Vansinnigt att stänga T-banestation

Stängningen av Rinkeby tunnelbanestation för att några ungdomar skjutit raketer är i högsta grad oroväckande. Faktiskt helt oacceptabel. På den punkten delar jag för en gångs skull uppfattning med SVD:s ledarskribent PJ Anders Linder.

Om polisen i Stockholm inte klarar av att hantera sånt här så är det nåt fel på polisen i Stockholm. Det är viktigt att polisen har resurser för att rycka ut i såna lägen som med raketskjutningen i Rinkeby. Det kanske var så att man hade för lite personal i tjänst på jul, men det är ju i så fall ett allvarligt arbetsledningsproblem. Tillräckligt med poliser ska alltid finnas i tjänst.

Det är kanske dags att införa riktig skifttjänstgöring för polisen, där det alltid finns lika många poliser i tjänst, oavsett tid på dygnet. Ute på gatan bör det nog rentutav finnas fler i tjänst på eftermiddagar, kvällar och nätter än på morgnar och förmidddagar.

Polisledningen i Stockholm och förmodligen även på andra håll i landet bör nog fundera allvarligt på att ändra polisens arbetstider så att den service samhället bör få från polisen faktiskt kan levereras. Polisen ska främst finnas i arbete under de perioder och tider som problem uppstår och brott begås. Inte på de tider som är bekvämast för den enskilde polismannen. Förmodligen blir väl polisverksamheten då lite dyrare, men det är något vi som samhälle har råd med. Förhoppningsvis kan också de pengarna sparas in nån annan stans.

För det är naturligvis helt oacceptabelt att folk i en hel förort ska stå utan kollektivtrafik och vettiga möjlighetr att åka nånstans, bara för att polisen har en oduglig ledning som inte kan planera på ett vettigt sätt.

Bloggat: MinaModerataKarameller, Esbati, Roya och Matilda, Kulturbloggen
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • S.Ottemark

  Det hade onekligen sett klädsamt ut om du inte enbart skjutit in dig på att det är helt oacceptabelt att stänga Rinkeby tunnelbanestation därför att ligister skjutit raketer där inne. För en utomstående betraktare förefaller det vara mer vansinnigt att avfyra raketer inne i tunnelbanan än att man stänger densamma för att skydda resenärerna. Det är aldrig fel att lägga skulden där den hör hemma. Kan det råda någon tveksamhet om var den ligger i detta fall?

 • Jag hörde alldeles nyss på radion en intressant grej om Rinkeby. Föräldrar och polisen och kyrkan har haft samtal och möten idag om sina barn och deras framfart.

  Tänk att jag tror att det kommer att bli ordning i Rinkeby nu…

 • Z

  Ottemark – Det är väl bra att någon försöker analysera djupare än ”Usch! Vad dumma ni är som gör så här!”. Att det har hänt massa saker som inte är acceptabla är väl redan underförstått och har skrivits av dussintals bloggare redan. Detta är ett försök att diskutera strukturer bakom saker som händer, inte bara vifta med fingret och säga ”Dumma!”.

  Det ena utesluter inte det andra.

 • S.Ottemark

  Z, du må ursäkta men någon analys av vad som ligger bakom händelserna i Rinkeby kan i varje fall inte jag upptäcka i den ursprungliga texten. Där handlar det uteslutande om polisens tillkortakommande. Polisens agerande må gärna bli föremål för uppmärksamhet men grundproblemet måste väl ändå finnas någon annanstans.

 • Anders_S

  Ottemark: Jag skrev alltså om polisen. Jag valde ett visst tema och en viss vinkling eftersom det är någonting jag vet mycket om och brukar skriva om. Andra har valt andra vinklingar. Grundproblemet är att ungdomar sköt med raketer. (Det finns andra som skrivit om det). Men t-banan stängdes för att polisen inte kunde komma dit.

  Mary: Jovisst, det är ett positivt initiativ. Social kontroll är alltid det bästa. Engagemang från närstående är alltid bra.

 • S.Ottemark

  Anders; Då är vi överens om grundproblemet. Polis på plats kan lösa problemen temporärt i Rinkeby (symtombehandling) men min gissning är att de skjutglada ungdomarna då bara förflyttar verksamheten till någon annan tunnelbanestation eller till någon skola som också tycks vara primära mål av massmedias rapportering att döma.

 • Anders_S

  Ottemark: Det var precis vad som hände när man stängde Rinkeby t-banestation. Problemen flyttade till Tensta om jag förstått rätt. Så stängningen var ingen lösning.

 • S.Ottemark

  Anders, nej så är det säkert. Poliser på plats i t-banan i Rinkeby hade säkert också medfört att man förlagt skjutandet till någon annan t-banestation. En stor och omfattande nedrustning på raketfronten vore kanske mer effektivt än att ligister och poliser fortsätter sin katt- och råttalek.

 • Martin

  Jätte bra analys. håller med helt och hållet att det är brist på polisarbetet. Stationen behövdes inte att stängas ner om polis hade varit på plats.

  Dessutom måste försäljning av smällare till ungdomar stoppas! föräldrar informeras osv,

  lågt att stänga ner stationen och strunta i ersättnigsbussar.

 • strutz

  Just det ‚Äì gammalt vänsterkrav: fler poliser.