Kan verka fel men kan vara bra

Att rätten riskerar hamna i ett läge där den 50-årige mördaren (som jag ser det) i Rödeby inte kan hamna i fängelse och inte heller hamna i psykvården innebär faktiskt en möjlighet för att hela Rödebyfallet ska kunna lösas på ett positivt sätt.

Såna här dilemman måste alltså inte vara negativa. Och just i Rödebyfallet öppnar det upp för att läge där alla kan bli vinnare. Om samhället verkligen anstränger sig kan tragiken i Rödeby till slut få nåt gott med sig. För alla. För Rödeby. För ungdomarna. För den trakasserade familjen.

De enda som möjligtvis blir förlorare i det scenario jag målat upp i inlägget Det finns en positiv väg vidare, är högerextremismen och de högerextremistiska organisationer som har ett starkt fäste i Rödeby. Men det är ju en vinst för samhället. Säpos intresse för Rödebyfallet tycker jag är ett gott tecken som leder utvecklingen åt det positiva håll som jag skulle vilja se.

Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2, SDS, AB
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Niklas

  Nu är jag så tråkig att jag kommenterar med samma ord på två bloggar men jag inte hjälpa att ämnet är så fantastiskt komplext i sitt yttersta att jag inte själv vågar fördjupa mig i ämnet.
  Älskar sådana här jämförelser, när man drar människors innersta väsen i ljuset och genaraliserar motiv. Dock finner jag, speciellt i pappersbilagan att man kunde gjort bättre ifrån sig. Pröva med Dagens Juridiks artikel i samma ämne om ni vill fördjupa er i preto snasket. http://www.dagensjuridik.se/sv/Artiklar/Rodebymalet-psykisk-storning-och-den-sa-kallade-luckan-i-lagen/

 • Janus

  ”De enda som möjligtvis blir förlorare…”

  För i satan. Alla är väl förlorare här? Familjen, mobbens föräldrar och byn.

  Du är *för* fokuserad på nazism för att se klart!

 • Anders_S

  Så här långt – ja. Då är alla förlorare. Men jag föreslår ju ett sätt så all kan bli vinnare i framtiden. Förutom högerextremisterna. Ett sätt att vända tragedin till nåt bra.

 • drf

  Är det verkligen möjligt att dra in politiska falanger i det hela när det handlar om dumma ungdomar som inte fattar ett skvatt om politik?

  Förstår inte riktigt hur man kan dra in dessa växlar i resonemanget?

 • ”Såna här dilemman måste alltså inte vara negativa. Och just i Rödebyfallet öppnar det upp för att läge där alla kan bli vinnare.”

  Försöker du säga något annat än att du är en obotlig optimist? Några för mig okända människor – jag vet inte hur de har spelat sin roll – men jag har väldigt svårt att tänka mig att den avlidne pojkens föräldrar kommer att känna sig som vinnare oavsett vad du har för spännande idéer.

  50-åringen lär ju oavsett om han blir frikänd eller inte och oavsett om det här innebär ett slut på trakasserierna knappast känna sig som en vinnare. Att ha tagit en annan människas liv, oavsett omständigheter, är inget som får en att känna sig som en vinnare.

  Kan du ge ett exempel på någon som har anledning att känna sig som en vinnare? Jag antar att din post var ironisk.

 • Anders_S

  drf: Det handalr inte om dumma ungdomar. Det är det jag påpekat i en mängd inlägg. Mints en av ungdoamrna är enligt uppgifter från fler personer i kommentarer till artiklar i BLT (som jag ej kunnat kontrollera på annat sätt) me i nazistisk grupp. Den trakasserade familjen har uppgivits ha anknytningar till SD (enligt uppgifter från en Sverigedmokrat här på minblogg).

  Jag vet inte om något av det är sant. Men vad jag vet är att nazistiska grupperingar funnits länge i Rödeby och attd et är ett av SD:s starkaste fästen. Min uppfattning är att detta har haft avgörande betydelse för fallet utveckling och tragiska utgång. Säpos intressse för fallet och hoten mot rättsväsendet ser jag också som et bevis för att högerextremistiska organisationer spelat en viss roll. Anansr hade Säpo inte brytt sig.

  Johan: Läs inlägget jag länkar till. Nej jag är inte ironisk. Man kan utifrån skit försöka skapa en bra utveckling. Möjligheten finns. Frågan är om man vill ta den.

 • P

  Fram till fallet är löst (pappan släppt + Inget mer skriveri om han i media) så kan Sverige ta och ge fullständigt fan i att tjafsa om den där jävla OS facklan och mänskliga rättigheter hit och dit!

 • Pingback: En klok dom | Svensson()