Inte som jag ser det. Inte heller på något verkligt vis. Valdimir Putin är en diktator. I verkligheten. Ryssland är ingen demokrati och Putin har i stort sett oinskränkta maktbefogenheter. Något Castro inte har. Ändå skriver DN konsekvent ordet diktator före Castros namn ( TT har inte skrivit diktator, men i påannonsen på DN: första sida står det diktator). Men aldrig före Putins namn. Det är ohederligt och ett försök att med hjälp av tvivelaktigt och tendentiöst språk påverka våra åsikter om Cuba.
Är Cuba då en demokrati? Nej det tycker jag inte. Men min uppfattning är klar om det inflytande vanliga männsikor har på politiken. Vanligt folk, arbetare har mer inflytande på politiken i Cuba än i Ryssland eller USA. När gudmundson i SVD skriver att USA:s val är medborgarnas inte partiernas så är det en sanning med viss modifikation. Majoriteten av de som bor i USA deltar inte i valen. Många bor där illegalt och har inte rätt till det. Men inte heller majoriteten av de amerikanska medborgarna deltar i val. Sanningen är att valen i USA är de rika medborgarnas angelägenhet. Det är de som har möjlighet att delta, de som har möjlighet att ställa upp, de som har möjlighet att bli valda. I mina ögon är det inte heller speciellt demokratiskt.
Men åter till Cuba. Cuba är ingen demokrati eftersom exempelvis fri förenings- och partibildning inte är tillåtet. Men det gör inte Castro till diktator. För att vara en diktator krävs det att en person har så mycket personlig makt att han kan bestämma det mesta personligen. Så är inte fallet med Fidel Castro. Men däremot med Vladmir Putin. Det är dags att DN slutar sin politiska kampanj genom språkbruk och istället använder orden på ett sätt som är språkligt och betydelsemässigt adekvat.
Mer i borgarmedia: SVD.
Andra bloggar om: Cuba, Kuba, Demokrati, Fidel Castro, USA, Ryssland
Technorati: Cuba, Kuba, USA, Ryssland, Demokrati, Fidel Castro
Du kan ju fundera på åt vilket håll desperata människor flyr över havet i egenhändigt ihopbundna pråmar. Med stor risk att de dör på kuppen.
Det är _inte_ amerikaner som flyr till kuba. Trots att de kan säga eller skriva att Bush är en rutten idiot och att USA är helt odemokratiskt kan de leva sitt liv som alla andra.
Om du gör samma sak på Kuba (alltså säger eller skriver att Castro inte är en superdemokratisk ledare), så ser är alternativen havet eller fängelse. Eller mentalsjukhus.
Kuba är ett paradis om man vill gå genom livet med böjd rygg.
Så enligt din definition måste ledaren ha total makt för att det ska vara en diktatur? Då är förmodligen väldigt få av förra århundradets värsta regimer dikaturer! I Soviet (utom under Stalin), i Kina (tom under Mao) osv osv har det alltid varit en massa maktkamper inom det ledande skiktet så man kan inte säga det var en viss person som hade all makt.
Jag skulle definiera diktator som ledaren för en auktoritär stat, och då är Castro definitivt en diktator.
Petter: Har jag sagt att Kuba är ett paradis. Nej,d et har jag inte. Jag har kmartare på Kuba som tidigare blivit diskiminerade och förföljda. Nu har de det lättare.
Jag delar inte din uppfattning om hur förtrycket på Kuba ser ut och har heller aldrig skrivit att Castro är en superdemokratisk ledare.
david: Måste ledaren ha total makt för att något sk vara en diktatur? Nej det tycker jag inte. Och har heller aldrig påstått. Jag anser att en diktator måste ha det för att kallas diktator. Och det gäller inte Fidel Castro.
Stalins Sovjet var en diktatur, Uruguay under militärjuntan var en diktatur (ingen av oss kan förmodligen namnge nån i den juntan). En diktatur måste inte ha en diktator.
Och jag kan inte se att begreppen totalitär stat eller autkoritär stat tillför något i denna debatt.
Bra artikel. Tankeväckande 🙂
För 100-200 år sen skulle vi frälsa världen med vår kristna religion. Nu är det den västliga demokratin vi ska införa, t o m med vapenmakt om så behövs (glöm inte USA-invasionen i Gris-bukten).
Vi människor har funnits i 100 000 år. Vår typ av demokrati har inte stort mer än 100 år på nacken. Och ingen kan väl på allvar mena att den för evigt skulle var det enda saliggörande styrelseskicket.
Så låt det kubanska folket själva bestämma sitt styrelseskick.
Det klarar de säkert bra utan vår hjälp!
Är det inte märkligt att ”världens friaste land” USA inte låter sina egna invånare resa till Kuba. En amerikan som turistar på Kuba drabbas av skyhöga böter vid hemkomsten till staterna. Är det demokrati?
Miljoner Kubaner har flytt diktaturen Kuba och Fidel Castro. 1000-tals av dessa har drunknat och blivit uppätna av hajar i sina försök att komma ifrån Kuba och nå friheten i USA. Nästan dagligen upptäcker US Coast Guard nya flyende Kubaner i sina livsfarliga överlastade småbåtar då dom närmar sig friheten.
Om du verkligen är intresserad av hur Kubanerna har det (vilket jag betvivlar) kan du ta reda på fakta. Detta kan du göra genom att flyga över till Miami, Florida och snacka med Kuba-flyktingarna. Kan bara varna dig för deras hat till Fidel Castro och kommunismen om du skulle börja snacka som du gör här i denna förljugna blogg.
Ditt påstående ‚Äùsanningen är att valen i USA är de rika medborgarnas angelägenhet‚Äù visar bara ur lite du vet om USA. Jag har bott i USA hela mitt vuxna liv och vet hur det funkar vilket är detta: Amerikaner vill vara fria och styra sina egna liv, vilket man kan då lagarna där ger invånarna den möjligheten och tryggheten. Detta vet man i USA och därför behöver man inte nödvändigtvis rösta varenda gång för att vakta sina revir (som man måste göra i Sverige). I USA är man trygg i sin vetskap att lagar och förordningar inte ändras stup i kvarten som i Sverige där politikerna i detalj lägger sig i familjelivet, vem som ska vara hemma med barnen, skattebetald dagis med sin socialistiska uppfostring, etc. Politiken i Sverige idag har en skrämmande utveckling för oss som har ett behov av att leva fritt och bestämma över våra egna och familjens liv.
John Olsson
Jag undrar om den käre John Olsson läst vad jag skrivit. Är det förljuget när jag säger att Cuba inte är en demokrati, eller vad menar den käre John.
Jag delar heller inte Johns syn på demokrati (dvs att det är bra att bara de rika röstar, för det är kontentan av hans resonemang). Jag tror inte heller att min dotter, som bor i USA sen mer än 10 år, delar Johns uppfattning om demokrati. Inte de andra amerikaner jag känner heller.
Och, John jag har diskuterat Cuba med exil-kubaner. De är definitivt inte så rabiata som du är. De jag träffat går alldeles utmärkt att diskutera med (vi är kanske inte överens, men det måste man väl ändå inte vara)
Och, John, om du bott så länge i USA, hur vet du då hur Sverige är?(nu följer jag din logik och ditt sätt att resonera)
‚ÄùÄr det förljuget när jag säger att Cuba inte är en demokrati, eller vad menar den käre John.‚Äù Jag menar att även om du skriver Cuba inte är en demokrati, så slätar du över och förmildrar det onda som sker på Cuba, dvs folk kastas i fängelse för att dom vågar yttra sig emot Fidel och Cubanerna som inte står ut med systemet riskerar livet komma därifrån.
‚ÄùJag tror inte heller att min dotter, som bor i USA sen mer än 10 år, delar Johns uppfattning om demokrati. Inte de andra amerikaner jag känner heller.‚Äù Jag har bott och arbetat i sju stater från NY till California under 40 års tid, och jag har inte träffat någon som tycker som du, my friend. Jag tvivlar på att din dotter tycker som du om hon bott i USA 10 år.
‚ÄùOch, John, om du bott så länge i USA, hur vet du då hur Sverige är? (nu följer jag din logik och ditt sätt att resonera)‚Äù Om du tror du är så smart, hur kan du då undvika tänka dig att man efter ha bott i USA hela ens vuxna liv kan man vara både retired och ekonomiskt oberoende och hälsa på in the old country Sweden.
John
John, det är nog så attd e amerikaner jag känner till en annan social grupp än de du känner. Så det kan förklara varför de jag känner delar mina åsikter och de du känner delar dina åsikter. Fullt normalt alltså.
Många jag känner tillhör en organisation osm heter Solidarity. Några är bilarbetare och jobbar med en tidning som heter Labor Notes.
Jag känner till åsiktsfränder till mig som fängslats på Cuba. Att jag kan se nyanserat på Cuba trots det tcyker jag är bar. Idag så fängslas inte åsiktsfränder till mig längre, men i balnd skriver de under pseudonym (vilket ju folk i Sverige och USA också, kanske av lite andra skäl, men ändå). Kolla på sajten International Viewpoint. Där finns artiklar av mina åsiktsfränder på Cuba.
Jag kan tänka mig att man vill hälsa på i Sverige och att man kan veta mycket om Sverige även om man aldrig varit här. Det var du John, som inte kunde tänka dig att jag visste nåt om USA eftersom du trodde jag aldrig varit där. Ville visa hur absurt det var. Och du gav mig rätt.
Det tragiska är att du inte på något sätt är unik med din naiva och korkade inställning, ”Svensson”.
I Sverige har den kommunistiska propagandan alltid grott och fortfarande så finns det ca 4-5 % kommunister kvar i Sverige.
De är dock en utdöende släkte. Precis som socialisterna.
Intelligent inlägg;-), Jonas Gifting:-)
Ja Anders, vi kan nog vara överens om att våra vänner i USA tillhör helt olika sociala grupper. Jag har aldrig hört talas om organisationen ”Solidarity”, men kan tänka mig vad det rör sig om, då man hör detta ofta av svenska socialister.
Här i Sverige har socialisterna snackat om solidarity ända sen 60-talet då jag emigrerade till USA. Då är det underligt att när jag nu är tillbaka i Sverige igen efter 40år over there att den enda riktiga gemenskap och solidarity jag känner här i Stockholm är i min kristna kyrka.
John
Om du tvunget skall skriva om kubansk politik kan du åtminstone börja stava Kuba med K.
Stephan: du har en ganska hemsk syn på människor. På vilket sätt kan det kubanska folket bestämma hur de ska ha det?
Andreas Braw
Fidel Castro är en förtryckande envåldshärskare som fängslar och dödar oliktänkande.
På vilket sätt är det inte en diktator?
Nej Fidel Castro är ingen envåldshärskare. Ett land kan vara diktatur utan att det finns en diktator. Militärjuntans Uruguay är ett exempel på detta.