniga om hur internet fungerar.

Så vi har alltså slösat skattepengar och hypat någonting som alla som jag - vana nätanvändare som levt en stor del av våra liv på nätet - redan från början insett skulle falla platt. Vad skulle en svensk ambassad ha för attraktionskraft? Vem skulle vilja stå och chatta om Sveriges utrikespolitik där? Det finns det forum, bloggar och diskussionsgrupper i mängder för. Vem behöver en 3d-miljö för det?

Tidningsrubrikerna borde vara: Svenska skattepengar används till sexchatt ( I äkta kvällstidningsanda ).

Det, om något, är någonting våra vänner av ordning tvärs igenom Sverige borde rasa mot, inte skattepengar som finansierar vår välfärd.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: , ,

2007-07-25

Ut ur Afghanistan - skär ner på försvaret

Det finns ingen anledning för Sverige att delta i olika imperialistiska ockupationsprojekt runtomkring i världen. Det finns ingen anledning till att vi ska vara inblandade i krig. Det finns ingen anledning att vi inte ska skära ner på försvaret. Vi ska inte delta i amerikanska imperialistiska äventyr.

Så skär gärna ner på försvaret. Dra bort de svenska trupperna från Afghanistan. Skicka inga trupper till Tchad. Lugna inte ner ÖB Håkan Syrén.

Om det finns en motsättning inom regeringen tycker jag att finansministern har rätt när han föreslår nedskärningar inom försvaret. Gör inte heller som sossarna säger. Inga mer pengar till krigsprojekt. Inga mer pengar till imperialistiska militäräventyr som det i Afghanistan. Säg nej till internationella insatser i USA:s tjänst. Att avstå från sådant är halva den besparing som Anders Borg föreslår.

Att avskaffa värnplikten som den ser ut idag kan jag också tänka mig. Istället kan någon typ av samhällstjänst införas. Något som vi alla skulle tjäna på i form av bättre service på olika välfärdsinrättningar. Det finns emellertid problem med detta. De demokratiska problem som följer med att ha en yrkesarmé. Fast vi har väl redan de problemen.

Bloggat: Alliansfritt Sverige,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-07-18

Arbetskraftsinvandring - varför inte?

Borgarregeringen har kommit med ett förslag som i grunden är bra. Arbetskraftsinvandring ska underlättas. Det finns emellertid ett antal fällor här. Eller det kanske är saker som borgarna inte vill tänka på eller försöka åtgärda.

Problemen kommenteras av vänsterpartiets riksdagsman Kalle Larsson. Borgarregeringen anser att många som söker asyl egentligen kommer av ekonomiska skäl. För detta finns inga som helst belägg och det är förmodligen mycket ovanligt. Vill en irakier flytta för att tjäna mer pengar är det nog lättare att åka till Dubai eller Abu Dhabi. Att regeringen ser så på asylsökande är för att de har en alldeles för hård och felaktig asylpolitik. Vidare pekar Larsson på följande problem i förslaget:
- det löser inte situationen för de papperslösa som redan idag befinner sig här. De omfattas inte alls av förslaget, trots att det enda rätta vore att ge dom uppehållstillstånd direkt.

- man tar bort såväl AMS som fackets inflytande när det gäller direktrekryterad arbetskraft, och därmed blir det betydligt svårare att kontrollera att villkor och löner verkligen står i överensstämmelse med andras på en svenska arbetmarknaden.

- regeringen föreslår att den som fått avslag på sin asylansökan under vissa omständigheter istället skall få söka som arbetskraft. Det kan låta som en god idé - man får ju två chanser! - men är ett hot mot rätten till asyl. För i takt med att politiken hårdnar kommer vi allt oftare att få höra att "det löser sig nog ändå, han kan ju alltid söka som arbetskraft". Men vad skall den göra som är för gammal att söka arbete, eller inte förmår göra det på grund av de upplevelser man bär med sig? Vilka löner och villkor är den som annars sänds tillbaka till krig och förödelse beredd att acceptera för att få stanna?

Det första problemet rör inte så många människor och är som Kalle Larsson skriver, mycket lätt att ordna.

Det andra problemet måste som jag ser det hanteras av aktiva och alerta fackföreningar. Exakt samma argument fanns mot arbetskraftsinvandringen på 50- och 60-talen. Då var det inget problem för facket att hantera det hela.

Det sistnämnda problemet är det som verkligen är besvärligt. Så för att jag ska anse att regeringens förslag som helhet är bra krävs det nog att man i förslaget också bakar in åtgärder som syftar till en generös och riktig asylpolitik.

Problemet med inskränkningar i asylrätten som Larsson skriver om kommenteras också av Alliansfritt Sverige.

Borgarmedia: DN1, SR
Bloggat: HBT-sossen, Esbati
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-07-13

Hycklarna Schlingmann och Borg

De flesta människor i Sverige anser att borgarregeringen företräder de rika, borgarklassen. Detta kommenterar Per Schlingmann:
- Om det skrämmer mig är väl att ta i, men hela vårt arbete för att minska utanförskapet är en stor social reform och det är väl tydligt att väljarna inte riktigt ännu har uppfattat det så, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.
Vilket hyckleri. Majoriteten av deras förslag ökar ju utanförskapet, fattigdomen och utslagningen. Det gäller skol- och utbildningspolitiken, bostadspolitiken, arbetsmarknadspolitiken liksom politiken kring lag och ordning.

Uppmuntrande är att det svenska folket är mer intresserat av demokrati- och jämlikhetsfrågor nu än de varit tidigare. Något som bådar gott inför framtiden. Tyvärr är detta resultatet av borgarregeringens politik som ju är en klasspolitik som gynnar överklassen.

Det gäller även finanspolitiken, även om det är bra att de skär ner på försvaret. I den frågan vill jag dock se att nedskärningarna resulterar i ett tillbakadragande från Afghanistan. Kom dock ihåg,de flesta nedskärningar kommer att drabba arbetarklassen och fattiga. Och mer nedskärningar har aviserats av finansminister Anders Borg. En man som är expert på att tala med kluven tunga. Och att hetsa mot arbetarklassen och kräva återhållsamhet med lönerna. När får vi se honom kräva det av direktörer och ministrar?

Allt deras snack om att gynna arbetarna är bara snack. Det svenska folket vet vilka borgarregeringen egentligen gynnar. De rika, borgarklassen, eliten, överklassen. Det är för dem borgarna regerar.

Läs mer: Social rättvisa, Social välfärd, Regeringen, Flyktingpolitik, Arbetslöshet
Borgarmedia: DN1, DN2, AB, SVD1, DN3, SVD2, SR1,
Bloggat: Alliansfritt Sverige, Monica Green, Kulturbloggen,
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

2007-07-12

Sossarna och EU

Två socialdemokrater skriver en utmärkt debattartikel i dagen SVD om EU och borgarregeringens och socialdemokraternas undfallenhet mot dåliga beslut. Om att det nya fördraget är detsamma som den grundlag som fransmän och holländare röstade nej till.
Det nya fördraget är i princip samma förslag som den grundlag holländare och fransmän röstade nej till 2005. Man har gjort förändringar i symbolfrågor, men huvudriktningen är densamma. Överförandet av mer makt till ett oreformerat EU – som holländarna röstade nej till – är kvar i fördraget.

Högerpolitikens befästande i texten – som fransmännen röstade nej till – är kvar i fördraget. Fördraget urholkar vår militära alliansfrihet ytterligare, ger ingen verklig ökning av de nationella parlamentens makt och ger oss inget undantag från EMU.
Det två, Anna Hedh och Peter Gustavsson kräver att socialdemokraterna ändrar sin inställning i EU-frågan och i frågan om folkomröstning.
I höstens förhandlingar kan Sverige kräva undantag från EU-lagstiftningen på områden som arbetsrätt, alkoholpolitik, EMU och EU-försvaret. Med tanke på att Danmark redan har liknande undantag är dessa krav inte alls orimliga.

Nästa val i Sverige är valet till EU-parlamentet 2009. Om socialdemokratin framstår som en hejarklack till regeringen riskerar vi att återigen ett nederlag i stil med de tre tidigare EU-valen där partiet fått resultat mellan 25 och 28 procent.
Att socialdemokratin har varit och är sådana stora EU-kramare tycker jag borde få en del vänstersossar att fundera. För jag tror inte socialdemokratin kommer att ändra inställning, detta trots att en majoritet av sossarnas väljare är emot EU. Trots att det finns en mängd interna kritiker som kräver förändringar.
Socialdemokratin kan välja att sluta upp bakom regeringen och motsätta sig folkomröstning. Detta stärker intrycket av att de ledande partierna gör upp över folkets huvuden och är receptet för ett svagt resultat i EU-parlamentsvalet. Alternativt driver vi socialdemokrater kravet på att folket ska få säga sitt, och låter regeringen stå med hundhuvudet för att de inte tillåter en folkomröstning om det fördrag de förhandlat fram.
Precis som de två författarna skriver innebär de svenska politikernas inställning, borgarregeringens såväl som socialdemokraternas, att man skapar en klyfta mellan politiker och väljare. Man skapar en mer utbrett missnöje med hur "demokratin" fungerar. Något som leder till lägre valdeltagande, mer misstroende mot politiken och så vidare i en ond cirkel. Att genomföra en folkomröstning kring det nya fördraget är något som skulle motverka ett ökande politikerförakt. En nog så bra anledning att ha en folkomröstning.

Läs mer: Självklart ska vi folkomrösta, Folkomröstning - Ja tack, Utan medborgarna, Nej till EU-fördraget
Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati: , , ,

Etiketter: , , ,

2007-07-06

Ideologisk attack på a-kassan

Borgarregeringen vill slå mot fackföreningarna. Det är det verkliga skälet bakom förändringarna i A-kassa. Själva systemet behövde ingen reformering. Det var/är självfinansierat och klarade sig bra. Men regeringen vill försvaga facket. Vågar inte gå till direktangrepp utan försöker via attacker på a-kassa komma åt facket.

Konsekvenserna blir allt tydligare. Folk med dålig ekonomi gå ur a-kassan. De fack som organiserar branscher där folk tjänar dåligt behöver då höja avgiften till a-kassan ytterligare och en ond cirkel är igång.

Borgarregeringens politik drabbar återigen de som har sämst resurser i samhället. Det handlar inte om att måna om folk, jo möjligtvis om de redan rika. Det handlar om att regeringen för en klasspolitik, en överklasspolitik som slår mot arbetare och fattiga. Som slår mot arbetares organisering. En borgarpolitik som slår mot gemenskap och solidaritet.

Mer i borgarmedia: SVD, SR, Sydsvenskan
Bloggat: Ett hjärta rött, Alliansfritt Sverige
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-07-03

Frihetens verkliga fiender

Det här är frihetens verkliga fiender: USA, EU, USA, Borgarregeringen och Borgarpartierna, Borgarregeringen och borgarpartierna, Borgarregeringen, USA, Tony Blair, EU, Borgarregeringens övervakningssamhälle.

Så där kan jag fortsätta. Det verkliga problemet för världens fattiga, för världen arbetare är att de rika, borgarklassen, kapitalisterna vill försämra/försämrar levnadsvillkoren för arbetare och fattiga. Det inskränker friheten rejält för fattiga och arbetare.

Terrorism är i det sammanhanget ett mycket litet problem för människor i väst. Trafikolyckor dödar fler människor varje år i Sverige än vad som dör på grund av terrorism i hela Europa. Arbetsplatsolyckor orsakar många fler döda i västvärlden än terrorism. Om vi satsade samma resurser på att bekämpa trafikdöden och arbetsplatsdöden som vi satsar på att bekämpa terrorismen skulle vi rädda betydligt fler människoliv.

De enda länder där terrorism utgör en verklig fara är de länder där USA har startat krig. Irak och Afghanistan. Så förutom USA:s egen krigföring är vanligt folk i de länderna (främst i Irak) också hårt utsatta för terrordåd. Något som också är ett resultat av USA:s invasion, ockupation och krigföring.

Borgarmedia: EX, DN1, DN2, SVD1, SVD2, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati: , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

2007-06-30

Obligatorisk a-kassa - vad vill egentligen borgarna?

Borgarregeringen fortsätter sin arbetarfientliga och fackföreningsfientliga politik. I tidningarna, i deras retorik framstår det ibland som om de är anhängare av den svenska modellen. Inget kan vara felaktigare.De är anhängare av den amerikanska modellen. De vill skapa ett samhälle där den enskilde arbetaren är helt utlämnad till sin arbetsgivare. Ett samhälle där arbetarnas kollektiva försvarsorganisationer, fackföreningarna försvagats och förminskats.

De har god hjälp i detta av socialdemokraterna som delvis förstört facket, gjort det odemokratiskt, byråkratiskt och delvis till en del av det socialdemokratiska partiet. En utveckling som med rätta fått många arbetare att vara missnöjda med facket.

Detta utnyttjar naturligtvis borgarregeringen i sin offensiv mot fackföreningarna. Första steget i försöken att minska det svenska fackets inflytande var borgarregeringens minskning av det statliga bidraget till a-kassorna. Något som tvingade a-kassorna att höja avgifterna. En åtgärd som regringen hoppades skulle leda till avhopp från facket. Vilket det också delvis gjorde. Men i många fall blev det bara avhopp från a-kassa, men inte från facket.

Nu kommer nästa steg. Bluffminister Sven-Otto Littorin föreslår nu en obligatorisk a-kassa som staten betalar. Och använder det faktum att många lämnat a-kassan som argument för detta. Alltså, först drar regeringen bort stora delar av den statliga finansieringen av a-kassan. Sen vill de införa en helt statlig a-kassa. Jag kan inte se nån ekonomisk vits med detta. Enbart en ideologisk. Man vill minska fackets roll i det svenska samhället. Först försämrar man villkoren för enkilda arbetare, sen utnyttjar man detta faktum. Jag kan bara se att det är ideologiska intressen som lett regeringen att agera som den gör.

Sammanlagt kommer den förda politiken leda till att facket förlorar en femtedel av medlemmarna. Det tror i alla fall Arbetslivsinstitutet. Det är i själva verket detta som är borgarregeringens mål med den förda politiken kring a-kassorna. Meningen är att försvaga facket.

Borgarmedia: E24_1, DN, SVD1, SVD2, SR, TV4, E24_2, E24_3
Läs mer: Dagens Arbete, Jonas Morian, Erik Laakso, Signerat Kjellberg, LO kommenterar, LO om den borgerliga regeringen, Socialistiska Partiet om facket, Luciano Astudillo
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , , ,

2007-06-29

Om 10 år finns det kåkstäder igen

För hundra år sen fanns det mycket slum i Sverige. Många kåkstäder i utkanten av våra städer. Ja, till och med för 60 år sen fanns det gott om slum i Sverige, t.om. rena kåkstäder fanns kvar, exempelvis Nilssons Berg i Göteborg. Vi är snart där igen om den borgerliga regeringen får fortsätta på den väg de slagit in på när det gäller bostadspolitiken.

Mycket av allmännyttan ska säljas ut. Det mesta ska göras om till bostadsrätter och nu ska hyrorna i hyresrätter chockhöjas, mest i attraktiva lägen. Vad blir följden av detta? Jo, ökad segregation, de rika tar över de centrala delarna av alla städer. Fattiga får flytta till förorterna, men där kommer det främst att finnas bostadsrätter. Vad återstår då? För den som inte har råd? För den som inte hör till de välbeställda? För den som inte hör till de grupper som borgarna värnar om?

Och hur står det till med den ansvarige ministern, Mats Odell. Ska inte han vara kristen? Men hans kristendom innebär väl inget annat än att bara de rika ska få komma till himlen. Fast den himlen tänker Mats Odell skapa här och nu. Odell har övertagit Guds-rollen.

De som är arbetare och fattiga ska trängas ut i det kalla helvetet istället. För ett kallt helvete lär arbetarklass och fattiga få bo i. Det lär ju bli gamla arbetsvagnar, taskiga husvagnar, kåkar av bräder och plast etc för alla som inte kan betala marknadshyror, har råd med bostadsrätt eller villa. Odell kommer att bli känd som slumministern. Mannen som återförde slummen till Sverige. Det är helt enkelt för jävligt.

Det är detta som återstår. Eftersom inga nya billiga hyreslägenheter kommer att byggas. Inga hyresrätter kommer att byggas alls. Det är inte lönsamt för byggbolagen att bygga bostäder för fattiga. Det krävs subventioner för det. Borgarregeringen har tagit bort alla subventioner till byggande. Alltså inga nybyggda billiga hyresrätter.

Snacket om att det till och med kan bli hyressänkningar i förorter är bara skitsnack. Det råder extrem brist på bostäder (det egentliga behovet i Göteborg är 10 000 till 30 000 nya bostäder omedelbart). Utan subventioner byggs inga nya hyresbostäder. Det betyder att de allra fattigaste också trängs ut från förorterna. Till gatan. Till kåkstäder. Till tomma industrilokaler.

Det är vad som kommer att hända om borgarregeringen får fortsätta. Mats Odell - slumministern.

Borgarmedia: DN, SVD, E24,
Bloggat: Jinge, Motvallsbloggen, Käringen mot Strömmen, Thomas Hartman
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-06-25

Om du är fattig kan du inte studera

Det är väl en kort sammanfattning av hur jag tror att centerns förslag att lägga ner CSN kommer att fungera. Jag tror nämligen inte att affärsbankerna vill låna ut pengar till nån de inte tror kan betala tillbaks.

Det gäller ju idag för pensionärer. Många banker lånar inte ut pengar till äldre. Detta trots att de ofta har hus som säkerhet. Det hjälper inte. Bankerna vill inte låna ut ändå.

Jag tror inte det blir annorlunda för ungdomar som vill studera men kommer från enkla förhållanden. Banken kommer i många fall inte att vilja låna ut pengar i ett sånt läge. Eller om du har en sjukdom av nåt slag. Då kanske du dör imorgon. Inga pengar i lån från den bank som vill vinstmaximera. Och det vill de väl alla.

Det spelar i det perspektivet ingen roll att centern säger att staten ska garantera återbetalningen. Villan garanterar ju i pensionärens fall. Ändå får många inget lån.

Centerns förslag blir sålunda ytterligare ett i den långa raden av förslag från borgarna som missgynnar arbetare och fattiga.

Borgarmedia: DN, SVD
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-06-24

Varför ljuger borgarministrarna?

Inte vet jag. Men att de ljuger är helt klart. Det konstiga är ju att de ljuger hela tiden. Om allt möjligt. Även när det verkar helt oförståeligt. Främst verkar det vara moderater som ljuger. Kan det bero på att de är sämre utbildade än andra? Att de uppfostrats på fel sätt? Att de gått i privatskolor?Att kulturen inom moderaterna är att man ska ta sig fram på vilket sätt som helst? Trampa på andra, ljuga osv. Ändamålet helgar medlen. En slags moderat stalinism kanske? Lite svårt att förstå är det.

Nu senast är det Carl Bildt (igen kanske någon utropar). Det är en gåta hur karln kan klara sig inom den internationella diplomatin. En opålitlig lögnhals ser det ju ibland ut som om han är? Men skenet kanske bedrar. Han är ju adlig och står väl förmodligen över sådant som lögner, sanning, konsekvens och pålitlighet. Det räcker med att man är adlig så har man rätt att göra vad som helst, när som helst och hur som helt? Eller har jag missuppfattat nåt? Och hur kan olika makthavare i olika konflikter lita på Bildt? Eller gick det åt helvete i Jugoslavien för att Bildt inte gick att lita på?

Den här gången har Bildt ljugit inför Konstitutionsutskottet. Det han ljugit om verkar inte alltför allvarligt. Men varför då ljuga? Varför inte säga som det är och stå för det. Jag förstår inte! Patologiskt ljugande? Inlärt ljugande? Socialt ljugande? Överklassljugande? Överklassarrogans? Vad handlar det om? I vilket fall som helst verkar det lite osäkert att ha en utrikesminister som ljuger för mycket, kanske är skyldig till hets mot folkgrupp och gör tvivelaktiga ekonomiska affärer.

Borgarmedia: DN1, EX, SR, SVD,
Bloggaren Jinge har skrivit mycket om Bildt: Jinge1, Jinge2, Jinge3, Jinge4, Jinge5
Andra bloggare: I hell-mans värld, Alliansfritt Sverige, Alter Ego
Andra bloggar om: , , ,
Technorati: , , ,

Etiketter: , ,

2007-06-21

Ytterligare en minister har problem

Efter att Sven-Otto Littorin fått löpa ett slags skriftligt gatlopp i bloggvärlden och senare lite grann i media är det dags för näste minister. Nu är det utrikesminister Carl Bildt. Själva sinnebilden för en tvål. Han har klarat sig undan flera skandaler tidigare. Denna gång ska han utredas för hets mot folkgrupp. En åklagare i Malmö har startat en förundersökning för att se om han begått brott. En utrikesminister som blir fälld för ett sånt brott kan som jag ser det inte längre vara utrikesminister. Knappt heller om han bara är misstänkt.

Det är verkligen ingen bra vecka för den borgerliga regeringen. En bluffminister och en brottsminister. Inte heller en bra vecka för moderaterna. Men en framgångsrik vecka för bloggosfären.

Denna utredning kommer efter att bloggaren Jinge flera gånger uppmärksammat att Carl Bildt hade rasistiska kommentarer på sin blogg. Utan att Bildt tog bort dem.

Borgarmedia: SVD, AB, DN, EX, SR
Bloggar: Carl Bildt
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,

Även bluffande ministrar kan ändra sig!

Bluffminister Sven-Otto Littorin har till slut bestämt sig för att ta bort sin bluffexamen från ett amerikanskt bluffuniversitet, från sin CV på regeringens hemsida. Men ska det verkligen krävas flera dagar av kampanj för att en minister ska förstå verkligheten. Är inte det ett problem? En minister som lever i en fantasivärld. Jag tycker det verkar farligt för de svenska medborgarna. Så det bästa kanske vore om Sven-Otto Littorin packade sina väskor och lämnade den svenska regeringen. Ministrar som lever i verkligheten är att föredra.

Borgarmedia: DN, AB1, AB2, EX
Andra bloggar om: , ,

Etiketter: , ,

2007-06-20

Vad är det för fel med Fredrik och Sven-Otto?

Fredrik Reinfeldt förklarar att han är nöjd med Sven -Otto Littorins förklaringar i DN:
Fråga: Men han har angivit meriter som är tvivelaktiga?
Svar: - Han har angivit hur han uppfattar att det gick till. Det viktiga är att han får svara för sig, eftersom jag inte känner sakförhållandena, men jag känner mig nöjd med att han har gjort det.
Finns det nån som kan förklara för mig vad Reinfeldt menar? För det enda jag förstå är att Reinfeldt inte säger etts kit. Han försvarar sin kompis och regeringskollega genom att inte säga nånting. Genom att snacka skit.

Vad säger då Sven-Otto Littorin? Jo, enligt SR säger han så här:
– Jag ville passa på när jag ändå var där att göra något annat. Via en kamrat fick jag kontakt med det här distansuniversitetet. Jag fick en studieplan, jag fick inlämningsuppgifter och jag fick litteraturlistor. Jag levererade mina inlämningsuppgifter och min mastersuppsats. Jag hade ingen anledning vid det tillfället att tro att det var något annat än något högst seriöst, eftersom jag hade den här studieplanen, handledaren och kontakten och levererade min 123-sidiga uppsats, säger Sven Otto Littorin.
Dvs han säger att han gjorde en uppsats på 132 sidor som gav honom en examen. En mastersexamen. Men han köpte den på ett bluffuniversitet.

Alltså. Sven-Otto Littorin har ingen examen alls. Ingen godkänd examen. Han fortsätter ljuga om detta. Fredrik Reinfeldt skiter i om han har en minister som ljuger. En minister som gjort allt för att sätta åt folk som han kallar fuskare. Folk som är arbetslösa och beroende av a-kassa.

Vi har alltså en minister som köpt en examen av ett universitet som inte kan ge nån examen. En bluffminister. Det är det ena felet. Blir då inte en statsminister som försvarar en bluffminister också en bluffminister. Där har vid det andra felet Kanske kan vi som Jinge föreslår byta Littorin mot en dator. Det kanske vore bäst för alla. Lika bar att byta utReinfeldt också. När vi ändå håller på.

I borgarmedia: EX, SVD
Bloggar: Friktion1, Friktion2, Luciano Astudillo, KAS/Bloggarna, Alliansfritt Sverige
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-06-19

Vad är det för fel med borgarregeringen?

Förutom att den först hade en kulturminister som vägrade betala licens till det bolag hon skulle basa över? Förutom att den i början hade en handelsminister som inte tyckte det var viktigt att betala för allas vår välfärd. Förutom att vi har en utrikesminister, Carl Bildt, som stöder en kuppregering i Palestina, som accepterar brott på sin blogg, sysslar med tvivelaktiga ekonomiska affärer och stöder militärdiktaturer. Förutom att vi har en arbetsmarknadsminister som ljuger om sina meriter. Och en skolminister utan erfarenhet från skolan.

Ja, utöver såna småsaker har vi en borgerlig regering som konsekvent gynnar de rika. Som ständigt kommer med nya planer på att försämra för vanligt folk, för fattiga, för arbetare. Nya skattesänkningar är på gång igen. Skattesänkningar som urholkar statens finanser, något som drabbar fattiga värst. Så här skiver Selig.se om detta:
– Visst vore det roligt att betala mindre skatt. — Det enda problematiska råkar dock vara att skattesänkningarna måste finansieras på något sätt och att alliansens ambition hittills har varit att sänka skatten för att istället (och på annat håll) införa platta avgifter — ett enkelt och mycket effektivt sätt att förbättra situationen för höginkomsttagare — samtidigt som man förvärrar för alla vars platta avgift i praktiken blir högre än skattelättnaderna.
Det verkar dock som statsministern själv börjar fundera kring den gode Sven-Otto Littorin. Ministern som tappat minnet. Ministern som inte minns om hur, när, var och vad han gjorde när han tog "examen" på bluffuniversitetet Fairfax.

Mer i borgarmedia om ministertveksamheter: EX, AB, DN, SVT
Mer i bloggosfären om ministertveksamheter: Joel Malmqvist, Jonas Morian, Thomas Hartman, Jinge.
Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , , ,

2007-06-18

Den borgerliga regeringen - ett skämt?

Ja, så skulle man kunna se det, om inte politiken de för har så allvarliga konsekvenser för vanligt folk , för arbetare i Sverige. För ministrar ljuger och fuskar på löpande band verkar det som.

Vi fick först en kulturminister som inte visste nåt om kultur, en minister som skulle vara högsta höns över ett statligt TV-bolag som hon vägrade betala licens till. En fuskminister som följaktligen tvingades avgå. Sen hade vi en handelsminister från överklassen som hade diverse skumma och mystiska affärer för sig. Avgång även där.

Nu har vi en minister som av allt att döma ljuger om sina akademiska meriter. Det ser ut som om Sven-Otto Littorin faktiskt köpt sin MBA-examen från ett amerikanskt bluffuniversitet. Det är en blogg vid namn Friktion som avslöjar det hela. En koll på det uppgivna universitets hemsida tycks bekräfta Friktions påståenden. Fairfax University listar inga fakultetsmedlemmar och är väldigt svävande på de flesta områden.

En del liberala bloggar som Gudmundson och Politikerbloggen hoppas dock att det finns bra förklaringar och att Friktions uppgifter inte stämmer. Eller att Littorin utsatts för ett bedrägeri. Den möjligheten finns förstås, men borde han själv inte ha förstått det. Det räcker ju med att kolla runt lite på Fairfax hemsida för att man ska misstänka att nåt är skumt.

Mer bloggkommentarer: sänd mina rötter regn, Alliansfritt Sverige, Se till vänster, där går en arab
Andra bloggar om: , ,

Etiketter: , ,