FN, Israel och Gazaremsan

Efter internationella protester mot den inhumana blockaden mot det av Israel skapade utomhusfängelset Gaza så hävdes blockaden. Men Egypten, som deltagit i blockaden, öppnade inte sin gräns till Gaza ändå. Därför sprängde palestinier delar av muren mot Egypten.

FN å sin sida förlamas av sitt odemokratiska funktionssätt, där ett antal stormakter i världen har veto mot beslut i säkerhetsrådet. Säkerhetsrådet ska ta upp frågan om att fördöma Israels blockad av Gaza-remsan. Men redan på förhand är USA emot. FN-organet UNRWA:s (FN:s palestinska flyktingmyndighet) chef Karen König AbuZayd är däremot mer rättfram:

Hon skriver att hon är ”djupt bekymrad över Gazastängningens nakna inhumanitet”.

– Det finns redan tecken på att stängningens påfrestningar spelar i händerna på dem som inte har någon önskan om fred, skriver hon.

– Vi struntar i riskerna på eget ansvar. Hunger, ohälsa, arga samhällen åstadkommer inte goda fredspartner.

Så är det ju, pressar man folk för hårt kommer de inte att vara intresserade av förhandlingar eller fredliga lösningar. Men det är väl Israels mål. Eftersom landet som sådant och dess regeringar har visat sig vara ointresserat av mänskliga och politiska lösningar av resultaten av deras upprepade övergrepp och ockupationer får man anta att man inte vill ha förhandlingar eller fred.

För mig verkar det som om Israel inte kommer att ge upp förrän alla palestinier har flytt eller är döda. För den som gnäller om att det är palestiniernas eget fel, eftersom de skjuter rakter och fostrar terrorister vill jag bara hänvisa till den kamp som bedrevs i Warsawaghettot. För situationen i Gaza-remsan skiljer sig faktiskt inte så värst mycket från den situation som fanns i ghettot i Warsawa.

Bloggat: Esbati, Jinge, Rawia Morra, Motbilder1, Motbilder2
Borgarmedia: DN1, SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
  • Joakim

    Säg mig varför skriker alla idioter om Israels mur men ingen säger ett ljud om muren som Egypten byggt. Vad är skillnaden? Är det okej för ett muslimskt land att bygga murar för skydd men inte en judisk stat? Åter igen luktar det hyckleri och dolda agender.

  • Petter

    Såvitt jag vet är inte muren Egypten byggt på Palestinsk mark, men visst är det inte bra att den har byggts, den delade familjer och Gaza var en del av Egypten förut.

    Muren som byggs på västbanken delar av städer och bosättningar på Palestinsk mark. Därav skillnaden. När det gäller Gaza så har de inte heller friheten att använda sina hamnar pga/för Israel. Annars så kritiserar Hamas och andra också Egypten för att ha stängt gränsen.

  • Joakim: Det kanske beror på var muren byggs också. Att bygga muren på gränsen är en sak, att bygga muren en bra bit in i någon annans land är en helt annan sak.