Varför inte polygami?

Kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund har i SVD skrivit en drapa till det heterosexuella äktenskapets försvar. I inlägget finns en bra passus. Staten ska inte vara neutral till vilken struktur samhället ska bygga. Det håller jag med om, politiken ska styra de mesta. Från ekonomi till den övergripande synen på familjbildning och reproduktion. Visst.

Men för den skull behöver inte staten lägga sig i alla detaljer i människors liv. Och vem folk vill bo med, gifta sig med, ha sex med är inte statens uppgift att lägga sig i. Därför bör de regler som styr individens val i riktning mot tvåsamhet och tvåkönade äktenskap tas bort. Av staten och politikerna. Just för att politiken ska styra över den allmänna utvecklingen i smahället istället för tvärsom.

Det traditionella äktenskapet som social institution kommer säkert att dominera även i fortsättningen. Oavsett om det är det enda lagliga äktenskapsförhållandet eller inte. Så bort med all lagstiftning kring just äktenskap.

Istället behövs arvslagstiftning som tar hänsyn til alla former av samlevnad som kan tänkas existera. Istället behövs ny lagstiftning kring hur barn ska tas om hand osv. Äktenskapet är oväsentligt i detta. Äktenskapet kan som sådant helt enkelt avskaffas och folk kan leva precis som de vill. Man kan registrera vem som ska ärva, vem som ska få försäkringsförmåner om nåt händer osv. Till det behövs inte nån formell juridisk institution som heter äktenskap.

Så låt folk leva som de vill, i samkönade parförhållanden, med fler olika partners av samma eller olika kön. Utan partners osv. Låt alla individer ha samma juridiska rättigheter i det reproduktiva systemet. Så varför inte polygami?

Läs mer: Familjen under senkapitalismen, Kommunismen och familjen,

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Guero
Borgarmedia: Dagen
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Tänk lite till innan du börjar tala för polygami. Det vore ett gigantiskt bakslag för de är kvinnorna som skulle förrtyckas än mer på ett sådant system. Jag ryser ända ner i tårna är jag tänker på ett sådant tillstånd.

  Låt vem 17 som helst bo med vem som helst, men institutionalisera inte polygami!

 • Anders_S

  Kerstin, kan inte en kvinna ha flera män? Eller bo med flera kvinnor.

  Nej, precis, institutionalisera inte äktenskap överhuvudtaget. Ta bort allt som kräver äktenskap som nån slags juridisk legtitmitet. (Eller hur man nu ska formulera sig)

 • Pingback: Individuell föräldraförsäkring? | Svensson()

 • K

  Jo, legalisera polygami! Det är inte rätt att vuxna människor ska kunna hamna i fängelse för att de älskar flera människor och gifter sig med dem. Ingen skulle komma tanken på att förbjuda otrohet, och att hamna i fängelse för att man bedrar sin partner vore befängt, men att vara öppen och ärlig om att man älskar flera bestraffas idag.

  Jag vill också be folk om att inte automatiskt anta att kvinnor som lever i polygama äktenskap där en man har flera kvinnor är förtryckta. Det är långt ifrån verkligheten.

 • Petter Falch Rasmussen

  Det kan v?¶re viktig å v?¶re oppmerksom på at ikke alle former for polygami/flergifte er polygyni/flerkoneri. Det er fint om dem som snakker om sistnevnte ikke bruker ordet polygami, men polygyni. Ikke alle kvinner som lever i polygyni er undertrykte, det er sant, men bare det at menn skal ha rett til å gifte seg med flere og ikke kvinner, er diskriminerende, og h??rer ikke hjemme i et opplyst samfunn med likestilling. Polygami, derimot, i en kj??nnsn??ytral variant, er fin. Det er viktig at det blir legalisert, for da sendes det ut signaler til folk om at det er mer akseptabelt, f??r det evt. kan v?¶re interessant å snakke om å avvikle ekteskapet som sådan. Staten diskriminerer, og folket diskriminerer, men om staten går foran som et godt eksempel og slutter å diskriminere polyamor??se som kunne tenke seg å gifte seg med hverandre, så vil folket også f??lge etter, f??r eller siden.
  Selv om de polygame, eller rettere sagt de propolygame, er få, og ikke har ”den demokratiske retten” på sin side, så er det feil å benekte dem en rettighet som folk flest har, retten til å sikre/trygge sitt forhold til den man elsker, eller hva nå grunnen er til at man gifter seg. Retten til å gifte seg, kort og godt, kan vi si. Det er misbruk av demokrati om man skal bruke det til å ta fra folk rettigheter. Da kan 51% av de med stemmerett bestemme at resten skal miste sin stemmerett, og så kan 51% av disse igjen ta fra de nye 49% sin stemmerett, og sånn kan fort kan hele grunnideen forsvinne. La oss v?¶re ytterst forsiktige når vi merker at noe som kan minne om dette kan skje.

 • Pingback: Heteronormen återbesökt | Svensson()