Rika vinner, fattiga förlorar

Så är det. De rikaste gynnas av borgarregeringens politik. De fattigaste förlorar. Något som Aftonbladet klart visar. De som tjänar mest på regeringens politik är höginkomsttagare med dyr villa och förmögenhet. Inte oväntat är det denna grupp som gynnats mest av alliansregeringen:

Mest tjänar den med inkomst över genomsnittet, som har gott om pengar på banken och som äger ett hus i miljonklassen. Har man dessutom tidigare betalat städhjälp vitt blir vinsten ännu större. En person som tjänar 40 000 i månaden, har en förmögenhet på två miljoner, äger ett hus värt lika mycket och köper städhjälp varannan vecka för drygt 3 000 kronor får runt 4 500 kronor mer över varje månad 2008 jämfört med 2006. Totalt handlar det om drygt 53 000 kronor per år mer i plånboken jämfört med för två år sedan. Bakom tusenlapparna finns framförallt slopad förmögenhetsskatt, avskaffad fastighetsskatt, sänkt inkomstskatt samt avdrag för hushållsnära tjänster.

Att de största förlorarna är de fattigaste, de sjuka, de arbetslösa och fattigpensionärerna är uppenbart för alla utom för finansminister Anders Borg och de förljugna moderaterna. Han bara upprepar sitt mantra och fortsätter med politiken som låter de fattiga betala för de rikas skattesänkningar. Man förföljer fattiga och sjuka, som Marcus Birro uttrycker det, för att de rika, som redan har det bra, ska få det ännu bättre. Och precis som Birro i Aftonbladet gör, ifrågasätter jag vart en människosyn där man anklagar sjuka och fattiga för att vara fuskare, leder. Vad vi borde göra är kanske att istället, som Birro skriver:

…vrida hela siktet åt ett annat håll; borde vi inte respektera människor och särskilt sådana som hamnat snett, blivit sjuka, hamnat i djup sorg, eller förlorat sitt barn?

Det är den inhumana och högervridna politiken som lett till raset i opinionen för moderaterna och den borgerliga regeringen. Inget annat.

Bloggat: Jinge, Ett hjärta rött, Jonas Morian
Borgarmedia: AB1, AB2, SVD1, AB3, SVD2, DN1, SVD3 DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Rikard F

  Jag är så urbota trött på vänsterns sätt att få allt vad skattesänkningar och minskade transfereringar att framstå som ”orättvist”. Man försöker få folk att tro att ”de fattiga betalar de rikas skattesänkningar”.
  Följ med på ett besök i verkligheten, där kan du konstatera att Sverige är det land som har världens jämnaste inkomstfördelning, i inget annat demokratiskt land(till dessa räknas ej kommunistdiktaturerna)betalar befolkningen så stor andel av sin inkomst i skatt som i Sverige, och inte i något annat demokratiskt land är transfereringarnas andel av landets inkomster så höga som de är i Sverige.

  Till sist: Det är inte ”de fattiga som betalar de rikas skattesänkningar”, utan snarare är det så att de som jobbar inte behöver betala fullt lika stor andel av sin inkomst till de som inte jobbar.

 • Björn

  Synd för mig och många andra att så många andra inte visste detta. själv tjänar jag inget på den här regeringen, speciellt inte som företaget jag jobbar på precis gick i konkurs, Så nu står man snart helt utanför sammhället. Ett trefaldigt leve till blåmesarna. Dom leve hipp hipp…..

 • Så sjukt att göra redan rika människor ännu rikare medan en miljon svenskar ”lever” på skitbidrag, som i flera fall driver människor till självmord.
  Fy satan så arg jag blir på denna skitiga högerpolitik.
  Och högersossarna litar jag fan inte mer på efter Göran Perssons sänkningar av a-kassan till 65-%-nivån.
  Hur länge skulle dessa pampar överleva på såna skitpengar?
  Heja Ohly, snart ska borgarpacket slängas ut!

 • Psyksjuk

  Ja och sen får man väl tåla att en psykiskt instabil brevbärare gör uttalandet om att ta hand om statsministern. Samma regering har ju lovat att pumpa in pengar i en icke fungerande psykvård som det pratas om varje gång nån mår så pass dåligt att de tar till våld. Nån förbättring har jag dock INTE sett, bara att jag får det svårare att få varje månad att gå ihop. Vi är sjuka när någon slår ihjäl nån, men vi är det alla de andra dagarna också och även de vi har framför oss.
  Tack som fan för en ännu svårare tillvaro!

  mvh Psyksjuk

 • Stefan Troberg

  Det var samma skit under sussarnas tid som nu…
  Anders_S du borde nog studera de politiska gränserna lite mer.. skillnaden är ju hårfin i dag ella vilken politik som förs.. sossarna har ju börjat bli mer och mer högerdrivna medans moderaterna börjat trampa in på sossarnas gamla politik , fast med andra ord.. det har blivit en blåröd röra av sverige…

 • Inga

  Ja ja ja deyt är så att det är låginkomsttagarna som får betala för de rikas skatteåterbäring. I Sverige har vi ett
  utjämningsystem som jag tycker har fungerat väldigt bra.
  Rik som fattig får barnbidrag, lika vård, gå på universitetet kostnadsfritt och det tycker jag är bra att ett samhälle är uppbyggt på det viset för det skapar en jämn fördelning och sedan att barnbidraget skulle vara inkomstbeprövat är fel för man måste ju få något tillbaka av skattem man betalar. Sossarn ahar stangnerat i sin utveckling och lever på gamla meriter sedan 60-talet.

 • Ja, är någon förvånad?
  De borgerliga ser ju till sina väljares bästa.

 • Galaxa

  Märk också att Birro inte fokuserar på ekonomin utan på lidandet! Heder åt honom för detta! Han nämner faktiskt inte ens orden rik eller fattig! Om du är sjuk och olycklig mår du inte bättre för att du har pengar på banken. Den som tror det har nog aldrig varit olycklig…

 • Apan

  De oförskämda ”rika” betalar absolut mest fortfarande. Glöm inte det. Om INGEN tjänade pengar skulle ALLA ha det sämre. Sluta dessutom att peka på ”rika” (de som jobbar) och de ”fattiga” (de som inte jobbar) då det egentligen handlar mer om stad och landsbyggd eftersom en mångmiljonervilla i STockholm placerad i Karlstad eller Boden inte är värd fullt så många miljoner. Rättvist ?

 • J

  Målet med moderaternas politik är ju även att fler ska få jobb och slippa leva på bidrag, genom att göra det attraktivare att arbeta och skapa fler riktiga jobb.

  Håller även med tidigare inlägg, Sverige är ett av de land i världen med minst klassklyftor.

 • Margit

  Heder och tack till Birro.
  På regeringens politik tjänar den mest som har hög inkomst med dyr villa och förmögenhet. Exempelvis skattar inte de som har lyxpalats vid havet med taxeringsvärde 10-15 miljoner /Gessle, Lundberg m.fl/ mer än de som har ett litet gammalt hus från 40-talet. Alltså kronor 6000/år. Det lönar sig att vara rik i Alliansens tidevarv.

 • Pingback: I nyliberalismens fotspår följer nykonservatismen | Svensson()

 • Mia

  Heder och tack till Birro
  Det är inte lätt att vända sig själv till Media
  då man är i denna situation

  Inte lyckligare med pengar på banken var det nån som skrev
  Jo du
  Lyckan att slippa ta sin energi som man skrapat ihop till att kopiera en massa papper skämmas söka socialbidrag
  Leta knep för att vattnet i skorna inte ska läcka in i den trasiga sulan
  Inte kunna välja näringsrik mat utan alltid välja Rea och extrapris även om det innebär ”halvgiftig skit”

  Jag som var en positiv kvinna har förvandlats till en halvbitter ragata… Blääääää

  SÅ orättvist