Rätten till nu-domänen

Som användare av nu-domänen är jag av uppfattningen att alla rättigheter till denna domän borde ges till landet Niue. En liten ö som idag är en slags koloni till Nya Zeeland. När Sverige nyligen besöktes av en kringresande ambassadör för det lilla landet med 2000 invånare sa han bl.a så här:

– Det är en slags digital kolonialism. Domänen används inte av landet och har inte gett någonting tillbaka, förutom gratis internetuppkoppling. Dessutom sammankopplas Niue med allt dåligt som görs med nu-domänen, säger under ett Sverigebesök.
//
Vad skulle det betyda om ni fick domännamnet under er kontroll?
– Bättre skolor, bättre sjukvård, bättre infrastruktur och bättre möjligheter till turism. Det är vad det skulle betyda – ekonomiskt oberoende. För oss är det här en enorm fråga, säger Toke Talagi.

Läs hela intervjun från hans besök. Idag är det så att domänen kontrolleras av ett amerikanskt företag. En slags utsugning av ett fattigt land helt enkel.

Andra artiklar: IDG1, IDG2, IDG3
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , , ,