Vänstern, islam och yttrandefriheten

Debatten om Lars Vilks Muhammedrondellhund har gått ett par varv i Sverige vid det här laget. Därvidlag har vi kunnat se prov på en variation av åsikter inom den svenska vänstern.

Håkan Blomqvist från Socialistiska Partiets styrelse redogör på bloggen Mullvaden för diskussionen om denna fråga på det senaste partistyrelsemötet. Och hur man måste väga principerna om yttrandefrihet mot sammanhanget och den rasism som kan finna i en Muhammedhund. Socialistiska Partiet har en tidning som heter Internationalen och i den har den sverigepakistanske skribenten Farooq Sulehria skrivit en mycket bra artikel som kritiserar muslimerna i Sverige för att de inte deltar i det politiska livet.

En som däremot faktiskt skriver ganska dåligt och levererar ett i mitt tycke ytligt försvar för yttrandefriheten är Jonas Morian. Han har naturligtvis rätt i att hoten är oacceptabla och att länderna i Mellanöstern knappast är några bra demokratiska förebilder. Men i övrigt ekar artikeln tomt. Detsamma gäller Niklas Ekdal i DN.

Men att man inte heller kan dra alla muslimer över en kam visar också det faktum att fler muslimska organisationer officiellt och öppet fördömer hoten mot Vilks. Man kan dock också ifrågasätta Vilks motiv för att göra rondellhunden och deklarera att den föreställer Muhammed. Och om huruvida tidningarna faktiskt skriver sanningen.

Tidigare inlägg av mig.
Bloggat: Jinge, Mr Brown, Opassande
Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements