Cykelsporten -dopingsporten

Dopingskandalerna i Tour de France är bara det yttersta beviset på hur kapitalismens mekanismer penetrerar allt fler av samhällets områden. Idrotten har under mitt 50-åriga liv blivit alltmer vinstfixerad (och då menar jag ekonomiskt vinst), allt mer indragen i kapitalismens behov av profiter, i kapitalackumulationens ekorrhjul. Det kan inte heller vara på annat sätt i ett kapitalistiskt samhälle. Det betyder också att man tar till alla medel som finns för att tjäna pengar. Däribland doping. Det är så att säga inbyggt i kommersialismen och kapitalismen. Och precis som med allting annat så är det svårt att med övervakning och repressiva åtgärder förhindra det hela.

Nu säger jag inte att ett socialistiskt system (och nej, öststaterna var inte socialism) automatiskt skulle ta bort doping. Men med minskade profitintressen blir det enklare att bekämpa doping. Att hålla borta onyttiga metoder och onyttiga medel blir enklare i ett samhälle som inte primärt styrs av profitbegäret, av behovet av kapitalackumulation.

Cykelsporten är lika med dopingsporten. Det kanske bara är ett bevis på att cykelsporten i mångt och mycket varit mer kommersialiserad under längre tid än många andra sporter. Men det finns ingenting som säger att doping inte förekommer i andra sporter. Förmodligen är det så att graden av profitbegär, varufiering och marknadsfixering avgör hur mycket doping det förekommer. Mer doping ju mer profitbegäret styr idrotten i fråga. Och ju mer pengar i idrotten, ju svårare att hitta dopingen.

Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, SVD3, AB, EX,
Bloggat: Signerat Kjellberg, Jinge, Tommys tankar
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , ,

Advertisements