Vad är en demokrati?

MUF:s ordförande Johan Forssell vill att FN läggs ner och att diktaturstater inte ska få vara med i den nya organisationen. (Lägg ner FN) Ytterligare ett puckat inlägg från en person som tror att defintionen på demokrati är kapitalism. Att så enkelt definiera demokrati tycker jag visar hur banalt och enkelspårigt en del tänker.

Är Sverige en demokrati? Företag kan lägga ner fabriker och ställa hela städers och landsändars befolkning utan arbete. Detta kan företagen göra utan att det beslutats i någon som helst demokratisk församling. Är ett sånt land en demokrati? Är Indien en demokrati? I Indien finns stora grupper som inte kan läsa och stora grupper som anses stå utanför samhället. Är det verkligen en demokrati när folk som inte kan läsa och förstå ska rösta på folk dom aldrig hört talas om. Är USA en demokrati? Ett land där hälften av befolkningen anser att det inte är någon idé att rösta. Ett land där politikernas inflytande är minimalt och där företagen bestämmer det mesta. Företag som styrs allt annat än demokratiskt. Afghanistan? Israel? Palestina? Marocko?

Att Saudi-Arabien inte är en demokrati är vi säkert överens om. Att Saudi-Arabiens diktatur bara fortsätter att finnas till är på grund av USA:s uppbackning av landets härskande oljeelit. Och på det sättet är det med flertalet diktaturer i världen. Det är oljeintressen i väst som håller kvar den diktatoriska regimen i Sudan, det är USA som stöder diktaturerna i Kuwait, Dubai, Abu Dhabi osv. Undantag finns naturligtvis såsom Nordkorea, Syrien och Iran.

Och vem ska avgöra vad som är demokrati? Folkomröstningar i hela världen? USA:s president? Johan Forssell?

Anders_S

Advertisements