Krigshets i Turkiet

Turkiet, med ett politiskt system som har klara politiska begränsingar (exempelvis en 10% spärr för partier att komma in i parlamentet) närmar sig alltmer öppet krig mot kurderna i norra Irak. Iraks regering gör dock vad de kan för att stoppa en ny front i kriget i Irak. Men de arbetar förgäves tror jag. Och i motvind. För USA har redan valt sida. Turkiets sida.

I turkiet har också militären ett mycket starkt inflytande på det politiska agerandet. Militären i Turkiet är som jag skrivit tidigare, tränade av USA. Turkiet som land har också, oavsett om militären styrt diktatoriskt eller om man haft civil regering, varit USA:s näst viktigaste allierade i området, efter Israel.

Naturligtvis orskar de uppskruvade tongångarna och den tilltagande krigshetsen i Turkiet oro hos landets kurdiska befolkning. De är ju de som kommer att få betala med sämre liv, förföljelse eller med döden.

Till och med på min blogg (jag har skrivit tre inlägg om detta tidigare) märks krigshetsen i Turkiet. Jag har fått en mängd rasistiska kommentarer om kurder från turkar, liksom flera personliga hot mot mig från enskilda turkiska fascister/högerextremister. Jag har inte godkänt några av de kommentarerna utan tagit bort dem.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Morpheus

  Svensson

  Det är många som inte förstår varför kriget i Irak ägde rum från första början. Eller många andra saker såsom du själv märkt från de turkar araber och iranier som du nämner.

  Men man måste fråga sig varför finns det 50 000 kurdiska flyktignar i Sverige? Det är på grund av den massiva systematiska förtryck de utsatts för.

  Du märke en liten gunta av detta iom hoten du har fått.

  Detta sammantaget säger oss att man måste lösa kurdfrågan från grunden. Enda vettiga läsningen är mänskliga rättighter för kurder i alla de ockuperade delarna av Kurdistan, tilla tt börja med…

 • Yalcins

  Man måste faktist veta en hel del om ämnet om man ska kommentera.
  Först måste man förstå att turkiska styrkor kommer inte att kriga mot kurder, utan de kommer att bekämpa mot kurdiska terrorist gruppen pkk. Mot deras lägrer i Irak.
  För att man ska kunna säga att det är ett land , måste det så kallade landet uppnå vissa krav. Ekonomisk frihet, arbetskraft, tydliga gränser, och ett flagga (inget tygbit).
  Det är självklart att man utnyttjar Sveriges flykting politik, om man inte mår bra ekonomiskt. Turkar har levt lika förtryckt som kurder i Turkiet i många år.Turkar och kurder lever faktist på samma villkorer.
  Europa måste skilja på folkgrupp och terrorist grupp.
  Turkar har inget emot kurder, utan bekämpar terrorismen.