Midvinter

Idag är det alltså midvinter. Året kortaste dag. En dag som i den gamla almanackan (den julianska) inträffade den 13 december. Dvs den gjorde det i slutet av den period som den gamla almanackan fortfarande användes. Sverige gick över till gregoriansk tideräkning år 1753, de katolska länderna hade gjort detsamma redan 1582. Ryssland (Sovjet) gick över först efter revolutionen 1917.

För Sveriges del, som varande de sist kristnade landet i västra och norra Europa och det ladn i Norden som behöll flest hedniska traditioner kom övergången från en tideräkning till en anna att medför att delar av det gamla midvinterblotet hamnat mitt i december, Lucia och andra delar hamnat ihop med det kristna julfirandet kring december. För ärligt sagt, det finns inte mycket kristet i svenskt julfirande.

Men för säkerhets skull har kyrkan klistrat på ett helgonnamn på Lussedagen, det sicilianska helgonet Lucia. Nästan helt okänd utanför Sverige och hemorten på Sicilien.

Så när du köper alla julklappar, käkar all mat och dricker all dryck är det kanske egentligen det hedniska midvinterblotet du ägnar dig åt. Det har inte mycket med Jesus och kristendom att göra. Och när våra barn i mitten av december går i sina lussetåg och ungdomar super skallen av sig är det bara en del av midvinterblotet som blev kvar när tideräkningen ändrades. Numera finns förstås också stora kommersiella intressen i julen, det förnekar jag inte. Dessutom finns det en hel del traditioner som tagits upp från andra länder eller hittats på under 1800-talets nationalromantiska period. Men grunden i det hela får nog sägas vara förkristna hedniska traditioner.

Nog tror jag också att delar av det som gör att Sverige är det minst kristna landet i västvärlden beror på att vi var det sist kristnade landet i norr och väst. Det land där flest hedniska bruk och sagor kom att leva kvar. Där midsommar fortfarande heter midsommar och inte S:t Hans som i de andra nordiska länderna (Finland är kanske i dessa sammanhang en del av Sverige, svensk koloni som det var i många hundra år, men jag vet inte riktigt). Dessutom är det väl också att själva ordet jul är ett hedniskt ord utan kristen förankring.

Avslutningsvis: Midvinterhälsningar till Jinge som för ett år sen skrev om sitt midvinterblotande, Alliansfritt Sverige som inte fått nåt nystartsjobb, Kaj Raving som fått en julklapp, Johannes, Yabosid som inte verkar gilla kungahuset, Fredrich Legnemark som väl inte själv har tomtar på loftet, Slutstadium som snackar om dårskap, Björnbrum som redan längtar till midsommar, Biology and Politics som går loss om DN, Zuma och ANC, Ett hjärta rött om den bästa av världar, Feministisk vänstertjej och Bruce Springsteen, Trotten om indianer och Stormklockan om alkoholens verkningar.

I borgarmedia om modernt julfirande: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, Dagen, AB1, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements