Äntligen har Ieng Sary gripits

Till slut har då några av de främsta ledarna inom Röda Khmererna i Kampuchea gripits. Två av de som var centrala i Pol Pots mördarregim på 70-talet. Nämligen Ieng Sary och hans fru Ieng Tirith. De båda krigsförbrytarna har länge levt helt öppet i Kampuchea utan att bli arresterade och ställda till svars för det folkmord de är ansvariga för.

Därför är det nu tillfredställande att de grips och förhoppningsvis ställs inför rätta.

En sak vi dock inte ska glömma är att den brutala och vidriga Pol Pot-regimen kunde komma till makten på grund av omfattande bombningar och vad som i praktiken var en amerikansk ockupation av landet. Måtte vi inte få se den typen av regim (fast i islamistisk dräkt då) ta makten i Irak när USA förr eller senare drar sig tillbaks. Faran finns definitivt.

Läs mer: Ben Kiernan, Motsättningarna inom den kommunistiska rörelsen i Kampuchea, Lars Henriksson, Resenärer som såg det de ville se

Borgarmedia: SVD, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Om rätt ska vara rätt – och det är ju inte mer än rätt! – så är ingen åtalad för ”folkmord” i Kambodja. Precis som det är skillnad mellan ”mord” och ”dråp” i vårt rättssystem, så har termen ”folkmord” en mycket strikt definition, och avser endast uppsåtliga försök till utrotande av etnisk eller kuturell/religiös grupp. De ”khmer rouge” som sent omsider fått en egen tribunal åtalas alltså för ”krigsförbrytelser” och ”brott mot mänskligheten”, och inget annat.
    Nu väntar vi bara på dagen när Henry Kissinger grips, och sen kan vi känna att rättvisa skipats!

  • Pingback: Svensson » Blog Archive » USA och Sydostasien()