Google
 

2007-10-21

Vilka bomber?

Vilka bomber finns bland oss? Inga så vitt jag vet. Sen dramat på västtyska ambassaden har det väl inte begåtts några terroristdåd i Sverige. De enda som sprängt bomber här i Sverige sen dess är ju kriminella gäng.

Om det nu finns unga muslimer i Sverige som vill dö martyrdöden, är det ju någon annan stans de funderar på att spränga bomber. Och deras ilska är definitivt kopplad till USA:s och Israels övergrepp i Mellanöstern. Det gör inte deras idéer försvarbara, men kanske förståeliga. Och förstår man varför något sker och händer kan man också åtgärda det. Förstår man varför vissa åsikter uppstår kan man också vidta åtgärder som undanröjer orsakerna till dessa åsikter. De grundläggande orsakerna till att unga muslimer vill bli självmordsbombare finns i Mellanöstern och en bidragande orsak är utanförskapet i Sverige. Något som underblåses av islamofober på de stora svenska tidningarna.

Så jag förstår inte riktigt det relevanta och viktiga i den, vad det verkar, bra filmen Det svider i hjärtat. I alla fall förstår jag inte DN:s rubrik, bomberna bland oss?

Samtidigt som DN kommer med meningslösa (i och för sig säkert välmenande) råd om hur vi ska förebygga muslimsk fanatism i Sverige, stöder man en regering som genom sin politik ökar utanförskapet i landet. En alliansregering som genom sin politik därför bidrar till att muslimska fanatiker skapas. Både genom politiken på hemmaplan, riktad mot arbetare och låginkomsttagere, arbetslösa och sjuka och genom politiken i Mellanöstern, med stöd till ockupationen av Irak och stöd till Israel. Råden i DN är därför inte ett dugg trovärdiga (förutom att de är naiva). Och precis som de stora tidningsdrakarnas islamofobiska skribenter bidrar regeringens politik också till att det kan bli lättare för Sverigedemokraterna att få ökat stöd i den svenska befolkningen.

Bloggat: Esbati, Mr Brown1, Mr Brown2
Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-10-19

Pålitliga amerikanska säkerhetstjänster?

Det har visat sig att de som dömts för bombningen av ett PanAm-plan i Lockerbie med all sannolikhet är oskyldiga. De är dömda för att CIA pekat ut dem och betalat vittnen för att peka ut dem. Utpekandet av de libyska agenterna ledde också till amerikanska flygbombningar av Libyen med dödade som ett resultat.

Nu säger man att Libyen och den libyska säkerhetstjänsten är oskyldiga. Istället pekas palestinier, stödda av Syrien ut som skyldiga. Frågan är om vi kan tro på detta? Förmodligen inte! Allt som kommer från källor som kan var någon av de amerikanska säkerhetstjänsterna (det finns en massa såna) måste ifrågasättas. Frågan nu är kanske om huruvida USA förbereder bombningar av Syrien istället? Så att man så att säga till slut lyckas bomba rätt land? Förmodligen skulle dock det allra bästa för världen istället vara att USA själva jämnade Langley och valda delar av Washington DC längs med marken istället.

Och hur är det med amerikansk inblandning i bombdådet som riktats mot Benazir Bhutto? Militärregimen i Pakistan är ju nära allierad med USA. Ingen i världen kan gå säker från de tokiga amerikanska agenterna och spionerna.

Kanske är det också amerikanska underättelsekällor som fått Migrationsdomstolen att bestämma att det inte är nåt krig i Irak. Häromveckan sa ju samma underättelstjänster att man besegrat en fiende som förmodligen inte ens finns, i alla fall inte i Irak. Eftersom bägge påståendena är så uppenbart falska är det mer än troligt att de ursprungligen kommer från CIA, DIA eller nån annan av de amerikanska organisationerna för spioneri och åsiktsregistrering.

Men allt det här löser sig nog när vi får en krigshetsande president i EU. Som inte är folkvald och knappast skulle ha en chans att bli det.

Intressant?
Bloggat: hellman
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , ,

2007-09-18

IB-agentens bombhot

Med anledning av dikussionen kring islam och eventuell terrorism riktad mot SAVerige publicerar jag här nu utdrag ur säkerhetstjänstkommissionens rapport om övervakningen av den svenska palestinarörelsen. Det rör sig om några bombhot som på 1970-talet utfördes av IB-agenten Gunnar Ekberg. Andra inslag i denns verksamhet var inbrott hos och stöld från vänsterorganisationer. Genom att det hela utpelar sig i början av 1970-talet rör det sig också om den period som berörs av TV-serien Upp till kamp. Det hela kan ge en bild av hur terrorsim kan skapas av säkerhetstjänster och hur deras infiltratörer faktiskt arbetar. Kanske något att tänka på, både för den autonoma vänstern och dess kritiker.

9.1 Gunnar Ekbergs bombhot av flygplan

Ett av de mest uppmärksammade och kontroversiella inslagen i Gunnar Ekbergs verksamhet som IB-agent och infiltratör i den svenska Palestinarörelsen var att han den 20 mars 1969 själv ringdeoch bombhotade ett israeliskt El Al-plan. Från en telegrafstation vid Engelbrektsgatan i närheten av Studentkåren i Göteborg ringde han till flygplatsen Frankfurt am Main och påstod att ett El Al-plan som just skulle starta hade en bomb ombord.

Ekberg har själv medgivit att han genomförde bombhotet, men menar att han övertalats till det av David Kaloti, som vid den tiden var en ledande företrädare för palestinierna i Sverige. Ekberg hävdar dels att han inte visste om det verkligen fanns en bomb på planet, dels att han riskerade att väcka Kalotis misstänksamhet om ha vägrade genomföra bombhotet. Såväl David Kaloti som andra personer har menat att Ekbergs version är osann. De menar att Ekberg själv tog initiativet till bombhotet och att han vid flera tillfällen försökte övertala personer inom Palestinarörelsen att begå olagliga handlingar.

Avslöjandet att Gunnar Ekberg i sin gärning som agent gick så långt som att bombhota flygplan väckte stor uppmärksamhet. Trots Ekbergs förklaringar till varför han gjorde som han gjorde sågs bombhotet ändå som ett uttryck för att IB och dess agenter agerade på ett sätt som gick långt utöver vad som kunde anses vara acceptabelt.

Vad som hittills däremot inte uppmärksammats är att Gunnar Ekberg genomförde ytterligare ett bombhot och det av en än allvarligare art. Den 7 juni 1970 - ett drygt år efter det första bombhotet - ringde Gunnar Ekberg anonymt till Kastrup och meddelade att ett plan från Middle East Airways, på väg till Beirut över Frankfurt och Zürich, innehöll en bomb. Planet skulle just starta och 19 passagerare och fyra besättningsmän fick evakueras. Efter en genomsökning av planet kunde det starta, fyra timmar försenat.

Ekbergs hot mot Köpenhamnsplanet i juni 1970 måste bedömas som än mer kontroversiellt än hotet mot El Al-planet, eftersom han denna gång inte kan legitimera sitt agerande med att han handlat överrumplat. Tvärtom var hotet mot Köpenhamnsplanet förankrat hos IB:s ledning som godkände och hjälpte till att planera operationen. Det officiella skälet var att Ekberg igen hade utsatts för påtryckningar av David Kaloti att genomföra ett bombhot och att IB inte ville riskera att Ekberg framstod som illojal med den palestinska saken.

//

Mot bakgrund av ovanstående förefaller det inte troligt att initiativen till bombhoten kom från Kaloti, utan snarare från Ekberg. Huruvida Kaloti sedan understödde Gunnar Ekbergs initiativ eller ej kan vi inte veta.

IB:s godkännande av Ekbergs bombhot mot Köpenhamnsplanet måste beskrivas som häpnadsväckande. Åtminstone tre aspekter av IB:s godkännande av aktionen förtjänar att lyftas fram. För det första kan man ställa sig frågan huruvida IB:s godkännande av bombhot mot flygplan verkligen var förenligt med svensk lagstiftning.

För det andra menar Ekbergs kontaktman i polisförhör (se ovan) att IB inte kunde veta om bombhotet var reellt eller inte. Med tanke på att poängen var att den tänkte initiativtagaren till hotet David Kaloti själv skulle befinna på planet, blir tolkningen att hotet var reellt fullkomligt absurd. För det tredje förefaller IB:s påstådda tolkning att Kaloti ville ”testa” Ekbergs lojalitet inte rimlig. Ingen annan Palestina-aktivist hade utsatts för ett sådant test - inte heller i de rapporter Ekberg själv författade. Om IB:s ledning verkligen trodde på Ekberg, borde deras eget omdöme ändå föranlett dem att avstyra operationen. Därutöver innebar bombhotet förstås ett avsevärt lidande för de enskilda människor som utsattes för det.

*
För mer information om Ekberg-affären läs hela rapporten som jag länkar till i inledningen av detta inlägg.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

2007-09-13

Hycklaren Thomas Bodström

Idag skriver nämnde man ett debattinlägg i Expressen som i huvudsak är ett angrepp på Jan Guillou. Där hävdar denne medlöpare till amerikanska övergrepp att Jan Guillou förnekar terrorns offer. Frågan är då vilka Bodström tänker på? Är det de egyptier som han berdvilligt lät amerikanska myndigheter hämta i Sverige och utlämna till tortyr och terror i Egypten han tänker på? Är det de 100 000-tals offren i Mellanöstern för "kriget mot terrorn" han tänker på? Är det de miljontals flyktingarna i Mellanöstern han tänker på? Naturligtvis inte. Han tänker på de offer som skördats i västvärlden, dvs omkring 4000 personer. Det är enbart dem som Bodström tänker på i sann rasistisk anda.

När Bodström säger att vissa kan påstå nästan vad som helst i debatten om terrorism, är det då de olika säkerhetstjänsterna han tänker på. De olika underrättelsetjänster som kan påstå vad som helst i skydd av hemligstämpel och "rikets säkerhet". Är det de skumma organisationerna utan demokratisk insyn och kontroll han tänker på? Är det CIA han tänker på? är det Mossad, Säpo, MUST, DIA, Secret Service, FBI? Nej naturligtvis inte. Han tänker på Jan Guillou. Precis som om Jan Guillou skulle vara ett svårare problem än de olika säkerhetstjänsterna.

När Thomas Bodström kritiserar den borgerliga regeringens avlyssningsförslag, glömmer han då inte bort att han själv föreslog exakt samma sak när han satt i regeringsställning?

Nej, det är nog så att Thomas Bodström är en hycklare av stora mått. En falskspelare. En odemokratisk borgare bland många andra. Socialdemokrat som han är.

Det är inte Guillou som förnekar offfren. Det är Thomas Bodström.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-09-11

11 september

Det är 6 år sen min dotter, som lever i New York, ringde och sa att ett plan kraschat in i World Trade Center. Sen ringde hon igen för att berätta om det andra planet och Pentagon. Hon var smart och visste att vi skulle bli oroliga. Sen slutade telefonin till New York att fungera. Hon ringde så snabbt att jag hade nyheten innnan den fanns på svensk TV och radio. Ingen hon kände dog. De bekanta hon har som jobbade i Twin Towers var inte där när attentaten skedde. Min svärson jobbade i ett av husen tvärsöver gatan. Ett av de husen som sen blev förstörda. Men då hade han redan gått därifrån och promenerat hemåt, norrut på Manhattan. Detta terroråd har främst de oskyldiga irakiska och afghanska befolkningarna fått betala för sen dess.

Det är 34 år sen president Salvador Allende i Chile störtades av Pinochet som sen införde en av världens blodigaste och hårdaste militärdiktaturer. En militärdiktatur som dödade fler människor än vad som dödades den 11 september i New York. En militärdiktatur som USA stödde och delvis organiserade. Och som USA aldrig straffats för. Borde de inte betala skadestånd?

Läs mer om kuppen i Chile och Salvador Allendes regim:
Chile - frågor kring den chilenska revolutionen
Chile - vilket motstånd?
Om Chilekommittén
En ostraffad diktatur
FK, MIR och Chile
Liga Comunista de Chile
När Chile föll för fascisternas våld
Parallellmakten i Chile
UP i Chile

Borgarmedia: SVD, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-09-05

Terroristnojan

Det är rubriken på en recension i Aftonbladet av Jan Guillous senaste bok. Ira Mallik tycker boken är bra och skriver bl.a.:
I Fienden inom oss är villebrådet den kollaps som rättssamhället lidit sedan kriget mot terrorismen inleddes. Det går inte att ta miste på författarens njutning när han med hjälp av polisintendent Eva Johnsén-Tanguy och alteregoreportern Erik Ponti punkterar svensk terroristnoja, politisk dumhet och rättssystemets haveri.
Nu är väl terroristnoja inget specifikt svenskt. Det verkar var en vanlig åtkomma i Danmark också. När danska säkerhetspolisen PET griper 8 för terrorism visar sig bara två kunna häktas. De andra verkar helt oskyldiga. Och frågan är hur det står till med de återstående två. De kanske planerade ett värdetransportrån och inte ett terroristdåd. Vad vet vi?

Förra gången PET grep terrorister var det 25 stycken på en gång. Då släpptes alla utom en. Och rättegången som just nu äger rum i Odense mot fyra andra bygger helt på en polisinfiltratörs uppgifter. Och hur pålitliga såna är känner vi ju till från 70-talets Sverige då den välkände infiltratören Gunnar Ekberg själv var den ende i Palestinarörelsen som hotade med terroristdåd.

Frågan är om det inte även i Tyskland finns terroristnoja. Eller om vi kan lita mer på den mer terroristvana tyska polisen än på de nordiska klåparna i Säpo och PET.

Och hur är det egentligen med alla påstådda band till Al-Qaida? Finns organisationen överhuvudtaget utanför säkerhetstjänsternas fantasier?

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, en recension av Guillous bok i DN
Bloggat: Esbati
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-09-04

Terrorism

Danmark: 8 gripna, inga döda, inga skadade
Pakistan: 25 döda, 66 skadade

Det är en skillnad. Terrorism slår hårdast i fattiga länder. I själva verket är det där den finns i nån större utsträckning. Här hemma är den minimal, för att inte säga obefintlig. Terrorismen i Pakistan och den som de gripna i Danmark eventuellt skulle ägna sig åt närs av samma sak.

Den får näring och inspiration av inbillade eller verkliga övergrepp från västvärlden mot fattiga länder, ofta muslimska länder. Det är västvärldens ockupation av Afghanistan och Irak, Israels övergrepp mot palestinier som fungerar som bränsle för diverse fundamentalistiska idéer och diverse vansinnesdåd i främst den muslimska världen.

För att verkligen få bukt med fundamentalisters terrorism och på samma gång underlätta livet för miljoner muslimer krävs att västvärlden upphör med krigföringen i Irak och Afghanistan, krävs att stödet till Israel upphör. Sker inte det upphör inte terrorismen utan den kan hela tiden hitta ny näring i nya övergrepp.

Inte heller kan vi egentligen skydda oss. Inte om vi vill bevara ett öppet och demokratiskt samhälle. Inte heller hjälper det inte med en massa nya repressiva lagar som inskränker yttrandefrihet och demokrati samt inkräktar på den personliga integriteten. Precis som övervakning inte kan förhindra brott, kan inte heller extrem övervakning förhindra terrorism. Javisst kan man säkert gripa några, men inte alla. Så övervakning och hårdare samhälle hjälper inte.

Vil vi i väst hjälpa de som är mest utsatta för terrorism, dvs befolkningen i fattiga länder måste vi minska klyftorna i världen, vi måste sluta sälja vapen och ockupera. Sluta tortera och fängsla olagligt. Sluta bomba och störta regeringar som vi just nu inte gillar.

Jag säger vi i väst, men egentligen handlar det om våra regeringar. Det handlar om USA och George Bush, det handlar om Danmark och deras högerregering, det handlar om Sverige och vår borgarregering. Det handlar om det odemokratiska EU. Osv. De måste alla ändra politik.

Borgarmedia: DN1, DN2, DN3
Bloggat: Jinge
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-09-03

Säpo större problem än terrorism

I Sverige finns omkrign 500 000 människor med ett ursprung i länder med en muslimsk majoritetstro. Den största gruppen av dessa är från Bosnien, den näst största är från Iran. Flertalet av de s.k. "muslimerna" i Sverige är inte troende. De är istället flyktingar från muslimskt förtryck eller krig. Ungefär 90 000 beräknas tillhöra någon muslimsk församling (om vi jämför med kristna församlingar i Sverige har enbart Pingströrelsen mer än 90 000 medlemmar).

Flertalet av dessa församlingar är liberala muslimska församlingar och deras ideologi liknar det islamska partiet som styr Turkiet mot att bli en del av Europa. Dvs ett slags muslimska kristdemokrater för att ta de partier som närmast motsvarar det turkiska regeringspartiet i det kristna Europa som exempel.

Jan Guillou skriver om detta i Aftonbladet och påminner om att Säpo bedriver ett krig mot terrorismen utan att det finns nåt hot mot eller i Sverige. Utan att det finns några terrorister. Entt arbetet som hårt drabbar de svenskar som har muslimsk tro eller bakgrund i ett muslimskt land. Guillou kommer också snart med en bok, Fienden inom oss, om vilken Jinge skriver intressant.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati: , , , ,
Borgarmedia: SVT1, SVT2

Etiketter: , ,

2007-08-31

Självmordsbombare värre än karikatyrer?

Svaret på den frågan är oundvilkligen ja. Men Gunnar Hökmarks artikel i Expressen argumenterar dåligt för den självklarheten. Låt mig skriva om några partier av Hökmarks artikel lite och vi får en bättre förståelse för varför självmordbombning och terrorism ökar i Mellanöstern:
I Afghanistan mördas oskyldiga människor bara för att de kommer från ett annat land och en annan religion. I Irak rivs landet sönder och samman när olika länder med religionen som förevändning bombar och lemlästar kvinnor, barn och män utan något annat mål än att döda människor, som ett led i en religiös kamp. På Västbanken och i Gaza ser vi hur terror används som en metod att döda oskyldiga civila bara för att de är palestinier. I USA används religionen som ett motiv för att avrätta människor för att de är oppositionella eller brutit mot religiösa värderingar. I kristendomens namn.

Det största misstaget som vi i Europa skulle kunna göra vore att låta extremisterna ge ansikte åt den kristna världen och framstå som företrädare för kristna världen över.

För den kristna världen borde det inte finnas någon större karikatyr över kristen tro än att den legitimerar hämningslöst dödande av försvarslösa människor, handlande människor eller människor som umgås över en kopp kaffe. Kristendom är en av våra världsreligioner med en historia av både militär erövring och utvecklad civilisation bakom sig. Varför är kristna ledare världen över så tysta om den terror, de bombningar och avrättningar, det hat och den förintelseretorik som präglar extremisterna i den kristna världen. De borde framstå som en långt allvarligare karikatyr över en världsreligion än en konstnär i Jönköping eller Stockholm. Det som i religionens namn sker i Irak, Libanon, Iran och Afghanistan och genom självmordsbombningar och hot om att utplåna ett lands befolkning borde framstå som en långt värre hädelse än det som sker genom att det fria ordet används.
Vi kanske inte heller ska glömma att världens värsta "gerillarörelser" var/är kristna och verkat/verkar i en kristen miljö. Där de kidnappat, lemlästat och våldtagit. Där de använt barnsoldater. Jag tänker på Herrens Befrielsarmé i Uganda, på Taylors trupper i Liberia och på slaktarna i Sierra Leone.

Annars finns det faktiskt avsnitt i Hökmarks inlägg som är hyfsat bra. Det är när han i ett avsnitt gör västvärlden till medskyldiga till tragedin i Mellanöstern. Dock utan att dra de fulla konsekvenserna av detta. Att stödet till Israel måste upphöra. Att trupperna ska dras bort från Irak och Afghanistan. Både USA:s och alla andras inklusive Sveriges.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Technorati: , , ,, , ,
-----------------------------------------------------------------------------
Ulf Bjereld skriver bra om huruvida politiker ljuger, Annica Tiger, Sjölander och Ett hjärta rött skriver om sjukvården.

Etiketter: , , , , ,

2007-08-26

Israeliska terrorister mördar

Terrorister, utsända av den israeliska staten mördar regelbundet palestinier som de sedan uppger är islamister eller terrorister. Även om så skulle vara fallet rättfärdigar inte detta att Israel använder sig av terrorism som ett medel i förtrycket av palestinierna.

Palestinierna som lever på ett område som kontrolleras av en ockupationsmakt har däremot rätt att försvara sig med militära medel. När de dödar israeliska soldater är detta alltså en helt korrekt och legal stridshandling. Vilket inte gäller när av Israel utsända terrorister mördar civila palestinier (eller för den delen när palestinska självmordsbombare dödar civila israeler), eller när israeliska soldater mördar oskyldiga som kanske bara vill skaffa sig ett bättre liv.

Borgarmedia: SVD, DN,
Bloggat: Jinge, Rawia Morra, Ryan Ghadban
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-16

En realistisk fred kan bara uppnås med styrka?

Svenska Dagbladet slår ett slag för en republikansk presidentkandidat. Inte för att jag riktigt förstår vad SVD har för intresse i det. Men det kanske är så att de svenska borgarna vill ha en högerinriktad aggressiv amerikansk president.

Den kandidat man tror kan bli näste republikanske president är Rudy Giuliani, som först blev känd när han var borgmästare i New York.

I ledaren står en del häpnadväckande saker såsom "Amerika är en nation som avskyr krig och älskar fred." och "Terroristernas krig mot USA uppmuntrades av de orealistiska och inkonsekventa handlingar vi vidtog vid terrorattacker förr. En realistisk fred kan bara uppnås med styrka."

Amerika en nation? Sen när då? Menas USA? Sen när älskar då USA fred?
Och uppnås fred med styrka? Sån styrka USA uppvisat i Irak? Fred?

Jag utgår från att SVD stöder Guilianis åsikter då de återges utan minsta kommentar eller kritik. Något som jag finner ganska häpnadväckande. För Guiliani vill föra exakt samma politik som Bush. En politik som leder till sånt här.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN
Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati: , , , , ,
-----------------------------------------------
Läs också Jinge om Palestina, Pierre Gilly om regeringen och Josefin Brink om pigor (förlåt hemservicebranschen)

Etiketter: , ,

2007-08-06

Säpo säger mot sig själva?

Eller? I Svenska Dagbladet idag presneteras en artikel som ger sken av att Säpo varnar för att "Sverige kan bli terroristbas" i världen. Det är det intryck man får av rubriken och det verkar vara syftet med artikeln. Att måla ut Sverige som bas för terrorism. Men vad säger egentligen Säpo? Och stämmer det verkligen att Sverige kan bli en terroristbas?

Säpo:s informationsdirektör Anders Thornberg säger så här enligt tidningen:
–Det finns risk för att Sverige används som bas för rekrytering av terrorister och finansiering och planering av attentat i andra länder.
Säpo säger vad jag ser emot sig själva här. Och syftet med att säga som de gör måste vara att föbereda opinionen i Sverige för förslag som kan tänkas innebära förebyggande arresteringar av människor, utan att man är misstänkt för något brott. Och tidningen syfte är väl att bedriva opinionsarbetet för en hårdare politik på detta område. En försämring av rättsäkerheten alltså.

Enigt artikeln döms också väldigt få terrormisstänkta. Men det är ju självklart. Folk grips ju utan tillstymmelse till bevis. Utan att några egentliga misstankar faktiskt finns. Och därför släpps de om polisen tvingas redovisa varför gripanden gjorts osv. Massvis med oskyldiga grips och spärras in på obestämd tid runtomkring i världen. Är det ett sånt system som SVD vill ha?

Fast papegojan Magnus Ranstorp tror att de inte blir fällda för att bevisen samlats in hemligt. Han vill väl förmodligen ha hemliga domstolar också, så att bevis inte måste redovisas. Så som det är när någon utvisas från Sverige pga misstankar från Säpo.

Sanningen är nog faktiskt den att Sverige inte kommer att bli nån bas för terrorism. Antalet svenskar dömda för terrorism är väldigt lågt. Antalet misstänkta är också mycket lågt och de flesta är oskyldiga. Och hysterin runt terrorism i dagens Europa nåt extremt överdriven. Terrorismen är inget hot mot oss i Europa.

Borgarmedia: DN
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , ,

Etiketter: , ,

2007-08-05

Sverige är en brottslig nation

Enligt Svenska Helsingforskommittén bryter Sverige mot internationella konventioner när Säpo klassar allt fler människor som säkerhetsrisker och sen utvisar dem till diverse oroshärdar i världen. Främst är det människor från Mellanöstern som drabbas. Den slutna processen och att det krävs väldigt lite för att Säpo ska klassa någon som en säkerhetsrisk leder till en omfattande osäkerhet och rena övergrepp mot människor. Ett typexempel på hur vedervärdigt det hela fungerar är fallet med Hassan Asad i Göteborg.

Säpo kan i princip anklaga vilken människa som helst för terrorism utan att denne får se vad det är Säpo anser vara bevisen för detta. Det är omöjligt att driva en process när man inte vet vad man är anklagad för. Rättssäkerheten är noll. Så här ska det naturligtvis inte vara i ett land som vill aklal sig demokratiskt. Även den här typen av rättsfall måste hanteras på ett sådant sätt att den anklagade kan försvara sig på ett vettigt sätt. Säpos arbetsmetoder måste förändras.

Läs mer om Hassan Asad: Protest mot utvisning, Utvisa inte Hassan Asad, Kafka i Göteborg
Borgarmedia: DN, GP
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , ,
------------------------------------------------------------------------------
Esbati, Pelaseyed och Jinge om Sverige som krigsbrottsling

Etiketter: , ,

2007-07-26

Svenska Dagbladet trampar över

ledarplats säger SVD precis samma som fascisterna i Demokratisk Allians (DA) sa på 70-talet. För det som uttrycks i SVD:s ledare är samma sak, bara i lite finare ordalag. Så här kunde det låta då.
"Bomba araberna till stenåldern" (på 70-talet var det visserligen "gulingarna", istället för araberna eller muslimerna, med syftning på kriget i Vietnam).
"Asfaltera hela skiten"
osv
Och även nu (om vi översätter SVD:s fikonspråk)

Ledaren visar upp sitt koloniala förakt på allra tydligaste sätt. Den är ett uttryck för just precis det som Håkan Blomqvist beskrivit i sitt utmärkta inlägg, Klappa muslimerna på huvudet?

För SVD tycks det inte spela någon roll att terrordåden efter 2001 varit många fler än innan. Det spelar ingen roll att befolkningarna i Libanon, Palestina, Irak och Afghanistan drabbats hårdare av våld och terror än tidigare. Att miljontals tvingats på flykt. "Det är ju bara muslimer som drabbats" är vad tidningen faktiskt uttrycker. Sånt människoförakt. Sån arrogans. Sånt översitteri.

När det gäller den citerade opinionsundersökningen vet vi ju sen länge att opinionsundersökningar tenderar att ge de svar som de frågande vill ha. Å andra sidan är det kanske inte så underligt att befolkningen i Libanon och Irak i mindre utsträckning stöder terrordåd nu. Det är ju faktiskt de som blir utsatta för terrordåd. Inte vi västerlänningar.

Ledaren i SVD bortser från det och därför är den bara ytterligare ett islamofobiskt, människoföraktande och kolonialistiskt övergrepp och övertramp.

Läs också: Borgare och terrorism, Mellanöstern, Religion
Bloggat: Esbati, Jinge, Guero

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

2007-07-19

Säpo om terrorism

När personer från Säpo för ovanlighetens skull uttalar sig om terrorism blir det uttalande som går väl i linje med det jag själv skrivit om terrorismen i världen. Och man förkastar totalt alla s.k. experter vars åsikter okritiskt förmedlas i borgarmedia.

Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det faktum att jag och Säpo har liknande uppfattningar kring terrorism. Det känns onekligen lite skumt. Men det visar kanske på ett visst sinne för sunt förnuft från min sida (och från Säpos). Mina erfarenheter av Säpo är ju mycket blandade.

Dels är deras periodvisa övervakning av mig ibland uppseeendeväckande klantig (och varför ska de alls övervaka mig eller hindra mig från att få vissa jobb), dels skötte de sig bra under Göteborg 2001. Då var nämligen Säpo i konflikt med polisledningen i Göteborg. Säpos hotbildsbedömningar överensstämde mycket väl med de hotbilder som vi från olika demonstrationsledningar kunde se. På de två skolor som polisen stormade under Göteborg 2001 gjorde Säpo samma bedömning som oss aktivister, att det inte fanns någon/några allvarliga säkerhetsrisker.

Det senare får mig att tro att Säpo, bättre än den svenska militären (MUST/KSI) och amerikanska säkerhetstjänster, kan bedöma risker och hot i Sverige. Därför anser jag att Säpos artikel i DN kan tas på allvar och att den är betydligt bättre som underlag för att bedöma risker för terrorism i Sverige och terrorismens orsaker än vad puckade uttalanden från diverse "experter" är.

Speciellt intressant är ju när de två debattörerna från Säpo skriver:
Det framstår dock som närmast världsfrånvänt att påstå att dagens terroristhot - som ju inte bara drabbar Europa eller väst utan i stor utsträckning är ett säkerhetsproblem också i delar av Mellanöstern, Asien och Afrika - inte skulle ha med utrikespolitik eller med vissa västländers krigföring eller engagemang i muslimska länder att göra. I dagens globaliserade värld är det ett obestridligt faktum att händelser och processer som äger rum långt från vårt eget land påverkar också situationen här hemma. Att det finns en utbredd vrede mot väst i många muslimska länder, och att denna vrede utgör grogrund för tolerans eller till och med stöd för terrorism riktad mot väst eller mot regimer som uppfattas som korrumperade av väst, måste betraktas som ett faktum.

Situationen i Irak är i dag den enskilt största drivkraften bakom radikalisering av unga muslimer i Europa, för detta finns gott om belägg. Bombfynden i London visar att det de facto fortfarande finns ett hot från jihadorienterade terrorister riktat mot Europa, och att detta hot särskilt riktas mot vissa länder, t ex Storbritannien. Det brittiska engagemanget i Irak är en av de faktorer som påverkar den hotbild som landet har att hantera på hemmaplan. Det måste understrykas att denna hotbild är långtifrån Sveriges. På samma sätt spelar konflikten mellan palestinier och Israel en viktig roll för många muslimers förståelse för och uppfattning om väst. Att avfärda denna konflikts betydelse bidrar knappast till att öka förståelsen för den dynamik som skapar dagens säkerhetspolitiska verklighet, inklusive hotet om terrorism.
Ockupationen av Irak är det största problemet alltså. Den viktigaste orsaken till terrorism, med situationen i Palestina som en annan viktig faktor. Precis det som vi från vänstern länge hävdat och som förnekats av mängder med borgerliga liberala debattörer.

Borgarmedia: DN1, DN2
Bloggat: Jinge
Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , ,

2007-07-13

Har Bush verkligen alla hjärnceller på rätt plats?

Ja, man kan ju undra. När han säger att USA kan vinna kriget i Irak. Vad tänker karln? Eller vad tänker karln med? Det finns bara ett sätt för USA att vinna kriget i Irak. Att utrota och köra bort hela Iraks befolkning. Jag tvivlar på att USA vill göra det. Alltså, de kan inte vinna kriget i Irak. De har redan förlorat det i själva verket. De största förlorarna på kriget är dock inte USA, utan civilbefolkningen i Irak. De har visserligen blivit av med en diktator, men istället fått ett land där det inte går att leva ett normalt liv.

Hittills är USA och Bush förlorare på fler än ett sätt. Förutom misslyckandet på plats så ökar ju också terrorismen i världen som en följd av USA:s invasioner i Afghanistan och Irak. Tvärtemot vad man hävdade och hävdar för att motivera invasionerna och ockupationerna av de två länderna. Al-Qaida (om det finns något sånt) är i själva verket starkare nu än innan USA:s invasioner och ockupationer. Detta enligt CIA.

Den amerikanska kongressen verkar heller inte speciellt imponerad av Bush Irak-politik och har gått emot denne och krävt att reträtt ska inledas i höst.

Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati: , , , ,

Etiketter: , , ,

2007-07-12

Övervakning förhindrar inga brott

Eller rättare sagt, det förhindrar inga grövre brott. Möjligtvis, möjligtvis kan det hjälpa till att få fast brottslingarna efteråt. Men inte ens det är vetenskapligt belagt. Det enda som man vet är att mindre brott som exempelvis klotter minskar genom övervakning. Därför är Ilmar Reepalus och Torkil Strandbergs förslag om mer övervakning ett slag i luften. Effekterna av fler övervakningskameror motiverar inte de inskränkningar i den personliga integriteten som det skulle innebära.

I Storbritannien har man övervakningskameror överallt. Brottsligheten där är högre än i Sverige och man lyckas inte förhindra terrordåd eller försök till terrordåd genom övervakningskameror. Att öka antalet övervakningskameror är alltså en meningslös åtgärd med allvarliga integritetskränkande effekter. Därför ska vi inte ha fler kameror som kan se allt vad vi gör. I fall där man gripit och fällt terrorister för planering av dåd, har kameror spelta i stort sett ingen roll, se SVD och DN.

Ilmar Reepalu uppreppar i artikeln samma falska argument som man hör överallt i media. Att brottsligheten ökar. Som jag sagt tidigare: Brottsligheten ökar inte. Statistiken är antalet anmälda brott och ökningen av dessa beror på ökad anmälningsbenägenhet, ändrad lagstiftning, falska anmälningar och ändrade arbetsmetoder hos polisen. Argumenten för ökad bevakning är alltså totalt felaktiga genom att de grundas på felaktiga premisser.

Att det finns ett brett folkligt stöd behöver inte vara ett argument, men kan naturligtvis vara det. Men inte i detta fall. Detta eftersom det folkliga stödet grundar sig på samma felaktiga premisser som Reepalu drar upp i sin artikel. Det är dessa felaktiga uppfattningar om en ökad brottslighet som behöver bekämpas. Inte en icke-existerande ökning av brottsligheten. Och det är dags att politiker och journalister lär sig tolka statistik.

Borgarmedia: DN
Läs också: Ingen ökning av knivbrott
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-07-06

Javisst ska vi värna vissa värden

Vi ska värna trygghet, anställningstrygghet och trygghet på andra sätt. Alla barn ska ha rätt till en skola av god kvalitet. Alla människor ska kunna arbeta. Bra daghem ska vi värna om. Bra för alla. Vi ska värna om solidaritet och gemenskap. Alla människors lika rättigheter. Mer demokrati som omfattar alla samhällets områden, även ekonomin och storföretagen. Värna om religionsfriheten - vilket kräver ett sekulärt samhälle. Värna om yttrandefriheten. Jämställdheten. Jämlikheten. Vi ska värna om välfärden. En välfärd för alla, inte bara för de rika. Det finns många värden att värna om. Liberalerna hjälper oss inte med detta.

Därför säger vi nej till liberalerna. De talar med kluven tunga eller ljuger rakt upp och ner.
Därför ska vi säga nej till privatskolor och privatdaghem. Det ökar segregationen, utanförskapet och otryggheten.
Därför säger vi nej till försämringar av arbetsrätten. Det ökar otryggheten, slår mot solidaritet och gemenskap.
Därför ska vi säga nej till arbetarfientliga rasistpartier. Framgångar för såna partier motverkar trygghet, solidaritet och gemenskap.
Därför säger vi nej till borgarregeringens bostadspolitik. Den ökar ojämlikheten, utanförskapet och segregationen.
Därför säger vi nej till försämringar i a-kassan. Det leder till ökad utslagning och segregation
Därför säger vi nej till borgarnas övervakningspolitik i namn av "kamp mot terrorn"
Därför säger vi nej till regeringens sjukvårdspolitik. Den försämrar för vanligt folk och skapar ojämlikhet.
Därför säger vi nej till den ruttna flyktingpolitiken. Den skapar otrygghet och utanförskap.

Liberalerna och borgarna är bara ute för att skapa en grundotrygghet bland arbetare och fattiga. De vill bara värna om "värdet" i att rika har det bra. Att de som redan har ska ha mer. Att borgarklassen ska gynnas. Det är de "värden" som liberalerna och borgarregeringen vill värna om.

Mer i borgarmedia: SVD, DN, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

2007-07-04

Mer perspektiv på terrorism

Grotthögern som Esbati kallar dem, har svårt att skilja på person, organisation, politisk riktning och mycket annat i den verkliga världen. I deras egen värld är det enkelt. Det finns dom själva och en massa andra. De andra är ondskefulla och har fel. I allt. Antingen är de islamister med mål att mörda alla västerlänningar, eller så är de korkade vänsterextremister som urskuldar islamister och därför kommer att bli mördade själva. Själva är de ofelbara och har rätt i allt.

Fast de har uppenbart ingen humor och eventuellt en viss brist på förstånd misstänker jag. Svårt att tolka fakta och dra slutsatser har de helt klart.

Ali Esbati är på inget sätt hela vänstern. Han försvarar inte terrorism eller islamism. Hela vänstern har aldrig stött Sovjetkommunismen. Esbatis parti gjorde det en gång i tiden. Men som sagt, varken Ali eller hans parti är hela vänstern. Och vad som gjordes en gång måste väl vara utan betydelse nu. Sovjetkommunismen är ju tack och lov död. Om vi inte kan gå vidare måste vi ju konstatera att borgarna har större problem. De var väldigt länge positiva till Hitlers regim. Skulle det göra dem till nazister idag? Till diktaturkramare? Naturligvis inte. Samma resonemang måste ju gälla fär vänsterpartiet.

Nej, grotthögern visar ånyo sin brist på kunskap om vänstern. Sin brist på analysförmåga och sin brist på proportioner. Lite statistik:

Antal dödade i trafiken 1998 - 2007 (t.o.m maj 2007): 4871 (Källa: NTF)
Antal mördade de senaste 10 åren: 1000 (Källa: BRÅ)
Antal dödade i arbetsplatsolyckor 1997-2006: 504 (Källa: Arbetsmiljöverket)
Antal dödade i terroristdåd de senaste 10 åren: 0

Statistiken gäller Sverige, men jag är säker på att proportionerna är de samma i resten av Europa. Basala fakta. Men jag tvivlar på att grotthögern kan ta in detta. Vad är det vi borde lägga krutet på egentligen om vi vill rädda människor? Terroristbekämpning? Tror inte det.

Läs också: Borgare och terrorism, Frihetens verkliga fiender, Därför är USA det största hotet och problemet, Lite perspektiv på terrorism
Lektion om vänsterextremism för okunniga och om extremism
Bloggat: Esbati, Opassande,
Borgarmedia: SVD, EX,
Grotthögern: Johan Ingerö, Lilla Torg Liberalerna
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,

Borgare och terrorism

Svenska Dagbladet försöker förklara hur terrorism fungerar.

Deras förklaring bygger på att man påstår att tre saker är myter. Det som skulle vara myter är följande:

1. Terrorismens huvudorsak är fattigdom och förtryck.
2. Kriget mot terrorismen är verkningslöst.
3. Islam har inget med terrorismen att göra.

Låt oss granska deras argument för att detta skulle vara myter. Det första är enligt SVD en myt därför att det är rika och välutbildade som begår terrordåden. Istället är det en ideologisk fråga. Det finns fler fel med detta resonemang. Men också ett rätt. Det är en ideologisk fråga. Fattigdom och förtryck skapar underlag för en ideologi som förskönar och rättfärdigar terrordåd. Därför kan även rika, som blir anhängare av denna ideologi, begå terrorhandlingar. Dessutom begås inte majoriteten av terrordåd av rika eller medelklassmänniskor. Majoriteten terrordåd äger rum i Mellanöstern, främst i Irak. Dessa begås säkerligen av i huvudsak förtryckta och fattiga. Att ta läkarna som gripits för de senaste totalt misslyckade försöken till terrordåd som typexempel på terrorism och som utgångspunkt för resonemanget är alltså totalt fel och SVD hamnar därför också fel i sitt resonemang.

Den andra myten enligt SVD är att kampen mot terrorism lönat sig då terrordåden blivit svårare att genomföra i Europa. Snacka om enögdhet. Antalet terroristdåd i världen har ökat på grund av "kriget mot terrorn". Inte minskat. Min slutsats är att kampen mot terrorismen misslyckats kapitalt. För det är väl inte bara europeer och amerikaner som räknas som människor och offer? Något som tycks vara SVD:s utgångspunkt i känd gammal unken kolonial och rasistisk stil.

Den tredje myten som SVD hävdar finns är ett påfund i SVD:s ledarskribents underliga hjärnvindlingar. Jag vet ingen som påstår nåt sånt. Det som jag och många andra säger är att terrorism inte är inbyggt i islam. Att det är en extrem tolkning av islam som får sådana konsekvenser. En tolkning av islam som västvärlden bidragit till genom sitt stöd till Israel, genom sitt kolonialism och förtryck mot människor av arabiskt ursprung. Det är också stöd från västvärlden som delvis byggt upp de fundamentalistiska rörelserna, exempelvis Al-Qaida, Talibanerna och Hamas. Ett stöd som skapades för att destabilisera vänsterkrafter och andra stormakters (Sovjet) ockupationsaktiviteter. Sen har västvärldens projekt vänt sina vapen mot de som hjälpt till att skapa dem.

SVD:s argument för att de tre sakerna skulle vara myter är mycket svaga och osanna. En av de s.k. myterna är ett rent påhitt utan verklighetsförankring. Så kan det går när man sitter på en instängd ledarredaktion utan verklighetskontakt.

Och för att slippa en del mindre intelligenta kommentarer: Jag tar avstånd från terrorism. Det är ingen politisk metod som jag stöder. Men jag tar också avstånd från västvärldens krigföring i och ockupation av Irak och Afghanistan. Även från Israels ockupation av palestinskt territorium tar jag avstånd liksom från västvärldens stöd till Israel. Jag tar också avstånd från borgerliga tidningars och västvärldspolitikers försök att utmåla islam som blodtörstigare än andra religioner. För det är helt enkelt inte sant. Och slutligen tar jag avstånd från alla religioner. Ty de är vidskepelse. Men det är okej för mig om andra inte tycker så (om religion alltså).

Mer i borgarmedia: SVD, DN1, DN2, DN3, GP
Bloggat: Esbati
Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati: , , , , , ,

Etiketter: , , , , , ,

2007-07-03

Frihetens verkliga fiender

Det här är frihetens verkliga fiender: USA, EU, USA, Borgarregeringen och Borgarpartierna, Borgarregeringen och borgarpartierna, Borgarregeringen, USA, Tony Blair, EU, Borgarregeringens övervakningssamhälle.

Så där kan jag fortsätta. Det verkliga problemet för världens fattiga, för världen arbetare är att de rika, borgarklassen, kapitalisterna vill försämra/försämrar levnadsvillkoren för arbetare och fattiga. Det inskränker friheten rejält för fattiga och arbetare.

Terrorism är i det sammanhanget ett mycket litet problem för människor i väst. Trafikolyckor dödar fler människor varje år i Sverige än vad som dör på grund av terrorism i hela Europa. Arbetsplatsolyckor orsakar många fler döda i västvärlden än terrorism. Om vi satsade samma resurser på att bekämpa trafikdöden och arbetsplatsdöden som vi satsar på att bekämpa terrorismen skulle vi rädda betydligt fler människoliv.

De enda länder där terrorism utgör en verklig fara är de länder där USA har startat krig. Irak och Afghanistan. Så förutom USA:s egen krigföring är vanligt folk i de länderna (främst i Irak) också hårt utsatta för terrordåd. Något som också är ett resultat av USA:s invasion, ockupation och krigföring.

Borgarmedia: EX, DN1, DN2, SVD1, SVD2, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati: , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

2007-07-01

Lite perspektiv på terrorism

Nu när Storbritannien tycks upprört över några av dem mest misslyckade och klantiga terrordåden nånsin kanske det kan vara lite bra med eftertanke och fundera över terrorismen i Europa som ju inte alls är tillnärmelsevis lika omfattande som på 70- och 80-talen. Dessutom tycker jag man ska fundera på olika säkerhetstjänsters eventuella inblandning med tanke på CIA:s planer att mörda Castro. Ett terroristdåd. Att säkerhetstjänster och underrättelsetjänster finansierar terroriströrelser är ju ett välkänt faktum, exempelvis CIA:s stöd till Talibanerna för att kämpa mot Sovjet i Afghanistan. Direkt inblandning förekommer också, exempelvis vid Europas fjärde värsta terrordåd (exkl det gamla Sovjet-området) i modern tid, sprängningen av järnvägsstationen i Bologna.

Två av de värsta terrordåden i modern tid i Europa tycks de flesta anse att en stat gjort sig skyldig till. Så även här har underättelse- och säkerhetstjänster varit inblandade. Det gäller bombningen av två flygplan i slutet av 80-talet, dels PanAm Flight 103 som störtade i Lockerbie, dels UTA Flight UT 772. Det senare störtade visserligen i Afrika men var på väg till Frankrike så jag tar med det bland europeiska terrordåd. Det finns fler av samma karaktär, med både europeiska och länder utanför Europa inblandade.

De värsta terrordåden i modern tid i Europa är:

Lockerbie, 1988, 270 döda, inblandning från Libyens säkerhetstjänst
Madrid, 2004, 191 döda, troligen islamister, men förmodligen inte Al-Qaida
UTA Flight UT-772, 1989, 170 döda, inblandning från Libyens säkerhetstjänst
Bologna, 1980, 85 döda, inblandning från Italiensk säkerhetstjänst, fascister.
Egypt Air Flight 648, 1985, 60 döda, troligen Abu Nidal
London, 2005, 56 döda, islamister, trol. Al-Qaida-koppling
Swissair Flight 330, 1970, 38 döda, PFLP
UVF Bombings in Dublin and Monaghan, 1974, 35 döda, UVF (fascister)
Omagh Bombing, 1998, 29 döda, Real IRA (utbrytning ur IRA, vänsternationalister)
JAT Flight 364, 1972, 27 döda, Ustasja (fascister)

Noterbart är att de mest kända europeiska terroristorganisationerna, RAF, ETA och IRA inte står bakom ett enda av de tio värsta terrordåden. I minst tre är olika länders säkerhetstjänster inblandade. Det kan var fallet även i UVF-bombningen 1974. Två attentat har vänsterkopplingar, Swissair 1970 och Omagh 1998, tre har kopplingar till extremhöger och två till islamister (Libyen kan inte räknas dit, den libyska formen av islam är totalt motsatt fundamentalismen hos Al-Qaida etc.). Vart Abu Nidal ska räknas vet jag inte riktigt.

Terrorismen i Europa var betydligt värre på 70- och 80-talen. Många fler bombdåd, mord etc. Men oftast inte så många dödade (det dog ju faktiskt ingen i Sbr nu heller). IRA brukade exempelvis varna innan så att civilpersoner kunde komma undan. Säkerhets- och underrättelsetjänster är ibland inblandade, direkt eller indirekt. Detta avslöjas oftast genom att de saboterar utredningarna efteråt. Det har förekommit fall där bevis fabricerats och oskyldiga dömts till långa fängelsestraff.

Borgarmedia om CIA: SVD1, SVD2, DN1, EX1, EX2, EX3, DN2
Borgarmedia om bomberna i Storbritannien: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4, AB, EX1, EX2
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,

2007-06-27

Det finns många underättelsetjänster

CIA (Central Intelligence Agency) öppnar hemliga arkiv och visar upp en del av sin smutsiga byk. Det är intressant. Framförallt ur historiskt perpektiv. Men också för tolkningen av vår nutid. För att få en bild av vad amerikanska underättelse- och säkerhetstjänster kan tänkas göra. Men det är kanske ingen tillfällighet att det är just CIA som släpper till arkiv. CIA är inte längre den amerikanske underrättelsetjänst som ställer till med mest jävelskap i världen. Den rollen har övertagits av DIA (Defence Intelligence Agency).

I USA är det i princip så att varje federalt departement har sin egen underrättelse- och säkerhetstjänst. Finansdepartementet (fram till 2003) och sen dess nationella säkerhetsdepartementet har Secret Service, med ansvar för presidentens personliga säkerhet i första hand, det s.k. närskyddet, dvs livvaktsverksamhet. Men också vakter på ambassader etc är från Secret Service. Fjärrskyddet, mot terrorister, bombningar etc har försvarsdepartementets (Pentagon) DIA ansvar för. Försvarsdepartmentet har flera andra säkerhets- och underättelsetjänster vid sidan av DIA, som NSA (National Security Agency) och de enheter som tillhör varje truppslag (marinen, armén etc), CIA är en myndighet oberoende av något departement och har därför en friare roll.

1973 hade den samlade amerikanska säkerhetstjänsten 50 000 anställda (oräknat Secret Service) . CIA fick 36% av de samlade anslagen och NSA 27%. Totalt hade CIA då omkring 9000 anställda. (Källa: Peter Bratt, IB och hoten mot vår säkerhet, 1973). Idag (2005) har CIA 19 000 anställda medan de militära underrättelsetjänsterna totalt har 50 000 anställda och en budget på 22 miljarder dollar, varav DIA 1 miljard. CIA:s budget är 3 miljarder. (Källa: Hans Abrahamsson, En delad värld, 2006)

I stort sett är de flesta länders underättelse- och säkerhetstjänst uppbyggd på motsvarande sätt. Fast inte lika många olika tjänster, byråer och organisationer. Några exempel:

Sverige - vi har ingen civil underättelsetjänst motsvarande CIA, men flera militära, MUST, en motsvarighet till NSA - FRA och så har varje truppslag sin egen. En polisiär - SÄPO som motsvarar både FBI och Secret Service.
Israel har Mossad som motsvarar CIA, Shin Beth som motsvarar FBI samt Modiin, motsvarande DIA.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN
Bloggar: Jinge, Det Progressiva USA, Jan Kallberg
Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Technorati: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

2007-05-28

Gaza - ett utomhusfängelse

Rapporteringen från Palestina gör mig ibland så uppgiven. Det känns som om hela världen övergivit ett helt folk. Palestinierna måste känna sig precis som judarna gjorde under andra världskriget, helt utlämnade och helt övergivna. Ingen som går in till deras försvar. Jo, förstås, vissa islamistiska grupper gör det. Och därför får dessa grupper stöd bland palestinier. Det är knappast något att bli förvånad över, knappast något att bli upprörd över. Det är snarare en naturlig reaktion när man är i det läge som palestinierna är. Övergivna av världens länder, av världens makthavare.

Under tiden bombar Israel fängelset Gaza (eller ska vi säga koncentrationslägret), mördar folk till höger och till vänster. Palestinierna har ytterst små möjligheter att försvara sig och försöker göra det bästa de kan. Skjuta iväg raketer mot ockupationsmakten. Vilket knappast påverkar ockupationsmakten alls. I Aftonbladet skriver John Pilger att det hela ofta beskrivs som ett krig, men det är inget krig, det är övergrepp från en ockupationsmakt som vill utplåna Palestina, från en ockupationsmakt som bryter mot FN-resolutioner utan att världen ingriper. Från en ockupationsmakt som bygger en mur. En ny "Berlinmur", fast i en annan del av världen. En mur som stänger folk inne och isolerar dem. En mur som skapar ännu fler fängelser för palestinierna. Nu på Västbanken.

När de instängda och bombade palestinierna försöker försvara sig så säger ockupationsmaktens premiärminister Ehud Olmert ""Det kommer inte att finnas några begränsningar. Ingen är immun." Helt öppet säger han alltså att även civila ska bombas och dödas. Civila som är instängda i ett utomhusfängelse som de inte kan lämna. Ett område där de är helt beroende av den omgivande ockupationsmakten.

Källor: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, Aftonbladet1, Aftonbladet2, Aftonbladet3, Jinge, Esbati

Läs mer artiklar om Israel, Palestina, Irak, Libanon och resten av Mellanöstern i denna samling av artiklar. Med författare som Gilbert Achcar,
Farooq Sulehria, Charles Post, Lars Henriksson, Peter Mertens, James Petras, Håkan Blomqvist, Tony Cliff, Tariq Ali, Jörgen Hassler, Göte Kildén med flera

Andra bloggar om: , , ,

För att slippa en del korkade kommentarer så länkar jag också till följande artiklar om antisemitism. Och nej, jag anser inte att Israel går att likställa med Nazi-Tyskland.

Antisemitism och sionism - i vänsterperspektiv
Antisemitismen och vänstern

Etiketter: , , ,

2007-05-27

Etiopien, Somalia och svenska fångar

De svenskar som suttit fängslade i Etiopien har utsatts för tortyr och förhördes av amerikanska säkerhetsagenter i ett etiopiskt militärfängelse. Tre månader satt de fängslade och regeringen Reinfeldt tyck inte ha gjort mycket för att hjälpa dem. Något som kritiseras både av dfe tidigare fångarna och riksdagsmän i Sverige. Hela fängslandet inklusive transporten från Kenya, där de gripits efter flykten från det krigsdrabbade Somalia, till fängelset i Etiopien är ett brott mot internationell rätt menar många kritiker. Tortyren somde fångna utsatt för är naturligvis också ett oacceptabelt övregrepp mot de mänskliga rättigheterna.

De blev främst förhörda om förhållanden i Sverige och förhörsledarna från USA tycktes veta det mesta om deras i liv i Sverige. Uppenbarligen har någon svensk säkerhetstjänst bevakat dem och kartlagt deras liv, eller så har någon utländsk dito gjort det.

Enligt media i Sverige har SÄPO träffat fångarna på plats i Etiopien. Men för mig verkar det mycket underligt. Normalt arbetar ju inte SÄPO i andra länder. Däremot arbetar Sveriges andra säkerhetstjänst MUST i andra länder. På varje ambassad ( i alla på alla viktigare) har de personal.

Hemma i Sverige är det SÄPO som sysslar med övervaknign av eventuella terrorister och med kontraspionage. Militären har tidigare varit förbjuden att göra detta, men gjorde det ofta ändå, något som IB-affären visade. Idag får emellertid militären ha verksamhet inom Sverige och för mig verkar det mera som om det är KSI (kontoret för särskild inhämtning) som varit i farten, snarare än SÄPO. KSI är vad IB (Informationsbyrån) heter idag. Det är också MUST som har kontakterna med säkerhetstjänster i andra länder, inte SÄPO. MUST har sålunda kontakter med DIA (Defence Intelligence Agency) i USA och andra liknande organisationer.

Det kan ju också vara så att olika säkerhets- och underättesletjänster motverkat varandra i det hela. Helt kalrt är emellertid att övergreppen mot svenskarna har begåtts pga de upphetsade tongångar som råder i det s.k. "kriget mot terrorn". Ett "krig" och en attityd som har lett till alltfler övergrepp mot oskyldiga runtn hela världen. Ett "korståg" från USA och deras allierade mot allt avvikande, misstänkt och udda.

Källor:
Hans Abrahamsson, En delad värld, 2006, Piratförlaget
Peter Bratt, IB och hotet mot vår säkerhet 1973, Gidlunds
IB-affären, Folket i Bild/Kulturfront, 1973
Säkerhetstjänstkommissionens rapport om IB, del1
Säkerhetstjänstkommissionens rapport om IB, del2
Säkerhetstjänstkommissionens rapport om IB, del3
SVT1, SVT2, SVD

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

Tyngre vapen till polisen är fel väg

Sen 1970-talet har det skett en upprustning av polisen i Sverige. Man har fått tyngre vapen, blivit mer militariserad osv. Detta är ingen bra utveckling. Den leder till ett hårdare samhälle med mer övervakning och en hårdare repression mot alla möjliga grupper av människor.

Piketen inrättades 1979 för att skapa en grupp som kund hantera den grövre typen av brottslighet. I praktiken har pikten istället ofta använts för att hantera demonstrationer och helt andra saker än grov brottslighet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket grov brottslighet i Sverige för att piketen ska ha full sysselsättning. Därför måste den användas i syften som de inte primärt är tränade för. Resultatet kunde vi se i Göteborg år 2001.

Strax efter att piketen skapades så skapades också den speciella svenska anti-terroriststyrkan, ONI eller Nationella Insatsstyrkan. Det fanns emellertid ingen terrorism i Sverige så man var tvungen att hitta nya arbetsuppgifter för den. Riksdagen (alla partier inklusive V och MP var överens) tog detta beslut och Nationella insatsstyrkan blev en slags tyngre beväpnad piketstyrka och används nu i huvudsak mot vanlig brottslighet.

Nu är det dags igen. Nu ska piketen få tyngre vapen, precis som när hela polisen fick ny ammunition häromåret. Ammunition som skapar stora utgångshål och därför lättare dödar. Hade polisen haft sådana kulor år 2001 i Göteborg hade minst en demonstrant dödats. Ytterligare två hade blivit av med benen. En av dem kanske hade dött. Den typen av ammunition innebär som jag ser det absolut ingen förbättring, utan bara att det blivit farligare för alla svenskar. Detsamma gäller om piketen skulle få ännu kraftfullare vapen.

Har då polisen allt tyngre beväpning sen 1970-talet minskat brottsligheten. Nej, inte alls. Brottsligheten har enligt officiell statistik legat stilla. Ingen minskning altså. Detta beror på att flertalet brott överhuvudtaget inte kan bekämpas med vapen. Det krävs snarare socialpolitik, förebyggande insatser och liknande för att få ner brottsligheten. Det är sådant som polisens och samhällets resurser borde satsas på. Inte på tyngre vapen och farligare ammunition.

I andra jämförbara länder som exempelvis Danmark finns ingen speciellt piketstyrka. Brottsligheten är inte markant grövre eller större där. Så istället kanske vi skulle lägga ner både piketen och Nationella insatsstyrkan. Det tror jag vore bättre för säkerheten i Sverige.

Källor: SVD.

Läs mer: Hur mycket frihet måste vi offra för att vara trygga?, I ensamheten växer rädslan.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-05-14

Finns det en Hizbollah-vänster?

I DN presenterade Ulf Bjereld häromdan en undersökning från SOM-institutet om svenskars attityder gentemot de olika parter som är verksamma i Mellanöstern. Däribland staterna Israel, Palestina och USA, rörelserna Hamas, och Hizbollah. Undersökningen visade klart att svenskarna inte har förtroende för nån aktör i konflikten. Inte ens den svenska vänstern eller högern har nåt förtroende för någon part.

Bjereld tar också upp den debatt som varit tidigare om att det finns en svensk vänster som stöder Hizbollah, exempelvis Rasmus Fleischer som i en artikel i Expressen myntade uttrycket "Hizbollah-vänstern". En debattartikel som för övrigt är full av en otrolig massa dumheter om den svenska vänstern. Senare nyanserade Fleischer sin kritik. I en annan artikel försvarar den av Rasmus Fleischer utpekade Andreas Malm sin syn på Hizbollah och stöd till motståndet i Libanon. Nu har Fleischer återigen kommenterat frågan på sin blogg, en reaktion på Ulf Bjerelds artikel.

Hur ligger det egentligen till med vänsterns Hizbollahstöd? Det finns som jag ser det inget stöd för något påstående om att det skulle finnas ett stöd för Hizbollahs politik och syften inom den svenska vänstern. Det finn en och annan debattör som vill gå så långt att de hyllar Hizbollahs raketattacker, men inte längre. De flesta som kommenterat denna fråga inom den svenska vänstern anser att Hizbollah har rätt att göra motstånd mot Israels regelbundet återkommande angrepp på Libanon. I sådant motstånd kan naturligtvis ingå att skjuta raketer mot Israel. Dock motsätter sig de flesta i vänstern att man som primärt mål för bombningar väljer civila mål. Men Hizbollah var inte ensamma att göra det vid förra årets israeliska angrepp på Libanon. Även Israel gjorde sig skyldig till samma sak. Fördömanden av Israels agerande i borgerlig media var inte tillnärmelsevis lika stark som fördömanden av Hizbollahs raketer.

Som jag ser det har Rasmus Fleischer alltså fel när han påstår att det finns en Hizbollah-vänster, det finns ingen vänster som stöder deras politik och syften. Att det finns enskilda debattörer som verkar Pro-Hizbollah gör ingen Hizbollah-vänster. Ulf Bjereld har fel när han tar undersökningen sonm intäkt för att Fleicher är ute och cyklar. Det är som att jämföra äpplen och päron. Fleischer pratar om aktivister i vänstern och Bjereld om en allmän vänsteropinion. Inte riktigt samma sak.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Intressant.se

Etiketter: , , , , , ,

Israel använder terroristmetoder

Staten Israel tillkännager helt öppet att man tänker använda terroristmetoder. Individuellt våld mot enskilda personer med hjälp av enskilda mördare. Svenska tidningar som DN, SVD och GP rapportera helt okritiskt om det hela. men tänk hur det hade låtit i de aktuella tidningarna om Palestina hade tillkännagivit att man hade mördarkommandon beredda att utföra riktade mord mot israeliska krigsförbrytare. Tror ni att de borgerliga svenska tidningarna had nöjt sig med att neutralt rapportera det hela?

Esbati gör en kort och kärnfull kommentar, Jinge kommenterar hela Palestinafrågan.


Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , , ,

2007-05-09

USA skyddar terrorist!

Den i Venezuela för terrorism dömde Luis Posada Carriles har av USA frigivits. Detta trots att Venezuela och Cuba begärt honom utlämnad.

USA utlämnar honom inte då han arbetat för CIA. Men sett från min horisont är det en otrolig dubbelmoral. Terrorister som USA gillar (eller till och med haft som anställda) går alltså fria. Naturligtvis borde han utvisas. Lämpligtvis till Venezuela där han ju faktiskt satt i fängelse för en flygplanssprängning.

Läs mer, Åtal nedlagt mot Castro-motståndare, Chávez hävdar att Bush skyddar "alla terroristers fader", Hungerstrejkar för kubanerna, De "fem fick avslag på resning.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,

2006-09-11

11 september - 5 år sen terrordådet i New York

Jag minns det väl, min ena dotter som bor i New York ringde på morgonen till jobbet och berättade för mig. Jag pratade med henne när det andra planet kraschade in i det andra tornet. Jag meddelade mina arbetskamrater det hela innan det fanns på svenska nyheter. Min svärson arbetade inte i något av de tvillingtornen, men han arbetade i en byggnad bredvid. En byggnad som också blev förstörd. Under ett par timmars tid (den tid det tog honom att gå från arbetsplatsen upp till bostaden på Upper West Side) var han försvunnen. Men min klipska dotter hade i alla fall pratat med honom innan telefonsystemet bröt samman. Så alla visste att han troligtvis var helt okej. Om man kan vara helt okej då man sett människor hoppa från de höga tornen.

De som utförde dådet mot WTC i New York är naturligtvis skyldiga till ett oförlåtligt brott, men jag undrar om inte politiker som Bush och Balir ställt till mer skada på demokratin i världen. De har invaderat två länder med mångdubbelt fler döda än i attacken mot WTC som resultat. Bush har backat upp Israel i den statens förtryck mot palestinierna. I jakten på terrorismen har Bush, Blair och andra ledare inskränkt vår rörelsefrihet, begränsat vår peronliga integritet, fängslat mängder med oskyldiga människor i olagliga fängelser. Utan rättegång, utan besked om vilket brott man skulle ha begått. Rena förbrytelser mot våra mänskliga rättigheter alltså.

Vår egen Bodström försöker att inte vara sämre han. Hårdare straff, hårdare lagar, mer avlyssning, mer övervakning. Det är sådana saker Bodström föreslår. Han vill inskränka våra mänskliga fri- och rättigheter med terrorismen som ursäkt. Men konsekvenserna av den hårdare lagtiftningen är omvänd mot vad Bodström hävda. Den kommer att skapa större otrygghet, fler brott, mer osäkerhet och dessutom kommer människor att dömas för brott dom aldrig begått.

Anders_S

Etiketter: , ,

2006-08-20

Terroristerna i England förmodligen en bluff

Stort rabalder förra veckan i England. kaos på flygplatser. 24 "terrorister" gripna. men allt kanske är en bluff. Två av de gripna är redan frisläppta och en av dem är inte misstänkt för nånting. Gripandena bygger dessutom på vittnesmål från en person som greps i Pakistan. Ett sånt vittnesmål är ju knappast värt pappret det är skrivet på. I Pakistan är tortyr vardagsmat och korruptionen oändlig. Läs gärna Jan Guillous utmärkta krönika i Aftonbladet, Tro aldrig på någonting som skrivs om al-Qaida

Sen kan man ju fundera över hur det fungerar på flygplatserna. Först går du igenom säkerhetskontrollen. Därefter kan du skaffa flaskor, knivar med mera i tax-freeshopperna och på restaurangerna. Varför ska man ta med sig vapen hemifrån när dom redan finns på flygplatsen?

Anders_S

Mats Runvall på Yelah.net:Bara var sjunde terrorgripen i Storbritannien åtalas för brott. Polisen förklarar den usla träffsäkerheten med de "utbredda konspirationerna" som kräver "handfasta tillslag" på ett "tidigt stadium". Med såna direktiv är det lätt att vara terrorpolis. Allt är tillåtet. Närsom. Hursomhelst. Bodströms upphetsade flåsningar hörs lång väg.

Etiketter: , ,

2006-06-30

Israel begår terrorhandlingar

Idag skriver Greider en mycket bra artikel i Aftonbladet om israelisk terrorism. Det är helt rätt att kalla vad Israel just nu gör mot palestinierna och deras lagligt valda regering för terrorism. Ett främmandeland som arresterar en regering? Tänk er själva om Ryssland skulle arrestera delar av den svenska regeringen.

Det har dessutom visat sig att kidnappningen av den palestinska regeringen har planerats länge och inte har något med den tillfångatagne soldaten att göra. Jinge skriver utmärkt omd etta på sin webb, Israel gör bort sig än mer . Det Israel ägnar sig åt är inget annat än ett flagrant brott mot allt vad mänskliga rättigheter heter.

Etiketter: , ,

2005-08-26

Sveriges värsta terrordåd

Dom flesta människor i Sverige skulle förmodligen säga dramat på den vätstyska ambassaden 1975. Men sanningen är en annan. Det värsta terrordådet i modern tid i Sverige är attentatet mot Norrskensflamman år 1940. Ett attentat som kostade 5 människor livet. Ett bombattentat som utfördes av samhällets så kallade stöttepelare, poliser och militärer. Ett bombdåd som hade stöd i breda borgerliga kretsar.

Ett bombåd som knappast kunnat undvikas genom "hårdare tag", inskränkningar i yttrandefriheten osv på det sätt som borgare och sossar vill bekämpa terrorismen idag.

Sanningen om Sverige och terrorism är att det inte behövs någon terrorismbekämpning i Sverige. För det finns ingen terrorism. Om vi inte med ordet terrorism menar borgarklassens förtryck av arbetarklassen: för i så fall finns det mycket att göra.

Anders_S

Etiketter: ,

2005-07-24

Terrorismens orsaker

Borgerliga politiker i hela världen vill få oss att tro att teroorismen som just nu ökar i världen är reulstatet av några få männiksors ondska. Dom har ingen analys, ingen eftertanke utan bara ondksa och hämnd i hjärnan. Med den inställningen kan man inte bygga upp ett trovärdigt sätt att bekämpa terrrorism. Istället leder en sådan attityd till att terrorismen stärks. Såna som Blair, Bush, persson, Bodström och Leijonborg stärker terrorismen med sina olika utspel om ondska och hårdare tag. Man inskränker demokratin, mördar oskyldiga och förstör för vanligt folk i hela världen. Detta utan att på något sätt komma närmare att utplåna terrorism. För att det ska vara möjligt att bekämpa terrorism krävs att man först analyserar orskerna till terrorism. Det krävs ingen Einstein för detta, utan det är ganska lätt.

  • I två krig i Persiska Viken och Irak och ett krig i Afghanistan har USA och dess allierade mördat över 1 miljon människor.
  • De amerikanska makthavarna skapade själva monstret Saddam Hussein och de afghanska talibanerna.
  • Israels våldsamma förtryck av palestinierna.
  • Privatiseringen av offentlig service i västvärdlen och de därmed ökade klyftorna i västvärlden. Klyftor som drabbat invandrarna hårdast.
  • Nedmonteringen av demokratin och rättssäkerheten i västvärlden under täckmanteln "Kamp mot terrrorn"

Detta är dom verkliga orsakerna till att människor blir desperata och tar till bombdåd och självmordsattentat. Desperata människor gör idiotiska saker. emn det är dom som gjort dom deperata som är ytterst ansvariga för det som händer. Bush och Blair har skapat terrorismens monster, låt inte Bodström, Persson, Leijonborg och andra svenska politiker skapa samma monster i Sverige.

- Bekämpa inskränkningarna av demokratin!
- Stoppa privatiseringar av allmän egendom!
- Minska klassklyftorna genom att återkommunalisera privatiserad offentlig egendom!
- Stoppa Israels ockupation av Palestinsk mark!
- Ta bort utländks atrupper från Afghanistan och Irak!

Det är så den växande terrorismen kan bekämpas.
Anders_S

Etiketter:

2005-07-08

Leijonborg ser terrorister i varje buske

Leijonborg, Folkpartiets ledare tycks lida av nån sorts förföljelsemani. Han verkar helt övertygad om att Sverige är fullt av hemska terrorister. För att avhjälpa detta problem kräver han att den svenska militären ska kunna sättas in i fredstid mot terrorism.

Problemet med detta är att vi inte har nåt problem med terrorism i Sverige. Vi har aldrig haft det. Polisens nationella insatsstyrka bildades för att bekämpa terrorism. Den hade emellertid inget att göra så genom ett riksdagsbeslut utvidgades arbetsuppgifterna till att bekämpa vanliga demonstranter, att ingripa vid rån och en del annat. Insatsstyrkan är alltså redan den onödig, allt det dom gör görs bättre eller lika bra av den vanliga polisen.

Att till detta skapa en militär styrka som ska syssla med terroristbrott inbjuder bara till att man genom åtgärden utvidgar begereppet terroristbrott till att även omfatta demonstrationer som spårar ur. Demonstrationer som ofta spårar ur på grund av polisens klantiga agerande.

Nej, Leijonborgs förslag hör hemma i papperskorgen och var Leijonborg hör hemma nån stans kan ni säkert räkna ut.

Anders_S

Etiketter: ,