Warzawaghettot – fast i Palestina

Tänker Israel nu göra detsamma som nazisterna gjorde mot judarna i Warsawas ghetto (innan man transporterade iväg dem för mer direkt förintelse, något jag inte tror att Israel kommer att ägna sig åt), dvs svälta och törsta befolkningen till döds. I detta fall befolkningen i Gaza. Eller vad är syftet med att vilja stänga av vattnet, gasen och elen?

Motståndet på plats mot Israels vidriga planer gentemot palestinierna bedrivs främst av väpnade män från fundamentalistiska muslimska rörelser som Hamas. Eller från socialistiska rörelser som PFLP (idag en mycket liten organisation som väl troligen knappt finns i Gaza). Med en sån mäktig fiende som Israel och deras allierade USA är det ganska klart att olika palestinska organisationer måste samarbeta, även om de för övrigt har mycket lite gemensamt.

Precis likadant var det med judarnas väpnade kamp mot nazisterna i Warsawas ghetto. Den leddes av fundamentalister från organisationer som Hachomir Hatzair, Hechalutz och Akiva. Och av män från socialistiska organisationer som Poale Zion, Bund och PPR (kommunisterna). Det är klart att dessa samarbetade med varandra mot nazisterna. Är det nån idag som skulle anklaga dem för det samarbetet? De enda som vägrade samarbeta med de andra var de judiska högerextremisterna, som dock också bekämpade nazisterna, under Vladimir Jabotinski. Så vem idag kan anklaga vänstern för att de samarbetar med fundamentalister i Palestina? De har väl knappast något annat val.

Kämparna i Warsawas ghetto övergavs av alla andra. Av den polska motståndsarmén, av de allierade. Trots det så deltog de som överlevde upproret i ghettot även i upproret i Warsawa ett år senare, däribland vänstermannen Marek Edelman från Bund. Samma sak får inte hända i Gaza. Palestinierna får inte överges av världen. Får inte överges av oss människor i väst (våra regeringar har ju redan övergett dem).

Borgarmedia: DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements