Twinglydebatten

Han som satte igång debatten om Twingly menar att han delvis gjorde det i exprimentsyfte. För att visa på vissa mekanismer i bloggosfären. Det är väl okej.

Han vill visa på hur en del bloggare styr vart debatten går och om det blir nån debatt. Beta Alfa är enligt honom en sån. Jag uppmärksammade debatten först hos opassande och är fortfarande den ende som länkat dit. Därefter läste jag hos Beta Alfa och kollade på Knuff för att kolla vilka som skrivit nånting. Då upptäckte jag Johans inlägg om ”de 33”. Varpå jag skrev. För jag är definitivt en av de 33. Jag använder flitigt Twingly. Det ger mig de flesta läsarna. Min blogg kan ju ses som ett slags flygbladsutdelning. Jag försöker nå så många som möjligt med mina åsikter. Förhoppningsvis återkommer de sen regelbundet. Och det verkar ju så.

Men det har varit helt ointressant för Frihetens Vingar att länka till mig. Dels var mitt första inlägg kanske inte så intressant. Dels är jag ingen kändisbloggare. Visserligen en av de mest lästa och en av de mest refererade bloggarna i Sverige om vi håller oss till det politiska området. Men hänvisningar till mig kommer främst från mindre vänsterbloggar långt ut på vänsterkanten. Ofta skrivna av unga eller väldigt unga bloggare. För innegänget kan det då kanske snarare vara pinsamt att länka till mig. Innebloggare, seriösa journalister etc länkar alltså sällan eller aldrig till mig. Antagligen håller de väl inte med mig, eller så tycker de att jag skriver ointressant eller dåligt, eller så är det helt enkelt pinsamt och man anser att man skulle förlora på det istället för att tjäna på det.

Att Bloggen Bent inte länkar till mig när han också erkänner att han är en av de 33 får väl föras till kontot ”jag länkar inte till politiska motståndare”. Det är acceptabelt. Så gär vi väl alla som bloggar om politik. Länkar bara till motståndare i undantagsfall (jag länkar ibland till Tommys tankar eller nån annan) och när det gäller vissa bloggar (SVD:s ledarblogg, Politikerbloggen och Gudmundson för oss som är vänster).

Sammantaget och som jag skrivit tidigare finns det egentligen 3 sätt att få många läsare som bloggare:
1. Man är kändis redan innan (Esbati, Bildt)
2. Man har många kompisar som bloggar/på nätet (Esbati, Syrran)
3. Man använder Twingly

Jag använder det sista och har inget annat val. Fast en del besökare får jag från Esbati och Jinge. I det första fallet pga av att jag länkar till inlägg hos honom. I det andra fallet för att han länkar till mig. När Jinge å sin sida försökte ta upp debatten tidigare blev det ingen större diskussion. Så jag gissar att Sveriges mest läste politiske vänsterbloggare inte heller är en innebloggare. Eller var det för att han kritiserade de egna leden som det inte blev en debatt.

Bloggat: Sjölander
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements
 • Johan Sjölander

  Väl talat! (dessutom skäms jag lite för att jag glömde länka till ditt inlägg som faktisk var det som fick mig att skriva i ämnet. Så nu har jag uppdaterat det. Rätt ska vara rätt 🙂

 • Signerat Kjellberg

  Även om vi inte har vänstersympatierna gemensamt så sitter vi i exakt samma båt när det gäller den kategorisering av bloggar som du gjort.

  Jag tillhör inte heller någon specifik grupp bloggare eller annan organisation som ger några som helst gratislänkar.

  Det handlar om att själv skriva mycket och hyggligt bra, länka till så många relevanta sammanhang som möjligt och kanske hoppas på att någon av de etablerade bloggarna nån gång då och då tänder strålkastarljuset på min lilla personliga del av bloggosfären.

 • Bengt

  Roligt inlägg. Nu är inte jag någon kändisbloggare heller. Jag håller mig nog ganska mycket i bakgrunden även om jag har hållit på länge.

  Jag har länkat till Fredric som var direkt inblandad i det hela. Jag tycker det är viktigt att man får se båda sidor av debatten. Sedan länkade jag till Alter ego som inte heller kan räknas till någon kändis bloggare? Henne känner jag eftersom jag också har träffat henne…

  Det var anledningen. Inte att du inte skulle vara någon mindre värd bloggare. Jag tycker att det är viktigt att vi använder bloggen som ett demokrativerktyg och då är allas röst lika mycket värda. Jag håller med om din analys dock.

  Jag tycker nog att du ska länka till dina politiska motståndare för det är ju en demokratisk process väl…inte ett krig..

  förresten öppna upp för fler att kommentera under settings/comments

  nu kan bara de som är reggade p blogger kommentera..

 • Anders_S

  Kjellberg: ja, vi sitter nog i smma båt. En kosnekvesn är ju att vi måste skriva hela tiden för att behålla läsare. Jämför med Esbati (jag tar vänsterexempel då jag bättre känner till dem) som kan låta bli atts kriav i flera dagar och ändå ha fler läsare. Nu skriver väl han iofs bättre än vad jag gör (litterärt sett)

  Bengt. Du har rätt:D e flesta som deltagit id ebatten är faktiskt inte direkt kända, utan i huvudsak från gruppen därunder. Ganska vällästa. Men ganska okända i det stora hela. För min del håller väl sånt på att ändra sig kanske.

  Nrä det gälelr kommentararehar vi vänsterblogagre ett stort problem. Med nazister och galninagrn på högerkantane som kommenterar södner alltiong och skriver en massa dynga som vi hela tidne måste ta bort. Jag har ett ganska hårt skydd mot det. Jag vet. Men det får vara så tills jag byter plattform till wordpress som har fler möjligheter att moderera och redigera.

  Länkning till motståndare kan man nog göra mer. Det har du rätt i. Ska kanske börja med det. Då kan jag kritisera deras uttalanden och skriverier på samma sätt som jag gör med artiklar i tidningarna. Fast fascisterna får vara.

 • TOMMY RYDFELDT

  Och jag länkar ibland till dig. har även läkk på min sida till Alliansfritt Sverige även om jag absolut inte önskar det.