Borgare – ni är körda!

Allas vår valkommentator och valforskare Sören Holmberg dömer redan nu ut moderaterna och alliansen i nästa val. Historien visar att de inte har en chans att vinna nästa val menar han.

Inte ens med nya satsningar. Eftersom satsningarna innebär mer av samma politik som de hittills fört. Bort med solidaritet och rättvisa. Bort med alla människors lika värde. Förbättra arbetsmiljön genom att lägga ner Arbetslivsinstitutet. Slakta komvux. Ja, så där håller moderaterna på. Det är kortsiktigt. Det är politik som gynnar de rika på de fattigastes bekostnad. Det är en omfördelningspolitik från fattig till rik.

Sånt vinner man inga val på. Inte nu när folk vet att de ljuger, fifflar och fuskar. Inte nu när folk vet att moderaterna är det gamla rikemanspartiet, inte det nya arbetarpartiet. Då vinner man inga val med en rutten politik. Man vinner inga val med en politik som bestraffar vanliga svenska arbetare. Inte så länge man som arbetare har arbete, men den dag man förlorar jobbet eller blir sjuk. Då får man betala. För att de rika ska få slippa skatter. Då bestraffas man av borgarregeringen och allianspartierna. Av deras politik. Det är den politiken som gör att moderaterna är hatade. Det är den politiken som gör att borgarpartierna är körda i nästa val.

Så Sören Holmberg har säkert rätt. Alliansen har redan förlorat nästa val. Borgarpartier – ni är körda!

Bloggat: Badlands
Borgarmedia: SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • McCoy

  Borgare – ni är körda!?
  Det är Sverige också – efter valet 2010!

 • Stene

  McCoy har nog tyvärr rätt, sverige kommer vara kört i botten när borgarna kört på med sin ruttna politik i fyra år, åtminstone vad gäller samhällsklimatet.
  Det sprids en otäck stämning av förakt för svagare mindre lyckosamma medborgare, av prestationskrav och ensidigt betonande av flit och offer, känn inte efter, var inte sjuk, plåga dig tills du stupar och är förbrukad, annars har du inget värde.
  Ett skittråkigt samhälle alltså.
  När de inte kan räkna med att vinna behöver de inte låssas längre utan kan visa sitt riktiga ansikte och genomföra maximalt av sin nyliberala, människofientliga politik, riva ner välfärds och trygghetssystem, privatisera allt som går och öka kyftorna i samhället, det som varit deras primära mål hela tiden.
  Lite av brända jordens taktik, förstör maximalt för att förhindra en återuppbyggnad.

 • Gunnar Karlsson

  När jag tänker på Göran Perssons översittarfasoner och Kommunals sätt att företräda sina medlemmars intressen under den senaste strejken, har jag lite svårt för att tro att skillnaden skulle bli så stor, om det blir regeringsskifte. Fast jag kanske har missförstått alltihop?;)

 • Anders_S

  Gunnar: Jag tror som du. Att det inte blir så stor skillnad med sosseregering. Men jag tror också att en sosseregring är känsligare för folkliga protester är en högerregring. Och helst vill jag att det ska skapas nåt nytt på vänsterkanten. Som inte har V:s stalinistiska förflutna.

 • bodil

  Det kommer att vara borgerig regering även efter 2010 valet.
  Sozzar kommer strömhoppa till Sverigedemokraterna och en viss omfördeling av rösterna inom det borgerliga blocket men ändå en majoritet.
  Sverigedemokraterna kommer att bli utfrysta och Alliansen fortsätter som innan och allt blir frid och fröjd.
  Sverige kommer att vara bra anpassat till det nya Europa och svenskarnas välstånd kommer att vara märkbart förbättrat.
  Det är min teori och förhopning.

  Bodil

 • Å andra sidan skulle ju, med alla internationella måttstockar, alliansregeringens politik vara drömmen för oppositionell organisering. Så icke här – varför? Det är samma människor som går på Gemensam Välfärds möten, folk tycker det är bra att vi delar ut flygblad, men inte en jäkel kan tänka sig att göra något själv. Vad är det för fel på oss? Jag menar, de flesta väntar givetvis alltid tills ett tåg börjar gå, men några tusen borde väl känna sig lite triggade av möjligheten att bygga upp nåt stort?

 • Anders_S

  Det krävs några regeringskiften fram och tillbaka mellan nyliberala borgerliga regeringar och nyliberala socialdemokratiska regeringar. Sen börjar det hända saker. Och normalt är det då som de högerextrema börjar växa til sig. I Sverige har vi dock chansen att låt tillväxten ske på vänsterkanten. Fast vänsterpartiet verkar helt beslutet att missa den chansen. Så vi får skapa nåt nytt.

  Det räcker inte med sociala rörelser tyvärr, det behövs ockå ett politiskt alternativ. I Frankrike växer ett sådant fram nu. efter att de sociala rörelserna misslyckats med att stopp de nyliberala reformeran med kamp på gator och arbetsplatser.

 • Det är säkert riktigt att man måste finnas på alla nivåer. Och det är alldeles självklart riktigt att rörelserna i Frankrike har varit urkass på den parlamentariska nivån – där har den politiska klassen haft ett radikalt monopol hur länge som helst.

  Men i Sverige verkar vi vara felbalanserade åt andra hållet. Här är rörelserna så svaga att partierna inte har något att relatera till. Politik blir antingen kortsiktigt deltagande i en eller annan manifestation (som nån annan får fixa), eller motionerande i riksdag och fullmäktige som inte berör folk i gemen. Deltagande i långsiktiga organisationer med breda men inte allomfattande program och med fokus på handling och kampanjer har inte hört till dagordingen sen 1980.

  Jag tror att det är den typen av organisering som är den svagaste länken i Sverige idag, inte partier. De senare har chansen när de förra finns.

 • Anders_S

  Du har rätt Jan. Men tyvärr tror jag också att svagheten i Sverige är dubbel. Brist på folklig organisering och brist på politiska alternativ.

  Och vi är för få som försöker förändra läget. För få och för isolerade.

 • Elake Måns

  Personligen tycker jag att det är bra för Sverige att ni vänsterextremister är få och isolerade.

 • Mintchoklad

  Igel. Vem är det som suger ut vad ur samhället?
  Alla människor har ett val och mer eller mindre drivkraft. Om ”man” inte använder sig utav det bidrar man inte till bidragen som man sedan skall livnära sig på. De som sitter och betalar andra människors icke handlingar är de som använder sig utav sin drivkraft och valförmåga, skapa sig en framtid som man själv kan bestämma över. Går man en utbildning på 7 år och sedan får ett arbete så vill man få vad man har käpat för, det motiverar människor. Självklart ska man bidra med en del till samhället så att människor som inte har samma förutsättningar skall få hjälp på vägen. Din rättvisa ser orättvis ut.