Ungdomar, våld och högerextremism

Väldigt ofta sägs det i debatten om våld bland ungdomar att detta ökar. Det är helt enkelt inte sant. Våldsanvändningen balnd ungdomar ökar inte. Inte heller ökar antalet ungdomar som blivit utsatta för våld. Det finns alltså inga belägg för att ungdomsvåldet ökar. Om detta har jag och andra skrivit en mängd inlägg tidigare som ni kan läsa.

Inte ungdomsvåld
Nyliberalismen, inte polisen
Inga belägg för att våldet i samhället ökar
Mattias Hagbergs artikel i Arena år 2002, “Den effektiva brottsmyten” och hans bok “Släpp fångarna loss
Lars Henriksson, I ensamheten växer rädslan

Inte heller är det så som det påstås i en namninsamling mot det högerextrema våldet, att detta ökar. Det är bra att man uppmärksammar det högerextrema våldet. För högerextremt våld utgör en stor del av det som i media ofta kallas ungdomsvåld. Men det är dåligt att göra detta utifrån falska föreställningar. Det högerextrema våldet i Sverige ökar faktiskt inte. Det är möjligt att dess fokus förskjutits från våld mot homosexuella och invandrare till våld mot mer etablerade grupper i samhället som medlemmar i Ung Vänster och SSU. Och att det därför eventuellt uppmärksammas mer. Men som sagt, det ökar inte.

Inte heller kan polisen och en del politikers förslag om hårdare tag på något sätt förbättra läget. Det är inte så man kan åtgärda problem med högerextremism eller våld bland ungdomar. Polisen har överhuvudtaget svårt att agera i en del av de förorts- och arbetarklassmiljöer där brottslighet och våld är vanligt. Detta beror både på dålig utbildning av polisen och på att rekryteringen till polisen är klassmässigt, etniskt och könsmässigt skev. Förändras detta kan inte polisen förväntas sköta sitt jobb på ett bra sätt.

Intressant?
Bloggat: ID-Pelaseyed
Borgarmedia: DN1, DN2, SVT,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

————————————————————————

Trotten om ett annat ungdomsproblem, Jinge om ett annat problem med våld, Slutstadium om högerextremism och antirasism

Advertisements
 • -”Polisen har överhuvudtaget svårt att agera i en del av de förorts- och arbetarklassmiljöer där brottslighet och våld är vanligt. Detta beror både på dålig utbildning av polisen och på att rekryteringen till polisen är klassmässigt, etniskt och könsmässigt skev. Förändras detta kan inte polisen förväntas sköta sitt jobb på ett bra sätt.”

  Så vad du säger här, är att det är skillnad på människor. Att en eller flera icke svenska – kvinnliga – arbetarklass-poliser hade varit bättre.

 • Anders_S

  Det är väl känt från USA och England att man ska rekrytera poliser ur de grupper som de ska jobba med. Engelska poliser har flera gånger varit över i Sverige för att föreläsa om detta i olika sammanhang.

  Klass, etnisk tillhörighet och kön samt sexuell läggning påverkar naturligvis hur man uppfattas och hur man kan agera. Inget konstigt med det. Det beror på att vi alla har fördomar. Det är också väl belagt att den traditionella kriminaliteten är högre i arbetarklassen (lika hög/låg oavsett etnisk eller religiös tillhörighet).

 • Så om en skolklass med enbart etniskt svenska barn ska få den bästa möjliga undervisningen, så bör även läraren vara etnisk svensk? Eller gäller detta bara bland poliser vs kriminella?

  Eller är det helt enkelt så, att arabiska tjuvar kommer bäst överens med arabiska poliser? För om så är fallet. Är det då frågan om fördomar eller om simpel, etnisk, tillhörighetskänsla? Är man fördomsfull och rasistisk för att man vill bli haffad av en landsman? Är man rasist om man vill ha en Svensk lärare?

  Sedan. Att kriminaliteten skulle vara lika hög/låg bland alla etniska folkslag som finns i Sverige är inte sant. Det vet både du och jag. Invandrarungdomar är överrepresenterade i rån -och våldsbrott. Det är en sanning som inte går att förneka. Den som tvivlar kan gå till sin närmaste tingsrätt och hämta ut domar i kat. rån och misshandel.

 • Z

  Ja, för att invandrarungdomar idag tillhör den klassiska arbetarklassen. Precis som för några år sedan var andra invandrargrupper som stod längst ner på den sociala skalan, är idag många invandrare från vissa länder där. Förr i tiden var fattiga svenskar istället.

  Så om du läser vad Svensson skrev, att den traditionella kriminaliteten är högre i arbetarklassen, så är det korrekt, oavsett vilket etnisk eller religiös tillhörighet. Sen att arbetarklassen är dominerad av invandrare, det är en helt annan fråga, en klassfråga.

  Och precis som i läraryrket så är det bra med en spridning av nationaliteter och religiositeter hos polisen. Sen om man borde få ”välja” så att säga hör inte hit. Studier visar att det fungerar bättre om rekryteringen sker på sådant sätt. Fler brott löses, blir lättare att få vittnesmål etc. Läs på själv, det finns statistik.

 • daniel

  det kvittar vad studier och statistik säger, personer som anders_s ovan kommer alltid vrida dem till att passa sina egna ideologiska syften. i det här fallet den något fatalistiska idén om att ”våldet ökar inte”. våldet ökar inte, har aldrig ökat och kommer aldrig att öka, som en tradig gammal sociologilektor från 80-talet på repeat. skicka honom till bagdad och han kommer säkerligen hävda att våldet inte ökar där heller. eller jo förresten för det är ju högerextremt amerikanskt våld där…

 • Detta ständiga snack om klasser. ”Alla människor är lika mycket värda…förutom dem som har bra med pengar, dem jävlarna ska inget ha!”

  Om detta nu är en klassfråga (vilket det inte är) varför visar inte statistiken på en jämn fördelning mellan ”arbetarklass-svenskar” och dito invandrare. Varför är de med invandrarbakgrund, OCH arbetarklass överrepresenterade?

  -”Sen att arbetarklassen är dominerad av invandrare, det är en helt annan fråga, en klassfråga.”

  På dig låter det nästan som att arbetarklass är ett skällsord, enbart förknippat med negativitet och misär?

  Svaret är: En totalt misslyckad integration, tillsammans med en socialistisk dröm om att leka världsbäst inom flyktingmottagande och asylgiveri. Allt gjort i högsta blindhet och naivitet. Badkaret är fullt för länge sedan. Resurserna och jobben fanns inte 1995 och de finns fortfarande inte till alla de människor som kommit hit. Den enda reella lösningen på problemet är att stoppa flödet och att dra ur proppen. För om vi fortsätter att fylla på, ja, då kommer den arbetarklass som vissa pratar om, att omvandlas till en gigantisk, maktlös underklass!

 • Z

  Ja, det verkar verkligen som att Sverigedemokraterna har lyckats med sin populistiska propaganda om folk tror att det är ett invandringsproblem. Orkar inte ens diskutera.

  Och titta själva på BRÅs statistik. Våldet blir kanske grövre och ändrar karaktär, men mycket bygger endast på en ändrad anmälningsstruktur. Slagsmål värderas på ett annat sätt, folk jagas upp i tron att ett vanligt slagsmål numer är ett gängslagsmål eller att vanliga människor riskerar liv och hälsa om man bara kommer ut i förorten.

  Jag bor i en förort, en av dessa platser där tydligen gängkriminaliteten är som värst, och ser en massa positiva saker. Invandrarna är inte problemet. Samhällskulturen och utanförskapet är problemet, och den statistiken syns tydligt i länder som USA. Fattiga områden, drömmen om att bli någon på snabb väg istället för att bli förudmjukad av bidrag och att inte få jobb, sådana saker leder till kriminalitet i vilket område som helst.

  Jag orkar verkligen inte med dessa enkla förklaringar ”invandrarna är problemet..” Lär er se lite djupare, gå en kurs i samhällsvetenskap på universitetet, eller historia för den delen. Kriminalhistoria om ni så vill. Läs på lite, och se på andra länders historia.

 • -”Jag orkar verkligen inte med dessa enkla förklaringar ‚Äúinvandrarna är problemet..‚Äù Lär er se lite djupare, gå en kurs i samhällsvetenskap på universitetet, eller historia för den delen. Kriminalhistoria om ni så vill. Läs på lite, och se på andra länders historia.”

  En kurs på universitetet?! Samhällets verkligheter ligger fyra kliv från där jag står just nu! Att gå till närmsta universitet är betydligt längre. Här behövs inga kurser på universitetet eller några studiecirklar på någon tvivelaktig folkhögskola. Verkligheten är alltid att föredra framför böcker och kurser. Sedan har jag nyligen spenderat fyra år på Chalmers, så jag är ganska så mätt vad gäller den akademiska världen.

  Och nej, jag är inte Sverigedemokrat. Etnopluralist samt realist är en mer korrekt benämning. De sista jag vill ge inflytande i den här frågan är just SD. SD anser att invandrare och andra främlingar kan vara kvar i landet så länge de anpassar sig till den gällande kulturen. De är med andra ord kulturnationalister. SD vill helt enkelt integrera de främlingar som redan finns här, samt i viss mån även stoppa flödet på nya främlingar från att komma in.

  Enligt mig så är det bättre med en vänsterregering än med en borgerlig sådan. När sossarna satt på makten så ställdes det inga eller ytterst få krav på de främlingar som finns här idag. Pengar delades ut, integrationsprojekt efter projekt blev till fiasko m.m. Idag har vi en regering som faktiskt skapar jobb åt denna grupp, och som i och med det, även slussar in dem i samhället.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Etnopluralism

  Tack och hej!

  Väl mött!

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Överklassgrabbarna åtalas()