Det kallas kapitalism

Nej, Sjölander, det är inte rasism som är grunden till att gästarbetare har så dåliga bostadsförhållanden. Det är inbyggt i kapitalismen, i det kapitalistiska systemet. Det kapitalistiska systemet i Sverige.

Det finns bostadsbrist i Sveriges större städer. Det är där flertalet gästarbetare finns. En annan stor grupp av gästarbetare är bärplockare ocjh jordbruksarbetare. De arbetar långt ut på landet. Där finns inga bostäder. Det kostar pengar att fixa bostäder, därför försöker arbetsgivarna fixa så billiga som möjligt. Allt för att kunna öka profiten. Vinstmaximering kallas det. Det är inte rasism. Utan kapitalism.

Rasism kan möjligvis vara ett medel för att uppnå syftet med så hög profit som möjligt. Det är dock inte orsaken till de dåliga bostäderna. Och inte orsaken till att vi svenskar accepterar det. För jag tror inte vi accepterar inte taskiga bostäder. Men vi känner inte till hur det är. För att göra något åt hela situationen måste de berörda våga kämpa för bättre bostäder. Jag är säker på att de då skulle få stöd av den svenska befolkningen som ju i det läget skulle få kännedom om de dåliga förhållandena.

Emellertid krävs det för att uppnå en lösning på lång sikt, att kapitalismen som system bekämpas. Att vi inför ett bättre system. Men tills dess så måste vi alla bekämpa arbetsgivarnas utnyttjande av arbetskraften.

Det hela är heller inget nytt. Samma typ av reportage såg jag på 1970-talet. På 1980-talet. Förr i tiden erbjöds statarna liknande villkor på många ställen. Det är inget nytt. Det är inte rasism. Usla bostadsförhållanden är ett resultat av det kapitalistiska systemet.

Borgarmedia: DN, AB, SR
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Thomas Tvivlaren

  En någorlunda human kapitalism via marknadsekonomi kräver att marknadskrafterna balanseras mot just humana intressen. M.a.o. är det stora felet egentligen inte att marknadskrafternas ledstjärna är profit. Det stora felet är att de som är satta att hantera den nödvändiga balansen, folkets representanter – den politiska makten inte gör sitt jobb utan sitter i knä på de intressen de skall balansera.

  Det är helt ok att tycka illa om kapitalismen och t.o.m. dess potentiellt sätt mest destruktiva krafter men det blir ganska märkligt och allt annat än produktivt att inte utgå från det systemet, då det är det vi har, och sedan göra det bästa av det.

  Med ovanstående vill jag säga att om man med en politisk tillhörighet på vänsterflanken konstant riktar fokus på företagen och kapitalet så visar man samma okunskap om marknadsekonomi och om produktiva sätt att förändra som de med politisk tillhörighet på högerflanken visar när de ordbajsar om företag som en kraft i andra sammanhang än profitrelaterade (givetvis undantaget strikt sociala företag som kanske kan bidra till någon slags förändring på detta).

 • Johan Sjölander

  Hej. Jag sa inte att det var rasism som orsakade de vedervärdiga förhållandena. Jag sa att det var rasism om vi accepterade dessa förhållanden för gästarbetare (samtidigt som vi inte accepterade dem för infödda arbetare).

  Och det håller jag fast vid.

  (Tycker för övrigt att detta är ett bra exempel där kapitalistisk rovdrift och vissa rasistiska tendenser att inte värdera några människorn lika högt som andra samverkar.)