Recensera men icke förstå

I DN recenseras boken Brunt! som jag tidigare skrivit om. Recensenten verkar dock ganska förvirrad och dåligt insatt i debatten om rasism i Sverige. På annat sätt kan jag inte tolka följande rader:

Banden mellan höger och väns­ter, liksom till delar av den gröna rörelsen, komplicerar förhållandena på ett sätt som också gör den enade fronten mot dessa rörelser svår att hålla samman. Det är viktigt för oss att begripa denna motsägelsefullhet, och i motståndet mot intoleransens partier inte själva käbbla om vem och vad som är höger eller vänster – som nu i Sverige då båda de politiskt etablerade sidorna patetiskt försöker mota in sd i motståndarlägret snarare än att ta debatten mot dem med gemensamma krafter.

Vilka band mellan höger och vänster menar karln? Jag känner inte till några sådana band. Är han bara ute efter att misstänkliggöra vänstern? Och varför i så fall? För att det är vänstern som dominerar det anti-rasistiska arbetet i Sverige? Men det beror ju på att folkpartiet och andra borgerliga partier använder islamofobi och rasism som ett sätt att få fler röster. Det är väl de partierna han borde kritisera. Det borde väl stå högern och högern. Eller extremhögern och borgarpartiernas band.

Och vem är det som försöker tvinga in Sverigedemokraterna i vänsterlägret? Ingen så vitt jag vet. Mer än möjligen recensenten Torbjörn Elensky själv då. Och vad har Sverigedemokraterna med nazismen att göra? Det är inget nazistiskt parti. Högerextremister, javisst. Rasister, javisst. Boken handlar om nazism. Inte om högerextremism på ett bredare plan. Nazismen är som jag ser det inget större problem i Sverige. Sverigedemokraterna är ett större problem. Och det löser vi inte genom att släppa in dem i gemenskapen och debatten.

Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements
  • theMan

    Hej håller med dig om att det är en mycket förvirrande artikel. Problemet är att den invandrarpolitiska debatten i Sverige är ute på hal is. Sverigedemokraterna (SD) kör stenhårt på sin linje där massinvandringen klär skott för allehanda onda gärningar i samhället. Vänstern kör stenhårt på sin linje att alla som ifrågasätter deras politiska hållning är främlingsfientliga.

    Denna låsning i debatten ger som effekt bland vanliga svensson att:

    1) Vänstern spelar rakt i händerna på SD genom att ge dem en martyrstämpel.
    2) SD målar obehindrat upp ett missnöje utan att behöva leverera några konkreta lösningar.