Segregation, fattigdom och maffiavälde

Göteborg, västkustens pärla är en av Europas mest segregerade städer. En av Norra Europas mest industridominerade städer. För Göteborg är en industristad, med den största anhopningen av arbetarklass bland Nordens 5 storstäder. Nog är staden vacker, men den har också mer problem än andra nordiska storstäder. Det hjälper liksom inte att staden lyser när maffiagängen berder ut sig, när fattigdomen och blir djupare, bostadsbristen större och desperationen värre.

När man för några år sen gjorde en undersökning av fattigdomen i Sverige och jämförde olika bostadsområden så visade det sig att av Sveriges 10 fattigaste områden fanns 6 i Götebrog, Det finns ingen anledning att tro att detta ändrat sig sen dess. Dessa 6 områden är Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Lövgärdet och Biskopsgården. De andra miljonprogramsområden i Göteborg, Backa, Frölunda, Tynnered, Högsbo och Kortedala kom dock inte långt efter på fattigdomskalan.

De fyra andra utav de tio fattigaste områdena i Sverige återfanns i Malmö, Stockholm (2 st) och Örebro.

Andra tecken på Göteborgs extrema segregation är den något högre arbetslösheten och den enorma bostadsbristen. När ett 30-tal hyreslägenheter längs med Mölndalsvägen annonserades ut anmälde sig 37 000 sökande. Alla dessa är inte bostadslösa, men förmodligen majoriteten.

Samtidigt som Göteborg har de fattigaste områdena har staden också fler lyxrestauranger med stjärnor i Guide Rouge (tidigare Guide Michelin) än nån annan svensk stad. Flera av dess ligger i de kvarter nära Avenyn, där också volvochefen bor. Något som understryker de olika världar som göteborgs överklass och arbetarbefolkning lever i. Arbetarna har sin Kvibergs marknad och sitt Frölunda Torg, överklassen har sitt Fokus.

Det är denna segregation och detta utanförskap som gör att regeringens politik som är riktad mot de fattigaste slår hårdare i Göteborg än på andra ställen. Det finns fler fattiga i västkuststaden och de blir ännu fattigare när regeringen omfördelar från fattiga till rika. Regeringens politik skapar än värre utanförskap och utslagning. Göteborg var också staden där borgarpartierna inte vann valet, utan istället gick sossarna fram. Det finns ett samband mellan detta och fattigdomen.

Det är dessa saker som är grunden till det vi har sett flera exempel på i Göteborg under senare tid. Det är fattigdomen och utanförskapet hos den göteborgska arbetarklassen som leder till att de kriminella gängen kan rekrytera nya unga människor hela tiden. Jinge skriver att det verkar finnas en desperation, ett samhällshat i Göteborg som får många uttryck och han kopplar de vanligt förekommande skolbränderna till detta. Nu vet jag inte om man kan koppla det så, för Gråbo är ju inte direkt en miljonprogramsförort.

En sak är dock i dessa sammanhang klar för mig, varken sossarna och Mona Sahlin eller borgarna och Fredrik Reinfeldt är intresserade av att lösa arbetarklassens problem, inte i Göteborg och inte nån annan stans heller.

Intressant?
Bloggat: Ett hjärta rött, Peter Karlberg
Borgarmedia: SVD1, AB1, AB2, DN1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag har hört att Göteborg ska vara en riktigt trevlig stad. Ett ställe där folk är varma och trevliga, och där jantelagen inte är lika utbredd som här i norr. Antar att jag hade fel?

 • Riktigt intressant inlägg, bor själv i Göteborg. Närmare bestämt i Frölunda men kan tyvärr inte hålla med om det som du skriver. Göteborgs befolkning och att bo i Göteborg är precis som i vilken annan storstad som helst. Det är klart att det händer grejer i en stad med en halv miljon invånare, alla dess kan ju inte vara ”normala” och bestämmer sig därför för att ibland anlägga bränder osv. Det händer överallt, men media bestämmer vad de vill fokusera på och just pga detta har det blivit en sån diskussion om Göteborg.

 • Anders_S

  Majs: Min uppfattning är att vi i Göteborg är trevliga och gemytliga. Att staden är varm och go. Men det finns också en annan sida. Fast nog kan gangstrarna också vara trevliga och goa.

  Ilvana: När det gäller kriminella gäng är det välebelagt att Göteborg i förhållande till sin storlek har fler och värre gäng än andra nordeuropeiska städer. Segregationen är också väl belagd. Det är ett känt faktum sen lång tid. Men kriminaliteten som helhet är inte värre i Göteborg än i andra storstäder

 • strutz

  Vad är du för en konstig vänsterpartist som snöat in på brottstemat? Snart ropar du väl efter fler poliser också… Allt är mycket besynnerligt eftersom du borde veta var brottsligheten hör hemma. Säkerta tt du inte är bulvan för SD?

 • Anders_S

  Strutz: Ja, arbetarklassen har högre kriminalitet än medelklass, småborgare och överklass.

  Sen är jag inte vänsterpartist. Och om du läst lite mer på min blogg, skulle du sett att jag är väldigt kritisk till polisen.

 • Ted

  Man måste se samhällsutvecklingen i ett längre perspektiv. Det riktas massiv kritik mot Alliansen. Dock utan många sakliga argument. Det är bara en ”känsla”, som underblåses av hatfulla och t.ex Mona Sahlin. Hon bara vräker ur sig, och tydligen köper mga den förvirrade antipatin. Låt oss diskutera och vara nogranna med att vara sakliga. Då finns det en chans att Alliansen får sitta kvar, mycket välförtjänt. Det är människor som är nogranna med att veta vad dom säger i sakfrågan. Vi behöver inte nån mobb i Sverige. Min privata åsikt är att politiker som inte bryr sig om dom smutskastar, andra definitivt inte har i politiken att göra(eller i nåt annat ansvarsfullt arbete)

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Vänstermajoritet()

 • Maria

  Det är ett väl känt faktum att nyliberalism skapar ökade sociala klyftor, vilket blir ännu tydligare i post-industriella samhällen. Det är inte något vänstertjafs utan bekräftas även från håll som The Economist. På något sätt får man välja mellan att satsa på en fördelningspolitik, där man strävar efter jämställdhet och ser till de svaga i samhället, eller så får man satsa på en tillväxtpolitik som går ut på att få till sig investeringar och kapital. Kombinationen är svårlöst. De spridningseffekter som borgarna menar tillväxten ska dra med sig förklaras dock allt oftare som överdrivna och den gynnsamma utvecklingen på bland annat arbetsmarknaden vänder sig till de som skulle fått det bra iallafall. Det handlar om business och managmentbrancherna och framgångarna begränsas framförallt till innerstadsområden. Visst ser vi ökad segregation i allt större utsträckning vilket underminerar arbetet mot bättre sociala former och drar upp samhällskostnaderna i form av ökad kriminalitet, större ohälsa där sjukvården blir allt mer påfrestad. Så länge kapitalismen ligger till grund kommer också de kortsiktiga vinsterna prioriteras på direkt bekostnad av de som har det sämst ställt i samhället.

 • åsa

  hej!
  jag har en liten fråga. har också hört göteborg kallas europas mest segregerade stad (eller en av dem, som du skriver). skulle dock vilja veta hur man kommit fram till detta. har du någon källa till påståendet? maila mig gärna i så fall.
  tack!

  • Anders_S

   åsa, Jag har källa till påståendet och ska rota fram den.