Om att länka hit och dit

Det är ju ingen hemlighet att olika vänsterbloggar tipsar om artiklar på andra vänsterbloggar. Det är en naturlig följd av att vi inom vänstern vill nå ut till så många som möjligt.

Vi gör ofta det med direktlänkar till de artiklar vi vill att våra läsare ska läsa på andra bloggar.

Det finns emellertid en mängd sätt att länka till andra bloggare. Ett sätt, där man använder sig av knuff.se och RSS, presenteras av Johan Larsson. Det går ut på att man presenterar vilka som länkar till ens egen blogg, exempelvis som jag gör i vänsterspalten här på min blogg. Johan tillhandahåller också instruktioner om hur man fixar det hela på en wordpress-blogg.

En liknande funktion kan man få på en wordpress-blogg med hjälp av en plugin som heter Technolinks. Den gör att länkar till ett visst inlägg som Technorati hittat visas på den artikeln som någon länkat till. Hur det ser ut kan ni se här.

En annan plugin som bland annat Teflonminne använder heter CommentLuv och visar en länk till det senaste inlägg som den som kommenterar på bloggen gjort på sin blogg. Förstod ni det? Det gjorde inte jag. Okej, kolla in hur det ser ut hos Teflonminne istället.

Bloggen Webbsnack kommenterar också det hela och länkar till den del andra intressanta saker i samma ämne. I en kommentar där låter Martin Källström från Primelabs meddela att Twingly har liknande funktioner, som knuff.se har, på gång.

Man kan också via sajten CoComment visa sina egna kommentarer (eller nåt annat urval av kommentarer) på andras bloggar på sin egen blogg. På det sättet länkar man också vidare till nån annan.

Naturligtvis kan man på sin blogg också visa rena RSS-flöden från andra bloggar, men det är ju roligare att länka till de som länkar till dig. En slags bloggosfärintern Twingly-funktion blir det ju i det läget.

Bloggat: BetaAlfa, Z (inte samme person som ibland skriver på min blogg)
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Hej och tack för länken.
  jag kände mig…lite…förbigången, då jag inte ens nämndes i Johans inlägg:

  Han skrev den två dagar efter att jag skickat mail (söndags) med förfrågan om sk Knuff-ruta. I tisdags kväll löste jag problemet, på mitt sätt, med ”Hitlänkat” på min blogg och tydligen hade han skrivit sitt inlägg onsdag morgon. Sedan skrev många av er bloggare, som reaktion, att ”Johan har en ny fantastisk funktion för twinglande bloggare emellan”

  Visst, jag, enkla Z, har inte kommit på någon kod själv, bara envist pusslat och letat sidor på google. Dessutom funkar väl min lösning bara för blogspot, och jag fick sedermera ett erkännande från Johan per email. 🙂

  Men jag tyckte ändå att det var jag som ”startade denna process” genom min feedversion ”Hitlänkat”, som står i min marginal, och detta är inte en av de oseriösa förslagen som han skriver om.
  Ok, slutgrymtat från mig…..

 • Pingback: Teflonminne » Ett virus om dagen…()

 • Pingback: Om att länka till andra bloggar | Svensson()