Asfaltsdjungelns indianer slår till

Nu i Göteborg. Med relativt oförargliga metoder uppmärksammar gruppen oss på det idiotiska med att köra stora bensinslukande stadsjeepar. Ibland blir det fel. Men överlag tycker jag att man visar upp en innovativ metod att protestera på. Det är klart att det vållar besvär för de som drabbas av ”pysta” däck. Men å andra sidan vållar dessa personer, när de kör omkring i sina stora bilar problem för alla människor på jordklotet. Och dessutom större risker för andra i trafiken. Det finns alltså all anledning att protestera mot bruket av stora bilar, såsom stadsjeepar.

En del invändningar hart varit av typen: De bryter mot lagen. Varför jobbar de inte för att förändra lagen? På det vill jag svara två saker. Det kan ibland behövas att man bryter mot lagen för att få en förändring till stånd (jmfr Ukrainas orange revolution eller franska revolutionen för att ta några borgerliga exempel). Det andra är att varje människa faktiskt har ett ansvar för att minska klimathotet. Man kan inte bara lämna över det ansvaret till några anonyma lagstiftare. Till nån annan.

Även om jag personligen tror, att om vi ska komma nån vart i Sverige med minskningen av utsläppen av växthusgaser, krävs det lagtiftning som missgynnar bilismen i våra storstadsregioner. Exempelvis trängselavgifter. Bensinskattehöjningar är jag däremot inte så positiv till, därför att detta drabbar landsbygdsbefolkningen hårdare än stadsbefolkningen. Stora bilar kan beskattas på andra sätt.

Hemsida för Asfaltsdjungelns indianer.
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, AB,
Alternativ media: Yelah
Bloggat: Jinge, Arbetarens klimatblogg
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements