Eva Lundgren till attack mot Rothstein

Eva Lundgren, som kritiserades av Rothstein i samband med att denne föreslog en nedläggning av Uppsala Universitet, kommer med ett rungande motangrepp i DN.

Bo Rothstein ömmar än en gång för lärofriheten på DN Debatt (22/8). Han vill att jag ska granskas av Vetenskapsrådet och att Uppsala universitet läggs ner. Jag är den första att understryka vikten av sagda frihet, och jag ser Bo Rothsteins vettlösa härjningar som en illustration över varför högt ställda krav på integritet och vetenskaplighet är så oundgängliga för forskningen.

Rothsteins ihärdiga smutskastning av mitt och forskarkollegers arbete är en stor fara för forskningens frihet.

Enligt Eva Lundgren saknar Rothstein förmåga att förstå vad han läser och dessutom är han monumentalt okunnig om frågorna hon forskar om. För mig påminner det hela inte lite om författarnas ankdammsbråk i somras. Fast nu är det universitetsanställdas ankdammsbråk.

Jag har inte läst Eva Lundgrens böcker, men jag känner mig ytterst skeptisk till hennes forskning (vilket naturligtvis helt korrekt kan avfärdas med att jag är medelålders man). Samtidigt har jag ett relativt stort förtroende för den småtokige Rothstein. Så jag blir väl tvungen att läsa Lundgrens olika alster för att skaffa mig en egen uppfattning så att jag kan förstå vad det hela handlar om.

Men innan dess tycker jag att Eva Lundgren, som ger sig på Rothstein, som gav sig på Uppsala Universitet och inte henne i först hand, kan krypa upp från sandlådan.

Bloggat: Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements