Jag har fått min politiska skolning från SF-litteratur

Så brukar jag ibland säga till min kamrater i Socialistiska Partiet bland anarkister och i andra vänstergrupper när dom undrar varför jag resonerar så ovant, bakvänt och underligt. Ibland med argument som gör Lenin, Marx och Trotskij till nåt slags inkarnerade gudar. En hållning till de marxistiska klassikerna som jag inte kan förstå.

Påståendet är naturligtvis inte sant. Jag har förstås mängder med annan politisk skolning och framförallt erfarenhet. Men sant är att jag läser enorma mängder böcker, främst science-fiction och deckare, men även en hel del faktaböcker om historia (speciellt om andra världskriget och medeltiden) och politik.

Bland SF-litteraturen gillar jag space opera mest. Främst kanske politiskt radikal sådan som den som skrivs av Iain Banks och Ken Mcleod. Men jag är också en älskare av romantisk space-opera som en som skrivs av Lois McMaster Bujold eller CJ Cherryh. Andra förfatatre sm jag läst det mesta i SF-väg av är Nancy Kress, Anne McCaffrey och Ursula K. LeGuin. Det är förresten noterbart att de flesta SF-författare jag läser är kvinnliga. I modern SF-litteratur är det verkligen så att könen har jämställda roller. I alla fall i det jag läser. Jag läser i stort set bara amerikanska och brittiska författare på engelska. Det finns väldigt lite översatt till svenska och ännu mindre översatt SF från andra språk. Förresten tror jag att en överväldigande majoritet av existerande SF-författare är engelsk-språkiga. Så bland min sommarläsning finns det en och annan SF-bok likaväl som en och annan deckare.

När det gäller deckare är jag mest förtjust i hårdkokta amerikanska deckare eller polisdeckare. Det kan vara klassiska författare som Dashiell Hammet (ex. Red Harvest), Raymond Chandler (ex. The Big Sleep) Chester Himes (The Real Cool Killers) och James M. Cain (Postman Never Rings Twice) eller moderna som James Lee Burke (ex. The Neon Rain), James Crumley (The Wrong Case), Robert B. Parker (A Catskill Eagle) eller Charles Willeford (Sideswipe) när det gäller den hårdkokta skolan. Eller Ed McBain, Sjöwall & Wahlöö och William J. Caunitz när det gäller polisdeckare. Några sådana böcker finns också i min sommarläsningssamling. Bland deckarförfattarna jag läser finns som ni ser inte så många kvinnor, men jag läser allt av Sue Grafton och Sara Paretsky.

Borgarmedia: DN, SVD1, SVD2,
Bloggare: Syrran, Petter Partikulärt, Vida Latina, Red Metal, Mllstrom Blogg, Akuhujan
Andra bloggar om: , , ,

Advertisements
 • FredrichL

  Även jag är en Sci-fi-fantast, framför allt den typ av science fiction som kallas Social science fiction, främst av allt Isaac Asimov, främst då stiftelseböckerna (trilogin + böckerna omkring).

  Psykohistorian är en form av historiematerialism på stereoider, utvecklad till matematisk exakthet.

  Men jag bangar inte för lite Ed Mcbain eller Kenneth Ahl heller.

 • Åka

  Jag antar att du har sett China Miévilles lista på 50 fantasy- och science fiction-verk som socialister borde läsa. Ta annars en titt! (Jag vet inte vem du är, hittade detta inlägg via knuff eftersom jag är sf-intresserad.)

 • Anders_S

  Jag hade inte sett han lista. han är ju en av de få SF-författarna som varit politiskt aktiv på vänsterkanten. Andra jag känner till är Mack Reynolds, Ken MacLeod och Iain Banks.

  Min lista skulle se lite annorlunda ut. Men ett femtontal titlar skulle var desamma.

 • Pingback: Jag har fått min politiska skolning från SF-litteratur | Anarres()