Gangstrarnas Göteborg

Idag är det rättegång mot mot medlemmar i det gäng, Brödraskapet Wolfpack, som misstänks ha sprängt bomben i åklagare Barbro Jönssons hus häromveckan. Polisen har med anledning av rättegången delvis spärrat av centrala Göteborg.

Sånt här är naturligtvis helt oacceptabelt i ett modernt samhälle. Delar av en storstad ska inte behöva stängas av bara för att en rättegång äger rum. Då har något gått allvarligt fel.

Det som gått allvarligt fel är att samhället genom privatiseringar och nedskärningar av offentlig verksamhet, av social rättigheter, av a-kassa, av socialbidrag, av sjukbidrag och förtidspensioner skapat utrymme för gangstergängens verksamhet.

En restriktiv flyktingpolitik och dålig kontroll av arbetsmarknaden som skapats med hjälp av många små anti-fackliga åtgärder. Vilka lett till mängder med tillfälliga anställningar, olika typer av upphandlingar osv som alla gett gangstergängen möjlighet att profitera. Sammanbrottet för det sociala kittet i det svenska samhället är det som i grunden skapat och livnärt gangstergängens verksamhet. Detta sammanbrott har skapats av den förra regringen och den nuvarande regringen med berått mod genom den politik de fört.

Att nu bekämpa gangstergängen och återskapa ett socialt välfärdssystem som håller måttet kommer att ta lång tid. Det kommer också att kräva stora social och polisiära resurser. Grundläggande är dock att en social återställare behövs. Det social välfärdssystemet måste återställas till 70-talets nivå.

När det gäller gangstergängen måste också högerextremismen som frodas i vissa av gängen beaktas när man diskuterar ämnet. Just Brödraskapet är kanske det tydligaste exemplet. Det grundades som en rasistisk vit fängelseorganisation. Det har utvecklats från den tiden, men det finns fortfarande högerxtremt inflytande i organisationen. Att bekämpa gangstergängen är därmed också ett sätt att bekämpa högerextremismen. Att bekämpa högerextremismen är att bekämpa gangstergängen. Och det är samma åtgärder som behövs.

Läs min tidgare artikelserie om Maffiastaden Göteborg.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, GT, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

10 svar på “Gangstrarnas Göteborg”

 1. Misstänker skarpt att högern vill har mer kriminalitet. Då får de skäl för sin paradidé, ”hårdare tag”, mot allt och alla: Rösta på oss så ska vi ta tag i brottsligheten och göra något åt den. Brukar vara en populär och röstknipande slogan.

 2. Jag förstår inte hur en restriktiv flyktingpolitik kan vara orsaken till den växande organiserade brottsligheten. För det första så har vi ingen resriktiv flyktingpolitik utan en allt för generös flyktingpolitik. För det andra så är invandringen en stor orsak till den organiserade brottsligheten. Se bara på OG, Naser-ligan, Asir, Tigrarna och allt vad de organiserade invandrargängen i Göteborg heter.

 3. Lars G: Det är inte organiserade invandrargäng. Det är organiserade gangstergäng. I alla gäng är majoriteten av medlemmarna rån arbetarklassen. Inte kallar vi dem arbetargäng för det. Det finns etniska nordbor och etniska svenskar i stort sett i alla gäng. I vissa är man majoritet (gäller Wolfpack och de flesta MC-gängen).

  Flyktingar som måste betala till flyktingsmugglare hamnar i händerna på kriminella gäng. Det problemet kan inte lösas med hårdare flyktingpolitik. Då får man försöka med motsatsen. En mer öppen flyktingpolitik.

 4. Jag har svårt för att tro att en höjning av exempelvis a-kassan skulle kunna få yrkeskriminella individer att sluta med sin verksamhet.
  För kriminella individer från gamla f.d. Sovjetrepubliker torde Sverige ses som en godisbod. På landsbygden är det tunnsått med poliser, så där är det fritt fram att råna banker och göra inbrott. Åker man fast får man sitta i ett fängelse, där man får det bättre än fattigt folk har det i hemlandet.Det krävs nog andra åtgärder för att avskräcka dessa brottslingar.

 5. Gunnar: Det tror jag inte heller. Och har heller inte skrivit. Men det handlar om att försöka rycka undan benen för rekryteringen. För det är helt vanliga ungdomar som rekryteras. Såna som du och jag var.

  Det finns i stort sett inga människor från gamla Sovjet i gangstergängen i Göteborg.

 6. Anders: En ung man med ett namn och utseende, som inte vanliga svenskar är vana vid, har,såvitt jag kan förstå, endast ett fåtal möjligheter att få ett legalt jobb och därmed kunna skapa sig en vettig tillvaro. Antingen får han skaffa sig en gedigen akademisk utbildning, såsom civ.ing, läkare e.d. eller också får han starta eget.
  För den som inte lyckas härmed återstår ju bara svartjobb eller grövre kriminalitet.
  Då de ekonomiska avstånden samtidigt tycks öka och vi verkar få ett samhälle där var och en helst sköter sitt, har jag svårt att tro att vanligt folk skulle kunna tänka sig att acceptera de skattehöjningar, som en väl en sådan återställare som du skissar, nog skulle kräva.
  Tänk om man kunde tänka ut ett tillvägagångssätt för att få människor, som inte har något gemensamt att ändock acceptera varandra. Då skulle det bli lättare att motverka denna trista utveckling.

Kommentarer är stängda.