Ryska revolutionen

Ett antal bloggar uppmärksammar att det är 90 år sen den ryska revolutionen. Flera av dem är stalinistiska och långt ifrån den politiska tradition som jag representerar. Men några har en politisk uppfattning som står nära min. Bland de senare återfinns Erik Svenssons intressanta blogg, Biology and Politics som skriver bra och jämför ryska revolutionen med Venezuela.

Andra som skriver om ryska revolutionen är bloggarna Politics and Philosophy, Björnbrum och Den onödiga samtiden. De flesta skriver dock alldeles för högtravande och traditionellt för att det ska bli intressant och det är faktiskt bättre att läsa lite äldre grejer som skrivits om den ryska revolutionen.

Läs exempelvis:
David Mandel, Från Lenin till Jeltsin
Håkan Blomqvist, Daniel Bensaid m.fl., Lenin – massmördare
Jeff Hausel, Statskupp eller revolution
Leo Trotskij, Till ryska revolutionens försvar (Köpenhamnstalet)
Leo Trotskij, Tre uppfattningar om ryska revolutionen
Leo Trotskij, Oktoberrevolutionens lärdomar

Läs dessutom gärna också om ryska revolutionens urartning och stalinismen.

Mest puckat och tvärsäkert skriver förstås de som har minst kunskap och som inte kan se komplicerade sammanhang. Dvs de få liberala skribenter och bloggare som kommenterat det hela. I Aftonbladet anlägger Slavoj Zizek ett helt annat och intressant perspektiv på ryska revolutionen och Lenin.

Borgarmedia: DN, SVD
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,