Blir svensk sjukvård sämre?

Det kan man tro när man läser i DN att svensk sjukvård tappar i ranking. Men det är inte så enkelt. Rankingen och rapporten har sammanställts av en person med band till Timbro och en gång i tiden viceordförande i Moderata studentförbundet, Johan Hjertqvist.

Det finns alltså en politisk agenda bakom rapporten och rankningen. Därför kan inte placeringen i den totala rankningen på något sätt sägas visa någonting om svensk sjukvård i förhållande till andra länders sjukvård.

När det gäller medicinska resultat så är Sverige totalt överlägset alla andra länder i undersökningen. Däremot är Sverige sämre vad det gäller tillgänglighet än vad många andra länder är.

I den sammanlagda rankningen viktas alltså olika saker och en vårdrankning skapas. Här finns stort utrymme för att manipulera och det kan man nog anta att Johan Hjertqvist gjort, omedvetet eller medvetet. Joakim Hörsing är en som kommenterar detta.

Säkerligen är det heller ingen tillfällighet att undersökningen från bolaget Health consumer powerhouse rankning presenteras dagarna innan Michael Moores film Sicko har premiär.

Det finns ingen alltså anledning att säga att den svenska vården är dålig. Men problemet med tillgängligheten måste lösas. Ingenting tyder på att en utökad privatisering skulle lösa detta.

Själva rapporten finns här.
En annan rapport om sjukvård finns hos Nätverket Gemensam Välfärd.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
  • Thomas

    Och tillgängligheten har alltså ingenting med vårdkvalitén att göra då?

    Om det nu fanns en politisk agenda, borde inte en moderat påpeka att vården blivit bättre det sista året i stället för tvärtom?