Google
 

2007-10-17

Tror de på sig själva?

Svenskt Näringsliv har producerat en rapport om svenska folkets fusk. Det är en undersökning som uppenbarligen skräddarsytts för att få ett i förväg bestämt resultat. Och den presenteras i en av regeringsalliansens propagandamegafoner med den fantastiska rubriken att 95% procent av svenskarna kringgår systemet i ett försök att antyda att så stor andel fuskar. I den andra propagandamegafonen sägs det att 95% fuskar. Nån sån siffra finns inte i rapporten en gång.

Hur står det egentligen till med fusket hos den svenska befolkningen. Ja vi har säkert lite till mans handlat på betald arbetstid (hu så hemskt!), tjuvåkt i kollektivtrafiken etc. Men det är faktiskt bara 16% procent som säger att de fuskat på något sätt. Alla andra har uppgivit att de utnyttjat kontakter och liknande för att få vård snabbare eller få ett jobb etc. Och vad det är för fel med det förstår jag inte, på arbetsförmedlingar uppmanas vi att använda kontakter för att få jobb.

Ett typexempel på sånt är när jag fick en korsbandsskada i en fotbollsmatch. Jag blev sjukskriven från mitt jobb som reparatör. Arbetsgivaren vill ha mig i arbete så fort som möjligt och skickade mig till en privat läkare som skrev en remiss och vips blev jag undersökt på Sahlgrenska och fick snart en tid för operation. Jag fick en ortos (stavas det så) coch kunde börja jobba när jag fått den. Sen fick jag en operation efter tre månader istället för efter ett år. Jag gick alltså före i kön. Vad jag förstår var det äldre personer som drabbades och fick stå längre i kö pga av detta. Men för samhällsekonomin var det en vinst. Jag behövde inte utnyttja smahällets resurser utan kunde snabbt komma tillbaks i arbete.

Så när Svenskt Näringsliv, deras profeter och deras propgandamegafon säger att sånt kostar samhället pengar har de förmodligen helt fel. Det kan lika gärna spara pengar för samhället.

Och förresten så är det väl kanske trygghetsystemens dåliga status och dåliga funktion som gör att systemen behöver kringgås. Systemens nedmontering gör att de inte riktigt fungerar som det är tänkt och därför måste vanligt folk ta till diverse åtgärder för att ändå få nytta av de system vi betalat för i alla de år vi arbetat. Nedmonteringen av välfärden tvingar oss alltså till en mängd innovativa lösninagr. Vi är ju ett företagsamt och innovativt folk. Det kan inte Svenskt Näringsliv ändra på. Även om de skulle vilja.

Varför ska man inte lägga upp sin föräldraledighet på ett smart sätt? Vad är felet med det? Jag förstår inte? Att rika betalar för sjukvård utomlands. Menar verkligen Svenskt Näringsliv att det är fusk? Jag gillar inte de ojämlikheter i samhället som möjliggör för rika att få gräddfiler, helt klart. Men fusk? Att utnyttja systemen? Fölster och Bergström pratar i nattmössan.

Sen kan jag inte heller se varför man inte skulle få stämpla när man är i ett annat land, exempelvis Danmark. Vi lever ju i en integrerad europeisk arbetsmarknad. Och man kan väl inte vara förbjuden att resa bara för att man är arbetslös. För att hälsa på släktingar etc. Som ju mycket väl kan leva i andra länder. Man står ju till arbetsmarknadens förfogande ändå. Internet finns ju. Något som herrar Fölster och Bergstörm måste ha glömt bort.

Hela rapporten och debattartikeln i DN är ett sammelsurium av antydningar, förutfattade meningar, insinuationer, underliga och förvirrade slustatser samt ren falskhet. Inget att ta på allvar. Det är en politisk propagandaprodukt avsedd att dölja överhetens medvetna fuskande. Man påstrå också rent ut att eliten inte fuskar. Erafrnheten av den borgerliga regringen visar att detta påstående är hur fel som helst. Troligen är det väl snarare så att eliten fiuskar mest. Därför att det är eliten som har möjligheterna.

Sammantaget är rapporten alltså en falsk, felaktig och lögnaktig propgandaprodukt från Svensk Näringsliv.

Bloggat: Badlands Hyena, Opassande
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-10-05

Rasisten Per Gudmundson

Okej, det är kanske att ta i, men när karln anser att de nio miljoner människor som finns i USA och som inte är amerikanska medborgare inte borde ha rätt till amerikansk sjukvård blir man förbannad. Översatt till Sverige betyder det att Gudmundson anser att omkring en halv miljon människor inte ska ha rätt till allmän sjukvård utan få klara sig bäst de vill. Det kallar jag rasistiskt och främlingsfientligt.

Fast rätt ska vara rätt. Egentligen är det ju inte Per Goebbels, ursäkta Gudmundson, som anser detta, utan en person på tidningen New York Sun. Kanske inte direkt en tidning jag skulle använda som sanningskälla. Men för Gudmundson och SVD tycks den duga. Den är väl bättre än New York Post, men knappast i samma klass som New York Times. Och när Per Goebbels sprider åsikterna vidare blir han samma främlingsfientliga och rasistisk person som mannen i den amerikanska tidningen.

Och merparten av de oförsäkrade i USA är enligt Gudmundson mellan jobb. Jag vet inte vilket USA som Gudmundson anser sig beskriva. Inte är det, det USA jag känner till. Där människor kan få åka till Venezuela för att få sjukvård. Och tjänar man 50 000 dollar om året har man knappast råd med att betala sjukvården ur egen ficka. Definitivt inte i en amerikansk storstad i alla fall. Något som Gudmundson och nån förvirrad medelklassamerikan verkar tro.

Sen tycker Gudmundson också att Michael Moore ljuger om den europeiska sjukvården. Hans bevis för det är den propagandarapport om sjukvård som presenterades häromveckan. Naturligtvis kan inte en politiskt motiverad "rapport" vara bevis för nånting. Per Gudmundson är alltså som vanligt ute och cyklar. Främlingsfientligt, rasistiskt, arbetarfientligt, föraktfullt mot invandrare och fattiga. Samma överklassarrogans igen alltså.

Och som Morian skriver, filmen Sicko handlar inte om de som står utanför det amerikanska sjukvårdssystemet i första hand. Det handlar om folk i systemet och deras problem.

Tidigare inlägg: Sicko, Vill ni verkligen bli som vi amerikaner?
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, SVD3
Bloggat: Trotten, Jonas Morian, Åsa Petersen
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-10-04

Vill ni verkligen bli som vi amerikaner?

− Vill ni verkligen bli som vi amerikaner? Göra hälsa till något företag ska tjäna pengar på?
Michael Moore om utvecklingen i Sverige

Med anledning av premiären på Michael Moores film Sicko publicerar jag en flygbladstext från Nätverket för Gemensam Välfärd.

I SVERIGE kan sedan den 1 juli 2007 alla sjukhus, även de största universitetssjukhusen, säljas ut för att drivas med vinstsyfte. Det blir även tillåtet med ”gräddfiler”, dvs att ta emot privatförsäkrade patienter på sjukhus som i övrigt finanseras med offentliga medel. Detta har den borgerliga majoriteten i riksdagen bestämt.

Ännu är det bara ett fåtal sjukhus som sålts ut och den största delen av vården är offentligt finansierad. Men varje del av vården som hamnar i privata händer leder till ökad marknadsanpassning. Redan har 260.000 personer privata sjukförsäkringar, en ökning med 50% på två år. Att man nu släpper in dessa i en ”gräddfil” i den vanliga vården är vad
försäkringsbolagen vill. Pengar kan avgöra vem som får vård. Precis som i USA.

Michael Moore igen:
− ”Sicko” är inte bara en film om att det amerikanska sjukvårdssystemet är dåligt. Den är relevant för människor i andra länder också, i synnerhet ni som haft det så bra. Svenskar, engelsmän, fransmän – ni blir varnade. Försök inte amerikanisera vården!
(Aftonbladet 070521)

Starka och välfinansierade krafter vill ha mer privat sjukvård i Sverige, medan den stora majoritet sällan hörs i debatten. Det är hög tid att vi ändrar på detta.

Mer info och flygblad hos Nätverket Gemensam Välfärd
Ladda hem flygblad

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2
Bloggat: Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-09-30

Sicko

Mich Moore


Premiär 5 oktober på Michael Moores nya film om det amerikanska sjukvårdssystemet

Ska enligt många vara hans bästa film hittills, och ett förödande slag mot vinst och privatisering inom sjukvården.

Åtminstone i Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping kommer Gemensam Välfärd att dela ut flygblad till besökarna i samband med filmvisningarna. Vill du vara med, skicka ett mail till kontaktpersoner på de olika orterna eller till info@gemensamvalfard.se eller dyk helt enkelt upp på premiären.

Flygbladet uppmanar också folk att gå och se filmen så det kan användas i alla möjliga sammanhang för att få folk att gå och se den.

Ladda hem flygbladet

Det finns ett speciellt, dubbelsidigt blad för Storstockholm med kallelse till en hearing om privatiseringarna inom sjukvården den 4 nov

Flygbladet för Stockholmsområdet

Borgarmedia: DN1, DN2,
Michael Moore på svenska

Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-09-13

Sjukt sjukt om sjukpenning

Regeringens försämring av sjukpenningen kritiseras från många olika håll. Socialdemokraten Tomas Eneroth säger att det är ett svek mot de allra svagaste:
- Vad är tanken med att en cancersjuk ska tvingas lämna sitt jobb efter tre månader och tvingas ut på arbetsmarknaden efter sex månader. Det här är ett svek mot de allra svagaste och ett grovt ingrepp i anställningstryggheten, säger han till SvD.se.
RSMH:s talesman säger att det är ett hårt slag mot deras medlemmar:
- Försämringarna är tänkta att få fler i arbete, det har ju tydligt framgått. Men många av våra medlemmar har inte den möjligheten och får det bara ännu sämre när regeringen drar åt skruvarna, säger Jan-Olof Forsén till SvD.se
Annica Tiger skriver så här:
Nyfriskjobb? Ett hån i ansiktet mot dem som kämpar för att orka igenom i dag, i morgon och övermorgon. När friska människor har svårt att få jobb, trots nystartbidrag hur i sjutton ska nyfriskjobb vara lösningen? Det lär nog bli en kostnad ändå, fast ur en annan del av budgeten - socialförsäkringen. För ingen ska väl bli hemlös bara för att de inte får sjukpenning längre och inte kan betala hyran, trots att de inte är arbetsföra?
Själv har jag skrivit:
Sammantaget blir kontentan av detta att regeringen tänker tvinga fattiga och sjuka att klara sig bäst de vill. Utan ersättningar från staten. Eller med mindre ersättning. Enligt devisen jobba ihjäl dig eller bli tiggare. De pengar man sparar tänker man subventionera de svenska företagen med. Ta från de fattiga och ge till de rika alltså. Ytterligare ett steg mot ett amerikanskt sjukvårdssystem.
Det är helt sjukt hur den borgerliga regeringen vill försämra för de som har det allra sämst. Helt bedrövligt.

Borgarmedia: SVD1, SVD2
Bloggat: KAS, Alltid Rött, Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

Kläm åt dom!

Fredrik Reinsvälts regering sänker sjukpenningen för att lösa problemen med utanförskapet i samhället. Jag tycker det verkar lite bakvänt. Man skapar ytterligare svårare villkor för de fattiga i samhället. För arbetarklassen. För hur mycket du är sjuk och hur ofta du är sjuk betingas av klasstillhörighet. Rika är sällan sjuka och nästan aldrig lika allvarligt sjuka som fattiga. Allstå innebär en försämring av sjukförsäkringen att fattiga bestarffas, att arbetare ska få det sämre och svårare. Det kommer inte att minska utanförskapet. Snarare bara få bort det ur statistiken.

Försämringarna försöker Reinsvält och Huskors-Pehrsson dölja med en massa ordbajseri utan innehåll samt en formell ökning av ersättningen vid längre sjukskrivning än 18 månader. Fast det är bara i jämförelse med om man har haft sjuk- eller aktivitetsersättning tidigare. Om man har haft sjukpenning sänks däremot det belopp man får. Sålunda är det hela en försämring av sjukpenningen.

Reinsvält och Huskors-Pehrsson redovisar 9 punkter på "förbättringar" inklusive sänkningen av sjukpenningen. Flertalet av dessa "förbättringar" innebär i verkligheten ingenting om jag fattar rätt. De är till intet förpliktigande. Här är listan:

1. Rehabiliteringskedja - man döper om något som redan finns och som inte fungerar.
2. Sänkt sjukpenning
3. Nyfriskjobb - arbetsgivaren ska få pengar för något som inte ger några nya jobb (precis som för de s.k. nystartsjobben)
4. Förstärkt företagshälsovård - förslaget innebär ingenting. Det är bara tomsnack.
5. Rehabgaranti - företagen ska få mer pengar utan att någon garanti för att folk verkligen rehabiliteras finns.
6. Arbetsförmåga ska bedömas - syftet med detta är att ta bort folk ur systemet med sjukpenning och sjukersättning.
7. Finansiell samordning - snack utan substans igen.
8. Sänkt sjukpenning
9. Ytterligare ett förslag för att få ort folk från ersättningsystemen

Sammantaget blir kontentan av detta att regringen tänker tvinga fattiga ochh sjuka att klara sig bäst de vill. Utan ersättningar från staten. Eller med mindre ersättning. Enligt devisen jobba ihjäl dig eller bli tiggare. De pengar man sparar tänker man subventionera de svenska företagen med. Ta från de fattiga och ge till de rika alltså. Ytterligare ett steg mot ett amerikanskt sjukvårdssystem.

Och mina misstankar om detta förstärks av att Timbro-aposteln Federley säger att syftet inte alls är att klämma åt de fattiga och sjuka. Att ha säger så är ju snarast en bekräftelse på att syftet är att klämma åt sjuka och fattiga.

Regeringen fortsätter alltså sin klasspolitik. Som går ut på att gynna överklassen, de rika. På arbetarklassens, de fattigas bekostnad. Arbetare, fattiga och sjuka ska klämmas åt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-22

Att bli inlagd kräver sjukskrivning

Det blir värre och värre på SVD:s sidor. En skribent anser att det är ett alternativ till sjukskrivning att bli inlagd på psykiatrisk klinik för rehabilitering. Men, det krävs ju faktiskt sjukskrivning för att kunna bli inlagd och ha nån försörjning under tiden. I skribentens fall 10 veckors sjukskrivning. Annars blir man ju både av med jobbet (sparken för olovlig frånvaro) och står utan försörjning under tiden.

Det är ju just rehabilitering och fungerande vård vi som vänt oss mot de nya riktlinjerna krävt. Men som sagt, man måste bli sjukskriven för att kunna hamna i ett rehabiliteringsprogram. För skribenten menar väl inte att vi ska ha lön i 10 veckor utan att arbeta. Vilken arbetsgivare vill ha det så? Och vi måste då också ändra de svenska lagarna och avtalen om uppsägning, anställningsskydd osv.

Nån logik borde man kunna begära av folk.

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

2007-08-21

Ibland är borgarregeringen nästan normal

Ibland gör och säger alliansregeringen bra saker. Det gäller även de mest puckade ministrarna som Jan Björklund. När han vill stoppa religiösa fundamentalistiska friskolor så är han ju rätt ute. En annan sak är ju att hans förslag till åtgärder inte kommer att hjälpa. Det är hela friskolesystemet som måste åtgärdas.

Finansminister Anders Borg har också lagt fram ett vettigt förslag, nedskärning i försvaret. Han kan få lite hjälp av mig på hur man kan göra det: Dra bort trupperna från Afghanistan. Lägg ner insatsförsvaret.

Nu är också Fredrik Reinfeldt ute och säger nåt bra. Han syns ju så sällan i media, så han var väl tvungen att yttra sig om något. Och att säga något som går stick i stäv med allt som borgarregeringen tidigare gjort och sagt får ju uppmärksamhet. Ingen mer karensdag är hans budskap. Lite tveksam är han allt. Men låt oss se det positivt ändå. Men han kanske ändå borde fundera mer på vilka åtgärder man bör ta till för att fixa till alla dumheter som högerregeringen gjort för att straffa fattiga, arbetslösa och sjuka.

Borgarmedia: AB1, AB2, DN
Bloggat: Jag älskar Sverige
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-08-15

Arbetsmiljön är boven

En läkare pekar ut situationen på arbetsplatserna som den viktigaste orsaken bakom det höga sjukrivningstalen i dagens DN. Han har naturligtvis rätt. I motsats till regeringen som tycks anse att många sjuka simulerar. I alla fall ska de inte vara hemma när de är sjuka.

Det är på arbetsplatsen som problemen med utbrändhet och höga sjuktal måste lösas. Övertidsarbetet måste minskas. Osäkra anställningsförhållanden, tillfällighetsanställningar etc måste bort. De skapar otrygghet och fler sjuka. Dålig arbetsmiljö måste bort. Dålig planering och dålig kontinutitet orsakar stress. Inhyrd personal som åker ut och in orsakar taskig kontinuitete och bristande planering. Med stress och utbrändhet som följd. Hela arbetslivets organisering leder till mer stress och fler sjuka.

Istället för att åtgärda problemen genom att förbättra anställningsförhållanden, arbetsförhållanden och arbetsmiljö väljer borgarregeringen att dölja problemen genom att förbjuda sjuka att vara sjukskrivna.

Bloggat: Omsorgaren
Andra bloggar om: , , , , , ,
-------------------------------------------------------------------------------
Läsvärt: Jinge om Irak och det senaste bombdådet och Al Qaida, Esbati om Norge Hanna Löfqvist om "duktiga flickor" och Intisbloggen om skolpolitik

Etiketter: , , ,

Sjuka ska betala skattesänkning

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson gör klart att de av Fredrik Reinsvält utlovade skattesänkningarna ska betalas av några av de mest utsatta. Människor som är sjuka. De sjuka ska tvingas gå till jobbet för att regeringen ska kunna sänka skatten. Det blir precis så som flera bloggare befarat däribland Jinge och Alliansfritt Sverige.

Cynismen från regeringen är total. Föraktet för de som är sjuka är sanslös. Ju mer regeringen säger i denna fråga - desto värre tycks det bli. Det är inte acceptabelt. Det är inte humant.

Folkpartiet säger att de försvarar sjukförsäkringen och inte vill att det ska skäras mer i den. Men det verkar som om deras inflytande på detta är noll. Är det kanske dags för folkpartiet att lämna regeringen? Eller är det så att maktens taburetter är viktigare för folkpartiet än hälsan för människor som arbetat för hårt?

Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1, SVD2, DN5, DN6, DN7, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6
Bloggat: Ett hjärta rött, Petter Partikulärt
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

2007-08-14

Socialstyrelsen backar -regeringen står fast?

Jag har skrivit flera inlägg om de nya riktlinjerna för sjukskrivning från Socialstyrelsen och hävdat att det är regeringen som ligger bakom i själva verket. Liberala kommentatorer har ifrågasatta detta. När nu Socialstyrelsen backar och menar att vi som kritiserar förslaget har missuppfattat så står regeringen fast vid de nya direktiven. Regeringen och socialstyrelsen ger mig alltså helt rätt. Det är regeringen som vill ha de nya riktlinjerna. Det är regeringen som vill att sjuka inte ska sjukskrivas. Citat från SVD:
Människor med klassiska utbrändhetssymton ska få vara sjukskrivna säger projektledare Jan Larsson som anser att de hårt kritiserade riktlinjerna felvinklats.
Jan Larsson är alltså projektledare på Socialstyrelsen. Minister Cristina Husmark Pehrsson säger bl.a. så här till SVD:
De här nya riktlinjerna ska vara ett stöd men det är klart att undantag ska kunna göras
Något jag faktiskt (i motsats till SVD) faktiskt tolkar som att hon också backar lite. Om än inte lika tydligt som Socialstyrelsen.

Och till de som kommenterat och så tvärsäkert vet att jag inte fattar och har fel. Skärp er och sluta underskatta vänsterfolk som mig. Läs på mer innan ni skriver korkade eller dumma saker som kommentarer på min blogg. Läs på mer innan ni skriver att jag har fel. För det är jag som haft/har rätt och ni fel. Det är borgarregeringen som ligger bakom de nya riktlinjerna. Det visar sig tydligt nu när makthavarna börjar backa så smått. Sen kan man ju tycka att de nya riktlinjerna är bra. Det tycker inte jag. Men kom inte och säg att jag inte förstår. Jag förstår uppenbart bättre än vad ni gör. Det verkar det svenska folket också göra. Med tanke på opinionssiffrorna.

Det är borgarregeringen som vill sätta åt sjuka, fattiga och arbetare. Regeringen Reinsvält är därför den mest hatade regeringen sen Hungersköld.

Mina två tidigare inlägg: Nummer1, Nummer2
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1, SVD2, DN5, DN6, DN7
Bloggat: Kulturbloggen, Jinge, Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-11

Stor upprördhet över regeringsförslag

Mängder med människor har reagerat starkt på regeringen utspel om att man ska minska sjukskrivningarna genom att inte sjukskriva personer som är sjuka. Jinge skriver bra om detta på sin blogg, Regeringen Utbränd – Diskussion. Citat:
I vart fall så ska sjukskrivningstiden för utmattningssyndrom dras ner på ett ytterst drastiskt sätt. Detta har lett till massiva protester från människor över hela landet. Socialstyrelsen medger nämligen själva att de inte har några medicinska fakta att stödja ett sådant beslut på.
Det finns alltså ingen medicinsk forskning som kan motivera förslaget anser de som ställt förslaget. Det är följaktligen bara en politisk åtgärd riktad mot de som redan har det dåligt. Alliansregeringen, den mest hatade regeringen sen Hungersköld (statsminister under den svenska revolutionen 1917), gör allt för att gynna de rika på de fattigas bekostnad.

Borgarmedia: Dagen, EX, AB, Sydsvenskan, SVD, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5
Bloggat: LOKE, Jinge, Bloggaden, HBT-sossen, Hillevis(s), Ett hjärta rött, Alter Ego, KAS/Bloggarna
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-10

Sjuk? Ja! - Ingen sjukskrivning!

I DN presenteras regeringens metod för att få bukt med sjukskrivningarna. Går den ut på att folk ska bli friskare? Nej. Går den ut på att göra jobben mindre stressiga och mindre slitsamma? Svar nej.

Regeringens recept är att man inte ska bli sjukskriven när man är sjuk. Då ska man nämligen jobba. Enligt regeringen och socialstyrelsen är det bäst.

De kanske räknar med att folk då blir så sjuka att de dör i förtid. Då löser man flera problem. Sjukskrivningsantalet går ner och antalet pensionärer minskar. Två flugor i en smäll. Win-win-situation skulle kanske regeringen kalla det.

Nu kanske jag inte ska vara så totalt negativ. Det kan finnas en viss vits i att man blir sjukskriven för kortare perioder än vad som ibland är fallet idag. Helt klart.

Men det är liksom grundinställningen hos borgarna jag är negativ till. Att folk inte skulle vara sjuka när de är sjuka. Det är en människoföraktande attityd.

Borgarmedia: DN1, DN2, SVD
Bloggat: Jordränta
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

2007-07-03

Grundotrygghet

Två centerpartister kommer med ett förment radikalt krav på DN:s debattsida. Det är det andra korkade utspelet från centern på kort tid. Eller kanske vi bör säga det tredje. Först hade vi ett korkat förslag om CSN, sen hade vi ökade reseavdrag, vilket med tanke på klimathotet och växthuseffekten framstår som oerhört ointelligent. Och nu har vi förslaget om förändrade trygghetssystem för medborgarna i Sverige.

Som jag ser det kommer det senaste idiotiska förslaget leda till följande situation. Arbetare, fattiga och utslagna i Sverige får en ekonomisk situation vid arbetslöshet och sjukdom som innebär att man inte kan försörja sig. De som har råd , borgarklassen (de rika) främst, men även de med starka fackföreningar (läs metallarbetare) kommer att skaffa privata försäkringar. Och drabbas inte av det nya systemet. Känns systemet igen? Javisst, det är så det fungerar i USA.

Avskaffad trygghet för fattiga och arbetare. Det är alltså helt kort vad centerns två företrädare föreslår i debattartikeln i DN. Men de kallar det för grundtrygghet. Hyckleri är vad det är. Grundotrygghet för vanligt folk är vad det kommer att innebära.

Borgarmedia: GP, DN1, SVD, DN2
Bloggat: Hanna Löfqvist, Badlands Hyena, Henrik Sjöholm, Pooma, Livet enligt mig
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-06-16

Mer till de rika - mindre till de fattiga

Den borgerliga regeringen verkar fast inriktad på en politik som går ut på att slå mot de fattigaste och gynna de rikaste. Skatter som fastighetsskatten och förmögenhetskatten som i huvudsak berör rika tas bort.

Medan man slår hårt mot de allra fattigaste, människor som är sjuka ofta (arbetare är oftare sjuka än vad borgare är), mot folk som är förtidspensionärer, arbetslösa osv. Avgifter för försäkringar som fattiga behöver höjs (ex. arbetslöshetsförsäkringen), rättigheter till försäkringar minskas eller så minskas möjligheter till att få ut på försäkringarna (ex. sjukförsäkringen). Ett förakt för de missgynnade i samhället avspeglar sig tydligt i den borgerliga regeringens politik. Åt de som redan har ska vara givet säger man klart och tydligt. Åt de som inget har, ännu mindre.

Vanligt folk, fattiga och arbetare borde dock inte vänta till nästa val med att protestera mot borgarregeringen. Protester borde börja nu.

Borgarmedia: DN, SVD,
Bloggare: Jinge, Annica Tiger, Jessika, Livet efter, jj.n
Läs mer om social välfärd och rättvisa hos Socialistiska Partiet.
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,