Upp till kamp: Sista avsnittet i kväll

Del 9 av 12 i serien Upp till kamp

I kväll sänds sista avsnittet av TV-serien Upp till Kamp. Om jag ska gå efter artiklarna i dagens Göteborgs-Posten så komme musikstället Sprängkullen att omnämnas i avsnittet. Sprängkullen var ett musikställe som skapades som en följd av Hagahusockupationen, något som också Ulf Bjereld nämner. Han berör också mordet på Cue Clubs ägare Styrbjörn Colliander.

På Sprängkullen fanns från början en del errare, men dessa kom senare att lämna föreningen som drev det stora allaktivitetshuset på Sprängkullsgatan. Sprängkullen var Sverige största proggställe och hade som mest cirka 5000 medlemmar. Det blev också ett av Sveriges största spelställen för proggens lillebror, punken. Den konsert som genom tiderna drog flest människor till Sprängkullen var Ebba Grön. Lokalen som låg på femte våningen överfylldes och när man gick på våningen under svajade hela taket när folk hoppade och dansade. En annan grupp som drog mycklet folk var Nationalteatern och när de spelade en hel vecka en gång gick jag en dag med 107 000 kronor i fickan till bankens servicebox.

Aktivisterna på Sprängkullen kom också att spela en central roll när det gäller en av Göteborgs mest framgångsrika politiska aktioner, Kungstorgsockupationen 1976.

Läs min andra inlägg med anledning av TV-serien Upp till Kamp: Hagahusockupationen, Arendalsstrejken, Menedsrättegången, Spanska konsulatet, Gudmundson gör sig dum, 68-vänstern, Stalinismens sjuka ansikte, Hamnarbetarstrejken 1974, IB-agenten, Sjukhusspionen,

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Stalinismens sjuka ansikteSjukhusspionen >>
Advertisements