Är Naomi Klein verkligen vänster?

Ingenting i den bok av henne, No Logo, som jag läst tyder på att hon är det. På något sätt kanske hon kan sägas vara för en slags alternativ värld. En slags mer mänsklig kapitalism är hon för som jag ser det. Men vänster uppfattar jag inte att hon är. Därför slår borgarnas försök att använda hennes bok och den s.k. kulturvänsterns gillande av denna som ett brytjärn mot vänstern fel.

För vi tar helt enkelt inte åt oss. Varken Klein eller ”kulturvänstern” är nämligen vänster när vi från den verkliga vänstern får säga vad vi tycker. Alla svulstiga ord från Johan Norberg och hans många devota lärjungar faller platt mot marken när de kritiserar vänstern utifrån nåt som inte är vänster. Men konstigt blir det.

Det är väl fullt möjligt att ”Chockdoktrinen är en slags ”Da Vinci-koden” och en stor konspirationsteori. Men det är väl i så fall borgerlighetens och högerns idéer om vänstern och Klein också.

Det är väl också möjligt att kritiken av Naomi Klein fungerar på den s.k. postmoderna vänstern. Men herregud. Den postmoderna vänstern är ju inte vänster, utan snarare en slags mittenpolitisk småborgerlighet eller rentutav höger som jag ser det.

Intressant?
Bloggat: Badlands
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

16 svar på “Är Naomi Klein verkligen vänster?”

  1. Jag läste och uppskattade hennes bok ”No Logo”, den var fascinerande, välskriven och intressant, men nu verkar hon faktiskt ha spårat ur. Och är hon inte vänster så vet jag inte vad som är det.

  2. Detta var det obegripligaste jag har läst på den här bloggen som ju annars brukar vara läsvärd. Tydligen har Klein skrivit nåt som Anders inte gillar – men vad? Det får vi inte veta, men något är det eftersom hon inte får vara med i Anders’ klubb.
    Bello har kritiserat Kleins bok – se http://www.focusweb.org/a-very-capitalist-disaster-naomi-klein-s-take-on-the-neoliberal-saga.html?Itemid=1 – bl.a. för att hon ”har en alldeles för rosenröd syn på den keynesianska staten”. Kanske Anders menar nåt liknande – men det får vi inte veta.

  3. Jan, Klein har blivit så grundligt motbevisad att Anders skäms över henne och därmed tar avstånd genom att hävda att hon inte är vänster. I själva verket framför hon ju precis samma åsikter som man kan läsa i socialistiska bloggar som denna.

  4. Francisco: Jag är inte säker på om Naomi Klein är motbevisad eller inte. Jag har inte läst den senaste boken. Det är möjligt att Naomi Kelin är mer socialist än vad jag tror. Men jag har inte fått uppfattningen att hon är socialist eller marxist, varken genom samtal med henne eller genom det hon skrivit.

    Om man anser att socialdemokratin ”på den gamla goda tiden” var vänster så är nog Klein vänster. Men jag har fått uppfattningen att Klein inte är socialist. Snarare en amerikansk vänsterliberal dvs motsvarigheten till svenska socialdemokrati. Anhängare av keyniesanism (vilket ju implicerar kapitalism) alltså. Jag ville inte var tydligare, Jan, då jag inte läst den senste boken. Hon kan ju ha förändrats. Återkommer när jag läst boken.

  5. Måhända förespråkar hon inte planekonomi, men hon är uppenbart väldigt kritisk mot liberaliseringar, frihandel och i viss utsträckning också privata företag som företeelse. Personligen tvivlar jag på att hon är liberal i amerikansk mening, snarare i så fall svensk sosse ”på den gamla goda tiden” vilket är ungefär lika illa som socialist i min mening 😉

    Tack för ett sakligt och balanserat svar förresten!

  6. Tråkigt med den där återkommande utdefinieringen av saker du inte gillar ur vänstern Anders. Och med den där reflexmässiga slängen mot ”kulturvänstern” (vilka de nu är — det är väl koftförsedda kvinnor, kultursidesskribenter och annat löst folk som det är okej att förakta). Lite större tolerans hade kanske varit fint?

  7. Charlotte – Jag tror det syftade till en debatt för ett tag sen och inte någon ”kulturvänster”.. Det finns ett gäng poster på bloggen som handlar om Postmoderism och Vänster, och hur de går ( eller inte går ) att kombinera.

    Men jag håller väl med kritiken i viss mening: Jag tycker man inte tjänar så mycket på att utropa folk som i alla fall arbetar åt rätt håll som lika goda kålsupare som högern och borgarna. Eller, arbetar i alla fall åt håll som inte är direkt till höger.

    Kritiken från Svensson borde väl snarare ligga mot borgarna som kritiserar hela vänstern efter vad Klein skriver, snarare än att kritisera Klein för det borgarna har skrivit om ”vänstern” med utgångspunkt från henne. Det är väl bara att konstatera att många i vänstern inte har mycket gemensamt med Klein och därmed inte definieras av kritiken som riktas på dessa grunder.

  8. Den som bevittnade Johan Norbergs effektiva totalsågning av Klein känner till att den kritiken riktades mot Klein i synnerhet, inte vänstern i allmänhet – även om den vänster som så okritiskt sväljer uppenbara felaktigheter från Klein borde ha sig en släng av sleven också. Norbergs och Benulics liverecension av Kleins bok finns att ladda ned och lyssna på på Timbros hemsida. Om ni nu bryr er om att rätt ska vara rätt.

  9. Jag vet inte vilka kulturvänstern skulle kunna vara. De som Benulic och Norberg hänvisar till har jag då aldrig uppfattat som vänster.

    Och kritiserar högern gör jag ju:

    ”Alla svulstiga ord från Johan Norberg och hans många devota lärjungar faller platt mot marken när de kritiserar vänstern utifrån nåt som inte är vänster.” (Fast enligt Hans E missar jag själv målet där)

    Slutstadium har också skrivit om Klein

  10. Om man skall hårddra det lite så finns det överhuvudtaget inget vänster eller höger, vilket i och för sig kan sägas vara en postmodern attityd som då inte bevisar någonting för någon som kan anse sig vara ”riktig vänster”. Vi har diskuterat det här förut, Anders.

    Att Naomi Kleins ”No Logo” betytt enormt mycket för debatten om storföretagens moraliska ansvar kan knappast ifrågasättas. Enligt min åsikt är det inte så intressant om hon ”är vänster” eller inte och själv verkar hon lika mycket vara en betraktare av aktivism som aktivist själv. Hon är knappast köpt av svenskt närlingsliv i alla fall.

  11. Mr Brown: Det där med vänster och höger kan ju vara relativt utifrån betraktarens position. Men i min värld är den vänster som vill ha ett nytt samhälle dvs ett socialistiskt samhälle. Inte den som vill bevar kaiptalismen, om än i syggare paketering.

  12. Jag förstår ditt resonemang, Anders. Och kanske har du rätt när det gäller Klein, och kanske är den här debatten bara ett utskott på en större debatt om den förändring som vänstern genomgått sedan 80-talet och försöken att formulera grundvalen för en ny reformistisk socialism. Man kan ju t.ex. fråga sig om den globala rättviserörelsen, som Klein låtit sig inspireras av och inspirerat, förespråkar socialism som kollektiv eftersom styrkan i dess möjlighet att agera bygger på frånvaron av en gemensam agenda bortom begreppet rättvisa.

Kommentarer är stängda.