Det högerextrema våldet

Vi ser just nu en massa debattartiklar i tidningarna om ungdomsvåld. Men debatten borde handla om högerxtremt våld. För de ingredienserna kan finnas eller finns i fler av den senaste tidens rapporterade våldsamheter. Åtalet mot de ungdomar som torterade en handikappad till döds förstärker bilden av att det som kanske borde diskuteras är högerextremisters våld. Inte ungdomars våld.

När det gäller det tragiska fallet i Rödeby har nu polisen JO-anmälts och det är helt riktigt att polisens agerande måste utredas. Polisen har definitivt hanterat hela ärendet med den trakasserade familjen fel.

Regeringen däremot, är hycklare då man för en politik som går ut på att se ner på avvikande, att försämra för de som har det svårt. För en sån politik uppifrån leder till attityder i samhället som får de konsekvenser vi sett i Rödeby och på Kungsholmen.

Beatrice Ask har dock helt rätt när hon kastar en del av ansvaret på de vuxna. Det är vi vuxna som är ansvariga för hur ungdomar blir och agerar. Det är vi som uppfostrar dem. Det är vi som sänder signaler. Och vi måste sluta sända signaler om att folk med olika sjukdomar eller arbetslösa är sämre. Regeringen måste alltså lägga om sin politik. Den sänder fel signaler.

Regeringens politik skapar ett inhumant och omänskligt samhälle. Sådana samhällen drabbas av sådant som i Rödeby och på Kungsholmen. I sådana samhällen växer högerextremismen. I förlängningen skapar vi ett samhälle som det amerikanska.

Tidigare inlägg: Högerextremism i Rödeby, Nazister mördar, Högerextremister, överklass?
Borgarmedia: Metro, City, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1, SVD2, SVD3
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • garwik

  Håller fullständigt med. Varför ska vi ha en massa borgeliga partier ? Det räcker väl med Socialdemokraterna. Tänk, under de dryga 70 år de regerat har vi inte haft något ungdoms- eller högerextremt våld men nu, efter ett års borgeligt regerande, se vad som händer !

 • RedA

  Anders, din analys av våldets orsaker kan mycket väl stämma, även om jag tror att systemet bakom våldet är långt mera komplext och flera orsaker behöver nämnas.

  Om jag applicerar din förenklade analys på det våld som företrädesvis begås av unga första och andragenerationsinvandrare från förorten, ofta i gäng, så måste det också kallas för en slags högerextremt våld.

  De grupper av unga killar med invandrarpåbrå, som ser det som en sport att stjäla mp3-spelare och mobiltelefoner från jämnåriga ”svennar”, borde vidare kallas för högerextrema rasister med ett uttalat program.

  Allt enligt denna logik.

  Det är säkert nödvändigt att analysera de verkliga orsakerna bakom våldet. Man skall dock inte ”glömma bort” vissa delar och överbetona andra, av ideologiska skäl. Då blir det bara politik av allt och det leder tyvärr sällan någonvart.

 • Anders_S

  garwik: Har jag nånstans skrivit att socialdemokraterna förde en bättre politik?

  Nej, helt enkelt därför att jag anser att de är lika ansvariga för samhällsklimatet som borgarregeringen. Men eftersom de inte sitter i regering nu är de inte lika intressanta att kritisera.

 • Anders_S

  Förortsungdomars gängtillhörighet etc är för mig också exempel på hur samhället genom att skapa utanförskap tvingar in människor i grupperingar där man får känna sig hemma. Många av dessa gäng/gängmedlemmar har också högerextrema inställningar på hur samhället ska se ut.

  Det finns gott om exempel på kopplinagr mellan de kriminella gängen och högerextremism.

  Men för min analys av våld och så vidare så anser jag att det är mer komplicerat än vad detta inlägg ger sken av. Läs inläggen Vuxnas ansvar och Människovärdet.

  Jag fokuserar på högerextremism därför att ingen annan debattör gör det. Men i det stora hela är detta med våld i samhället en mycket komplex historia.

 • Patrik

  anders_s: Varför är inte före detta regeringars ansvar lika intressant? Det är nog snarare tvärtom. Vad har gjorts fel de senaste 20 åren? Det som är intressant att bevaka den sittande regeringen för är vad de tänker göra.

  Sen tycker jag du generaliserar väldigt om du menar att allt detta ungdomsvåld härör från högerextremism. De här trasiga människorna som vill slåss väljer nog sällan sina scener på ideologisk grund. De hade lika gärna kunnat varit med i Afa eller någon s.k. fotbollsfirma. De behöver vård och gränser.

  Ungdomarna som torterade den handikappade mannen till döds håller jag med om stämmer in på den beskrivningen du ger, men samtidigt vet vi ju inte hur mycket de egentligen vet om ideologin i sig, eller om de bara ”heilade” för att de tyckte det var häftigt. Det gör inte det hela mindre brottsligt eller avskyvärt, men för att kunna förebygga sånt beteende så är det ju rätt viktigt att man lyckats luska ut de verkliga orsakerna.

  Bra att du dryftar detta dock. Lite kontroversiella uttalanden som exempelvis dina behövs ibland för att trigga igång en debatt.

 • Jinge

  15 (femton) länkar till ca 200 ord?

  Snart får jag ta bort min egen länkning till dig…

 • Anders_S

  Jinge: Eftersom jag skriver artikeln för att gör en koppling mellan det amerikanska samhället, nazism och våld måste jag länka till en mängd för detta relevanta artiklar. Metro och AB använder dessutom inte Twingly. Kvar blir 12 länkar till DN och SVD. Inte heller alla de har Twingly-länkar. Men det är relevanta länkar.

  Ytterligare ett antal länkar är till andra artiklar jag skrivit i ämnet. Detta gör att jag inte behöver upprepa samma argumentation igen, utan jag hänvisar bara till det jag skrivit tidigare. Inget konstigt med det som jag ser det.

  Dessutom verkar jag ju vara den ende bloggare/journalist som har en vinkling med högerextremister och därför är det i högsta grad relevant att länka mycket.

  Förresten kanske inte den ende, Slutstadium har ju skrivit ett inlägg med liknande tankegångar som jag för fram i några av mina inlägg.

  Sen är det ju så att det är i princip ett enda av de inlägg som jag länkat till som genererar besökare till min blogg. De andra länkarna funkar främst andra vägen. Läsare från mig till tidningarna. Det ser jag i den fina statistik som Feedburner skapar åt mig.

 • Anders_S

  Godkände inte en kommentar av John Olsson då den innehöll okontrollerbara och förmodligen felaktiga faktauppgifter.

 • obeq

  Frågan kvarstår, vad har ”Fyra döda i skottdrama i USA” att göra med det här blogginlägget? Sluta använda Twingly som reklam för dig själv, det gör Twingly-funktionen mindre intressant.

 • Anders_S

  obeq: Om man läser ordentligt så är det lättare att förstå. Och så slipper man skriva korkade kommentarer:

  Citat från inlägget:
  Regeringens politik skapar ett inhumant och omänskligt samhälle. Sådana samhällen drabbas av sådant som i Rödeby och på Kungsholmen. I sådana samhällen växer högerextremismen. I förlängningen skapar vi ett samhälle som det amerikanska.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Hatbrotten ökar inte()