Missnöje med polisen? Nöjda med tandvården?

Svenskt Kvalitetsindex har presenterat en undersökning där svenskar fått bedöma kvaliteten hos olika myndigheter och samhällstjänster. Enligt undersökningen så är vi mest missnöjda med polisen och mest nöjda med tandvård och förskola.

Det gör mig lite skeptisk. Tandvården som är så skitdyr så att det finns folk som inte har råd att gå dit. Vilka har undersökningen genomförts bland? De som har intervjuats är de som använder tjänsterna. Då är det faktiskt så att de som har mest klagomål på tandvården aldrig blir tillfrågade. Eftersom de inte har råd att utnyttja tandvården. Därför blir siffran för tandvården för hög och dessutom med ideologisk bias. Det är ju främst människor med mer pengar som svarar på frågorna om tandvården.

Så frågan är om det inte är ännu en riggad undersökning som syftar till att visa att privata lösningar är bättre än offentliga. Men på SKI:s hemsida verkar det som om jag kan lita på deras resultat. SKI är något som drivs av SIQ (Institutet för kvalitetsutveckling) och Handelshögskolan i Stockholm (HHS). Det verkar ju förtoendeingivande. Lika förtroendeingivande är inte det faktum att det hela drivs inom ramen för ett europeiskt samarbete, EPSI Rating. En sajt som inte länkar vilka som står bakom utan bara samarbetsorganisationer, vilket bara det känns väldigt suspekt.

Och förtroendet rasar totalt när jag ser vilka som ligger bakom SIQ, det är nämligen främst de svenska storföretagen. Än mer misstänksam blir jag när jag läser vad SIQ står för:

SIQ är den pådrivande kraften som gör Sverige till det ledande landet vad gäller förbättringsarbete för gemensam välfärd och konkurrenskraft.

//

SIQ ska vara ett föredöme för kundorienterad verksamhetsutveckling.

Vi ska leva som vi lär. Därför vinnlägger vi oss om att vara professionella och att vår verksamhet kännetecknas av respekt, trygghet, glädje och kreativitet. Med professionella menar vi att uppfylla våra Grundläggande Värderingar.

Det känns och låter faktiskt som det hela är ytterligare ett av många projekt som är till för att indoktrinera det svenska folket om privatiseringars förtjänst. Trots närvaron av NUTEK, Göteborgs kommun och en del fackföreningar. Att HHS är en privat högskola med täta näringslivskontakter förstärker detta intryck. Centrala delar av finanseliten sitter dessutom i deras styrelse, däribland företrädare för familjerna Wallenberg, Bonnier och Lundberg. Och media sväler det hela med hull och hår. Återigen agerar de som propagandamegafoner för makten, eliten och storföretagen.

Att brottsoffer inte är speciellt nöjda med polisen är ju ganska klart i undersökningen och det betvivlar jag inte, i motsats till uppgifterna om tandvården som är uppenbart oanvändbara. Missnöjet med polisen ökar år från år. Förklaringen till detta är enkel. Polisen sysslar delvis med fel saker. Folk får inte den hjälp de vill ha när det gäller vardagsbrott. För polisen är upptagen med den grova brottlsigheten, upptagen med meningslösa hotbildsrapporter och annat underätteslsetjafs, som säkert är roligt, men knappast löser problemet med vem som ryckte väskan från mormor eller vem som gjorde inbrott i min lägenhet.

Naturligtvis måste polisen ägna sig åt den grova brottsligheten. Men mer resurser borde också lägags ner på vardagsbrotten. Dit kan vi nårt om vi med sociala åtgärder kan minska den grova brottsligheten. Samma sociala åtgärder får ju faktiskt också ner det som kallas vardagsbrott. Med sociala åtgärder slår vi alltså två flugor i en smäll. Och polisen kan omprioritera sitt arbete.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, Sydsvenskan
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Har du haft inbrott så var det säkert Säpo…

 • bodil

  ANDERS,

  Det är med all sannolikhe inte någon”riggad” undersökning som Du misstänker.
  Privata alternativ är bäst det kan Du enkelt kontrollera med användarna.
  Tandvården t.ex skulle inte fungera utan privattandläkarna som har en helt annan kapacitet än de kommuanställda.
  Likadant blir det om sjukvården privatiseras inga köer kommer Längre att finnas.
  Fram för de privata alternativen och måtte det inte dröja länge.
  Titta gärna på nya Östeuropa där står privata kliniker
  som spön i backen mycket hög kvalitet och inget annat.
  Varför skall förresten inte en läkare eller sjuksköterska kinna välja bland olka arbetsgivare som alla andra yrkesarbetare kan?
  Det är en djupt förlegad socialistisk syn på sjukvård och tandvård Du har Anders.
  Förresten uppmanar jag Dig vänligen att läsa en nyutkommen bok skriven av Erik Zsiba ”HEJDÅÖSTEUROPA” där kan du få läsa om den sagolika utvecklingen i gamla östeuropa där människorna har fått ett liv de inte kunde drömma om.
  De gamla kommunistländerna har en tillväxt som kan göra en fattig svensk gråtfärdig platta skatter som genererar arbete och välfärd DE DU.

  bODIL

  ps Erik Zsiba är utbildad civ ekonom på Handels i Stockholm
  jurist i Lund sam etnolog Lund

 • Anders_S

  Bodil: Du upprepar bara trossatser utan något som helst värde.

  Titta på Östeuropa, där finns det gott om folk som inte har råd med sjukvård. Så kan man också skriva och det är sant.

  Det finns inga köer i länder med privat sjukvård därför att priserna ser till att fattiga aldrig ens ställer sig i kö. De har inte råd. Så är det i USA, så är det i Rumänien och andra gamla öststater.

  Fattiga länder har ofta högre tillväxt än rika. Inget konstigt med det. Sovjet hade högre tillväxt på 50-talet än Sverige. Det gjorde inte Sovjet till ett bra land. Samma nu, hög tillväxt innebär inte att det är ett bra land.

 • Elake Måns

  Anders S: Intressant att du tycker att Bodil upprepar trossatser när du själv sysslar med detta.

 • bodil

  Anders,

  Vem betalar för de utryckningarna; portabla sjukhus, i Amerika som hämtar upp knivskurna och sönderslagna i gatu- och gängbråk?
  Är det bössen själva eller?
  Det finns allmänna sjukhus i USA som håller ungefär samma standard som ett normalt svenskt sjukhus.
  Sedan finns det spetskompetens som man kan försäkra sig för
  och det skulle vara önskvärt med ett liknande system i Sverige
  Skillnaden i sjukvården döljs skickligt i Sverige och alla är inbillade att de får den bästa vård de kan få.
  Har man inget att jämföra med så blir det också svårt att
  aga ställning.
  Så är förhållandet i Sverige med några enstaka undantag
  Sofiahemmet eller Carlanderska samt en del plastickirurgiska
  kliniker utspridda i landet
  Svenska folket reser hellre till Kanarieöarna och andra liknande nöjesresor än försäkrar sig för bra sjukvård.
  Med bra sjukvård menar jag att man skall disponera ett eget rum och att man själv får välja kirurgen eller annan specialist.
  Konkurrens mellan olika sjukhus och kliniker är en sund och bra sjukvård och det hoppas jag att vi får även i Sverige.
  Sovjets tillväxt vet Du lika väl som jag att den var konstruerad och ej verklighetsförankrad.
  Om det nu vore korrekt med Sovjets tillväxt vad satte den för avtyck i övriga världen?
  I mina hemtrakter kallar man sådant ”ta inga pennor med mej”.

  Bodil

 • Magnus

  Klart man inte är nöjd med polisen, de lägger all tid på att utreda fel sorts brott.

  Misshandlar eller våldtar någon så går man oftast fri trots att man har begått ett grovt brott som drabbar någon annan.

  Är man narkotikapåverkad på fel plats blir man dömd för narkotikabrott trots att man bara begått ett brott som drabbar en själv.

 • Bergsklättrarn

  Bodil,

  är det du som på olika fackföreningssajter skrivit under pseudonymen ”Erik i Lund” och en del andra ”kvinnliga” alibin ? Som provocerar folk med att de tror på sån¬¥t som man normalt gör på den egna bloggen, som tror att de enda bevisligen intelligenta människorna är egna företagare ! ?

 • Anders_S

  Bodil:

  ”Med bra sjukvård menar jag att man skall disponera ett eget rum och att man själv får välja kirurgen eller annan specialist.”

  Och det får alla enligt dig göra i USA? Hallå, hallå, kom tillbaks till verkligheten!