11 september

Det är 6 år sen min dotter, som lever i New York, ringde och sa att ett plan kraschat in i World Trade Center. Sen ringde hon igen för att berätta om det andra planet och Pentagon. Hon var smart och visste att vi skulle bli oroliga. Sen slutade telefonin till New York att fungera. Hon ringde så snabbt att jag hade nyheten innnan den fanns på svensk TV och radio. Ingen hon kände dog. De bekanta hon har som jobbade i Twin Towers var inte där när attentaten skedde. Min svärson jobbade i ett av husen tvärsöver gatan. Ett av de husen som sen blev förstörda. Men då hade han redan gått därifrån och promenerat hemåt, norrut på Manhattan. Detta terroråd har främst de oskyldiga irakiska och afghanska befolkningarna fått betala för sen dess.

Det är 34 år sen president Salvador Allende i Chile störtades av Pinochet som sen införde en av världens blodigaste och hårdaste militärdiktaturer. En militärdiktatur som dödade fler människor än vad som dödades den 11 september i New York. En militärdiktatur som USA stödde och delvis organiserade. Och som USA aldrig straffats för. Borde de inte betala skadestånd?

Läs mer om kuppen i Chile och Salvador Allendes regim:
Chile – frågor kring den chilenska revolutionen
Chile – vilket motstånd?
Om Chilekommittén
En ostraffad diktatur
FK, MIR och Chile
Liga Comunista de Chile
När Chile föll för fascisternas våld
Parallellmakten i Chile
UP i Chile

Borgarmedia: SVD, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Slutstadium

    Jag fyller år den här dagen.