Krigshoten i Mellanöstern

Ja, egentligen handlar dte ju om att ett krig som redan existerar kan komm att utvidgas. Något som i och för sig också händer med jämna mellanrum. Kriget eller krigen som existerar är inbördeskriget i Irak och Israels förtryck av palestinierna (eller ska man säga inbördeskriget i Palestina).

Det är dessa två krig som ibland utvidgar sig. Israel och/eller USA anfaller ibland Libanon och ibland Syrien.

Men nu är det fler länder som kan bli inblnadade. Dels så ökar USA.s hot mot Iran. Riskerna för att USA ska invadera och anfalla ytterligare ett land i Mellanöstern känns ibland helt överhängande, ibland mindre aktuellt. Men de finns där hela tiden.

Det andra hotet om utvidgning är att Turkiet, som är USA:s näst viktigaste allierade i område, ska anfalla kurderna i norra Irak, i sin jakt efter PKK-gerillans soldater. Turkiets eventuella insatst kan emellertid skapa ännu större problem för landet. Kolla bara in denna grafik i tidningen Le Monde.

Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements