Vargrevir i storstadsområde?

Det ser ut som om ett nytt vargrevir med ett par vargar håller på att skapas strax öster om Göteborg. Under en månads tid har nu en mängd vargobservationer gjorts i trakterna öster om Göteborg. Det är minst ett par och förmodligen flera ensamvargar. Området de har observerats i sträcker sig från Jonsered och Hindås i nordväst till Östra Frölunda och Fritsla i sydost. Enligt viltforskare är området tillräckligt stort och glesbebyggt för att kunna utgöra centrum i ett vargrevir. En varg har enligt observationer dock vandrat vidare mot Småland. Men paret finns kvar.

En fördel med denna del av Sverige, ur vargarnas synpunkt, är förmodligen att vi har lite snö och dessutom väldigt sällan. Detta gör det svårare att spåra vargarna. Något som också gjort det svårt att bestämma exakt hur många vargar som rör sig i området. Om det är 3 , 4 eller 5 vargar är därför oklart.

Media: GP1, GP2, BT1, BT2, BT3, BT4
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
——————————————————————–
Inlägget tillägnas vargvännen och bloggkamraten Jinge.

Advertisements
  • Hoppas att de etablerar ett revir där. Det är bara att hoppas att det kan bli ett här i Stockholmstrakten oxo, det finns rejält med skog även här. Men risken är att alltför många skulle bege sig ut i skog och mark för att försöka se dem, det skulle skrämma bort dem.

  • Om folk håller sig lugna och inte måste fram och klappa Gråben så fort han dyker upp kanske det kan bli här som på en del håll i Italien, nämligen att vargar lever praktiskt taget inne i stan. Skulle man inte kunna använda en vargpatrull för att jaga överskottet av kaniner vi har i Stockholms parker förresten? Det vore väl en ekologiskt lämplig jaktmetod?

  • Janne Friberg

    Håller med Jinge men tror de blir tama med tiden. Kommer dessutom folk fram med mat och godsaker kommer vi snart ha dessa underbara djur här i huvudstaden. Snacka om turistattraktion! Kaniner och överklass hundar kommer nog att stå på menyn. Jag är gladare än nånsin! Ekologist javisst

  • Pingback: Första vargreviret i ett storstadsområde | Svensson()

  • Anonym

    Hoppas att det blir skydds- eller licensjakt på dessa vargar så att vidare etablering stoppas.