Betyder inget – Livets ord om ny skolordning

Jag skrev tidigare att regeringen kommit med ett bra förslag kring religiösa skolor. Och kring religion i skolan överhuvudtaget. Men förmodligen är det inte tillräckligt. Det räcker inte för att stoppa olika sektskolor. Det krävs förmodligen rejälare åtgärder för att få bukt med fundamentalister som Livets Ord och Plymouthbröderna.

Det krävs, vilket jag också skrivit tidigare, antagligen åtgärder mot den segregation som privata skolor (oavsett finansieringsform) innebär i sig. Både religiös, social och klassmässig segregation är nämligen följden av det skolsystem vi just nu har i Sverige. Ett skolsystem som verkar försvaras av i stort sett alla stora partier. Följden av det hela är att vi får skilda utbildningsvägar för överklass respektive arbetarklass. Bättre undervisning i överklassens skolor och sämre i arbetarklassens skolor. Det är det långsiktiga resultatet av det system vi har i dagens Sverige.

Förutom att hantera religiösa skolor måste ju också samhället lära sig hantera andra yttringar av fanatisk kristendom på extremhögerkanten. Såsom när nazister häromsistens förstörde en konstutställning i Lund. Eller som när kristna fundamentalister hotar skolpersonal.

Borgarmedia: AB, Dagen, SR, DN
Bloggat: Trotten, Slutstadium
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements